A passió gyümölcs másnéven maracuja, a golgotavirág félék családjába tartozik. Virága rendkívül mutatós leginkább egy földönkívüli szerzetnek látszik :) zakintoszi nyaralásunkon fotóztunk is, akkor még nem tudván, hogy maracuja bokrot látunk.
Érdekesség, hogy passiógyümölcs név a virág szimbolikájára vezethető vissza: a bibék a 3 szeget jelképezik, amellyel Jézust a keresztre feszítették, a korona a töviskoszorút, az 5 porzó pedig Krisztus sebeit szimbolizálja... Angolul passion fruit néven fut, magyarul mindkét neve (passiógyümölcs és maracuja) is elterjedt, ám kevesen tudják, hogy a két név egyazon gyümölcsöt takar...
Mérete leginkább egy tyúktojáshoz hasonlítható, formája kerekded.
A maracuja C-vitamin tartalma számottevő, de tartalmaz még B1 és B2 vitamint is.
Ásványi anyagokban is rendkívül gazdag, így növeli a szervezet ellenállóképességét.
A maracuja frissítő hatású gyümölcs, amely íz- és illatvilága nagyon intenzív. Akkor érett, ha a héja sárga- pirosas esetleg sötétbordó, és kezd ráncosodni. A túlérett gyümölcs túlságosan savanykás ízű. A belseje a magokkal együtt fogyasztható, héja azonban kuka...
Rendkívül kedvelt aromája miatt sok helyen nyersen fogyasztják: belseje kettévágva jól kikanalazható (ne feledjük, a magok is fogyaszthatók), de készítenek belőle édességeket, desszertöntetek és italokat is, sőt a lekvároknak sajátos ízt kölcsönöz. A maracuja sokszor koktélok elmaradhatatlan "kelléke". Nagyon ízletes, ha a gyümölcs levét más gyümölcsök levével keverjük össze. Érdemes gyümölcscentrifuga segítségével is kinyerni levét. Hozzájutni nem egyszerű, de Braziliából egész évben importálható, sőt ha elszántak vagyunk itthon is nevelhetjük kis bokrunkat, már ha van honnan dugványt szerezni, magról elvetemült ötlet! Hajrá! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése