2014. április 9., szerda

Húsvétra hangolódva- kókuszcsók fészkek

                      Ezek a tüneményes fészkek az asztal díszei lehetnek, úgy hogy közben nem utolsó nassolni valók. A kókusz miatt nem mondom, hogy kalóriaszegény de ezt kompenzálja a természetes édesítőszer, amit hozzáadunk cukor gyanánt... :)
Hozzávalók 7 kis fészekhez:
  • 3 tojásfehérje
  • csipet só
  • 15 dkg kókuszreszelék
  • 3 evőkanál keserű kakópor
  • 2 evőkanál xilit, azaz nyírfacukor
  • a díszítéshez csokitojások cukorbevonattal :) csak, hogy adjunk az élvezeteknek


Az elkészítés menete:


                          A tojásfehérjéket egy csipet sóval és a xilittel verjük kemény habbá. Adjuk hozzá a kakaóport és annyi kókuszreszeléket, amivel összekeverve formázható masszát nem kapunk. Fontos, hogy ha golyót formálunk belőle maradjon egyben, ne essen szét. Ha ez megvan, béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral és formázzunk kis golyókat a masszából, amiknek a közepét nyomjuk be, hogy szép kis fészkeket kapjunk. 
Előmelegített, 180 fokos sütőben süssük addig, amíg a "fészkek" szélei meg nem barnultak egy kicsit (ez kb. 10-12 perc). Tegyük át őket rácsra és a meleg sütőben hagyjuk kihűlni őket. Ha kihűltek tegyük bele a kis tojáskákat és mehet is az ünnepi asztalra. 




2014. április 7., hétfő

Töltött csirkemell káposztasalátával

                          Remélem feltűnt Nektek, hogy igyekszem olyan egyszer receptekkel szolgálni, amelyek nem csakhogy finomak, de segítenek megszabadulni a télen esetlegesen ránk rakódott plusz kilóktól. (És nem utolsó sorban, hogy életmódot válts/unk). Ez a recept is ilyen. Friss, tavasszal igen egyszerűen beszerezhető zöldségek és saláta a töltött csirkemell mellé. Kalóriában szegény, ám tápanyagokban gazdag. Elég fehérjedús és rostban sem szegény, szóval kell ennél finomabb ebéd? :)

Jöjjenek a részletek.

Hozzávalók 2 főre:

A csirkemellhez:
  • 2 csirkemellfilé, melyeket gondosan "kinyitunk", hogy meg tudjuk majd tölteni
  • 6 db olajban eltett, napon szárított paradicsom
  • 1/2 csokor petrezselyemzöld
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 szál oregánó
  • 2 szál kakukkfű
  • 1 szál bazsalikom
  • só, bors

A körethez:

  • 2 szár fürtös koktélparadicsom
  • 4 szál zsenge zöldspárga
  • 1 kis fej fehér fejeskáposzta
  • 1 nagyobb fej lilahagyma
  • friss piros csilipaprika ízlés szerint
  • 1/2 csokor petrezselyemzöld
  • 1 egész citrom leve
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • só, bors

                   Kezdjük a csirkével. Egy deszkán aprítsuk össze a paradicsomot, petrezselymet, adjunk hozzá egy kicsit a paradicsom olajából is. Adjunk hozzá sót, borsot, aprítsuk bele a zöldfűszereket és nyomjuk rá a fokhagymát. Az egészet jól keverjük össze. Fogjuk a csirkemelleket és töltsük meg a töltelékkel. Tűzzük össze fogpiszkálóval vagy hústűvel. Egy serpenyőben hevítsünk olajat és süssük meg a csirke mindkét oldalát szép pirosra. Ha ezzel megvagyunk adjuk hozzá óvatosan fél dl vizet és fedjük le a serpenyőt. Hagyjuk hagy párolódjon meg a csirkemell teljesen. Amíg fő, készítsük el a salátát.


                   A salátához mossuk meg a káposztát, hámozzuk meg a lilahagymát és vágjuk őket olyan vékony csíkokra, amilyenekre csak tudjuk. Tegyük egy nagy tálba. A csilit és a petrezselymet vágjuk apróra és keverjük a káposztához. Egy kis tálban keverjük össze a citromot és az olajat, ízesítsük sóval és borssal, majd jól forgassuk össze a káposztás keverékkel. Az így kapott salátát tálalásig tegyük félre.
A koktélparadicsomokat hagyjuk a szárukon és mossuk meg a spárgákkal együtt. Ha elkészült a csirkemell, tegyük ki a serpenyőből, majd ugyanebben a serpenyőben pároljuk meg a spárgát és a paradicsomot. Nem kell nekik sok idő, nem akarjuk, hogy szét essen teljesen. 


Amikor minden kész tálalhatunk, ne várjuk meg, amíg kihűl. Jó étvágyat!

2014. április 5., szombat

Kék áfonyás turmix variációk

                              Ki nem szereti a kék áfonyát? Ugye nem sok kéz emelkedik a magasba? És ki az, aki örülne egyszerre 3 pofon egyszerű reggeli- 10 órai esetleg - uzsonna receptnek? Óó rengeteg a felemelt kéz ugye?:) Nos, rajtam ne múljon, íme 3 recept, aminek az alapja friss kék áfonya, de ha nem jutunk hozzá frissen, akkor jó a fagyasztott is. 
Az áfonya remek gyümölcs. Habár C vitamin tartalma elenyésző, de kiemelkedő az antioxidáns  és az A vitamin tartalma.
Nem is húznám a szót, egy a lényeg fogyasszunk belőle minnél többet, lehetőleg frissen és meg fogjuk érezni a jótékony hatásait.

