2012. február 17., péntek

Müncheni minivakáció: ételek és egyéb érdekességek 2. nap

Második nap: Február 16. (Marienplatz, régi tanácsház, tanácsház torony, harangjáték, piac, főutca, Hofbrauhaus, sörözés, vacsora)

                       Ma ébredés után megreggeliztem (Marci már korán elindult dolgozni). Nagy örömmel vettem észre, hogy süt a nap. Nem is időztem sokat az evéssel gyorsan indultam a városba, hogy minnél több képet készíthessek, amíg szép az idő, mert a tegnapiból kiindulva ki tudja meddig tart.

               Pénz, fényképezőgép, térkép, táska, sapka, sál és már indultam is a belvárosba. Pontos tervem nem volt, hogy merre az arra, de azt tudtam, hogy a fő utca jó lesz nekem. Alig 5 percnyi séta és már oda is értem. Éppen ekkor kezdtek kirakodni az árusok az utca két oldalán és nyitottak a boltok is. A főutca tele van különböző ruha és kiegészítő boltokkal. Louis Vuittontól elkezdve a H und M, C und A és a török gagyiárus is megtalálható.
Ahhoz képest, hogy csütörtök délelőtt fél 10 volt tele volt az utca és nem csak turistákkal. Sétálgattam és fényképeztem, eltelt az idő  és mire a régi tanácsháza előtti térre értem már 10:30 volt. Ez a tér a Marienplatz. 
                  Ekkor kiderítetem az előre nyomtatott kis anyagomból, hogy 11:00-kor indul a híres harangjáték, így egyértelmű volt, hogy megvárom. Addig besétáltam a tanácsház belső udvarára és készítettem ott is néhány képet.
Érdekesség, hogy a belső falak egyikén található München összes testvérvárosának a címere.
11:00-kor pontban elkezdődött a harangjáték, az első 5 percben csak haragoztak nem volt nyoma sem a szobrok mozdulásának. Vicces volt, hogy mindneki sorban eresztette le a kamerját, fényképezőjét, egy-ketten meg is únták és elindultak.
A Halte Rathaus (Régi Tanácsház) tornya a Marienplatzról
                 
A testvérvárosok és címereik
                         És 5 perc múlva indult a játék, mely alatt a szépen formált és festett szobrok körbe körbe járnak a harangszóra.
Egy lovagi tornát láthattunk , amelyben a 3. körnél az egyik lovag lenyeklett a lováról (bevallom én egy kicsit megijedtem, hogy pont most tört el a nemtudom hányszáz éves szobor), de ekkor tapsvihar tört ki, mindenki nagyon örült, mert a lovag nyert a másik, pedig nem eltört, hanem legyőztékJ

              Utána jött a második sorban elhelyezkedő szoborcsoport, melyek csak forogtak körbe- körbe, táncot imitálva. Az egész játék 10 percen át tartott és megtekinthető 12:00-kor, illetve nyáron 17:00-kor is.
                  A harangjáték végén elindultam felfelé a tornyba, hogy megnézzem föntről is a kilátást. Vicces, hogy ebben a szép barokk, gazdagon díszített toronyba lifthívó gombot kellett nyomni és a digitális kijelzővel ellátott lift repített is a 4. emeletre. Ekkor jegyet váltottam, ami 2, 50 Euró volt (gyerekek ingyen mehetnek, diák jegy nincs. A torony látogatási ideje 10:00- 17:00-ig tart, de csak hétköznapokon, hétvégén és ünnepnapokon zárva!).
A jegyváltás után lehet felmenni a 6. emeletre, bár így utólag nem tudom mi van, ha nem szállok ki a 4-en... 
A kilátás valóban pazar lenne, ha nem lenne mindenhol börtönrács, de azért lehet így is szép képeket készíteni, szemmel bejárni madártávlatból a várost.

Ezen a képen látható a piac egy kicsi csücske... látod te is?
A Halte Rathaus belső udvara a toronyból fényképezve
A Halte Rathaus tornya a belső udvarból fényképezve
A torony legteteje
Vízköpő a Halte Rathaus belső udvaráról
A Louis Vuitton gasztroblogra való kirakata:) a főutcáról
                   A torony után elindultam megkeresni a piacot. Sétálgattam, nézelődtem a térképet csakazért sem akartam elővenni, hiszen csak „veszély” esetére kellett. És ekkor láss csodát elémtárult a piactér. Igazából 2 utcányira van a fő utcától, de én kis kerülővel találtam megJ.  A piacról külön blogbejegyzést írtam, melyet itt olvashatsz el.
Mivel ekkor már 14:00 elmúlt kezdtem átfagyni és szomjas is voltam.

Szökőkút a főutcán (az egész városban 100 szökőkút található...)
                 


      Gondoltam elindulok a hotelbe, de ekkor belebotlottam egy hatalmas háztartási boltba (http://kusterman.de/), ahova muszáj volt bemenni...
Van itt minden, ami kell a sütéshez- főzéshez (is), komolyan olyan dolgok, hogy nem hittem el. A boltban nem készíthettem fényképet de a teljesség igénye nélkül a választék, (mármint a konyhai osztály sütős részlegéről):
Sütikiszúrók minden formában méretben, nagy hangsúlyt fektetve a közeledő húsvétra. Sütőformák szilikonból és nem szilikonból: virág, piramis, betűk, számok, perec, focilabda, kéz, láb, arc, száj tényleg minden.
Díszítő cukrok, csokik, ostyák, csillámporok.
Sárgadinnye golyó készítő 5 méretben a mikrokicsitől kezdve az általunk ismertig. Karamellizálópisztoly hegyek, de tényleg több soron keresztül egyedül vagy kis tálakkal, amibe creme brülét készíthetsz.
Voltak különböző méretben rolósütők, aminek beszerzése otthon igencsak bonyolult, sőt!
Elképesztő mennyiségű, méretű, mintájú muffinpapír, muffintárolódoboz. Tortástálak, sajttálak, sajtkínálók, reszelők minden méretben, egyszóval ez egy főzni és sütni szeretőnek maga a földi paradicsom. Nehezemre is esett elindulni, de azért vettem ezt-aztJ.
Apropó le lehet adni a rendelést, szívesen viszek haza, akinek kell valami.

          A hotel felé menet beugrottam egy kis szendvicsező helyre, majd hazajöttem és blogot írok, hogy minél hamarabb megoszthassam veletek is élményeimet.

        Este vacsorázni a Hofbrauhaus- ba mentünk. Igen- igen a híres HB feliratú korsók és sörök tárházába. Ez még nagyobb, mint  a tegnapi csarnok, így még töb ember fér el benne, még nagyobb a nyüzsgés, élő zene, autentik beöltözött bácsikkalJ. Hosszús fa asztalok, fa padok, finom illatok...
A pincér, akit kifogtunk nem volt valami kedves, mondjuk azt mondták a többiek, hogy szerintük azért, mert szégyen neki, hogy vizet kell hozniaJ, sőt lehet hogy ki kell érte ugrania a Lidl-be! Víz ide vagy oda, ha egyszer nem szeretem a sört, se a szénsavas italokat, akkor is megtisztelhetett volna a megfelelő kiszolgálással. 
          Az ételek remekek voltak, bár én most csak egy salátát ettem, mert nem voltam valami éhes, a fiúk pedig német kolbászokat, virsliket, káposztával, mustárral, jó sok sós pereccel! Gurultak a sörök és mivel farsangi mulatság volt az asztalok közt simán nem volt meglepő, ha elsétált egy medve, légiutaskísérő, kalózlány vagy katica...
Az egész város tele volt beöltözött emberekkel, nem is gondotuk volna, hogy ilyen őrültekJ

Ebbe a napba ennyi fért bele. Holnap indul a péntek!

Pincérnő a Hofbrauhausban

Saláta egy negyed sültcsirkével...

A kolbászos, virslis tál, párolt káposztával, mustárral...

A Hofbrauhaus egy része belülről

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése