2013. november 5., kedd

Rizstejes frissítő

                                  A következő frissítőt egy barátnőmnél tett látogatás során volt szerencsém kóstolni. Egy mexicói étteremben ettünk és ott rendelte. Mivel én, amikor szomjas vagyok csak vizet iszom, nem rendeltem, de miután kipróbáltam eldöntöttem, hogy itthon reprodukálom. 
Akinek fenntartásai vannak a rizstejjel kapcsolatban- nyugodjon meg, nekem is voltak. De ezekkel az ízesítőkkel nagyon finom lesz, egy próbát megér!

A hozzávalók egy pohárnyi frissítőhöz (nekem 2dl- es a poharam):
  • 1,8 dl rizstej
  • egy teáskanál mandula aroma
  • egy teáskanálnyi méz
  • egy mokkáskanálnyi fahéj (avagy ízlés szerint)
               A rizstejet a mandula aromával és a mézzel jól elkeverem, tetejét megszórom a fahéjjal. Ennyi az egész, aki szeretné tehet bele jégkockákat is (az étteremben azzal hozták), de én most nem vágytam olyan nagyon hidegre.

 Adjunk hozzá szívószálat, avagy egy kiskanalat, hogy legyen mivel összekeverni a fahéjat a tejjel.
Nálam most ez az új kedvenc, remélem Nektek is tetszeni fog, szívesen fogadok kommenteket :).

2013. október 3., csütörtök

Régen...

Sziasztok,

ne haragudjatok, hogy ennyi időre eltűntem, de a helyzet az, hogy egy igen nagy változás állt be életünkben. Kiköltöztünk Londonba, így egy kicsit mással voltam elfoglalva. De ígérem pótolom az elvesztegetett időt.
Nemsokára kiegészül a most még csak kezdetlegesnek sem nevezhető konyhafelszerelésem... 
Ami jelenleg 4 kanál, 4kés, 4villa. Egy nagy vágókés, két vágódeszka és egy lábas. ezenkívül még 3 műanyag keverőkanál és két tepsi... 
Nem mondom, hogy nem tevékenykedek így is a konyhában, és már ki is találtam, hogy mi lesz az első két dolog, amit postolok. 
Közeledik a Halloween, ami itt nagyon várt ünnep így azzal kapcsolatban készítek egy kis vendégvárót, meg egy igazi angol ételt.

Történt azonban egy másik jó dolog is. Az egyik blog írója összeszedte, a szerinte 2012-ben legjobban sikerült gasztrofotókat. ÉÉÉs engem az a megtiszteltetés ért, hogy felkerültem a listájára, amit ezúton is köszönök. Igen váratlanul ért, de nagyon nagy boldogságot szerzett :). Habár már 2013-at írunk most fedezte fel az egyik ismerősöm:). Szóval utólag is köszönöm!



Főzzetek egy forró teát a közelgő hidegre való tekintettel és miközben kortyoljátok, nézegessétek meg a válogatást itt:


Szép napot mindenkinek,

Vera- N 'n' R

2013. június 27., csütörtök

Croissant- házi készítésű eperlekvárral töltve

Az alcím lehetne az is, hogy "most már megértettem a sütésálló jelentését..." :)

Receptötlet: http://www.limarapeksege.hu/

Hozzávalók:

  • 70 dkg liszt
  • 2dl tejföl
  • 2 dl tej
  • 1 nagy csipet só
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 tojás
  • 5 dkg élesztő

  • 25 dkg hideg margarin
  • 1 tojás a kenéshez
  • tetszés-, ízlés szerinti lekvár tölteléknek (1-2 evőkanál/ croissant). Én házi készítésű eperlekvár használtam. A lekvár elkészítése: végy x mennyiségű epret, tisztítsd meg, adj hozzá fele mennyiségű cukrot és főzd lekvár sűrűségűre. Akkor van kész, ha hideg tányérra csöppentve egyből  megbőrösödik.


               A hozzávalókból, a vaj kivételével tésztát dagasztottam (az élesztőt a langyos tejben felfutettam és ezután adtam a lisztes keverékhet), majd hűtőbe tettem 1-1,5 órára. Ezután nyolc egyforma darabba vágtam, gömbölyítettem őket, majd mindet kinyújtottamm jó vékonyra, kör alakúra.. A hideg margarint sajtreszelőn lereszeltem és körülbelül 7 egyenlő kupacra osztottam. Az első kinyújtott lapra szórtam egy adagot, rátettem a következő lapot, erre jött megint a margarin, megint lap, így tovább, míg el nem fogyott. 
A legutolsó lap tetejére nem kell margarin. 
                 Ezután a tésztát kinyújtottam, olyan 2-3 mm vastagra, majd 16 cikkre vágtam (lehet 20 is, akkor kisebb kiflik lesznek). 
               Mindegyik kis háromszög végébe tettem egy teáskanálnyi lekvárt, majd feltekertem őket, és sütőpapírral bélelt tepsire ültettem. Hagytam őket duplájára kelni, tojással lekenve mentek a 180 fokra előmelegített sütőbe, kb. 15 percre. A házilekvárom, tekintve, hogy nem sütés álló kifojt itt ott, de ettől csak még finomabb lett:).


