2014. május 15., csütörtök

Passió gyümölcsös frissítő

                            Mint a legtöbb receptem (remélem, de szóljatok, ha nem:)) ez is igen egyszerű. Ennél tényleg nem nagyon van egyszerűbb:). Ez egy amolyan "koktél", de mindössze 2 (3) összetevővel. Friss, gyümölcsös, tele vitaminnal és rosttal. 

Hozzávalók:
  • 6 dl frissen facsar narancslé, amiben még a rost is benne van. Figyelem, a boltinak nem olyan az íze!!! Higgyétek el nekem, megéri a fáradtságot, ha magatok facsarjátok.
  • 4 db passió gyümölcs (akkor érett, ha egy kicsit már ráncos a héja) (másnéven maracuja)
  • ha nagyon szükségét érzitek 2 evőkanál xilit, de ha jó édes a narancs akkor erre nincs szükség

Az elkészítés menete:
  1. A gyümölcsöket mossuk meg, majd facsarjuk ki a narancsok levét. 
  2. A passió gyümölcsöket vágjuk félbe és kaparjuk ki a belsejüket. Én ebből az adagból két pohárral készítettem. Szóval 2-2 passió gyümölcs/ pohár.
  3. Keverjük össze a pohár tartalmát, ha szükséges adjunk hozzá xilitet. 
  4. Hűtsük jól be és kínáld szívószállal. :)
Igazi napos, jókedvet hozó gyümölcsital ez, ha tehetitek próbáljátok ki!





2014. május 13., kedd

Paradicsomos salsa, avagy a táncos kedvű mártogatós:)

                                                 


                                   Na jó tudom ez egy kicsit fárasztó vicc volt, de a salsáról nekem először akkor is a tánc jut eszembe. A következő recept készítése közben tehát, csavarjuk fel a hangerőt és készítsük el pikk- pakk. A salsa akkor lesz még jobb, ha pár órát hagyjuk a hűtőben összeérni az ízeket. Azt, hogy mivel tálaljuk rajtunk múlik (ki máson :)) mi ezúttal teljes kiőrlésű lisztből készült, pirított laposkenyérrel ettük, de lehet mellé zöldségeket vágni, avagy tortilla chipsszel mártogatni, de ezt diéta esetén kerüljük :).


Az egész recept pofon egyszerű, lássuk a hozzávalókat:
  • két maréknyi koktélparadicsom
  • zöld kaliforniai paprika fele
  • fél lilahagyma
  • 2 szál újhagyma
  • só, bors
  • fél citrom vagy lime leve
  • 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • egy taáskanálnyi extra csípős csili szósz- természetesen elhagyható, vagy extrém esetben növelhető a mennyiség:)

Az elkészítés menete:
  1. Az összes hozzávalót vágjuk olyan kicsire, amilyen kicsire csak tudjuk. 
  2. Keverjük össze a citrom levét a só és bors ízlés szerinti mennyiségével, adjuk hozzá a csili szószt és az olajat.
  3. Az apróra vágott zöldségeket tegyük egy tálba és  keverjük jól el az öntettel. Kóstoljuk, ha szükséges még fűszerezzük.
  4. Tegyük be a hűtőbe 1-2 órára, de az még jobb, ha egy egész éjszakára, majd tálaljuk kedvünk szerinti "körettel". :) Jó mártogatást kívánok!

Na legözelebb elkészítitek a sajátot, vagy megveszitek a tartósítószerekkel és cukorral telenyomott boltit? :)


2014. május 11., vasárnap

Ananász, a szuper gyümölcs

                              Úgy döntöntöttem, hogy ennek a szuper gyümölcsnek készítek egy saját bejegyzést. Hogy miért is szuper? Mert negatív kalóriás, azaz zsírégető :) Na de tisztázzunk egy- két dolgot. Mindig is jót nevettem azon, hogy ha valamelyik edzéstípusra ráteszik a "zsírégető" jelzőt egyből teltházas lesz az óra. És ilyenkor azon nevettem, hogy ugyan a többi mozgásformát tán nem "égeti a zsírt"? (halkan megjegyezném, hogy dehogynem! és lehet nekem hinni, diplomám van sporttudományokból). Na de ez más tészta...


                 Most az ananászról szeretnék szót ejteni és arról, hogy mit is jelent az, hogy negatív kalória. Természetesen nem azt, hogy nincs benne kalória... A Kolombusz gyümölcseként is emlegetett finomságot, ha nyersen fogyasztjuk és NEM konzerből kivéve, (ami tele van a tartósításhoz elengedhetetlen cukorral), akkor az emésztéshez több energiát használunk fel, mint amennyit a szervezet a gyümölcsből nyer. Így értendő tehát a negatív kalória. A gyümölcsöket amúgy is célszerű nyersen fogyasztani, hiszen ekkor hasznosíthatjuk belőlük a legtöbb vitamint, rostot, ásványi anyagot és minden jót, amit tartalmaznak. 
                     Az ananász tehát bátran segítségül hívható egy- egy diéta alkalmával (a legtöbb gyümölccsel azonban csak okosan, hiszen sok bennük a fruktóz...). 
Fogyasszunk minnél többet belőle, ha már Kolombusz felfedezte nekünk ezt a gyulladáscsökkentésben is segítő gyümölcsöt.


                             És egy kis segítség a vásárlásához: ha az ananász felső leveleit finoman meghúzva könnyedén kijön, akkor nagy valószínűséggel érett. Illatát is érdemes figyelembe venni, azonban a színe becsapós lehet, hiszen vettem én már mézédes zöld héjú ananászt, így maradok a levél húzogatós trükknél, nekem eddig bevált. :) Nemsokára megosztok egy könnyed, desszertnek is beillő receptet ananász felhasználásával.

