2014. április 14., hétfő

Spenótos tészta

                   Oó a tészta is lehet diétás? Nos nem kell megijedni igen. Durumlisztből készült tésztát használtam és akármennyire is hihetetlen, azért kell a szénhidrát a szervezetnek. :) Szóval bátran iktassatok be egy-egy tésztaételt ebédre! Például ezt, ami gyorsan elkészül, még gyorsabban elfogy és a spenótnak köszönhetően lugosító hatású is. 

Hozzávalók 2 személy részére:
  • 25 dkg száraz tészta durumlisztből (formája tetszőleges) :)
  • 6 db sütnivaló pulyka kolbász (kb. 250 g volt a kolbász mennyisége)
  • 20 db koktélparadicsom
  • 4 marék friss spenótlevél
  • 1,5 dl zsírszegény tejszín
  • só, bors, szárított fokhagyma
  • parmezán sajt (ízlés szerinti mennyiség) 


Az elkészítés menete:
                             Főzzük meg a tésztát a csomagoláson látható utasítás szerint. A spenótot pároljuk meg a tejszínben, sózzuk borsozzuk és adjunk hozzá (szárított)fokhagymát. Az egészet turmixoljuk teljesen krémesre, majd keverjük bele a tésztát. Jól keverjük össze, majd fedjük le, tegyük félre. 

                            A pulyka kolbászokat nyomjuk ki a héjukból, hogy kis "hurkákat" kapjunk. Egyenlő, kb 2 cm-es darabokra van szükségünk. Ha ezzel megvagyunk egy kevés olívaolajon süssük meg minden oldalukat, mialatt sülnek vágjuk félbe a paradicsomokat, majd adjuk a húshoz. Sózzuk, borsozzuk. Ha a hús teljesen megpuhult már tálalhatunk is.
Tálaláskor ne felejtsük el a frissen reszelt parmezánt!



2014. április 11., péntek

Tavaszi csirkemell

                                    Még egy változat arra, hogy bizonyítsam a csirkemell nem unalmas. Sőőt nagyon sok féle képpen lehet variálni ezt, a diétához (is) igencsak alkalmas fehérjeforrást. Ezúttal tavaszi zöldségekkel készült... 

Hozzávalók 1 személyre:
  • 1 egész csirkemell filé
  • 2 marék cukorborsó
  • 4 szál spárga
  • 2 dl Creme Fraiche, avagy zsírszegény tejszín
  • só, bors


Az elkészítés menete:

                            A csirkemell mindkét oldalát egy evőkanál olíva olajon megsütöm szép pirosra. Ezután sózom, majd borsozom és egy dl vízzel felöntöm, majd lefedem, hagyom párolódni. Amíg párolódik a spárgákat és a borsókat megmosom és egyforma darabokra vágom. Ezek is mehetnek a fedő alá puhulni. Ha teljesen átfőtt a csirkemell, hozzáadom a creme fraiche-t (vagy a tejszínt) és további egy percig fedő nélkül főzöm az egészet. Ha szükséges sózom és borsozom még egyszer, majd tálalom is. Edébnek és vacsorának is kiváló, fogyasszátok egészséggel! 

2014. április 9., szerda

Gyümölcsös reggelik

                                     Aki nem szerti a gyors, egyszerű és finom, egészséges recepteket az most se figyeljen:). Aki viszont igen annak gyorsan itt van két újabb ötlet, ami egyaránt lehet reggeli, 10 órai vagy uzsonna is. Egy könnyed desszertnek sem utolsó és mégis kalóriaszegény, vitaminban és rostban gazdag, tele antioxidánssal. 

Nos lássuk. A képen bal oldalán láthatóval kezdem.

Mangós- joghurtos kanalazni való.

Hozzávalók:
  • fél mangó húsa, kockákra vágva
  • 2 dl natúr joghurt
  • 3 evőkanál zabpehely
Az elkészítés menete: nem kell mást tenned, mint egy pohárba kanalazni a zabpelyhet, rá a joghurtot és a tetejére a friss, édes mangót. Már fogyasztható is, de elkészítheted előző este is és fogyasztásig hűtőben, lefedve tárolhatod.



A kép jobb oldalán található finomság pedig nem más, mint egy kék áfonyás joghurtos kanalazni való.

Hozzávalók:

  • 3 evőkanál friss kék áfonya
  • 2 dl natúr joghurt
  • 3 evőkanál zabpehely, kukoricapehely, pekándió keverék (használhatsz bármilyen müzlikeveréket, amit otthon találsz)
Az elkészítés menete: a pohár aljába kanalazd bele a müzli keveréket erre kerüljön a joghurt, majd koronázd meg a friss áfonyával. Ezt a változatot javaslom azonnal fogyasztani, hiszen a kukoricapehely nem olyan élvezetes, ha beszívja a joghurtot és nem roppanós...