2013. június 13., csütörtök

Grissini és baconbe göngyölt spárga- 2 féle mártogatóssal

                          Elérkezett végre a nyár. Hogy miért nem jelentkeztem huzamosabb ideig? No azért mert a kolléganőm elment terhes szabira és az ő óráit én kaptam meg. Ez nagyjából 3-szor annyi óraszámot jelent, azaz alig volt szabadidőm... 
                               No, azért nem kell sajnálni :), csak elhanyagoltam egy kicsit a blogolást. De kezdődik a nyáriszünet és pótlom az elmaradt bejegyzéseket, hiszen továbbra is szeretek a konyhában sürögni- forogni :)

A következő recept rögtön 4 recept, hiszen a grissini, a spárga és a mártogatósok receptjét is közlöm. Elöljáróban annyit erről a remek fogásról, hogy előételként, sörkorcsolyaként beszélgetésekhez kínálva 4-6 személynek elegendő.
Mivel a spárgának szezonja van, könnyen beszerezhető a friss- zsenge finomság. Gyorsan megvan, gyorsan elfogy:)

 Hozzávalók a grissinihez (a bolti is szuper, ha nincs kedvünk magunk készíteni):

  • 500 g liszt
  • 25 g friss vagy 1 csomag (7 g) szárított élesztő
  • 3 dl víz
  • 3 evőkanél olívaolaj
  • 1 teáskanál cukor
  • 1,5 evőkanál só

  •                A munkafelületre öntve, a lisztben elkeverjük a sót, majd a közepén kezünkkel egy kis mélyedést készítünk.
    A langyos vízbe beletesszük a cukrot és az élesztőt, megkeverjük és pár percre félretesszük.
    Az élesztős vizet beleöntjük a fészekbe és villával körkörös mozdulatokkal a széléről óvatosan elkezdjük a vízhez keverni a lisztet, ügyelve, hogy a víz ki ne folyjon. Hozzáadjuk az olívaolajat is.
                              Amikor már a liszt nagyjából felvette a folyadékokat és nehézkes a villával keverés, kezünkre váltunk, bucit formálunk belőle és gyúrni kezdjük a tésztát.
    Addig gyúrjuk, míg egyenletesen sima, puha tésztát nem kapunk. Tetejét belisztezzük, letakarjuk, és legalább 1 órán át meleg helyen kelesztjük. Közben a sütőt előmelegítjük a lehető legmagasabb hőmérsékletre.
                           A duplájára kelt tésztát lisztezett munkafelületen lazán átgyúrjuk, majd következik a gyurmázás: a tésztából kb. 20-25 cm hosszú kígyókat sodrunk. Fél centis vastagság az ideális, mert a sütés közben még duplájára dagadnak. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a grissiniket és a forró sütőbe téve 10-15 perc alatt elkészülnek.

    Hozzávalók a spárgához:
    • 500 g zöldspárga
    • annyi szelet bacon, ahány spárgánk van
    • csipet só
                            Nah szerintem ez a legmelósabb része az egész receptnek. Forraljunk egy széles lábasban annyi vizet, amennyi ellepi a spárgákat (kb. 3 cm mély vizet:)).
    A zöldspárga végeit levágjuk, ott ahol fás, de igyekezünk minnél zsengébbet venni, ami most szerintem nem nehéz. 
    Amikor felforrt a víz egy csipet só kíséretében beledobjuk a spárgákat a vízbe és 3 percig főzzük. Kivesszük a vízből, lecsöpögtetejük és kihűtjük. 
    Amikor kihűlt, szorosan körbetekerjük baconnal, majd forró serpenyőben, avagy grillrácson megsütjük minden oldalát, szép piros- ropogósra.
    Levesszük a tűzről, kivesszük a serpenyőből és lecsöpögtetjük róla a felesleges zsírt.
     Hozzávalók a mártogatósokhoz: 

    zöldfűszeres:

    • 3 dl tejföl
    • 1 csokor friss metélőhagyma
    • 1 szál friss bazsalikom levelei
    • só, bors

    3 borsos:
    • 3 dl tejföl
    • zöld- piros és fekete szemes bors durvára törve
    Mindkét fajtánál a tejfölt jól kikeverjük a sóval. 
    A zöldfűszereshez felaprítjük a fűszereket, majd belekeverjük a tejfölbe. Kis tálban kínáljuk.

    A borsosnál a tejfölre szórjuk a borsokat, majd szintén kis tálban kínáljuk.


                                   A grissinit pohárba állítjuk, a spárgát lefektetve, vagy szintén pohárba állítjuk. Mellétesszük a mártogatósokat és 1 lime-ot cikkekre vágva. Aki szereti, a spárgát a lime levével lespricceli és úgy mártogatja. 
    Szívből ajánlom, nagyon finom kombináció!

    2013. május 28., kedd

    Arany igazság

    Szerintem ezt mindenk tudja, aki főzött- sütött valaha:) 1960-ból való hímzés egy egerszalóki barlanklakás konyhájának falán...


    2013. április 22., hétfő

    Mustáros karaj, csőben sült rozmaringos- fokhagymás burgonyával

                                           Amennyiben a következő receptet elolvasod és elkészíted a képen látható fantasztikusan finom főételt kapod, amivel bátran felvághatsz a barátaid előtt, meglepheted vele a családod. 
    Ha már a kerti grillt is elővettétek - a jóidőre való tekintettel-, akkor a húst grillezheted is, én serpenyőben sütöttem.


