2014. január 24., péntek

Valóban olyan káros-e a mikró? Kísérlet 2. rész

                        Ahogy ígértem jelentkezem. Nem gondoltam volna, hogy ennyi hozzászólást kapok facebookon:). Még egyszer leszögezném, hogy nem nem hiszek semmit, pusztán kíváncsiságból kezdtem bele a kísérletbe. 

Úgy volt, hogy két naponta fotózom, de annak nem sok értelme volt, ugyanis a 4. napig nem történt semmi.
Azért fotóztam akkor is:

A mikrózott vízzel öntözgetett magok a 3. napon:




A vízforralóban forralt vízzel öntözgetett magok a 3. napon:

















Eddig nincs különbség nemde?
ÁÁÁm a 4. napon valami történt. És nem az amire számítottam. A mikrós vízzel locsolt magok csírázásnak indultak méghozzá nagyobb számban, mint  a vízforralós társaik. Hogy ez mit jelent? Fogalmam sincs:) de ahhoz képest, hogy az terjed a neten, hogy nem fognak kicsírázni... nos, biztosan nem érezték a víz milyenségét. :) 

Most a 9. napon tartunk és íme az állás:

A "mikrós" csírák a 9. napon:



A vízforralós csírák a 9. napon:



                        Nos, mindenki döntsön, ahogy akar. Számomra kiderült, hogy az nem igaz, hogy nem csíráznak ki. Habár kaptam olyan hozzászólást, hogy: "Ki fognak csírázni, de azok már gnómok lesznek, így ha megeszed rákot okoznak."

Nah ezek után mondom néktek döntsétek el mit jelent ez számotokra. Abban biztos vagyok, hogy a már élő növényt is öntözhetném mikrós vízzel, nem fog elszáradni... 
Minden esetre megpróbálom- ettől függetlenül- minél kevesebbet használni a mikrót, amikor lehet más alternatívát választok az ételek megmelegítésére. És mivel eddig sem tettem, eztán sem szándékozom mikróban sütni, avagy főzni...
Ha van hozzászólásod ne fogd vissza magad KOMMENTELJ a bejegyzés alatt, ééés ha esetleg még tetszett is a kísérlet akkor nyugodtan mutogasd meg másoknak is:).

2014. január 15., szerda

Valóban olyan káros-e a mikrohullámú sütő?

                  Manapság egyre többször futok bele olyan cikkekbe és videókba, kísérletekbe, ahol a mikrohullámú sütő káros mivoltára akarják felhívni  a figyelmet. Sok mindent hallani, jót is rosszat is. Eldöntöttem utánajárok, hogy mi igaz azokból amit hallani, olvasni lehet. 
Kép: internet
                               Többféle bizonyításról is hallani, ami bemutatja, hogy bizony, ha mikróban melegíted az ételed rákos leszel.
Hogy mivel magyarázzák? Hát azzal, hogy csírátlanítja a vizet, megváltoztatja a DNS-ét az ételeknek, emiatt a szervezet számára felismerhetetlen lesz, és emiatt káros, sőt rák keltő.
Tudom- tudom, most sokan egyből rákezdtek arra, hogy ha mindent megszüntetnék, ami rák keltő akkor semmit sem ehetnék és sehova sem mennék... A célom nem is az, hogy ignoráljam a mikrót, hiszen nagyon hasznos kis dolognak tartom. Vannak ételek és helyzetek, amikor nem tudom elképzelni a gázon való melegítést. De ha kiderül, hogy valóban nem csíráznak ki  a magok (kísérletem lejjebb részletezem), akkor el fogok gondolkozni azon, hogy jobban oda kéne figyelnem, hogy minél kevesebbet használjam. A kísérlet végeztével, mindenki eldönti, hogy mit von le belőle és ennek függvényében jár el. Én már nagyon kíváncsi vagyok, úgyhogy belekezdtem.

                                 Én az választottam ki, hogy vajon kicsírázik-e a mag, ha mikróban forralt vízzel locsolom? Ennek a kiderítéséhez nem tettem mást, mint forraltam vízforralóban és mikróban is vizet. Egy éjszakát hagytam őket hűlni (mert ugye a forró vízzel locsolt mag sehogyan sem fog csírázásnak indulni:)). És ma elérkezett a nap, hogy meglocsoltam a vöröshagyma magokat. Elvileg 10 nap kell nekik, hogy csírázásnak induljanak, ezért ez nem lesz egy gyors kísérlet, de 2 naponta fotózom őket és beszámolok a fejleményekről.

És akkor jöjjenek a képek:

1. nap:
1. nap előkészületek: két ugyanolyan tálka, magok, vatta, víz...