1. Kék áfonya- fehérje turmix: remek napindító, ami elég energiát biztosít a 10 óraiig. Diétázóknak a gyümölcstartalma miatt inkább délelőtti fogyasztásra javaslom.

Hozzávalók:
  • 20 dkg kék áfonya
  • 3 dl laktózmentes tej
  • 1 adag fehérjepor (25 g)
Tegyük a turmixgépbe az áfonyát a fehérjeport és a tejet. Alaposan mixeljük és már fogyaszthatjuk is. Ennél gyorsabb reggeli nem sok van és az íze sem elhanyagolható...


2. Kék áfonyás tejes turmix: Mivel ez nem tartalmaz fehérjeport, mint az előző változat ezért ezzel nem fogjuk magunkat olyan sokáig jóllakottnak érezni, mint az előző variációval, de ha nincs otthon fehérjeporunk (ami valljuk be megeshet:)), akkor jól jön ez a recept.

Hozzávalók:

  • 20 dkg kék áfonya
  • 3 dl tej
A gyümölcsöt mixeljük össze a tejjel és kb 30 másodperc múlva már ihatjuk is.

3. Kék áfonyás, zöldtea turmix: Ez egy igazi test és szellem ébresztő ital. A zöld tea hatványozottan emeli a bevitt antioxidáns szintet, élénkít így kávét sem kell innunk.

Hozzávalók:
  • 20 dkg kék áfonya
  • 3 dl zöldtea
  • 1 evőkanál méz
Az áfonyát a zöldteával és a mézzel turmixoljuk le. Ha nagyon fanyar lenne a zöldtea miatt, akkor még tehetünk hozzá egy kis mézet.



Remélem tudtam segíteni, hogy egy kis változatosságot csempésszünk a reggelinkbe. Ne fogjátok vissza magatokat, készítsétek el mind 3 verziót és írjátok meg nekem melyik a kedvenc.

2014. április 4., péntek

Vajkrém helyett- padlizsánkrém

                         A következő recept multifunkciós:). Egyaránt lehet kiváló vendégváró- "mártogatós", reggeli pirítóssal, vacsora puffasztott rizsszelettel de kipróbálhatjátok egy szelet sülthúsra kenve is. Egyszóval, ha unod a vajkrémet, felvágottal akkor próbáld ki a mi családi receptünket. 
Egyre vigyázz, ne érj a megsült padlizsánhoz fémkéssel, mert keserű lesz! Hogy miért? Fogalmam sincs, de így van... :) Ha valaki tudja az okát írja meg nekem kommentben.


Hozzávalók:
  • 3 közepes padlizsán
  • egy fej vörörshagyma
  • egy evőkanál csemege fűszerpaprika
  • só, bors
  • 15 dkg vaj
                                  A padlizsánokat mossuk meg, szurkáljuk meg hústűvel és úgy, ahogy vannak csomagoljuk őket egyesével alufóliába. Süssük 200 fokos sütőben, amíg meg nem puhulnak. Ha ez megtörtént vegyük ki őket a csomagolásból és süssük tovább, addig, amíg meg nem feketedik a száruk.  
                               Amíg sül a padlizsán vágjuk fel a hagymát nagyon kicsi kockákra, majd tegyük egy üvegtálba. Adjuk hozzá a vajat és a fűszerpaprikát. Amikor megsült a padlizsán óvatosan (forró) kaparjuk ki a húsát egy deszkára és aprítsuk fel egy fakanállal, vagy bármivel, ami nem fém eszköz. Tegyük a tálba és keverjük jól össze a vajjal és hagymával. Fontos, hogy a vaj jól elolvadjon. Ekkor sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és már készen is van. Én jobban szeretem melegen fogyasztani, de hidegen is finom. A diétázóknak puffasztott szelettel, akik nem diétáznak, azoknak pirítóssal ajánlom.

2014. április 2., szerda

Spenótos, fetasajtos házipite

                           Ki mondta, hogy csak édes lehet egy pite? :) Ez éppen spenóttal van töltve, így jó sok vasat tartalmaz, ami elengedhetetlen a vérképződéshez. Ajánlom egy könnyed ebédre, önmagában, vagy esetleg egy kis saláta körettel. Hidegen, melegen egyaránt finom, akinek nagyon hiányzik belőle a hús, az tehet bele például bacon kockákat, de néha nem baj, ha kihagyjuk a húst...


Hozzávalók a tésztához :(18 cm-es piteformához)

  • 2 bögre teljes kiörlésű, magvas kenyérliszt
  • annyi víz, amitől nem lesz ragacsos, de egybeáll a tésztánk
  • egy teáskanál só
  • 2 evőkanál hideg vaj 
A lisztet összemorzsoljuk a vajjal és a sóval, amjd apránként hozzáadunk annyi hideg vizet, amivel szépen nyújtható tésztát nem kapunk.
Ha ezzel megvagyunk kinyújtjuk és kibéleljük vele a vajazott, lisztezett piteformát. Előmelegített (180 fokos) sütőben "vakon" sütjük. Vakon sütés, annyit tesz, hogy töltelék nélkül elősütjük, lehetőleg valami nehezék alatt, hogy ne púposodjon fel a tészta (kerámiagyöngy, vagy cseresznyemag). Amíg sül a tészta készítsük el a tölteléket.