    Hozzávalók 2 fő részére:

    • 4 szelet karaj
    • 4 evőkanál mustár 
    • egy evőkanál olaj
    • 5 db közepes méretű burgonya
    • 3 szál rozmaring ág
    • 5 gerezd fokhagyma
    • 15 dkg reszelt trappista sajt
    • 4 evőkanál tejföl
    • 1 mokkáskanál őrölt, piros fűszerpaprika
    • 1 mokkáskanál só
    Az elkészítés mente:

                   A húst az egyik szélén 1 cm-es távolságokban bevagdaljuk. A mustárt az olajjal összekeverjük és bepácoljuk vele a hús szeleteket. Ha van időnk egy egész éjszakára benne hagyjuk és hűtőben, lefedve tartjuk. Ha erre nincs időnk, akkor elég egy óra is a pácban. 
                              Mialatt a hús pácolódik a krumplikat megpucoljuk és egészben, sós vízben megfőzzük. Ha megfőtt leszűrjük és kihűtjük. Ha ezzel megvagyunk felkarikázzuk és egy tűzálló tálba tesszük. A tejfölt a fűszerpaprikával, sóval, a zúzott fokhagymával és az apróra vágott rozmaringágacskákkal összekeverjük és a burgonyakarikákra öntjük. 180 fokos sütőben légkeveréses fokozaton 15 percig sütjük, majd megszórjuk a reszelt sajttal. A sütőt grill fokozatra állítjuk és rápirítjuk a sajtot további 10-12 perc alatt. 
    Mialatt a köretünk grilleződik a húsokat forró serpenyőben kisütjük, szép pirosra mind a két oldalát. Forrón tálalajuk, rozmaringággal díszítjük, egyből fogyasszuk:).



    2013. április 12., péntek

    Mákos guba másképpen, avagy szedres- mákos guba

                                 A következő receptet a nasütés, a sok megmaradt szikkadt kifli :) és egy magazin ihlette.
    A mákos gubát mindenki ismeri, de ez most egy kis csavarral készült, került bele fagyasztott szeder, de természetesen, amibe jó a fagyasztott, abba jó a friss is! SŐŐŐT! 

    A hozzávalók 4 személyre:
    • 10 db szikkadt kifli
    • 20 dkg darált mák
    • 15 dkg porcukor
    • 3 tojás
    • 1 egész vanília rúd
    • 8 dl tej
    • margarin a forma kikenéséhez
    • 40 dkg fagyasztott szeder, vagy más kedvünk szerinti gyümölcs
    • csipet só

     Az elkészítés menete:

                               A kiflit karikázzuk fel, a mákot keverjük el a porcukor felével. A tejet a vanília rúd kikapart belsejével forraljuk fel, tegyük félre hűlni.
    A tojásokat válasszuk ketté, majd a csipet sóval verjük kemény habbá a fehérjét. Ezután a tojássárgájákat a porcukorral verjük fehéredésig. Ezután öntsük hozzá a kihűlt tejet - a vaníliarudat vegyük ki belőle-, majd öntsük az egészet a kiflikarikákra, szórjuk rá a mákot és keverjük össze. Az egészet tegyük egy tepsibe, majd a tetejére halmozzuk rá a szedret- gyümölcsöket-. Végül fedjük be a tojáshabbal és forró -180 fokos- tepsibe süssük 20-25 percig.

    Ajánlom hidegen- melegen:)

    2013. március 14., csütörtök

    Tavaszi répatorta és muffin

                        Közeledik, közeledik...itt a tavasz, bár most szakad az eső és 20 centis havat ígértek:). No, de a tény az, hogy Március van, és 31-én itt a Húsvét. 
    Nemrég volt Marci bátyjának a születésnapja, az ő tiszteletére készítettem el ezt a tortát:). Habár a gesztenyés a kedvence, de olyat más sütött neki. Ez is ízlett mindenkinek, (receptet a márciusi nők lapja konyhája ihlette). Én 18 cm-es formában sütöttem, a arecept 24 cm-est írt, ezért ami maradt muffin formába öntöttem. Locsolóknak, vendégvárónak, vagy gyerkőcöknek uzsonnára kiváló! :)


     Hozzávalók egy 18 cm-es tortához és 4 db muffinhoz:

    • 28 dkg reszelt sárgarépa
    • 20 dkg kristálycukor
    • 3 tojás
    • 13 dkg margarin olvasztva
    • 1 csomag vaníliás cukor
    • 1 alma reszelve
    • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
    • csipet só
    • 6 dkg darált dió
    • 20 dkg finomliszt
    • 3 dkg keserű kakaópor
    A krémhez:
    • 25 dkg mascarpone
    • 12 dkg porcukor
    • 3 evőkanál citromlé
    A díszítéshez:
    • 25 dkg marcipánmassza
    • narancssárga és zöld ételszinezék
                                   A tortaformát kikenjük, lisztezzük, félretesszük. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A margarint a kakaóporral elkecerjük csomómentesen, a tojásokat a cukorral habosra keverjük. Beleszitáljuk a lisztet és a tészta többi hozzávalóját is hozzáadjuk, egy nagy tálban összekeverjük, jó alaposan. A tortaformába, muffinpapírokba öntjük és bedugjuk 20-25 percre sülni. 
                             Ezalatt a marcipánt  két részre osztjuk és megszinezzük a narancssárga, illetve zöld ételszinezékkel. A narancssárgából répákat formázunk, a zöldből pedig "répaszárat". A maradék zöld marcipánt hideg helyre tesszük. 
    Amikor átment a tűpróbán a tortánk (tisztán tudjuk kihúzni a fogpiszkálót a sütiből), kivesszük és hűlni hagyjuk. Amikor langyosra hűlt kettévágjuk, majd hagyjuk teljesen kihűlni. 
    Mialatt hűl a krém hozzávalóit habosra keverjük habverővel, majd megkenjük a torta alsó felét. 