1. nap: magok a vattán, vízre várnak :)

1. nap: feliratozott pohárból, feliratozott edénybe, hiszen nagyon nem mindegy:)

1. nap: meglocsolva vízforralóban forralt vízzel 
1. nap: meglocsolva mikróban forralt vízzel
 A továbbiakban is kövessétek blogom, hogy megtudjátok mire jutottam:).

2014. január 13., hétfő

Karamellszósz

                        Nos a Karácsonynak vége, és mivel otthon töltöttük az ünnepeket, ezért nem is voltam gép előtt. De utólag is engedjétek meg, hogy mindenkinek minden szépet kívánjak az új évre!! Ez a recept (sok másikkal egyetemben) kimaradt a karácsonyi dömpingből, de mivel még tart a tél, és lesznek még hideg napok, ezért megosztom Veletek. Maximum majd jövő Karácsonyra készítitek el ajándékként:).
                      Minden, ami kell egy jó kis kényeztetéshez a hideg napokon... Forró tej, karamellszósz és tejszínhab. Hmmm higgyétek el, ezt az is imádni fogja, aki nem rajong nagyon az édességekért. Nem mellesleg ez sem utolsó ajándék ötlet. Elkészítés és üvegbe töltés után 2 hétig áll el a hűtőben.

Hozzávalók:
  • 2 bögre cukor
  • fél bögre víz
  • 1 bögre nagyon zsíros tejszín
  • 1 rúd vanília
  • 2 teáskanál citromlé
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál Baileys, vagy más kávés krémlikőr de ez el is hagyható



                   Fogjunk egy kis szószos lábast és tegyük fel a cukrot a vízzel együtt lassú tűzre karamellizálódni. Hagyjuk magára amíg szép borostyán színe nem lesz, ne kevergessük! Ez kb 20 percet vesz majd el az időnkből, de ne sajnáljuk.
Mialatt szépen barnul a cukrunk vágjuk félbe a vaníliarudat kaparjuk ki a magjait, majd vágjuk fel 1 cm-es darabokra a kikapart héjat. 
Miután bebarnult és szép borostyán színt vett fel a szószunk adjuk hozzá folyamatos kevergetés közben a tejszínt, vaníliamagokat, vanília rudat és a citromlevet. Keverjük jól össze és adjuk hozzá a vajat és végül a Baileys-t is. 
Vegyük le a tűzről és öntsük sterilizált üvegekbe, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután tegyük hűtőbe és 2 héten belül fogyasszuk el.
Ne ijedjetek meg a hűtőben meg fog keményedni, de felhasználás előtt alacosny hőmérsékleten felmelegítve újra folyékony lesz.


A karamellás tejhez vegyünk 3 dl tejet, amit forraljunk fel és adjunk hozzá 2 evőkanál karamellszószt. Öntsük bögrébe. Verjünk fel 2dl tejszínt kemény habbá kanalazzuk a tetejére ízlés szerint, majd díszítsük karamellszósszal a tetjét. 




2013. december 17., kedd

Zabpelyhes csokis kekszek

                          Szóval, ahogy ígértem íme a recept. Karácsony közeleg, sőőt már itt van a nyakunkon, így ez is remek a céges partyra, avagy csak önmagunk örömére. 
Mivel van benne zabpehely nevezhetjük egészségesnek is...na jó attól azért messze áll, de ilyenkor megengedhető egy kis bűnözés. 

Hozzávalók: 36 darabhoz

  • 125 g finomliszt
  • 3 evőkanál keserű kakaópor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • fél teáskanál szóda bikarbóna
  • 1/4 teáskanál só
  • fél teáskanál fahéj
  • 110 g vaj
  • 110 g barnacukor
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 nagy tojás
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 15 dkg aprószemű zabpehely
  • opcionális (én nem tettem bele, de csokidarabok, avagy mazsola is mehet bele).

                 Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, légkeveréses üzem módba. Keverjük össze egy tálban a lisztet, kakaóport, sütőport, szóda bikarbónát, sót és a fahéjat, majd tegyük félre.
A vajat keverjük ki a cukrokkal. Adjuk hozzá a tojást és a vaníliakivonatot és keverjük még egyszer jól össze géppel.
Fogjunk egy fakanalat és keverjük a nedves hozzávalókhoz a szárazat apránként, majd legvégül adjuk hozzá a zabpelyhet és ha gondoljuk a csokit és/vagy a mazsolát.
Egy kanál segítségével szedjünk ugyanakkora darabokat a masszából és tegyük sütőpapírral bélelt tepsire. Hagyjunk a halmok között 5 cm-t, hogy legyen hova lapulniuk:).
Süssük 5 percig, majd egy TRÜKK, vegyük ki és csapkodjuk a tepsit a pulthoz és tegyük be további 5 percre. Vegyük ki, csúsztassuk le a sütőpapírral EGYÜTT és hagyjuk teljesen kihűlni. Azért kell megcsapkodni, hogy jó kis ropogós kekszet kapjunk, ami belül puha hmmm:).
Tegyük légmentesen záródó tárolóba az ajándékozás napjáig, avagy tegyük az asztalra és fogyasszuk el. :) Egy hétig simán eláll gond nélkül egy jól záródó dobozban.


2013. december 14., szombat

Karácsony ízű "pálmalevél"- gyors finomság, váratlan vendégseregnek

                                  Szerintem bárkivel előfordulhat az ünnepek során, hogy több vendég érkezik, mint amire számít. Nos erre az esetre van ez a kis süti megoldás:). Karácsonyi ízekkel és illatokkal, ellenállhatatlan és tényleg 15 perc alatt megvan.
Hozzávalók:
  • egy csomag készre nyújtott leveles tészta (375g)
  • 3 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 3 evőkanál kristálycukor

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, légkeverésre. A tésztát kitekerjük. A vajat a fűszerekkel és a cukorral kikeverjük habosra, megkenjük vele a tésztalapot. Vágjunk 1- 1,5 cm vastag csíkokat belőle pizza szeletelővel. Tekerjük fel a két végét egymás felé, hogy csinos kis pálmalevelet kapjunk. Óvatosan tegyük át őket a tepsire és toljuk be sülni 10- 12 percre. 
Az egész lakást, házat finom illattal tölti meg és 4 napig simán fogyasztható, akár újra is melegíthető sütőben, hogy még frissebbnek tűnjön. Vendégségbe is szívesen fogadnak vele:).

2013. december 11., szerda

Alkoholmentes gránátalma ital


A következő recept egy italról fog szólni, ami nemcsak, hogy nagyon finom és egészséges még mutatós is. Igazi welcome drink, felfoghatjuk alkholmentes gránátalmás mojitonak is:).

Hozzávalók 8 dl italhoz:
  • 8 dl gránátalma lé 100%-os
  • fél gránátalma, piros magú
  • 1 csokor menta
  • 2 lime
  • jégkockák
A gránátalmát és a limeot alaposan mossuk meg, majd az egyik lime levét facsarjuk ki teljesen. Osszuk el poharakba (mondjuk 4x 2 dl-esekben). A pohár aljába osszuk el a fél gránátalma magját, adjunk hozzá jégkockát, de el is hagyhatjuk. Öntsük fel a gránátalma lével és tegyünk mindegyikbe egy egy szál mentát. Keverjük jól össze, szúrjunk bele szívószálat és "cheers!", azaz egészségetekre!


2013. december 9., hétfő

Karácsonyi hangulatban- cake pop karácsonyi puding köntösben:) (süti nyalókák)

                 Hohohoho, ezek a kis aranyoskák nem hiányozhatnak a felhozatalból. Egyszerűen muszáj ezt megosztanom Veletek.
Az alapja egy kis maradék süti tészta némi lekvárral összegyúrva, pálcikára szúrva, csokiba mártva és díszítve. Nagyon egyszerű és mégis nagyon jól mutat az asztal közepén - is.
Mondanom sem kell ajándéknak is kitűnő,, ha vendégségbe megyünk is vihetünk magunkkal párat, hamar el fog fogyni. 
Mivel londoni hatások érnek, ezért karácsonyi puding ihlette kis nyalókák készültek, de azt hiszem, hogy ez a szimbólum mindenhol érthető.
Én ét- és tejcsokival is kipróbáltam, azért a kétszínű végeredmény :)
Hozzávalók:

  • maradék csokis sütemény, piskóta vagy akármi, ami másra már nem kell pl: levágott süti szélek ilyesmi
  • annyi lekvár, ami összefogja és könnyedén formázható masszává változtatja a tésztánkat
  • 1 tábla ét- vagy tejcsoki felolvasztva
  • cake pop pálcikák
  • egy doboz, amire lyukakat szurkálunk, hogy meg tudjanak száradni a kis süti nyalókáink
  • díszítéshez fehércsoki és marcipán levelek, bogyók

A sütit összegyúrjuk a lekvárral, kis golyókat formázunk és pálcikára szúrjuk őket. ( Elkészíthetjük kókuszgolyó alappal is). A csokit megolvasztjuk és a kis golyócskákat belemártjuk, jól lecsorgatjuk a felesleget. Óvatosan félretesszük száradni.
Ha megkötött, megkeményedett a csokibevonatunk díszítjük olvasztott fehércsokival a képen látható módon, majd mindegyikre teszünk két levélkét és 3 bogyócskát.
Ha ajándékba szánjuk, akkor ajánlatos egyenként becsomagolni celofánba és úgy átkötni szalaggal. A kész "nyalókák" 5 napig simán elállnak hűvös helyen.

2013. december 7., szombat

Serpenyőben sült tésztaétel- királyrákos változat

          Íme a másik rákos recept, ami akkor készült amikor ez: http://nutsnroll.blogspot.co.uk/2013/11/serpenyoben-keszult-tesztaetel.html csakhogy, mint említettem Marci nem szereti a rákot. Így ő ette a húsgolyósat, én pedig ezt a változatát. Ez is nagyon gyorsan megvan, hiszen amíg elkészültem vele, addig Marcié sem hűlt ki. Szerintem ez nem rossz teljesítmény:).

Hozzávalók 2 személy részére (vagy egy nagyon éhes főre:)):
  • 250 g tisztított királyrák
  • egy lime
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db piros húsú kaliforniai paprika
  • 500 g rizstészta (én olyat használtam, ami már félkész, tehát nem kellett főznöm)
  • 3 db bébi kukorica
  • 2 szál újhagyma
  • piros csili, ízlés szerint
  • 3 db bébi cukkini
  • egy marék petrezselyem zöld 
  • 5 evőkanál édes csili szósz
  • 5 evőkanál szójaszósz
  • só, bors (ha nagyon nem lenne elég az a só mennyiség, ami a szójaszószban van)



                           Az elkészítés menete: vágd fel a zöldségeket (újhagymás karikákra, paprikát csíkokra, kukoricát, bébi cukkinit karikákra). Tisztítsd meg a fokhagymákat és préseld át fokhagyma nyomón, add a csilivel és egy evőkanálnyi olajjal együtt a forró serpenyőbe.
Egy percnyi pirítás után, add hozzá a rákokat, majd pirítsd meg őket is jól :). Add hozzá a zöldségeket, szójaszószt és a z édes csili szószt. Fedd le és párold 2 percig fedő alatt.
Vedd le a fedőt, add hozzá a tésztát, ha szükséges 1 dl vizet is, majd keverd jól össze az egészet. Fedd le újra, hagyd párolódni 2 percig.
Kóstold meg, ha szükséges sózd, borsozd.
Tálaláskor szórd meg az apróra vágott petrezselyem zölddel és kínálj mellé lime cikkeket.


Edd meg izibe, jóízűen. :) Remélem kipróbáljátok, ha tetszett.

2013. december 6., péntek

Fürdő bomba- pezsgőfürdő

                  Hm mielőtt bármit is írnék, fontos megjegyeznem, hogy NEM ehető recept következik. Vagyis minden ehető egyszer :), de ezt ne próbáljátok megenni :).
Adventi készülődés van és íme egy újabb ötlet arra az esetre, ha valami kézzel készült személyes ajándékkal akarod meglepni az egyik szerettedet. 
Fürdeni mindenki szeret, főleg télen, amikor jó hideg van kint, havat lapátolt az ember és teljesen átfagyott. Ez a fürdő bomba a vízbe dobva azonnal pezsgésnek indul és finom levendula illattal tölti be a teret, ami segít ellazulni testileg és szellemileg is. 
                   Természetesen a szín és az aroma tetszés szerint változatható, majd le is írom, hogy hogyan. Némi speciális eszközt igényel, amennyiben gömb alakú fürdő bombára vágyunk (neten rendelhető), de bármilyen szilikon jég"kocka" tartó forma megfelel. Kicsi szívecskék, kagyló, csillag tényleg akármi, ami van. A szilikon azért jobb, mert egyszerűbb egyben kivenni belőle az elkészült bombát. :) 
Az elkészült remekeket csatosüvegbe tesszük és szépen átkötjük szalaggal. Fontos, hogy légmentesen zárjon, ezután hónapokig is elállnak. Egy fürdéshez egy golyót kell a fürdővízbe dobni.


Hozzávalók 12 golyócskához:

  • 0,5 bögre citromsav
  • 1 bögre szódabikarbóna
  • 3/4 bögre kukorica liszt
  • 1/4 bögre kristálycukor
  • kb 6 csepp ételszinező - függ attól, hogy mennyire szeretnénk intenzív színt a végén. Én pirosat használtam
  • 15 csepp aromás olaj (olyan, amilyet a masszáshoz használnak, vagy amilyet a párologtatóba is csepegtetnek) én levendulát használtam
  • 56 ml víz
                          Mielőtt elkezdenéd készíts oda mindent a kezed ügyébe kimérve plusz egy üveg tálat és egy bögrét. 
Az üvegtálba szitáld bele a szódabikarbónát, kukoricalisztet és a citromsavat. Ha jól összekeverted add hozzá a cukrot és azzal is keverd jól össze. 
A bögrébe mérd ki a vizet, majd csepegtesd bele az ételszinezéket és az olajat. Keverd ezeket is jól össze, majd nagyon apránként, óvakodva a vulkán keletkezéstől :) keverd hozzá a tálban lévő száraz alapanyagokhoz.
Ha pezseg, ne aggódj, normális! :) Olyannak kell lennie, hogy ha összenyomod egybe marad. Ha ezzel megvagy nyomkodd bele a formádba jó szorosan, tömörítsd amennyire csak tudod!
Tedd száraz, hűvös helyre egy napra félre, amíg teljesen ki nem szárad. Ha megszáradt óvatosan szedd ki őket a formából és tedd légmentesen zárható üvegekbe. 
Ennyi az egész, ha elkészíted fotózd le és küld el nekem a facebook oldalamra:)



Továbbra is kellemes karácsonyi készülődést kívánok!

