2014. március 31., hétfő

Csökkentett kalóriatartalmú, édes bűnözés :)

                           
                        A következő recept egy kakós süti lesz, ami egy alaprecept. Az, hogy utólag ki milyen friss gyümölccsel eszi, vagy csak így magában, az mindenkire rá van bízva :). Egy biztos, cukrot nem tartalmaz és lisztet sem... 





Hozzávalók (20 cm-es kerek tortaformához):
  • 4 egész tojás
  • egy teáskanál őrölt vaníliarúd
  • 10 dkg mandulaliszt
  • 3 dkg keserű kakópor
  • 5 dkg xilit, vagy más természetes édesítőszer
  • tálaláskor krémsajt, de ez elhagyható, hiszen úgy már nem épp diétás :)
                    
Az elkészítés menete:           
                  A tojásokat válasszuk ketté, a fehérjéket egy csipet sóval verjük kemény habbá. A sárgákhoz adjuk hozzá a mandulalisztet, az átszitált kakóport és a xilitet. (Ha nincs mandulalisztünk, akkor kávédarálóban daráljunk magunknak mandulát:)). Keverjük jól össze az egészet, majd adjuk hozzá az őrölt vaníliarudat is.
                       Óvatosan forgassuk bele a masszába a fehérjehabot, majd mehet a kivajazott- lisztezett tortaformába. 180 fokra előmelegített sütőben süssük tűpróbáig. 
Tálaláskor szórjuk meg por alapú xilittel, vagy tegyünk rá krémsajtot, mascarponét vagy friss gyümölcsöt. Igazán gyors és lelkiismeretfurdalás nélkül fogyasztható édesség :).





2014. március 28., péntek

"Hamis pizza" füstölt lazaccal és spenóttal

                             Itt a tavasz és így egyre könnyebben beszerezhetőek a friss hozzávalók, alapanyagok. Nekem a spenót az egyik nagy kedvencem. Télen is beszerezhető fagyasztott változatban, de frissen még több féle ételhez használható. Itt egy megoldás, ami nem olyan hétköznapi, mint egy szendvics, mégis egyszerűbb, mint a pizza sütés.
Ez egy "hamis pizza", kiváló vendégváró finomság vagy reggeli megoldás. Ennek is létezik ezer verziója, annak függvényében ki, mit tesz rá. Én most egy spenótos- lazacos változat receptjét osztom meg Veletek, remélem sokan kipróbáljátok.


Hozzávalók: (1 főre)

  • 1 db laposkenyér (ha találtok teljes kirölésűt az lenne az igazi a diétázók számára.. is)
  • 5 dkg füstölt, szeletet lazac
  • 2 evőkanál krémsajt (lehetőleg csökkentett zsírtartalmú)
  • fél piros húsú kaliforniai paprika
  • 1 db édes pepperóni paprika
  • egy marék friss spenót
  • 5 dkg mozarella sajt


Az elkészítés menete:

                                        Egy száraz serpenyőben melegítsük fel a laposkenyerünket. Tegyük egy tányérra és jöhetnek a feltétek. Kenjük meg a krémsajttal, sózzuk, borsozzuk. Tegyük rá a spenót leveleket, melyeket előtte alaposan megmostunk és jól lecsöpögtettünk. A kaliforniai paprikát vágjuk vékony csíkokra, a pepperónit karikázzuk fel és tegyük ezt is a "pizzára". Erre jöhet a karikára vágott mozarella sajt, majd a darabokra tépett lazacfilé. Kínáljunk mellé citromot és már fogyaszthatjuk is. Ha többet készítünk és kihűl az sem gond, hiszen hidegen is nagyon finom... De egy sütőben melegen tarthatjuk a laposkenyereket és aztán ha az összes melegítésével megvagyunk tesszük rájuk a feltéteket.

2014. március 26., szerda

Céklaleves fetasajttal

                     Ez a leves táplál, feltölt, felmelegít. Mostanában kicsit hűvösebbre fordult az idő, úgyhogy készítettem egy finom krémlevest. Friss céklát használtam hozzá, de ha esetleg hozzájutsz előre sütötthöz- főzötthöz, akkor bátran használd azt. Előételnek, levesnek egyaránt kiváló, de ha az ember eszik mellé piritóst is, akkor bőven elég főételnek is.