    Ráfektetjük a torta tetejét, majd a maradék zöld marcipánt ráreszeljük nagylyukú sajtreszelőn (így kapunk füvet).


    Erre jönnek a répácskák, tetszőlegesen elrendezve.

                            A muffinokat kevesebb ideig sütöttem 10 perc elég volt, mert már meleg volt a sütő. Azokat is dízsítettem. vágtam rájuk egy kis mélyedést és abba tettem a répát, mintha a földből állnának ki. A muffin krém nélkül is megállja a helyét, de tálaláskor kínálhatunk mellé, ha kedvünk tartja.




    2013. március 8., péntek

    Tavaszi kosárkák, akár húsvéti vendégvárónak is

    Hozzávalók 4 db kosárkához:

    • 8 evőkanál finomliszt
    • fél dl víz
    • 1 egész tojás
    • 1 teáskanál só, csipet bors
    Töltelékhez (kosaranként):

    • 3 db fürjtojás, vagy egy tyúktojás
    • 2 szál vékonyra szeletelt bacon
    • fél marék rukkola
    • koktélparadicsom
    • só, bors


                               A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Félretesszük pihenni, amíg a kosárformákat kivajazzuk, lisztezzük. A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk és kis cipókat formázunk. 
    A cipókat kör alakúra nyújtjuk (fél cm vastagra). A kosarakba helyezzük és vakon előmelegített 180 fokos sütőben 5 percig sütjük. Ha a szélei nagyon kilógnak sütés után vagy sütés előtt is levághatjuk. 
    Ezután ráhalmozzuk a rukkolát, a bacont, -amiket darabokra tépkedünk- és végül ráütjük a tojásokat. Sózzuk és borsozzuk, lehetőleg úgy hogy a tojás sárgájára ne szórjunk, mert foltos lesz. Ezután visszatoljuk a sütőbe további 10 percre, amíg a tojások megsülnek. 

    Kivesszük és rukkola ágyon kínáljuk, esetleg parmezánforgáccsal megszórjuk.


    Én készítettem egy olyan kosárkát is, ami csak baconból áll és abba ütöttem bele a tojást, illetve ebbe tettem koktélparadicsomot is.

    1 kosárka egy főre, előételnek bőven elegendő.

    És megjelent a Kifőtük magazin márciusi száma, amiben a rengeteg jó recept mellett találtok tőlem is 5 receptet. :) innen tudjátok letölteni: http://www.kifoztuk.hu/

    2013. február 26., kedd

    Kifőztük magazin, Márciusi szám

    Kedves olvasóim,

                                           A Kifőztük magazin márciusi számában, - ami egyben a 3. szülinapi számuk is- 5 receptem jelenik meg!!! Iszonyú izgatott vagyok és nagyon örültem a felkérésnek! :) Amint megjelenik, írom a linket, hogy egyből tudjátok olvasni, "forgatni" nagy örömmel. 


    2013. február 19., kedd

    Citrom lekvár

                                       A következő recept egy magazinból való, követtem szorgosan (rám nem jellemző módon), mindent betartottam DE nem lett elég sűrű, szóval kb. dupla adag cukor kell bele, vagy még több főzésidő, hogy besűrűsödjön még jobban.
    A lényeg, hogy megosztom Veletek, mutatni jól mutat:). Aki szereti a kicsit kesernyés ízvilágot, annak tuti recept. 
    Próbáljátok ki és döntsétek el magatok:).


                                             A citromokat alaposan megmossuk, az esetleges szárukat eltávolítjuk. Egy lábasba tesszük és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi (a vizet főzés közben folyamatosan pótoljuk). Addig főzzük, amíg a citromokat villával szét nem tudjuk nyomkodni. Ekkor feldaraboljuk ízlés szerinti darabokra, majd visszatesszük a főzőlébe -héjával együtt-, hozzáadjuk a cukrot és a dzsemfixet. Addig főzzük, amíg hideg tányérra cseppentve a teteje azonnal meg nem bőrösödik.


                    Ha ezzel megvagyunk, sterilizált üvegekbe töltjük és rögtön lezárjuk. A sterilizálástól nem kell megijedni, mossuk el alaposan az üvegeket, majd tegyük forró sütőbe száradni. 


                                               A képen látható csatosüveggel vigyázzatok! Ugyanis az enyémre úgy rácuppant, hogy két férfi ember ereje kellett, hogy ki tudják nyitni. Mondjuk az öcsémnek egy kis esze is volt :), késsel alányúlt, de előtte mindkét játékos majdnem letépte a kis gumi fület... Úgyhogy óvatosan.