2013. december 5., csütörtök

Karácsonyi hangulatú mentás sütemény

                          Ahogy ígértem haladunk tovább a karácsonyi készülődéssel. A következő sütemény egy nagyon mutatós wáó süti, mégis nagyon egyszerű :). Aki a mentát, illetve az After Eight-et nem szereti, az most ne olvasson tovább, de aki igen, az gyorsan! :)

Hozzávalók 10 személynek elegendő süteményhez:):
  • 85 g vaj
  • 50 g étcsoki
  • 120 g liszt
  • 140 g kristálycukor
  • 3 evőkanál keserű kakaópor
  • fél teáskanál szódabikarbóna
  • 1 nagy tojás
  • 140 ml író (ha nincs, akkor kefír is megteszi)
A krémhez:
  • 300 g After Eight
  • 50 ml tejszín
A mázhoz, díszítéshez:
  • zöld ételfesték
  • 1 teáskanál menta kivonat
  • 300g fehér fondant (ha van akkor zöld és akkor nem kell színezni) 



Az elkészítés menete:

Vajazz ki egy 22 cm-es téglalap alakú formát, vagy használj szilikont. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra légkeveréses módban. 

Olvaszd fel a vajat s a csokit egy kis lábasban. Keverd össze a lisztet a cukorral, kakaóporral és a szódabikarbónával. 

Keverd össze géppel az írót (kefírt) a tojással. Ehhez a keverékhez add hozzá az olvasztott csokis keveréket, majd keverd jól össze az egészet.
Add hozzá a száraz összetevőket apránként és keverd csomómentesre. 
Öntsd át a keveréket a formádba és tedd be a sütőbe 18-20 percre, addig süsd, amíg a beleszúrt alkalmatosság ( tű, fogpiszkáló) tisztán nem jön ki belőle.
Ha ezzel megvagy, szedd ki a formából és hagyd teljesen kihűlni. 

Amíg a tészta hűl, készítsd el a krémet:
Egy kis lábasban olvaszd fel az After Eight-et és keverd hozzá a tejszínt. Hagyd teljesen kihűlni, amíg kenhető nem lesz. (Ha nagyon nem akarna besűrűsödni valami okból kifolyólag, akkor adj hozzá egy kis kakaópor).

És most állítsd össze a süteményt:

Vágd ketté a tésztát hosszában, majd kend meg a krémmel. Figyelem ne kend bele az egészet, kell a külsejére is, szóval a felét használd fel kb. 
Tedd rá a tetejét és kend rá a maradék krémet a sütire. Jusson mindenhova bőven. A fondantodba keverd bele a menta kivonatot és egy teáskanál ételfestéket. 

Ha ezzel megvagy nyújtsd ki a fondantot kb. 0,5 cm-re de lehet egy kicsit vékonyabb. Azért ne legyen átlátszó, hiszen ez takarja be nekünk a sütinket.
Borítsd be a sütit óvatosan, simítsd rá szépen, hogy mindenhol jól fedjen. Tedd egy órára hűtőbe és tálalás előtt díszítsd karácsonyi nyalókával, vagy egyéb dekorációval, amihez kedved van.
A sütemény hűtőben eláll egy hétig, de ha egyszer a vendégek, vagy család elé teszed nem lesz ideje ennyit állni:).
Remélem tetszik az ötlet, aki szereti a mentát és a csokit együtt, az csalódni nem fog az tuti :). Kellemes karácsonyi készülődést!

2013. december 4., szerda

Vajas királyrák

                                A következő recept az egyik vacsora volt, amikor Marci Németeknél vendégeskedett (na jó dolgozott:)). Mivel ő nagyon nem szereti a tengeri kütyüket, -a halakat leszámítva- ezért csak akkor tudok ilyet enni, ha csak magamnak főzök. 
A recept alapvetően csak a vajas rák, az, hogy ki mivel tálalja egyén- és hozzávaló függő.
Nekem maradt a hétvégi ebédből kukoricás rizs, így én azt ettem mellé no meg indiai laposkenyeret. 

Lássuk a hozzávalókat (1 főre):
  • 250 g királyrák tisztítva
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • csili, ízlés szerint (én 2 karikát szeltem bele)

                               A vajat serpenyőben megolvaszjuk a fokhagymát a fokhagyma nyomón átpréseljük és a vajhoz adjuk a csili karikákkal együtt. 1 percig pirítjuk, majd kivesszük a csilit (magokat bennhagyhatjuk) és hozzáadjuk a rákokat. Sózzuk és borsozzuk, jól megpirítjuk.
A rizsre szedjük, laposkenyeret (pitát, vagy sima kenyeret) és lime- ot kínálunk mellé. Forrón, rögtön de izibe fogyasztjuk.
Én is így tetem, azért nem is készült túl sok kép:) 

2013. november 28., csütörtök

Törörkméz karácsonyi köntösben- Honeycomb in Christmas coat

                             A következő recept már karácsonyi hangulatú, ahogy ígértem törökméz. Ez nagyszerű ajándék ötlet is és nagyon gyors kis finomság, amit sütés nélkül elkészíthetünk. Igaz várni kell amíg kiszáradt teljesen, de utána sok oldalúan felhasználhatjuk. Itt Londonban például nagyon nagy divat törökmézes tejturmixot inni, de rászórhatjuk a fagyinkra, vagy akár csokis sütemény tetejére is. 
Az előkészület kb. 5 percet vesz igénybe és gyerekekkel is remekül végrehajtható a művelet, sőőőt nagyon izgalmas, ahogy pezseg a szódabikarbónától.


Hozzávalók:
  • vaj a forma kikenéséshez
  • 20 dkg kristály cukor
  • 5 evőkanál méz
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
Kenj ki egy 20 cm-es négyzet alakú serpenyőt, avagy amid van, de ne legyen túl nagy, mert akkor nagyon szétfolyik és nagyon vékony lesz a törökméz. 
Egy lábasban karamellizáld meg a cukrot és a mézet. Nagyon alacsony lángon dolgozz és folyamatosan kevergesd, nem szabad kapkodni, megéghet és akkor nem finom :).
Ha elkészült a karamell zárd el a tüzet és folyamatos kevergetés mellett add hozzá a szódabikarbónát. Gyorsan dolgozz és gyorsan öntsd át a formába! Innentől kezdve ne nyúlj hozzá! Hagyd, hogy kitöltse a rendelkezésére álló teret és, hogy megnőjjön:).
Egy éjszakára hagyd magára, majd másnap tádám könyedén kiboríthatod a formából és törheted kedved szerint. Ha nagyon sürgős kb 2 óra múlva megkeményedik, de én vártam vele.
Csomagold átlátszó fóliába, celofánba kösd át egy szalaggal és tegyél rá egy névre szóló kártyát. Szerintem sikere lesz... :)


Ingredients:
  • butter, for greasing
  • 200g caster sugar
  • 5 tbsp honey
  • 2 tsp bicarbonate of soda
                     Grease a 20cm square tin with the butter. Mix the caster sugar and honey in a deep saucepan and stir over a gentle heat until the sugar has melted. Then as quickly as you can turn off the heat, tip in the bicarbonate and beat in with a wooden spoon until it has all disappeared and the mixture is foaming. Scrape into the tin immediately but be careful as the mixture will be very hot.

The mixture will continue bubbling in the tin, simply leave it and in about 2 hr the honeycomb will be hard and ready to crumble or snap into chunks but I left it all night.

Wrap it to a cellophane and tie a ribbon onto :), it would be a perfect Christmas gift.

2013. november 26., kedd

Serpenyőben készült tésztaétel

                               Ahogy hallom havazik odahaza. Itt Londonban nem (nem is tudom, hogy fog-e) de azért hűvös az van. Ezt az egytál tésztaételt a napokban készítettem és mivel tartalmaz csilit, ezért elég jól átmelegíti az embert:).
Nem kellett hozzá más csak egy serpenyő és sok friss finom hozzávaló. Az a jó benne, hogy mindenki úgy variálja ahogy neki jól esik.
Hozzávalók 2 személy részére:
  • 50 dkg darálthúsból készült húsgolyó (vagy készen veszi az ember, vagy maga készíti és fűszerezi, ahogy neki jólesik) én 12 db húsgolyóból készítettem
  • 250 g rizstészta (vastagabb fajta) én olyat vettem, amit már nem kel főzni csak a serpenyőbe tenni és átmelegíteni
  • 5 db bébi kukorica
  • 10 dkg cukorborsó (hüvelyével együtt)
  • 1 fej lilahagyma
  • 3 szál újhagyma
  • 1 zöld kaliforniai paprika
  • két maréknyi koktélparadicsom (kb 15-20 darab) 
  • csili ízlés szerint (én két karikát vágtam belőle a hegyes végétől de nyilván változó, hogy ki mennyire bírja az erőset.)
  • olaj
  • só, frissen őrölt bors
  • 6 evőkanál szójaszósz
  • 4 evőkanál édes csili szósz

                        A zöldségeket mosd meg és aprítsd fel (kaliforniai paprikát csíkokra, újhagymát karikákra, cukorborsót egyszer félbe hosszában, kukoricát fél centis karikákra, paradicsomokat félbe vágd, lilahagymát egyszer félbe és utána kis félkörökre).