2014. május 8., csütörtök

Almás, zabpelyhes puha kekszek, proteinnel

                                 
                               Ez egy olyan keksz, ami puha marad a sütés után is, akkor is ha már kihűlt. Marci szerint süteménynek kéne hívnom, de én mégis keksznek nevezem. Ez is remek finomság reggelire, a délelőtt folyamán éhségünk csillapítására, vagy uzsonnára. Nem tartalmaz se cukrot, se lisztet, mégis egyben marad és nem morzsálódik.




Hozzávalók: 14 db kekszhez
  • 33 g vaníliás proteinpor (fehérjepor)
  • fél teáskanál szódabikarbóna
  • 3 dl zabpehely darálva (tudom, hogy nem folyékony hozzávaló, de nem mérleggel, hanem bögrével mértem:))
  • 3 dl zabpehely egészben
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál természetes édesítőszer, ez esetben xilit
  • 1 evőkanál keserű kakaópor
  • 1 egész tojás
  • 1 egész alma reszelve, nyugodtan maradjon rajta a héja!
  • 1 dl laktózmentes tej, de vízzel is működik
  • 1-1 evőkanál zabpehely a kekszek tetejére (el is hagyható)

Az elkészítés menete:
  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, légkeveréses módba.
  2. Öntsük egy nagy tálba a száraz hozzávalókat és keverjük jól össze.
  3. Egy másik tálba keverjük össze egy villa segítségével a tojást a tejjel (vagy vízzel). Majd adjuk hozzá a reszelt almát is. Keverjük össze.
  4. Adjuk a nedves keveréket a száraz hozzávalókhoz, és a villa segítségével keverjük össze. 
  5. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe adagoljunk egyforma gombócokat (kb 1 evőkanálnyi) és a villával nyomkodjuk szét kör alakúra.
  6. Szórjuk meg a kekszek tetejét egy- egy evőkanál zabpehellyel és tegyük a sütőbe 10-12 percre.






2014. május 5., hétfő

Sültpaprika krémleves

                                          Leves. Hidegen melegen, akár krém- akár nem, mindig jó döntés egy menü összeállításakor. Sőt akkor is, ha éppen súlyt akarunk veszteni- vagy megtartani :), hiszen ilyenkor sem mindegy, hogy mit és mennyit eszünk. A leves azért jó döntés, mert eltelít és utána már nem is annyira vagyunk éhesek, így nem tudunk olyan sokat enni a "másodikból" :). 
                                     Ezt a levest még sohasem készítettem ezelőtt és csak egyszer kóstoltam egy kanálkával, de azóta foglalkoztat az elkészítése. Itt, egy akció alkalmával, igen olcsón hozzájutottam a kápia paprikához, így elérkezett az ideje, hogy elkészítsem és megosszam veletek. 
Kivételesen ebéd után fotóztam, mert már nem bírtuk olyan éhesek voltunk ééés nagyon rezgett a léc, hogy nem marad mit fotóznom:). Így, az iszonyat önuralmunknak hála, maradt egy kevéske, hogy lássátok a gyönyörű színét. Amúgy is kóstolni kellett, hogy le tudjam írni, érdemes- e nekiállni. :) Mi az hogy?! Nagyon- nagyon finom. 
Mi egyből a tűzről levéve, melegen ettük, de ez azon levesek egyike, ami finom hidegen is, de szerintem melegen jobb. (Tapasztalat, hiszen másnap megkóstoltam úgy is).

Hozzávalók:
  • 1 közepes méretű, piros kaliforniai paprika
  • 10 db kisebb kápia paprika
  • 2 fél, napon szárírott és olajban eltett paradicsom
  • 2 teáskanál füstölt paprika, fokhagyma por, kakukkfű levél keverék (itt kapható ilyen fűszerkeverék készen, de otthon nem biztos...)
  • só, bors ízlés szerint
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál tejföl+ a díszítéshez



Az elkészítés mente:
  1. 200 fokos sütőben süssük a megmosott paprikákat 15- 20 percig, közben forgatva őket egy- kétszer. Akkor jó, ha egy kicsit már fekete a héjuk. 
  2. A megsült paprikákat tegyük át egy tálba és egy tányér, vagy fólia segítségével fedjük le őket 5 percre.
  3. Vágjuk fel a hagymát kockákra, vágjuk 3 részre a fokhagymát és néhány darabra a paradicsomokat is.
  4. A paradicsom olajából öntsünk egy lábasba. 
  5. A paprikákról húzzuk le a héjukat, szabadítsuk meg a magoktól és a csumájától is. (Nyugodtan mossuk meg őket, hogy az összes mag tuti kijöjjön).
  6. Tegyük a megtisztított paprikákat a lábasba, adjuk hozzá a hagymákat és pirítsuk meg egy kissé.
  7. Adjuk hozzá a fűszereket, majd öntsünk rá annyi vizet, amennyi ellepi.
  8. Főzzük addig, amíg meg nem puhulnak a hagyma darabok is.
  9. Ezután turmixoljuk az egészet egy botmixer segítségével, majd adjuk hozzá a tejfölt és mixeljük azzal is.
  10. Tegyük vissza a tűzre és adjunk még hozzá kb. 4 dl vizet (nézzük, hogy mennyire lesz híg, annak függvényében és ízlés szerint).
  11. Ízesítsük, fűszerezzük, ha szükséges. Ha újra felforrt elkészült.
  12. Tálaláskor tegyünk 3 pöttynyi tejfölt a tányérra és a kanál szárával középen húzzunk bele egy csíkot. Persze a díszítés is opcionális :).



   
Jó főzőcskézést, jó étvágyat!