Töltelék hozzávalói:

  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 bögre fagyasztott, vágott spenótlevél
  • só, bors, szerecsendió ízlés szerint
  • 2 dl zsírszegény, laktózmentes tejszín
  • 1 egész tojás
  • 15 dkg fetasajt
                         A spenótot megpároljuk, fűszerezzük. Nyomjuk rá a fokhagymát, majd adjuk hozzá a tejszínt is. Főzzük alacsony lángon 5 percig. Vegyük le a tűzről és ha egy kicsit hűlt, nagyon gyors mozdulatokkal keverjük bele a tojást. Ha nagyon hígnak látjuk, adjunk hozzá még egy tojást, hiszen ha felvágjuk a pitét, nem szeretnénk, ha kifolyna a töltelék. (Ezen a ponton adhatjuk hozzá, ha kedvünk tartja a pirított bacon kockákat). 

Vegyük ki a sütőből a tésztát, ami félig sült és kanalazzuk bele a tölteléket. Morzsoljuk a tetejére a fetasajtot, majd tegyük vissza a 180 fokos sütőbe fél órára, amíg a sajt szépen kezd olvadni és a teteje egy kicsit meg is pirul. 



Ha óvatosan kivettük a formából, már szeletelhetjük és fogyaszthatjuk is.



2014. március 31., hétfő

Csökkentett kalóriatartalmú, édes bűnözés :)

                           
                        A következő recept egy kakós süti lesz, ami egy alaprecept. Az, hogy utólag ki milyen friss gyümölccsel eszi, vagy csak így magában, az mindenkire rá van bízva :). Egy biztos, cukrot nem tartalmaz és lisztet sem... 





Hozzávalók (20 cm-es kerek tortaformához):
  • 4 egész tojás
  • egy teáskanál őrölt vaníliarúd
  • 10 dkg mandulaliszt
  • 3 dkg keserű kakópor
  • 5 dkg xilit, vagy más természetes édesítőszer
  • tálaláskor krémsajt, de ez elhagyható, hiszen úgy már nem épp diétás :)
                    
Az elkészítés menete:           
                  A tojásokat válasszuk ketté, a fehérjéket egy csipet sóval verjük kemény habbá. A sárgákhoz adjuk hozzá a mandulalisztet, az átszitált kakóport és a xilitet. (Ha nincs mandulalisztünk, akkor kávédarálóban daráljunk magunknak mandulát:)). Keverjük jól össze az egészet, majd adjuk hozzá az őrölt vaníliarudat is.
                       Óvatosan forgassuk bele a masszába a fehérjehabot, majd mehet a kivajazott- lisztezett tortaformába. 180 fokra előmelegített sütőben süssük tűpróbáig. 
Tálaláskor szórjuk meg por alapú xilittel, vagy tegyünk rá krémsajtot, mascarponét vagy friss gyümölcsöt. Igazán gyors és lelkiismeretfurdalás nélkül fogyasztható édesség :).





2014. március 28., péntek

"Hamis pizza" füstölt lazaccal és spenóttal

                             Itt a tavasz és így egyre könnyebben beszerezhetőek a friss hozzávalók, alapanyagok. Nekem a spenót az egyik nagy kedvencem. Télen is beszerezhető fagyasztott változatban, de frissen még több féle ételhez használható. Itt egy megoldás, ami nem olyan hétköznapi, mint egy szendvics, mégis egyszerűbb, mint a pizza sütés.
Ez egy "hamis pizza", kiváló vendégváró finomság vagy reggeli megoldás. Ennek is létezik ezer verziója, annak függvényében ki, mit tesz rá. Én most egy spenótos- lazacos változat receptjét osztom meg Veletek, remélem sokan kipróbáljátok.


Hozzávalók: (1 főre)

  • 1 db laposkenyér (ha találtok teljes kirölésűt az lenne az igazi a diétázók számára.. is)
  • 5 dkg füstölt, szeletet lazac
  • 2 evőkanál krémsajt (lehetőleg csökkentett zsírtartalmú)
  • fél piros húsú kaliforniai paprika
  • 1 db édes pepperóni paprika
  • egy marék friss spenót
  • 5 dkg mozarella sajt


Az elkészítés menete:

                                        Egy száraz serpenyőben melegítsük fel a laposkenyerünket. Tegyük egy tányérra és jöhetnek a feltétek. Kenjük meg a krémsajttal, sózzuk, borsozzuk. Tegyük rá a spenót leveleket, melyeket előtte alaposan megmostunk és jól lecsöpögtettünk. A kaliforniai paprikát vágjuk vékony csíkokra, a pepperónit karikázzuk fel és tegyük ezt is a "pizzára". Erre jöhet a karikára vágott mozarella sajt, majd a darabokra tépett lazacfilé. Kínáljunk mellé citromot és már fogyaszthatjuk is. Ha többet készítünk és kihűl az sem gond, hiszen hidegen is nagyon finom... De egy sütőben melegen tarthatjuk a laposkenyereket és aztán ha az összes melegítésével megvagyunk tesszük rájuk a feltéteket.