                                 Tegyél a serpenyőbe egy kis olajat és melegítsd fel, süsd meg a húsgolyók minden oldalát. Add hozzá a csili paprikát, szójaszószt és az édes csili szószt. Süsd további egy percig. Add hozzá a zöldségeket, kivéve a paradicsomot. Öntsd rá 1 dl vizet és fedd le 3 percre. 
                                   
                                  Vedd le a fedőt sózd, borsozd add hozzá a tésztát és a paradicsomokat. Keverd jól össze az egészet és fedd le további 1 percre. 
                                      Kóstold meg (ha kell ízesítsd só, bors, szójaszósz). Ennyi kész, zárd el a tűzhelyet és tálald forrón!!
                                     

Jó étvágyat hozzá!

2013. november 25., hétfő

Karácsonyi hangulatban

                                Nálam megkezdődött a készülődés, ötletelés Karácsonyra. Kevesebb mint egy hónap maradt hátra. Igyekszem idén is ajándék ötletekkel és egyszerű kis receptekkel hozzájárulni a készülődés öröméhez:) Persze lesznek hétköznapi fogások is, nem kell megijedni tele vagyok ötletekkel:).

Az első ez az igen mutatós, Karácsonyi köntösbe bújtatott törökméz recept lesz. 

Ti szereteitek a törökmézet?

2013. november 24., vasárnap

Scone vörösáfonya lekvárral

                                  A következő recept nagyon angol elvileg:) gyakorlatilag finom édes, omlós tészta lekvárral és jó minőségű vajjal megkenve. Ugyanakkor lehet sósat készíteni és úgy enni. 

Az angolok délután a tea mellé fogyasztják és mi is uzsonnára ettük. A lekvárt készen vettem és hozzáadtam még egy kis extra szárított vörösáfonyát. Nagyon finom volt érdemes kipróbálni más lekvárral is pl: szilva vagy valamilyen savanyúbb fajtával, amit szerettek. 

A recept alaprecept, mivel én nem szeretem, ezért nem kevertem bele, de lehet hozzáadni mazsolát is. ezer fajtája létezik a scone-nak.

Hozzávalók:

  • 350 g liszt, amibe előre bele van keverve az élesztő
  • 1/4 teáskanál só
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 85 g vaj kockázva
  • 3 evőkanál cukor
  • 175 ml tej
  • 1 citrom leve
  • 1 csipet só
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1 tojás 

                           Melegítsd elő a sütőt 180 fokra légkeveréses módban. Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, sót és a sütőport. Kockánként add hozzá és morzsold szét a vajat, amíg jó kis morzsalékos tésztát nem kapsz. Add hozzá a cukrot is.

                       Langyosítsd fel a tejet mikróban kb. 30 mp-ig ne legyen forró, csak langyos! Add hozzá a citromlevet és a vanília kivonatot. Tedd félre egy percre, ezalatt tedd a tepsit a sütőbe.

                    Készíts egy mélyedést a száraz hozzávalókban és öntsd bele a tejes keveréket. Egy kés segítségével kezd el vágni a tésztát, így keverve össze a hozzávalókat. Egy kicsit ragadósnak tűnhet de ne ijedj meg!

                     Boríts az egészet lisztezett felületre. Lisztezd be jól a kezed és hajtsd a tésztát 2-3- szor össze, amíg egy kicsit puhább nem lesz. Nyújtsd 4 cm vastagságúra a tésztád, ha kell bátran lisztezd a tetejét- alját, hogy ne ragadjon oda.

                    Vedd elő a pogácsa szaggatódat. (A sima szélű jobb, mint a recés vagy hullámos, mert jobban meg tud emelkedni a pogácsánk sülés közben.) Mártsd bele a lisztbe és szaggass pogácsákat a tésztából. Amikor már nem tudsz szaggatni, gyúrd újra össze a maradékot nyújtsd ki és szaggasd újra, amíg van tésztád.

                    Óvatosan tedd a pogácsákat a forró tepsire (amit előzőleg sütőpapírral béleltél) és kend meg a tetejüket a felvert tojással. Süsd őket 10 percig, majd kínáld vajjal és lekvárral. Ha teljesen kihűltek le is fagyaszthatod őket majd, ha kedved támad megenni langyos (160 fokos) sütőben pár perc alatt olvaszd ki és fogyaszd egészséggel!