Hozzávalók: (körülbelül 4 főre)

  • 280 g tisztított, sült cékla
  • 130 g friss paradicsom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kis fej lilahagyma
  • egy evőkanál olívaolaj
  • 250 ml zöldségalaplé (jó a kockából készült is... :))
  • 190 g napon szárított paradicsomból készült püré
  • 4 evőkanál fetasajt (opcionális a mennyiség, ha valaki többet szeretne ne fogja vissza magát:))
Az elkészítés mente:
                                 A céklákat mossuk meg, levelüket, szárukat vágjuk le. A zsenge levélkéket tegyük félre levesbetétnek. Locsoljuk meg őket olíva olajjal, majd sózzuk meg mindegyiket és csomagoljuk alufóliába. Tegyük be, légkeveréses módba kapcsolt sütőbe 180 fokra és süssük, amíg meg nem puhulnak. Ez nem rövid folyamat, de ha apróbb céklákat sütünk gyorsabban megvan. Ha megpuhultak hámozzuk meg őket. Vágjuk nagyobb darabokra (úgyis leturmixoljuk az egészet, szóval csak úgy nagyjából). 
                               Amíg sülnek a céklák hámozzuk meg a lilahagymát és vágjuk apró kockákra. Pucoljuk meg a fokhagymát is és nyomjuk át fokhagymaprésen. Készítsük elő a kimért levest és bontsuk fel a paradicsom konzervet. Mossuk meg és vágjuk kockákra a paradicsomot.

                              Ha megpuhult a céklánk és felvágtuk apró darabokra, akkor egy lábasban forrósítsuk fel az olajat, majd dinszteljük meg rajta a lilahagymát, ha már üveges (azaz átlátszóak a kis kockák), akkor adjuk hozzá a fokhagymát is. A fokhagymát ne pirítsuk sokáig, hiszen ha megég, keserű lesz! 
Öntsük fel a levessel és adjuk hozzá a céklát, konzerv paradicsomot illetve a friss paradicsomot. Főzzük addig, amíg a paradicsomok szét nem főnek, majd turmixoljuk le az egészet (én botmixert használok). Csomómentes, egynemű levest kell kapnunk. Ekkor kóstoljuk és sózzuk, borsozzuk. Ha túl sűrű, adjunk még hozzá egy kis vizet. Forraljuk össze az egészet. 
Tálaláskor (lehet hidegen illetve melegen is kínálni) adjunk mellé fetasajtot, céklalevelet illetve frissen reszelt céklát is. 

2014. március 24., hétfő

Tengeri keszeg friss saláta ágyon

                                  A következő receptet egyaránt ajánlom egy egészséges ebéd vagy vacsora ötletnek. Még mielőtt bárki azt gondolná, hogy rengeteg vele a macera megnyugtatom, hogy nem. Sokan nem szeretik a halat, mert félelmetes elkészíteni, vagy a másik ok, hogy szálkás:). Nos igen, valóban szálkás, de nem kell emiatt megfosztanunk magunkat ettől az egészséges fehérje forrástól. 

                                       Próbáljatok beiktatni minden héten egy halas napot. Nem muszáj tengeri halnak lennie, hiszen számos kiváló magyar halfajta van, amik nem csak halászlébe valók Karácsonykor.

A következő recept 20 perc alatt elkészíthető és már fogyasztható is. Próbáljátok ki, megéri!