2014. március 26., szerda

Céklaleves fetasajttal

                     Ez a leves táplál, feltölt, felmelegít. Mostanában kicsit hűvösebbre fordult az idő, úgyhogy készítettem egy finom krémlevest. Friss céklát használtam hozzá, de ha esetleg hozzájutsz előre sütötthöz- főzötthöz, akkor bátran használd azt. Előételnek, levesnek egyaránt kiváló, de ha az ember eszik mellé piritóst is, akkor bőven elég főételnek is.


Hozzávalók: (körülbelül 4 főre)

  • 280 g tisztított, sült cékla
  • 130 g friss paradicsom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kis fej lilahagyma
  • egy evőkanál olívaolaj
  • 250 ml zöldségalaplé (jó a kockából készült is... :))
  • 190 g napon szárított paradicsomból készült püré
  • 4 evőkanál fetasajt (opcionális a mennyiség, ha valaki többet szeretne ne fogja vissza magát:))
Az elkészítés mente:
                                 A céklákat mossuk meg, levelüket, szárukat vágjuk le. A zsenge levélkéket tegyük félre levesbetétnek. Locsoljuk meg őket olíva olajjal, majd sózzuk meg mindegyiket és csomagoljuk alufóliába. Tegyük be, légkeveréses módba kapcsolt sütőbe 180 fokra és süssük, amíg meg nem puhulnak. Ez nem rövid folyamat, de ha apróbb céklákat sütünk gyorsabban megvan. Ha megpuhultak hámozzuk meg őket. Vágjuk nagyobb darabokra (úgyis leturmixoljuk az egészet, szóval csak úgy nagyjából). 
                               Amíg sülnek a céklák hámozzuk meg a lilahagymát és vágjuk apró kockákra. Pucoljuk meg a fokhagymát is és nyomjuk át fokhagymaprésen. Készítsük elő a kimért levest és bontsuk fel a paradicsom konzervet. Mossuk meg és vágjuk kockákra a paradicsomot.

                              Ha megpuhult a céklánk és felvágtuk apró darabokra, akkor egy lábasban forrósítsuk fel az olajat, majd dinszteljük meg rajta a lilahagymát, ha már üveges (azaz átlátszóak a kis kockák), akkor adjuk hozzá a fokhagymát is. A fokhagymát ne pirítsuk sokáig, hiszen ha megég, keserű lesz! 
Öntsük fel a levessel és adjuk hozzá a céklát, konzerv paradicsomot illetve a friss paradicsomot. Főzzük addig, amíg a paradicsomok szét nem főnek, majd turmixoljuk le az egészet (én botmixert használok). Csomómentes, egynemű levest kell kapnunk. Ekkor kóstoljuk és sózzuk, borsozzuk. Ha túl sűrű, adjunk még hozzá egy kis vizet. Forraljuk össze az egészet. 
Tálaláskor (lehet hidegen illetve melegen is kínálni) adjunk mellé fetasajtot, céklalevelet illetve frissen reszelt céklát is. 

2014. március 24., hétfő

Tengeri keszeg friss saláta ágyon

                                  A következő receptet egyaránt ajánlom egy egészséges ebéd vagy vacsora ötletnek. Még mielőtt bárki azt gondolná, hogy rengeteg vele a macera megnyugtatom, hogy nem. Sokan nem szeretik a halat, mert félelmetes elkészíteni, vagy a másik ok, hogy szálkás:). Nos igen, valóban szálkás, de nem kell emiatt megfosztanunk magunkat ettől az egészséges fehérje forrástól. 

                                       Próbáljatok beiktatni minden héten egy halas napot. Nem muszáj tengeri halnak lennie, hiszen számos kiváló magyar halfajta van, amik nem csak halászlébe valók Karácsonykor.

A következő recept 20 perc alatt elkészíthető és már fogyasztható is. Próbáljátok ki, megéri!

Hozzávalók 2 főre:

  • 2 friss tengeri keszeg
  • 10 dkg fűszervaj, bármilyen ízesítésű, amit szeretünk
  • 2 egész citrom
  • olíva olaj
  • só, bors
  • 4 szál zöld spárga
  • 2 cső kukorica
  • zöldsaláta, bébi spenótlevél, koktélparadicsom, retek, újhagyma


                             A halakat mossuk meg. Tépjünk két akkora alufólia darabot, amibe beleférnek. Fektessük a halakat az alufóliára, sózzuk, borsozzuk kívül belül, majd locsoljuk meg egy kis olíva olajjal. A halak hasába tegyünk egy kis karika fűszervajat. 
Ha nem tudunk készen fűszervajat vásárolni, akkor vegyünk 4 evőkanál jó minőségű vajat, majd adjuk hozzá 3 csipet sót, frissen őrölt borsot és apróravágott zöldfűszereket (metélőhagymát, petrezselymet, oregánót, bazsalikomot, bármit amihez hozzájutunk és ízlésünknek megfelel), keverjük jól össze és már használhatjuk is.
Csomagoljuk be a halat a fóliába és tegyük, a 180 fokosra előmelegített sütőbe- 15 percre. 

                            Amíg sül, készítsük el a köretet. A kukoricákat vágjuk félbe, majd száraz serpenyőben grillezzük meg. ( Itt szeretném megjegyezni, hogy vigyázzunk a benti grillezésnél a tűzjelzőre :). Én majdnem szívrohamot kaptam amikor megszólalt. Persze ha nincs tűzjelző, akkor nincs gond:)) A spárgák végeit vágjuk le és pároljuk puhára, egy evőkanálnyi vajon. A zöldségeket mossuk meg, majd aprítsuk kedvünk szerint. 
A saláta öntethez egy egész citrom levét facsarjuk egy kis tálba adjuk hozzá 5 evőkanál olívaolajat, sót borsot, majd jól keverjük össze. Ha kedvünk tartja tálalhatunk másfajta salátaöntetet is. 

                  Ha letelt a 15 perc, vegyük ki a halakat a sütőből, majd állítsuk grillező módba, a legmagasabb hőfokra. Bontsuk ki a fóliákat (de a halak maradjanak benne) és tegyük vissza a halakat, hogy szépen megsülhessen a tetejük is. Ez további 5 percet vesz igénybe. Ezalatt terítsük meg az asztalt, vegyük ki a halakat, majd tálaljunk. Tálaláskor kínáljunk fűszervajat és friss citromot a halhoz. 

Természetesen bármilyen halból elkészíthető ez a recept, figyeljünk azonban arra, hogy friss legyen a vásárolt hal. A friss hal szeme tiszta, nem homályos és a kopoltyúja szép piros!

2014. március 20., csütörtök

Reggelire ajánlott zabkása, bogyós gyümölcsökkel

                           Egy igazán tápláló és finom reggeli, amivel rengeteg vitamint, rostot és tápanyagot jutattsz be a szervezetedbe. Ha unod a szendvicseket, akkor próbáld ki, hidd el nem fogod megbánni. Nagyon sokféleképpen lehet variálni, nyugodtan engedd szabadjára a fantáziádat. 


A zabkása alaprecept hozzávalói:

- 160 g zabpehely
- 6 dl víz vagy tej vagy szójatej ízlésed szerint
- egy csipet só
- 1 evőkanál nyírfacukor, (de helyettesítheted mézzel vagy egyéb édesítőszerrel, amit használni szoktál)

Hozzávalók a feltéthez:

- 2 evőkanál friss málna
- 3 evőkanál friss kékáfonya


                       Egy lábasba öntsd bele a zabpelyhet, és add hozzá a vizet (vagy tejet, szójatejet). Keverd jól össze, add hozzá a csipet sót és a nyírfacukrot, majd lassú tűzön folyamatos kevergetés közben főzd 5- 6 percig, amíg krémes állagú nem lesz. Ekkor vedd le a tűzről, tedd kis tálkába és add hozzá a gyümölcsöket. Már fogyaszthatod is. 

                     Ez csak egy verzió, de adhatsz hozzá különböző magokat is (pl.: mandula, kesudió), ízesítheted fahéjjal, vaníliával, keverhetsz hozzá aszalt gyümölcsöket vagy egyéb friss gyümölcsöt (pl.: banánt karikákra vágva, fügét, őszibarackot) kedved szerint. A lehetőségek tárháza végtelen, az alapreceptet használva készítsd el ízlésed szerint, és fogyaszd egészséggel.

2014. március 14., péntek

Chilis csirkeszárnyak- Chili chicken wings

                                 A következő recept egy hiánypótló írás, hiszen nagyjából két éve ígértem valakinek, hogy majd felteszem:). Persze ennél azért megbízhatóbb vagyok csak nem jött össze, hogy együk is és le is fotózzam... na de most megvan. Íme a nálunk kb. 2 hetente sorra kerülő csilis csirkeszárnya recepjte. Igazi "filmnézős, kézzel evős" étel ez. Nem mondom, hogy gyorsan megvan, de sok gond nincs vele.

                                           The following recipe is one of our favorite dinner recipe. I bake it very often, it is so easy and tasty too. Try it for dinner, lunch or for party finger food with for example a side salad.

 Hozzávalók- ingredients: (2 főre- for 2 persons)

  • 800g csirke szárny- 800g chicken wings
  • 5 evőkanál édes csili szósz- 5 tablespoon sweet chili sauce
  • 5 evőkanál szója szósz- 5 tablespoon soy sauce
  • 2 evőkanál erős paprika krém, avagy csili szósz- 2 tablespoon chili sause (hot, spicy)
  • 4 evőkanál méz- 4 tablespoon honey
  • 1 evőkanál barnacukor- 1 tablespoon brown sugar
  • 4 evőkanál fehér szezámmag- 4 tablespoon sesame seed


Elkészítés menete:
                       A csirkeszárnyakat 3 részre vágom az izületeknél és a szárny végeket nem használom ehhez az ételhez. Egy nagy tálban összekeverem a hozzávalókat a szezámmag kivételével és ebbe a keverékbe jól beleforgatom a szárny darabokat. Ha van időnk fél órát pácolódhat, de ha nincs akkor is nagyon finom lesz a végeredmény. 
A mázas csirkeszárnyakat egy nagy tepsibe borítom. Lehetőleg akkorába, ahol elférnek fedés nélkül. Az összes mázat kikaparom a tálból. Lefedem alufóliával és 180 C fokos sütőbe sütöm amíg meg nem puhulnak. Ez kb 40 perc. 
Ezután leveszem a fóliát jól megkeverem és fólia nélkül sütöm 200 fokon 15 percig, majd megint keverek rajtuk. A lényeg, hogy jól megsüljön, megpiruljon az összes oldaluk. 
Amikor úgy látjuk, hogy ez megtörtént hozzáadjuk a szezámmagot, majd jól összekeverjük, hogy mindenhova jusson. Továbbra is 200 fokon sütjük még 10 percet a szezámmaggal, majd késznek nyilvánítjuk. :)
Én salátával szoktam tálalni, de ezt mindenkire rábízom.  