Ha uzsonnára eszed az 5 órai tea mellé és még az eső is szemerkél tisztára Londonban (Angliában) érezheted magad :).

2013. november 17., vasárnap

Borskéregben sült karaj

                         A következő étel, ha mondhatom életem eddigi legjobban sikerült, legízletesebb sült hús étele lett. Habár előre pácolt húst vettünk, de nekem kellett megsütnöm :).
Marci mivel sokat jár a németekhez, sokszor eszik sütés közben sörrel locsolgatott csülköt... Sokszor mondta már nekem, hogy készítsek neki, a névnapja alkalmából megadtam magam, készítettem.
És azt kell, hogy mondjam kár, hogy nem tettem meg előbb.
A hozzávalók:

  • egy előre pácolt, kötözött, csont nélküli karaj (mi borskéregben pácoltat vettünk)
  • egy üveg Guinness
  • 250 g zöldbab
  • 20 dkg sajt (amilyet szeretünk) én érlelt cheddart használtam
  • egy evőkanálnyi vaj
  • egy szelet bacon szalonna
  • só, bors

                       Forró serpenyőben megsütöttem a hús minden oldalát. Betettem egy hőálló tálba, fóliával lefedve 180 fokon sütöttem 45 percet, amíg teljesen meg nem puhult. 
Levéve a fóliát, minden oldalán sütöttem a húst 15 percig továbbra is 180 fokon, grill fokozaton, miközben sörrel locsolgattam.
Ezalatt, amíg sült a hús, annyi sós vízben amennyi ellepte, 5 percig főztem a zöldbabot, majd lecsepegtettem. 
Hőálló tál aljába tettem egy szelet bacon szalonnát, majd rászedtem a zöldbabot. Sóztam borsoztam, majd elosztottam rajta a vajat. Ráreszeltem a sajtot és betettem sülni a hús mellé az utolsó 15 percre, amíg a sajt meg nem pirult a tetején.


Amikor a hús minden oldala jó ropogósra sült tálaltam a zöldbab körettel együtt. Mint említettem életemben nem sikerült még ilyen finom, omlós húst készítenem... És a köret is valami csoda lett :)

Azért nem mertem eddig sörrel locsolgatva sütni, mert nem szeretem a sört és nem szerettem volna sör ízű húst enni. De megnyugtatom a hasonló ízvilággal rendelkezőket, hogy a sör íze nem érződik, de valami csodát tesz a hússal. Habár nem egy gyors étel, de nagyon megéri sütögetni, amikor egy kicsit több időnk van. 

2013. november 12., kedd

Jacket potato, azaz héjában sült krumpli

                              Mivel elérkezett itt is, otthon is a hideg idő, ezért nem okoz gondot egyre több időt tölteni a konyhában. Kint hideg van, esik az eső, hamar sötétedik, ilyenkor szívesen készít valami kényeztetőt az ember. 
A következő receptet szerintem mindenki ismeri, evett már és ahány ház, annyi szokás. Egy biztos az alap a krumpli, amit a saját héjában sütünk meg, hogy kívülről kicsit ropogós, belülről pedig finom puha legyen.
Hozzávalók az én változatomhoz/ fő:
  • egy nagy burgonya
  • egy szál újhagyma
  • 2 evőkanálnyi reszelt sajt (cheddar, trapista vagy amit szeretünk)
  • 2 vékony szelet bacon 
  • só, bors
  • 2 evőkanál tejföl

A burgonyát alaposan megmossuk, majd ha többet készítünk egyesével, azaz külön-külön becsomagoljuk alufóliába és betesszük a 180 fokos sütőbe 1 órára, vagy amíg meg nem puhul. Ez nagyban függ a krumpli méretétől is.
Miközben sül a krumplink, karikázzuk fel az újhagymát és egy serpenyőben süssük ropogósra a bacon szeleteket. A bacont csöpögtessük le, majd törjük kisebb darabokra.

Miután megpuhult a krumplink bontsuk ki a fóliából vágjunk rajta egy X-et, kissé nyissuk szét, óvatosan mert forró!
Tegyük vissza a sütőbe grill fokozatra még mindig 180 fokra 10 percre. Ezután vegyük ki, sózzuk, borsozzuk és tegyük rá a felét a felkarikázott újhagymának, baconnek és a reszelt sajtnak, majd toljuk vissza további 10 percre.
Ezután kitehetjük tányérra, kanalazzuk rá a tejfölt szórjuk rá a maradék sajtot, hagymát és bacont. Borsozzuk, ha szükséges és fogyasszuk forrón!

Ha tetszett tudasd velem, ha elkészítetted fotózd le és küldd el a fényképet a facebook oldalamra.

https://www.facebook.com/pages/Nuts-n-Roll/135024026616168?fref=ts