Hozzávalók 2 főre:

  • 2 friss tengeri keszeg
  • 10 dkg fűszervaj, bármilyen ízesítésű, amit szeretünk
  • 2 egész citrom
  • olíva olaj
  • só, bors
  • 4 szál zöld spárga
  • 2 cső kukorica
  • zöldsaláta, bébi spenótlevél, koktélparadicsom, retek, újhagyma


                             A halakat mossuk meg. Tépjünk két akkora alufólia darabot, amibe beleférnek. Fektessük a halakat az alufóliára, sózzuk, borsozzuk kívül belül, majd locsoljuk meg egy kis olíva olajjal. A halak hasába tegyünk egy kis karika fűszervajat. 
Ha nem tudunk készen fűszervajat vásárolni, akkor vegyünk 4 evőkanál jó minőségű vajat, majd adjuk hozzá 3 csipet sót, frissen őrölt borsot és apróravágott zöldfűszereket (metélőhagymát, petrezselymet, oregánót, bazsalikomot, bármit amihez hozzájutunk és ízlésünknek megfelel), keverjük jól össze és már használhatjuk is.
Csomagoljuk be a halat a fóliába és tegyük, a 180 fokosra előmelegített sütőbe- 15 percre. 

                            Amíg sül, készítsük el a köretet. A kukoricákat vágjuk félbe, majd száraz serpenyőben grillezzük meg. ( Itt szeretném megjegyezni, hogy vigyázzunk a benti grillezésnél a tűzjelzőre :). Én majdnem szívrohamot kaptam amikor megszólalt. Persze ha nincs tűzjelző, akkor nincs gond:)) A spárgák végeit vágjuk le és pároljuk puhára, egy evőkanálnyi vajon. A zöldségeket mossuk meg, majd aprítsuk kedvünk szerint. 
A saláta öntethez egy egész citrom levét facsarjuk egy kis tálba adjuk hozzá 5 evőkanál olívaolajat, sót borsot, majd jól keverjük össze. Ha kedvünk tartja tálalhatunk másfajta salátaöntetet is. 

                  Ha letelt a 15 perc, vegyük ki a halakat a sütőből, majd állítsuk grillező módba, a legmagasabb hőfokra. Bontsuk ki a fóliákat (de a halak maradjanak benne) és tegyük vissza a halakat, hogy szépen megsülhessen a tetejük is. Ez további 5 percet vesz igénybe. Ezalatt terítsük meg az asztalt, vegyük ki a halakat, majd tálaljunk. Tálaláskor kínáljunk fűszervajat és friss citromot a halhoz. 

Természetesen bármilyen halból elkészíthető ez a recept, figyeljünk azonban arra, hogy friss legyen a vásárolt hal. A friss hal szeme tiszta, nem homályos és a kopoltyúja szép piros!

2014. március 20., csütörtök

Reggelire ajánlott zabkása, bogyós gyümölcsökkel

                           Egy igazán tápláló és finom reggeli, amivel rengeteg vitamint, rostot és tápanyagot jutattsz be a szervezetedbe. Ha unod a szendvicseket, akkor próbáld ki, hidd el nem fogod megbánni. Nagyon sokféleképpen lehet variálni, nyugodtan engedd szabadjára a fantáziádat. 


A zabkása alaprecept hozzávalói:

- 160 g zabpehely
- 6 dl víz vagy tej vagy szójatej ízlésed szerint
- egy csipet só
- 1 evőkanál nyírfacukor, (de helyettesítheted mézzel vagy egyéb édesítőszerrel, amit használni szoktál)

Hozzávalók a feltéthez:

- 2 evőkanál friss málna
- 3 evőkanál friss kékáfonya


                       Egy lábasba öntsd bele a zabpelyhet, és add hozzá a vizet (vagy tejet, szójatejet). Keverd jól össze, add hozzá a csipet sót és a nyírfacukrot, majd lassú tűzön folyamatos kevergetés közben főzd 5- 6 percig, amíg krémes állagú nem lesz. Ekkor vedd le a tűzről, tedd kis tálkába és add hozzá a gyümölcsöket. Már fogyaszthatod is. 

                     Ez csak egy verzió, de adhatsz hozzá különböző magokat is (pl.: mandula, kesudió), ízesítheted fahéjjal, vaníliával, keverhetsz hozzá aszalt gyümölcsöket vagy egyéb friss gyümölcsöt (pl.: banánt karikákra vágva, fügét, őszibarackot) kedved szerint. A lehetőségek tárháza végtelen, az alapreceptet használva készítsd el ízlésed szerint, és fogyaszd egészséggel.