    2013. február 12., kedd

    Házi müzli szelet

                                                A következő receptet másodszor készítettem el, az első alkalommal esélyem sem volt lefotózni:). Mivel viszont több embernek is megígértem ezért elkészült még egyszer - és valószínűleg nem utoljára- hiszen nagyon szeretem ezt az egészséges rágcsát. Futtában fogyasztható reggeli. 
    Mártogathatod joghurtba, eheted gyümölccsel van összemorzsolod és leöntöd tejjel. A lehetőség számtalan. Készülhet még asztalt gyümölccsel is vagy jó sok mogyoróval, édesebb szájúaknak csokidarabkákkal, olvasztott csokival meglocsolva, vagy az alját csokiba mártva...  



    A képeken látható müzliszelet receptje:
    • 10 dkg margarin
    • 1 teáskanál őrölt fahéj
    • 2 evőkanál lenmag
    • 2 evőkanál szezámmag
    • 3 evőkanál méz
    • 15 evőkanál zabpehely, napraforgómag, tönkölybúzapehely keverék
    • 8 dkg barnacukor
    • 1 evőkanál mazsola
                                        A margarint egy lábosban olvasszuk fel, adjuk hozzá a mézet a cukrot, fahéjat, majd keverjük jól össze. Adjuk hozzá a zabpehely mixet és a mazsolát, keverjük újra össze. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral és simítsuk bele a masszát. Melegítsük elő a sütőt 180 fokosra, majd vegyük lejjebb 160 fokra és süssük 35 percig, hagyjuk kihűlni kissé, majd szeleteljük tetszőleges formájúra.
    Aktuális Bálint nap alkalmából meglephetjük vele kedvesünket is egy ágyban elfogyasztott reggeli részeként :)...




    2013. február 7., csütörtök

    Datolyás pite


                            A következő receptet Nórinak különösen ajánlanám a figyelmébe, aki a nővérem és olyan helyen él, ahol van saját datolyapálma a kertjükben:).
    Mivel én nem vagyok hasonlóan szerencsés :) ezért aszalt datolyával dolgoztam, de a végeredmény ESZMÉLETLENÜL FINOM! De senki ne higgyen nekem, próbálja ki. Tegnap tesztelték a barátosnémék, aki nem eszik kenyeret, de ebből a sütiből kétszer is vágott... Szerintem ennél nagyobb elismerés nem is kell :).

    A hozzávalók (egy 20 cm-es piteformához) szerintem bőven elég 8 személyre:
    A tésztához:

    • a tészta előre elkészített linzertészta- éljen a lustaság:) 

    A töltelékhez:
    • 2 nagy tojás
    • egy tálca aszalt datolya
    • 2 dl tej
    • 10 dkg szeletel mandula
    • 1 teáskanál szódabikarbóna
    • 2 evőkanál barnacukor
    • 2 evőkanál liszt
    • 5 dkg margarin
    A karamellszószhoz:

    • 20 dkg barnacukor
    • 5 dkg margarin
    • 250 ml zsíros tejszín



    Az elkészítés menete:


                                     A töltelékhez a datolyát kimagozzuk, majd a tejjel összeforraljuk és félretesszük 15 percre (amíg elkészülünk a többi tennivalóval). 
                                       A piteformát kivajazzuk és kilisztezzük, majd a linzertésztát beleterítjük, hagyjuk, hogy túllógjon a széle! Sütőpapírt helyezünk rá és valamilyen nehezéket- szárazbab, lencse, kerámiagyöngy- és vakon kisütjük előmelegített sütőben 180 fokon 15 percig. Kivesszük, levágjuk róla a lelógó tésztát, félretesszük.
                                     A karamellöntethez a hozzávalókat egy lábasban megolvasztjuk és 2 percik főzzük, majd lehúzzuk a tűzhelyről és félretesszük hűlni. Figyelem ujjakra vigyázni:), de ha megég itt a megoldás :)
                                           A megpuhult datolyát turmixgéppel összezúzzuk, majd hozzáadjuk a margarint, a cukrot, lisztet, szódabikarbónát, összekerjük. Majd hozzáadjuk egyenként a tojásokat, legvégül a mandulát (keveset tegyünk félre díszíteni) is beleforgatjuk. 
    A tészta tetejére karamellszószt öntünk, majd megtöltjük a töltelékkel és a sütőbe toljuk (légkeveréses fokozat 160 fok) 15 perc.
    Tálalás előtt langyosra hűtjük és karamellszósszal meglocsolva, porcukorral, mandulával meghintve fogyasszuk! :)




    2013. február 5., kedd

    Égésre lisztet!


    Nem tudom hallottatok e már erről a praktikáról, de ha nem hát majd most. 
                                 Történ tegnap, hogy karamellás datolyás pite sütés közben a karamellizálandó cukrot gondoltam ellenőrzöm, hogy elég karamellizű-e... 
    Hát jó ötlet volt, ugyanis mutatóujjamat laza könnyedséggel mártottam bele a forrásban lévő cukorba, ami meglátásom szerint van vagy 250 fokos.... Könnyem is kicsordult de, hogy gyorsan enyhítsek az égető ujj érzésén lenyaltam az égető érzést okozó karamellt az ujjamról... Dupla pont :) a nyelvemet is megégettem:)
                               Ekkor beugrott, hogy nem hideg víz alá tartom az ujjam, mint ahogyan azt oly sok mindenki ismeri (és, ha más nincs valóban jó, mert lehűti és a környező sejtek nem izzanak), hanem bevetem a lisztes trükköt. A következő lépésekből áll:
                                                         1. felordítasz a fájdalomtól,
                                                         2. kihúzod, elveszed az ujjad a fájdalom forrását okozó hőtől,
                                                         3. előveszed a lisztet,
                                                         4. beledugod az égett felületet a lisztbe. 