Mindkét esetben menta levelet használtam díszítésnek, ami opcionális:). Ne fogd vissza magad, ha tetszettek a receptek írd meg nekem :) (ha esetleg nem tetszett, akkor is kíváncsi vagyok a véleményekre, építő ötletekre.)



Húsvétra hangolódva- kókuszcsók fészkek

                      Ezek a tüneményes fészkek az asztal díszei lehetnek, úgy hogy közben nem utolsó nassolni valók. A kókusz miatt nem mondom, hogy kalóriaszegény de ezt kompenzálja a természetes édesítőszer, amit hozzáadunk cukor gyanánt... :)
Hozzávalók 7 kis fészekhez:
  • 3 tojásfehérje
  • csipet só
  • 15 dkg kókuszreszelék
  • 3 evőkanál keserű kakópor
  • 2 evőkanál xilit, azaz nyírfacukor
  • a díszítéshez csokitojások cukorbevonattal :) csak, hogy adjunk az élvezeteknek


Az elkészítés menete:


                          A tojásfehérjéket egy csipet sóval és a xilittel verjük kemény habbá. Adjuk hozzá a kakaóport és annyi kókuszreszeléket, amivel összekeverve formázható masszát nem kapunk. Fontos, hogy ha golyót formálunk belőle maradjon egyben, ne essen szét. Ha ez megvan, béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral és formázzunk kis golyókat a masszából, amiknek a közepét nyomjuk be, hogy szép kis fészkeket kapjunk. 
Előmelegített, 180 fokos sütőben süssük addig, amíg a "fészkek" szélei meg nem barnultak egy kicsit (ez kb. 10-12 perc). Tegyük át őket rácsra és a meleg sütőben hagyjuk kihűlni őket. Ha kihűltek tegyük bele a kis tojáskákat és mehet is az ünnepi asztalra. 




2014. április 7., hétfő

Töltött csirkemell káposztasalátával

                          Remélem feltűnt Nektek, hogy igyekszem olyan egyszer receptekkel szolgálni, amelyek nem csakhogy finomak, de segítenek megszabadulni a télen esetlegesen ránk rakódott plusz kilóktól. (És nem utolsó sorban, hogy életmódot válts/unk). Ez a recept is ilyen. Friss, tavasszal igen egyszerűen beszerezhető zöldségek és saláta a töltött csirkemell mellé. Kalóriában szegény, ám tápanyagokban gazdag. Elég fehérjedús és rostban sem szegény, szóval kell ennél finomabb ebéd? :)

Jöjjenek a részletek.

Hozzávalók 2 főre:

A csirkemellhez:
  • 2 csirkemellfilé, melyeket gondosan "kinyitunk", hogy meg tudjuk majd tölteni
  • 6 db olajban eltett, napon szárított paradicsom
  • 1/2 csokor petrezselyemzöld
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 szál oregánó
  • 2 szál kakukkfű
  • 1 szál bazsalikom
  • só, bors

A körethez:

  • 2 szár fürtös koktélparadicsom
  • 4 szál zsenge zöldspárga
  • 1 kis fej fehér fejeskáposzta
  • 1 nagyobb fej lilahagyma
  • friss piros csilipaprika ízlés szerint
  • 1/2 csokor petrezselyemzöld
  • 1 egész citrom leve
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • só, bors

                   Kezdjük a csirkével. Egy deszkán aprítsuk össze a paradicsomot, petrezselymet, adjunk hozzá egy kicsit a paradicsom olajából is. Adjunk hozzá sót, borsot, aprítsuk bele a zöldfűszereket és nyomjuk rá a fokhagymát. Az egészet jól keverjük össze. Fogjuk a csirkemelleket és töltsük meg a töltelékkel. Tűzzük össze fogpiszkálóval vagy hústűvel. Egy serpenyőben hevítsünk olajat és süssük meg a csirke mindkét oldalát szép pirosra. Ha ezzel megvagyunk adjuk hozzá óvatosan fél dl vizet és fedjük le a serpenyőt. Hagyjuk hagy párolódjon meg a csirkemell teljesen. Amíg fő, készítsük el a salátát.


                   A salátához mossuk meg a káposztát, hámozzuk meg a lilahagymát és vágjuk őket olyan vékony csíkokra, amilyenekre csak tudjuk. Tegyük egy nagy tálba. A csilit és a petrezselymet vágjuk apróra és keverjük a káposztához. Egy kis tálban keverjük össze a citromot és az olajat, ízesítsük sóval és borssal, majd jól forgassuk össze a káposztás keverékkel. Az így kapott salátát tálalásig tegyük félre.
A koktélparadicsomokat hagyjuk a szárukon és mossuk meg a spárgákkal együtt. Ha elkészült a csirkemell, tegyük ki a serpenyőből, majd ugyanebben a serpenyőben pároljuk meg a spárgát és a paradicsomot. Nem kell nekik sok idő, nem akarjuk, hogy szét essen teljesen. 


Amikor minden kész tálalhatunk, ne várjuk meg, amíg kihűl. Jó étvágyat!