Method:
                        Cut the chicken wings into 3 pieces at joint. Don't use the end of the wings. In a big bowl whisk the ingredients except the sesame seed. Put the wings into the mixture and stir again. If you have time leave in the sauce for half an hour. 
Place wings in a tray, if it's possible they don't cover each other. Cover the tray with kitchen foil and put into the oven on 180 degrees.  Bake it for 40 minutes. Take off the foil turn over the wings. Put back into the oven for 15 minutes on 200 degrees and turn over again and again until  they are well caramelised. Toss them with sesame seeds. 



2014. március 10., hétfő

Túró házilag

                             A következő bejegyzés azért jött létre, mert itt messzi távol hazámtól:) nem lehet kapni túrót...és az ugye nekünk nagyon hiányzik. Persze el lehetne menni a magyarok boltjába, avagy a lengyel boltokban is lehet kapni. No, de azért azt ugye remélem már meg lehetett rólam tudni, hogy szeretek kézműveskedni, így elkészítettem magamnak. ÉÉÉs nem bántam meg, sőt nagyon nem. Egyáltalán nem macerás, mint azt előzőleg hittem. A végeredmény azonban annál finomabb. Sokkal krémesebb és gazdagabb az így készült túró, mint azok, amiket otthon a boltokban lehet kapni.                                               Összegezve, aki külföldön lakik és vágyik egy kis túróra, álljon neki, aki otthon van és kap túrót készen az is próbálja ki, mert ha egyszer megkóstolta a sajátot, nem fog másmilyet venni.
Egy a lényeg: nagyon jó minőségű, lehetőleg házi tejet kell beszerezni, vagy a boltban kapható legzsírosabbat, ami nem pasztőrözött! Ha házi tejet használunk, akkor egyszer fel kell forralni (baktériumok  miatt).
                              Én boltban kapható 3,6 %- os tejet használtam, 2 pintet :), ami egy kicsivel több, mint 1liter. Ebből a mennyiségből egy kis műzlistálnyi túró lett (nem véletlenül drága dolog a túró :)). Nem mértem le grammra, de készül a következő adag és azt ígérem lemérem.
A receptet amúgy innen néztem ki, ha valaki nagyon utána akarna még pluszban olvasni: http://www.nosalty.hu/recept/hazi-turo-tejfol


És, ahogy én készítettem:

Hozzávaló:
  • 1 liter nagyon jó minőségű, zsíros tej (nyilván lehet többől, értelemszerűen, annál több túrónk lesz)
Az elkészítés menete:

                             A tejet kiöntöttem egy üvegtálba (jénait használtam) ráborítottam egy tányért és meleg helyre tettem 3 napra.  Egészen konkrétan a radiátor mellé az asztalra. 
A 3. nap nem fölöztem le, hanem úgy ahogy volt beleborítottam egy nagy lábosban nagyon óvatosan, majd a lehető legalacsonyabb hőmérsékleten (lángon) el kezdtem melegíteni. És egy idő után szépen ketté vált az aludttej. Lett egy sárgás folyadék a tetején, ami a savó és alul pedig kis darabokban a túró. Amikor az egész teljesen átforrósodott, azaz felforrt, fogtam egy tészta szűrőt, lábasra tettem és a túrós savós egyveleget beleöntöttem és letakarva hagytam lecsöpögni, kihűlni. Ez 1 órát sem vett igénybe a kis mennyiség miatt, de nyilván, ha több lett volna, lassabban csöpög le. Ezután már fogyasztható is. 

A továbbiakban használhatjuk pogácsába, túrós csuszára, süthetjük- főzhetjük, mint a boltban vett társait. Én izibe egy kis édességgel jutalmaztam meg magam. Leírom annak is a receptjét, hiszen hozzáadott cukrot nem tartalmaz, viszont mégis édesség és néha kell :). Túrós, málnás finomság:

Hozzávalók 1 adaghoz:
  • 5 evőkanál lehetőleg házitúró
  • 2 evőkanál natúr görög joghurt
  • 3 evőkanál aprószemű zabpehely
  • 15 szem friss málna
Az elkészítés menete:

                       A túrót a joghurttal összekeverjük. 5 szem málnát törjünk össze villával és tegyük a tálka aljába (abba, amiből fogyasztani óhajtjuk:)). Erre kanalazzuk rá a túrót, majd szórjuk rá a zabpelyhet és végül a maradék málnát. 
Kiváló reggeli, vagy egy könnyed ebéd utáni desszertnek a bikiniszezon előtt, netán uzsonnára:).

2014. február 27., csütörtök

Brutál banános, nutellás muffin- Brutal banana, nutella cupcakes

                                A következő muffin egy igazi energiabomba. Van benne banán, mogyoró, kesudió és még nutella is. Ezzel együtt egyáltalán nem túl édes. Aki ismer tudja, hogy fenntartásokkal kezelem a muffinokat, de ezt bármikor és bármilyen mennyiségben tudnám enni, habár inkább reggeli ajánlom, hogy napközben legyen időnk lemozogni a bevitt energiát.