    No ez most nehogy valaki úgy képzelje, hogy tegnap mutatóujj- nyelv kombinációval a lisztes bödönben álltam... :) hanem csak az ujjamat dugtam bele. És láss csodát, -már sajnálom, hogy nem fotóztam le-, de tegnap egy hatalmas fehér folt volt az égés helyén (nem a liszttől lett fehér...) és mára fájdalom és hólyag nélkül ébredtem. Az égés helyén egy halvány rózsaszín folt van még és nem fáj!
    Úgyhogy ma újabb esély a főzésre- sütésre, remélem nem égetem meg magam. 

                              Nem kívánom, hogy próbáljátok ki, nem akarom, hogy bárki megégjen, de ha már előfordul jusson eszetekbe :). 

    2013. február 4., hétfő

    Tejberizsből finomat

                                          A tejberizs önmagában is nagyon finom és egyszerű édesség, azonban most engedjétek meg, hogy egy olyan receptet mutassak, amivel elegánsabbá és gazdagabbá tehetitek!


    Nincs másra szükség, mint három alkotóra: tejberizs (finom vanília magokal ízesítve), szederre, ami lehet fagyasztott és friss is, és mascarponéra.
                                         Mennyiséget nem írok, hiszen mindenki annyit készít belőle, amennyihez kedve van. (Tejberizs alaprecept: rizs, dupla mennyiségű tej, cukor és vanília rúd kikapart magja).



    Az elkészítés menete:

    Előveszünk egy szép fagylaltoskelyhet és az aljára kanalazunk 2 evőkanálnyi szedret. Erre jön a lehűtött tejberizsből 3 evőkanál, majd a tetejére 1 evőkanál mascarpone és legvégül szederrel díszítjük.
    aki gondolja megszórhatja porcukorral is, de szerintem erre semmi szükség. Jól behűtve tálaljuk. Egyszerű könnyű, egyszerűen elronthatatlan és megúnhatatlan. :)




    2013. január 28., hétfő

    Gyömbéres, brutál csokis torta :)

                                 A következő receptet Gordon Ramsay Vasárnapi ebéd c. könyve ihlette :).  Aki nem szereti a brutálisan tömény csokoládé ízt, az most ne olvassa tovább csak nézegesse a képeket, hátha kedvet kap hozzá :). Az biztos, hogy két villahegynyi falat és elég volt aznapra az édesség!

                           A tortát kissé átalakítottam, nemcsak gyömbéres kekszet tartalmaz (kiváló lehetőség felhalmozódott mézeskalács készletünk felhasználására), hanem tettem hozzá, a töltelék alá apró darabokra vágott kandírozott gyömbért is. Jelentem igen egyedi ízt kaptam, fantasztikus és máskor is meg fogom sütni. Sok mindenkinek, (6-8 főnek is akár!) jut belőle, mert ebből nem lehet egyszerre sokat enni!

    Hozzávalók (18 cm átmérőjű tortaformához):
    • 150 g darabokra aprított gyömbéres keksz
    • 50 g olvasztott margarin
    • 250 g mascarpone
    • 125 g tehén túró
    • 2 nagy tojás
    • 35 g kristálycukor
    • 100 g olvasztott fekete csokoládé
    • 2 teáskanál keserű kakaópor
    • 5 dkg kandírozott gyömbér apróra vágva
                                A sütőt előmelegítjük 190 fokra. A kekszet konyharuhába tesszük és amivel érjük ütjük. Aki annyira el van kényeztetve, hogy van turmixgépe abba is teheti és összetörheti apróra úgy is a kekszet. Keverjük el az olvasztott margarinnal és nyomkodjuk a tortaforma aljára. Tegyük be a 180 fokra előmelegített sütőbe és süssük 10 percet, majd vegyük ki és csavarjuk le a a sütőt 160 fokra. 
                               Állítsuk össze a krémet: keverjük ki robotgéppel a tojást a cukorral fehéredésig. Adjuk hozzá az olvasztott csokoládét, és végül a többi hozzávalót is szép simára. A kekszes alapra szórjuk rá a gyömbér darabokat, majd öntsük rá a krémet, simítsuk el.
    Tegyük a sütőbe és süssük 60-70 percen keresztül, egészen addig, amíg megmozgatva csak a közepe remeg. 
    Vegyük ki, futassunk körbe egy kést az oldalán és tegyük félre kihűlni, majd egy egész éjszakára a hűtőbe. 
    Másnap óvatosan vegyük ki a formából és szeleteljük. Igazi íz robbanás, minden elfogyasztott szelet után ígérje meg mindenki, hogy csinál 10 guggolást és 10 felülést :). Nem tudom hány kalória egy szelet, de brutál csokis... :)



    2013. január 23., szerda

    Lazacos- mascarponés- zöldséges kagylótészta

                                     A következő recept úgy készült, hogy ki akartam próbálni a kelkáposztát egyéb formában, mert a főzelék nálam a pfúúj, csak ha nincs más kategória:). 
    Nos ez a recept viszont alapjaiban döntötte meg az eddig kialakult véleményem és az biztos, hogy többször fogom így használni, sőőőt kipróbálom másképpen is, no de ezt majd később... Gyorsan kell leírnom a hozzávalókat, amíg el nem felejtem :). Nem is szövegelek tovább mindenki próbálja ki! Aki nem szereti a kelkáposztát azért, aki szeret pedig azért! Ennyire egyszerű!


    Hozzávalók 2  nagyon éhes személy részére:

    • 250 g száraz kagylótészta
    • 250 g mascarpone
    • 10 dkg füstölt lazac
    • 2 maréknyi fagyasztott zöldborsó
    • 3 maréknyi vastagabb csíkokra vágott kelkáposzta (én egy kis fej felét vettem meg, nem tudom pontosan hány dkg volt...)
    • só, bors, szárított fokhagyma ízlés szerint fűszerezve
    • fél teáskanál szódabikarbóna
    • tetejére mustármag csíra

    Az elkészítés menete:

                                     A tésztát főzzük ki sós lobogó vízben, majd szedjük ki egy nagy tálba. A főzővízbe tegyük bele a zöldborsót, amint újraforrt szedjük a tészta mellé. Ekkor tegyünk a főzővízbe a szódabikarbónát és dobjuk mellé a kelkáposztát (no nem túl magasról, nehogy leforrázzuk magunkat:)). Főzzük egy percig, majd ezt is szedjük a tésztás tálba. A főzővízre mostmár nem lesz szükség.
                                             Egy kisebb tálkába keverjük ki a fűszerekkel a mascarponét és adjuk a tésztás keverékhez, majd alaposan forgassuk össze! Fontos, hogy mindenhova jusson minden. 
    Tálaláskor szedjük a tésztát tányérra, majd tépkedjünk a tetejére a lazacból és szórjuk meg egy kevés mustármag csírával.



    Remélem elnyerte tetszésedet, ha igen- ha nem várom a kommenteket! :)

    2013. január 21., hétfő

    Almás keksz

                                                     Amint ígértem, jön még egy almás recept, de aki szeretne még egyet :) itt megtalálja :). Szóval maradjunk most ennél a keksz receptnél, ami ropogós, almás és fahéjas egyszerre. Ehhez a recepthez az almát szárított formában használjuk, nem árt egy kis változatosság :). 


    Hozzávalók (kb. 26-28 kekszhez):


    • 25 dkg margarin
    • 10 dkg barnacukor
    • 30 dkg sima fehér liszt
    • 1 teáskanál sütőpor
    • 1-2 teáskanál őrölt fahéj
    • fél teáskanál őrölt szegfűszeg
    • csipet só
    • a tetejére: pár szelet (vagy evőkanál, ha kockázott) aszalt alma, kevés őrölt fahéj.
    Az elkészítés menete:

                                 Előkészítem, és sütőpapírral kibélelem a tepsit. A sütőt előmelegítem légkeverésen 160 fokra (sima sütés 180 fok). 
    A vajat habosra keverem a kétféle cukorral és egy csipet sóval. Hozzáadom az átszitált lisztet, sütőport, a fűszereket, majd összekeverem, végül kézzel gyorsan összedolgozom. Diónyi gombócokat gyártok, tepsibe pakolom egymástól pár centire. A "golyókat" vizezett villával lenyomkodom és a tetejére teszem az aszalt almát, amiket előtte darabokra törtem.

    Ezután lefedem sütőpapírral a kis korongokat és betolom a sütőbe. Amikor félig megsült leveszem róla a papírt, és készre sütöm. 
    Kihűtöm és zárható fedelű dobozba teszem. Ropogós és egyben puha is nagyon- nagyon finom! :)




    2013. január 18., péntek

    Almáspite

                        Aki az almát nem szereti, az most ne is olvasson tovább :) A következő két recept, almás recept lesz.

    Az első egy igazi klasszikus: az almáspite. Biztos vagyok benne, hogy rengeteg féle változatát sütjük.
    Egy azonban azt hiszem közös: az alma, a fahéj és az omlós tészta. Amikor sül, már mennyei az illata és amikor még melegen felvágjuk... hm.

    Egyszóval ez nagy kedvencem és ezúttal egy kis diót is csempésztem bele :).




    Hozzávalók a tésztához: 

    • 300 g liszt 
    • 1 evőkanál cukor 
    • 1 csipet só 
    • 175 g a hűtőből kivett margarin, azaz hideg! 
    • 6 evőkanál hideg víz 
    • a tetejére egy felvert tojás.


    Hozzávalók a töltelékhez:

    • 4 nagy golden alma
    • 2 nagy idared alma
    • fahéj
    • frissen őrölt szerecsendió (ízlés szerint, én 4x húztam végig a reszelőn)
    • barnacukor
    • 2 evőkanál liszt
    • egy maréknyi dió



    Az elkészítés menete:

                             A tésztához összemorzsoljuk a cukrot, az átszitált lisztet, a sót és a margarint.  Ezután annyi jeges vizet teszünk hozzá, amíg összeáll a tészta. Ezután elfelezzük és letakarva a hűtőbe tesszük. 

