2014. november 18., kedd

Citromos- mentás limonádé. Lemon- mint drink

                       (The English version of the recipe see below)

                                      Rendben, tudom, hogy ez a mentás limonádé nem épp a hideg őszi napok legjellegzetesebb itala. Hogy mégis miért most mutatom Nektek? Nemrég érkeztem haza egy a nyárban töltött kéthetes utazásomból, ahol a nővéremet, sógoromat és az édes kis unokahugim látogattam meg. Nem máshol jártam, mint Bahreinben, ami egy arab ország konstans napsütéssel és jóidővel. 
Ez az ital egy tipikus italuk, ami nagyon frissítő és szerintem nem csak melegben esik jól. 

Hozzávalók 2 személy részére: 
  • 120 g cukor- lehetőleg nyírfacukor, vagy édesítő
  • 6 db citrom kifacsart leve
  • 40 g friss menta (néhány levélkét tegyünk el díszítésnek)
  • 50 ml forró víz 
  • 250 ml hideg víz
  • jég (opcionális)




Az elkészítés menete:

  1. A forróvízből és a cukorból készítsünk szirupot (forraljuk kb 10 percig magas lángon).
  2. Alaposan mossuk meg a mentát, tegyük robotgépbe a citromlével és a hidegvízzel együtt. Adjuk hozzájuk a cukorszirupot.
  3. Az egészet keverjük, zúzzuk, pürésítsük addig, amíg a menta egészen apróra  nem zúzódik.
  4. Tegyünk a poharak aljába jeget- nyilván csak ha kedvünk tartja- és erre szervírozzuk az italt.
  5. Díszítsük a poharak szélét mentával és citromgerezddel.
Bátran ajánlom, próbáljátok ki, nagyon finom!




Ingredients, serves 2:
  • 50ml hot water
  • 120 g sugar
  • 40g fresh mint leaves
  • 250ml cold water
  • 6 lemons, juiced
  • 4 mint leaves, for garnish
Method:
  1. Stir the sugar into the hot water. Place mint leaves, water, lemons and hot water/sugar in a blender. Blend until mint leaves are evenly chopped.
  2. Cool the mixture in the refrigerator for an hour. Serve in cold glasses (refrigerate them for 15 minutes) with mint and lemon.
Cheers!

2014. október 21., kedd

Egyszerű, sütőben sült egytálétel

                                  A következő recept andalúz eredetű. Mivel beköszöntött az ősz, így többször vágyunk valami egyszerű, laktató, testet-lelket melengető ételre. Nos a következő recept pont ezt tudja :). Nem kell hozzá sok hozzávaló, de azok legyenekk kíváló minőségűek. Ha tehetjük használjunk tanyasi tojásokat és házi tejfölt. Egészen más lesz az íze!

Ilyenkor, amikor már hűvösebb van odakint, jólesik bekapcsolni a sütőt és megmelegedni mellette, amíg a finoman illatozó ételünk készül. Hú de költői lett :). Íme hát a recept.


Hozzávalók (2 személy részére):

  • 3 db közepes burgonya 
  • 3 db tojás 
  • 1 kis doboz tejföl (laktózmentes)+ a tálaláshoz ízlés szerint
  • 10 szál metélőhagyma (a tetjére)
  • 1 evőkanál vaj 
  • 1 közepes fej lilahagyma
  • (aki hiányolja belőle a húst, természetesen tehet bele bacont, vagy maradjunk a spanyol vonalnál és chorizót) :)
  • só, bors



Az elkészítés mente:

  1. A burgonyát hámozzuk meg és apró kockákra vágva sós vízben főzzük puhára.
  2. Ha megfőtt adjunk hozzá sót és borsot és a vajjal együtt törjük össze, de csak úgy nagyjából.
  3. Keverjük hozzá a tejfölt, a csíkokra vágott lilahagymát és egy egész tojást. (Aki hússal készíti, ekkor adja hozzá).
  4. Osszuk két hőálló tálba, majd egy kanál segítségével készítsünk mélyedést a közepére.
  5. A mélyedésekbe üssük bele a tojásokat (egyet- egyet/adag). A tojásokat ízesítsük egy csipet sóval.
  6. Tegyük be az előmelegített sütőbe kb. 180 fokra és süssük addig, amíg a tojás teljesen meg nem sül és a teteje meg nem pirul a krumplinak.
  7. Forrón tálaljuk, kínáljunk mellé tejfölt és szórjuk meg a metlőhagymával.