                             The following recipe is the key for a really tough cupcakes. They include bananas, hazelnuts, cashew nuts and also nutella too. I don't really like cupcakes but this one is an exception. I love this and I would bake it again and again... I recommend it for breakfast cause it is really full of energy.
     
Hozzávalók 12 muffinhoz- Ingredients for 12 cupcakes:

  • 4 banán- 4 bananas
  • 1 tojás- 1 egg
  • 15 dkg törökmogyoró- 15 dkg hazelnuts
  • 15 dkg kesudió- 15 dkg cashew nuts
  • 1 és fél bögre finomliszt- 1 1/2 cup all- purpose flour
  • 1 teáskanál sütőpor- 1 teaspoon baking powder
  • 1 teáskanál szódabikarbóna- 1 teaspoon baking soda
  • 1/2 teáskanál só- 1/2 teaspoon salt
  • 1/2 bögre kristálycukor- 1/2 cup sugar
  • 2 evőkanál olvasztott vaj- 2 tablespoon unsalted butter, melted   
  • 12 teáskanál nutella- 12 teaspoon nutella     

               
 Az elkészítés menete:

                                  A sütőt melegítsd elő 175 fokra- légkeveréses módban. A muffinformába tedd bele a papírokat. A lisztet, sót, szódabikarbónát, sütőport tedd egy tálba és keverd jól össze, majd tedd félre. 
                                     Száraz serpenyőben pirítsd meg a mogyorót és a kesudiót, ha megpirult vágd apró darabokra. 3 banánt nyomkodj össze villával. A negyediket karikázd fel 12 karikára és tedd félre. 
Verd fel a tojást (kézi habverővel) a cukorral, add hozzá az olvasztott vajat, az összenyomott banánokat, majd apránként a lisztes keveréket is. Keverd csomómentesre és végül add az egészhez a magokat.
Egy evőkanálnyi adagot tegyél minden muffin papírba, majd helyezz rá egy szelt banánt és egy teáskanálnyi nutellát. Erre jöjjön még egy jó nagy evőkanálnyi massza (fogyjon el az összes) és tedd be a sütőbe 20 percre.
Nyilván minden sütő más, így folyamatosan nézegesd, hogy ne égjen meg, ha szükséges használj tűpróbát, hogy megbizonyosodj elkészült-e. 

Baking method:

                                             Preheat oven to 175 degrees C. Coat muffin pans with paper liners. Stir together the flour, baking powder, baking soda, and salt. Set aside.
In a hot pan roast the cashew nuts and the hazelnuts, after it chopped them.
Mashed 3 bananas and combine with sugar, egg and melted butter. Fold in flour mixture and the nuts and mix until smooth. 
One banana cut into circle and set aside.
Scoop a portion of the mass into muffin pans for half and after put 1 circle of banana and one teaspoon of nutella. After scoop an other portion of mass. 
Bake in preheat oven. Bake for 20-25 minutes. Muffins will spring back when lightly tapped or  until a toothpick inserted near the center comes out clean.



2014. január 24., péntek

Valóban olyan káros-e a mikró? Kísérlet 2. rész

                        Ahogy ígértem jelentkezem. Nem gondoltam volna, hogy ennyi hozzászólást kapok facebookon:). Még egyszer leszögezném, hogy nem nem hiszek semmit, pusztán kíváncsiságból kezdtem bele a kísérletbe. 

Úgy volt, hogy két naponta fotózom, de annak nem sok értelme volt, ugyanis a 4. napig nem történt semmi.
Azért fotóztam akkor is:

A mikrózott vízzel öntözgetett magok a 3. napon:




A vízforralóban forralt vízzel öntözgetett magok a 3. napon:

















Eddig nincs különbség nemde?
ÁÁÁm a 4. napon valami történt. És nem az amire számítottam. A mikrós vízzel locsolt magok csírázásnak indultak méghozzá nagyobb számban, mint  a vízforralós társaik. Hogy ez mit jelent? Fogalmam sincs:) de ahhoz képest, hogy az terjed a neten, hogy nem fognak kicsírázni... nos, biztosan nem érezték a víz milyenségét. :) 

Most a 9. napon tartunk és íme az állás:

A "mikrós" csírák a 9. napon:



A vízforralós csírák a 9. napon:



                        Nos, mindenki döntsön, ahogy akar. Számomra kiderült, hogy az nem igaz, hogy nem csíráznak ki. Habár kaptam olyan hozzászólást, hogy: "Ki fognak csírázni, de azok már gnómok lesznek, így ha megeszed rákot okoznak."

Nah ezek után mondom néktek döntsétek el mit jelent ez számotokra. Abban biztos vagyok, hogy a már élő növényt is öntözhetném mikrós vízzel, nem fog elszáradni... 
Minden esetre megpróbálom- ettől függetlenül- minél kevesebbet használni a mikrót, amikor lehet más alternatívát választok az ételek megmelegítésére. És mivel eddig sem tettem, eztán sem szándékozom mikróban sütni, avagy főzni...
Ha van hozzászólásod ne fogd vissza magad KOMMENTELJ a bejegyzés alatt, ééés ha esetleg még tetszett is a kísérlet akkor nyugodtan mutogasd meg másoknak is:).