                          Az almákat kimagozzuk, meghámozzuk és apró kockákra vágjuk. Leöntjük a citrom levével. A cukrokat, szerecsendiót, fahéjat lisztet összekeverjük egy tálba és hozzáadjuk az almát, diót. 

    Kivajazzuk- lisztezzük a pite/torta-formát, vagy amink van. 
                             A tészta egyik felét kinyújtjuk és a formába tesszük (a szélét is "kibéleljük" a tésztával). Ezután hozzáadjuk az almákat, úgy hogy főleg középre halmozzuk. A tészta szélét megkenjük a tojással és ezután a maradék tésztát is kinyújtjuk és a töltelékre tesszük. Jól összenyomkodjuk a széleket, majd újra hűvös helyen pihentetjük 10 perce, amíg előmelegítjük a sütőt. 
    A pite tetejét megszurkáljuk villával néhány helyen, majd megkenjük a tojással, és ha gondoljuk megszórhatjuk egy kis cukorral, ami sütés közben szépen megkaramellizálódik, de ez el is hagyható.

    180 fokos előmelegített sütőben, légkeveréses fokozatban- már, ha van ilyen- 60- 75 percig sütjük. 
    Miután megsült, kicsit hűlni hagyjuk. Minél tovább hagyjuk hűlni, annál biztosabbak lehetünk benne, hogy a vágott szelet egyben marad. 
    Ezután tálald ízlés szerint, teljesen hidegen, langyosan, vaníliafagyival, karamell öntettel, vanília öntettel, vagy csak egyszerűen egy villával... :)  



    2013. január 16., szerda

    Házi készítésű májkrémmel töltött háromszögek

    A következő recept, rögtön két recept:). Jó mi? 
    Ezeket a falatokat ajánlom mártogatóssal egy könnyed sali mellé, előételnek vagy akár vacsorának. 

    Először is szeretném leszögezni, hogy akinek van türelme készítheti magának a leveles tésztát - én bolti használtam -.

    Hozzávalók a májkrémhez:
    • 500 g pulykamáj
    • 5 vékony szelet bacon
    • 2 evőkanál margarin
    • 2 fej vöröshagyma
    • 4 gerezd fokhagyma
    • 2 dl víz
    • bors és a LEGVÉGÉN só- miután már megfőtt a máj!
    Az elkészítés módja:

                                       A bacon zsírját kiolvasztjuk (ha szükséges adunk hozzá egy csöpp olajat is), majd hozzáadjuk pirulni a nem túl apróra vágott hagymát (én félbevágtam és cikkekre vágtam, fél cm-es félköröket kaptam) és a zúzott fokhagymát. 
                                           Miután a hagyma üvegesre párolódott hozzáadjuk a nagyobb darabokra vágott májat és gyorsan megpirítjuk, majd meghintjük borssal és felöntjük a pohár vízzel. Lefedjük és 15 percig hagyjuk párolódni. Levesszük  a fedőt és elforraljuk a vizet róla. 
    Lehúzva a tűzről sózzuk és az egészet botmixerrel pürésítjük, hozzáadva a margarint is. Megkóstoljuk, ha szükséges fűszerezzük még. Aki szereti tehet hozzá majorannát, vagy egyéb fűszernövényt.
    Hűvösre tesszük amíg megdermed, majd miután teljesen kihűlt lefedve hűtőbe tesszük. 4-5 napig is eláll. 


    Hozzávalók a háromszögekhez (10- 12 db-hoz, de függ attól, hogy mekkorákat készítünk):
    • 350 g leveles tészta
    • annyi teáskanálnyi házi májkrém, ahány kis háromszöget vágtunk
    • 1 tojás a kenéshez
    • szezámmag a tetejére
    Az elkészítés módja:

                            A leveles tésztát kicsomagoljuk és egyenlő négyzetekre vágjuk. A sütőt a legmagasabb hőfokon előmelegítjük. Felverjük a tojást és megkenjük vele a  tészta négyzet két szomszédos oldalát. 
                                 A távolabbi sarkába halmozz egy teáskanálnyi májkrémet, majd hajtsd félbe, hogy hármszöget kapj. Jól nyomkodd össze, majd tedd a sütőpapírral kibélelt tepsire. Ha minddel elkészültél kend meg a a tetejüket tojással, majd szórd meg szezámmaggal.
    Tedd be a tepsit a 180 fokra visszatekert sütőbe és süsd, amíg szép aranybarna nem lesz a teteje.

                    Ezután várd meg amíg kihűl egy kicsit, tálald. Kínálhatsz mellé fokhagymás tejfölt, savanyúuborkát, lilahagymát, friss kevert salátát. 




    Egészségetekre!

    2013. január 15., kedd

    Átmenet

    Sziasztok!

                                    Remélem mindenkinek csodálatosan teltek az ünnepek és remekül kezdődött/ folytatódott az új év. Hamarosan jelentkezem friss receptekkel- képekkel, amik remélem meghozzák a kedveteket az elkészítésükhöz :).

    Addig is szép napot! 

    És egy kis játék: pontosan hány darab és milyen fajta tojás látható a képen? Megfejtéseket a kommentekben!