Laktató, finom, egyszerű, variálható. Egyszóval próbáljátok ki mindenképpen! :)


2014. október 1., szerda

Házi készítésű rizstej

                                     Már régóta szeretném megosztani veletek ezt a receptet. Nem iszom rendes tejet, de aki diétázik, annak amúgy is jobb, ha mellőzi. A rizstej, mandulatej, szójatej jó alternatívák, ám meglehetősen drágák, így arra gondoltam, hogy házilag állítom elő, harmad annyi pénzből. 
Aki még nem kóstolta a rizstejet azért, aki meg igen és szereti is, de sokallja érte a bolti árat, azért készítse el ezt a receptet.

Nem kell hozzá más, csak víz, rizs, és egy csipet só. Az íze egy kicsit különbözik a boltban vett társaitól, de szerintem ez is finom. Nem mertem egyszerre többet készíteni belőle, hiszen nem áll el valami sokáig, és amúgy is előző este beáztatod a rizst és másnapra kész is. Szóval amúgy is megnyugtatóbb frissen készültet inni.


A hozzávalók:

  • 1 pohár rizs
  • 2,5 pohár (ugyan az, amivel a rizst mértem) forró víz
  • 2 pohár hideg víz
  • 1 csipet só



Az elkészítés menete:

  1. Öntsd a rizst és a forró vizet egy nagyobb kancsóba, tálba, befőttesüvegbe (ami éppen van).
  2. Add hozzá a csipet sót.
  3. Letakarva hagyd állni 8 órán át.
  4. 8 óra elteltével, amikor a rizs jól megszívta magát, add hozzá a 2 pohárnyi hideg vizet és öntsd az egészet robotgépbe, vagy vedd elő a botmixert. Alaposan pépesítsd a rizst, néhány percig eltart a művelet.
  5. Ezután az egészet egy nagyon kis lyukú szűrőn szűrd át. 
  6. Ezután ízesítheted, cukorral, fahéjjal ízlés szerint. 
                            Tapasztalatom szerint jót tesz neki, ha áll még 1-2 órát a hűtőben, mert így jól összeérnek az ízek. Lehet vele főzni, sütni, vagy tovább ízesítve frissítőként fogyasztani itt találsz egy receptet is hozzá: http://nutsnroll.blogspot.hu/2013/11/rizstejes-frissito.html

Egészségetekre!



2014. augusztus 20., szerda

Tápióka puding meggyel-szilvával

                            
                              Egy ideje igencsak magával ragadott a tápióka rajongás. Először "bubble tea" formájában kóstoltam, amiben az óriás méretű tápióka gyöngyökre öntik a jéghideg teát. Erről majd bővebben egy másik bejegyzésben.
                                     Ami most bemutatásra kerül, az az itthon is könnyű szerrel beszerezhető, apróbb szemű tápióka gyöngyből készült tápóka puding. 
Ezt a kiszerelésést a tápióka gyöngyöknek főleg édességek elkészítéséhez használják. A legelterjedtebb a puding. Ezt valamilyen idény gyümölccsel kínálják.


De ne szaladjunk ennyire előre, nézzük meg mi is az a tápióka: 

                             A tápióka végül is egy feldolgozott forma, a manióka gyökérből nyert keményítő. Ez a semleges ízvilágú növény Afrika trópusi részein honos. Az afrikai országokban alapélelmiszerként tartják számon, az éhezők megmentője. Elsőként a maják kezdték el termesztését és a ma is használatos gyökerét használták fel. Ma már szinte minden trópusi vidéken megtalálható.
                          Gluténmentes. A tápióka gyöngy felhasználás előtt kemény- olyan, mint a hungarocell :). Főzés után azonban áttetszővé vállik, jól felveszi a folyadékot, amiben főzték és szerintem leginkább a gumicukorra emlékeztet az állaga. Sokan egyből elutasítják én azonban azt mondom, hogy egyszer érdemes megkóstolni.
Nagyszerű befejezője egy finom ebédnek vagy egy baráti vacsorának. Különlegesebb, mint a gyümölcsrízs, praktikus mert el lehet készíteni tálalás előtt egy nappal. Jól behűtve a legfinomabb. Én most friss szilvát és meggybefőttet használtam, de a gyümölcs ízlés szerint variálható.


Hozzávalók:
  • személyenként 0,5 dl tápióka gyöngy
  • 1,5 dl tej/ személy
  • 1 dl tej
  • 1 evőkanál xilit/ személy
  • 1 csipet só
  • 2 evőkanálnyi magozott aprított meggy/ személy (+ a meggybefőtt levéből 2 dl)
  • 2 db apróra vágott szilva/ személy
  • fahéj ízlés szerint
  • szegfűszeg ízlés szerint

Az elkészítés menete:
  1. A tápióka gyöngyöket tegyük fel alacsony lángra főni egy kis lábasban a tejjel. Folytonos kevergetést és odafigyelést igényel.
  2. Amikor elkezd áttetszővé válni adjuk hozzá a xilitet.
  3. Főzzük, amíg teljesen átlátszó nem lesz.
  4. Vegyük le a tűzről, fedjük le és hagyjuk kihűlni.
  5. Amíg hűl a tápióka készítsük el a gyümölcs feltétet.
  6. A gyümölcsöket a fűszerekkel és a meggybefőtt levével tegyük egy kis lábasba és alacsony lángon főzzük puhára. 
  7. Tegyük félre ezt is hűlni.
  8. Tálalás előtt kanalazzuk a tápiókapudingot kis kelyhekbe, tálkákba és tegyünk mindegyik tetejére bőven a gyümölcs raguból, a levét se sajnáljuk.

Hűtött, egyszerű, könnyen emészthető ééés finom :).




2014. augusztus 5., kedd

Ebéd az irodában

                                Bizonyára sokan vagytok azzal úgy, hogy a munkahelyen nincs "időtök" normális ebédet enni. Vagy nincs a közelben olyan hely, ahol meleg ételt tudnátok venni, vagy csak gyorsétterem van. Simán előfordulhat, hogy előző nap nem készít az ember magának ebédet, így marad a közelben lévő kisbolt, mint opció.
Ilyenkor sem kell azonban feladni az egészséges életmódot, hiszen lehet olyan alapanyagokat vásárolni, amelyből a munkahelyi konyhában- gyorsan összedobva, főzés nélkül is tápláló ebédet készíthetünk.                                
Ilyenkor vegyük elő a salátákat. Egyre többféle előmosott, válogatott salátakeveréket kapni, amelyhez már csak egy két hozzávaló és kész a világ legyegyszerűbb ebédje. 
Most egy- két ötletet dobok be, mindenki úgy hasznosítja, ahogy szeretné:
  • salátakeverék (lehet bármilyen, amilyet szeretünk, előmosott, így nem kell sokat bajlódni vele)
  • paradicsom (koktélparadicsom és akkor még szeletelni, darabolni sem kell, pont falatnyi méretűek)
  • kígyóuborka 
  • sajtok (ezekből is számos variáció van pl.: feta, mozarella, cottage cheese- ami sajt is meg nem is stb...)
  • vannak olyan boltok, ahol van grillpult, így ha gondoljuk húst is tehetünk a salátánk mellé
  • hal konzervek (felbontja őket az ember és már eheti is)
  • konzerv kukorica
                                       A lényeg az, hogy azért, mert boltban vásárolunk ebédnek valót és főzni nem akarunk, még nem muszáj leragadni a párizsis zsömle kombinációnál. Nyugodtan engedjük szabadjára a fantáziánkat, készítsünk egy tányér salátát, hogy aztán feltöltődve tudjunk tovább dolgozni, anélkül, hogy bűntudatunk lenne.

                                    Én a múlt hétvégén egy klasszikus és egyszerű kombót választottam:
Mozarella (250g), paradicsom (2db), kígyó uborka (kb 10cm-es darab). Egyszerűen feldarabolva, frissen elfogyasztva. Nem is kell ennél több egy meleg nyári napon ebédre.