2014. január 15., szerda

Valóban olyan káros-e a mikrohullámú sütő?

                  Manapság egyre többször futok bele olyan cikkekbe és videókba, kísérletekbe, ahol a mikrohullámú sütő káros mivoltára akarják felhívni  a figyelmet. Sok mindent hallani, jót is rosszat is. Eldöntöttem utánajárok, hogy mi igaz azokból amit hallani, olvasni lehet. 
Kép: internet
                               Többféle bizonyításról is hallani, ami bemutatja, hogy bizony, ha mikróban melegíted az ételed rákos leszel.
Hogy mivel magyarázzák? Hát azzal, hogy csírátlanítja a vizet, megváltoztatja a DNS-ét az ételeknek, emiatt a szervezet számára felismerhetetlen lesz, és emiatt káros, sőt rák keltő.
Tudom- tudom, most sokan egyből rákezdtek arra, hogy ha mindent megszüntetnék, ami rák keltő akkor semmit sem ehetnék és sehova sem mennék... A célom nem is az, hogy ignoráljam a mikrót, hiszen nagyon hasznos kis dolognak tartom. Vannak ételek és helyzetek, amikor nem tudom elképzelni a gázon való melegítést. De ha kiderül, hogy valóban nem csíráznak ki  a magok (kísérletem lejjebb részletezem), akkor el fogok gondolkozni azon, hogy jobban oda kéne figyelnem, hogy minél kevesebbet használjam. A kísérlet végeztével, mindenki eldönti, hogy mit von le belőle és ennek függvényében jár el. Én már nagyon kíváncsi vagyok, úgyhogy belekezdtem.

                                 Én az választottam ki, hogy vajon kicsírázik-e a mag, ha mikróban forralt vízzel locsolom? Ennek a kiderítéséhez nem tettem mást, mint forraltam vízforralóban és mikróban is vizet. Egy éjszakát hagytam őket hűlni (mert ugye a forró vízzel locsolt mag sehogyan sem fog csírázásnak indulni:)). És ma elérkezett a nap, hogy meglocsoltam a vöröshagyma magokat. Elvileg 10 nap kell nekik, hogy csírázásnak induljanak, ezért ez nem lesz egy gyors kísérlet, de 2 naponta fotózom őket és beszámolok a fejleményekről.

És akkor jöjjenek a képek:

1. nap:
1. nap előkészületek: két ugyanolyan tálka, magok, vatta, víz...

1. nap: magok a vattán, vízre várnak :)

1. nap: feliratozott pohárból, feliratozott edénybe, hiszen nagyon nem mindegy:)

1. nap: meglocsolva vízforralóban forralt vízzel 
1. nap: meglocsolva mikróban forralt vízzel
 A továbbiakban is kövessétek blogom, hogy megtudjátok mire jutottam:).

2014. január 13., hétfő

Karamellszósz

                        Nos a Karácsonynak vége, és mivel otthon töltöttük az ünnepeket, ezért nem is voltam gép előtt. De utólag is engedjétek meg, hogy mindenkinek minden szépet kívánjak az új évre!! Ez a recept (sok másikkal egyetemben) kimaradt a karácsonyi dömpingből, de mivel még tart a tél, és lesznek még hideg napok, ezért megosztom Veletek. Maximum majd jövő Karácsonyra készítitek el ajándékként:).
                      Minden, ami kell egy jó kis kényeztetéshez a hideg napokon... Forró tej, karamellszósz és tejszínhab. Hmmm higgyétek el, ezt az is imádni fogja, aki nem rajong nagyon az édességekért. Nem mellesleg ez sem utolsó ajándék ötlet. Elkészítés és üvegbe töltés után 2 hétig áll el a hűtőben.

Hozzávalók:
  • 2 bögre cukor
  • fél bögre víz
  • 1 bögre nagyon zsíros tejszín
  • 1 rúd vanília
  • 2 teáskanál citromlé
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál Baileys, vagy más kávés krémlikőr de ez el is hagyható



                   Fogjunk egy kis szószos lábast és tegyük fel a cukrot a vízzel együtt lassú tűzre karamellizálódni. Hagyjuk magára amíg szép borostyán színe nem lesz, ne kevergessük! Ez kb 20 percet vesz majd el az időnkből, de ne sajnáljuk.
Mialatt szépen barnul a cukrunk vágjuk félbe a vaníliarudat kaparjuk ki a magjait, majd vágjuk fel 1 cm-es darabokra a kikapart héjat. 
Miután bebarnult és szép borostyán színt vett fel a szószunk adjuk hozzá folyamatos kevergetés közben a tejszínt, vaníliamagokat, vanília rudat és a citromlevet. Keverjük jól össze és adjuk hozzá a vajat és végül a Baileys-t is. 
Vegyük le a tűzről és öntsük sterilizált üvegekbe, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután tegyük hűtőbe és 2 héten belül fogyasszuk el.
Ne ijedjetek meg a hűtőben meg fog keményedni, de felhasználás előtt alacosny hőmérsékleten felmelegítve újra folyékony lesz.


A karamellás tejhez vegyünk 3 dl tejet, amit forraljunk fel és adjunk hozzá 2 evőkanál karamellszószt. Öntsük bögrébe. Verjünk fel 2dl tejszínt kemény habbá kanalazzuk a tetejére ízlés szerint, majd díszítsük karamellszósszal a tetjét.