2014. április 17., csütörtök

Húsvétra hangolódva- Habcsók tükörtojások

                       Már nagyon nagyon közel van a Húsvét, szóval egy édesség a locsolók üdvözlésére. Sütés nélkül készül, ha a habcsókfészket készen vesszük.
Mutatós, mókás és 4 féle képpen is tölthetjük, hogy megkapjuk ezeket a tükörtojásnak látszó finomságokat.

Hozzávalók:
  • 4 habcsókfészek (Ha nem kapunk készen, akkor tojásfehérjéből verjünk kemény habot, sütőpapírra kanalazva készítsünk "fészket" belőle, majd süssük alacsony hőmérsékleten. A szélének keménynek a belsejének viszont ragacsosnak kell lennie).
  • tölteléknek sárgabarack lekvár (2 evőkanál/fészek), ananász darabok, őszibarack befőtt (fél őszibarack/ fészek darabokra vágva), tojáskrém (tojássárgája egy evőkanál cukorral, vanília kivonattal kikeverve habosra és gőz fölött felfőzve).
Ha kiválasztottuk az ízlésünknek megfelelő tölteléket, a habcsókokat megtöltjük és már kész is. Bármivel meg lehet tölteni, ami édes és sárga színű, hiszen így lesz tükörtojás jellege.



Jó készülődést és sok locsolót kívánok mindenkinek! :)


2014. április 16., szerda

Kék áfonyás- protein muffin

                                  ÉDESSÉG, ami bőven 150 kalória alatt van? Nos IGEN, ez a recept leírja, hogy mit és hogyan keverj össze és süss meg, hogy egy olyan édességet kapj, amit nyugodtan betehetsz a sporttáskádba és megeheted edzés után mindenféle BŰNTUDAT NÉLKÜL. A nehézség csak annyi, hogy napi egyet ehetsz meg belőle...
Pontosítás: a hozzávalók mennyiségében a bögre, jelen esetben 3 dl-es bögrét jelent:).

Hozzávalók 14 db-hoz:
  • 1 és 3/4 bögre teljes kiőrlésű liszt 
  • 25 g vaníliás izesítésű fehérje por
  • 1/4 bögre édesítő (esetemben xilit)
  • 1 és fél teáskanál szódabikarbóna
  • egy csipet só
  • 1 bögre víz
  • 1 egész tojás
  • 1 tojásfehérje
  • 2 teáskanálnyi olvasztott vaj
  • 1 és fél bögre friss, vagy fagyasztott kék áfonya
  • vanília és citromhéj ízlés szerint




Az elkészítés menete:
                    Fogd az összes száraz hozzávalót és egy nagy tálban keverd jól össze. Fogd a nedves hozzávalókat (víz, vaj, tojás) és robotgép segítségével keverd jól össze őket. Ezután a nedves hozzávalókhoz keverd a szárazat csomómentesre, de azért nem kell túlaggódni. Ha ezzel megvagy nagyon lazán, -hogy ne törjenek össze- keverd a keverékhez az áfonyát. Tedd muffinpapírral kibélelt muffinformákba és süsd tűpróbáig 180 fokon, légkeveréses módban. (A tűpróba annyit jelent, hogy ha beleszúrsz egy fogpiszkálót az tisztán jön ki.) Ha még nem sült meg, de úgy látod, hogy a teteje kezd nagyon barnulni fedd le egy darabka alufóliával, vagy sütőpapírral.
Kínáld meg az edzőtársaidat és gyűjtsd be az elismeréseket! :)



2014. április 14., hétfő

Spenótos tészta

                   Oó a tészta is lehet diétás? Nos nem kell megijedni igen. Durumlisztből készült tésztát használtam és akármennyire is hihetetlen, azért kell a szénhidrát a szervezetnek. :) Szóval bátran iktassatok be egy-egy tésztaételt ebédre! Például ezt, ami gyorsan elkészül, még gyorsabban elfogy és a spenótnak köszönhetően lugosító hatású is. 

Hozzávalók 2 személy részére:
  • 25 dkg száraz tészta durumlisztből (formája tetszőleges) :)
  • 6 db sütnivaló pulyka kolbász (kb. 250 g volt a kolbász mennyisége)
  • 20 db koktélparadicsom
  • 4 marék friss spenótlevél
  • 1,5 dl zsírszegény tejszín
  • só, bors, szárított fokhagyma
  • parmezán sajt (ízlés szerinti mennyiség) 


Az elkészítés menete:
                             Főzzük meg a tésztát a csomagoláson látható utasítás szerint. A spenótot pároljuk meg a tejszínben, sózzuk borsozzuk és adjunk hozzá (szárított)fokhagymát. Az egészet turmixoljuk teljesen krémesre, majd keverjük bele a tésztát. Jól keverjük össze, majd fedjük le, tegyük félre. 

                            A pulyka kolbászokat nyomjuk ki a héjukból, hogy kis "hurkákat" kapjunk. Egyenlő, kb 2 cm-es darabokra van szükségünk. Ha ezzel megvagyunk egy kevés olívaolajon süssük meg minden oldalukat, mialatt sülnek vágjuk félbe a paradicsomokat, majd adjuk a húshoz. Sózzuk, borsozzuk. Ha a hús teljesen megpuhult már tálalhatunk is.
Tálaláskor ne felejtsük el a frissen reszelt parmezánt!



2014. április 11., péntek

Tavaszi csirkemell

                                    Még egy változat arra, hogy bizonyítsam a csirkemell nem unalmas. Sőőt nagyon sok féle képpen lehet variálni ezt, a diétához (is) igencsak alkalmas fehérjeforrást. Ezúttal tavaszi zöldségekkel készült... 

Hozzávalók 1 személyre:
  • 1 egész csirkemell filé
  • 2 marék cukorborsó
  • 4 szál spárga
  • 2 dl Creme Fraiche, avagy zsírszegény tejszín
  • só, bors


Az elkészítés menete:

                            A csirkemell mindkét oldalát egy evőkanál olíva olajon megsütöm szép pirosra. Ezután sózom, majd borsozom és egy dl vízzel felöntöm, majd lefedem, hagyom párolódni. Amíg párolódik a spárgákat és a borsókat megmosom és egyforma darabokra vágom. Ezek is mehetnek a fedő alá puhulni. Ha teljesen átfőtt a csirkemell, hozzáadom a creme fraiche-t (vagy a tejszínt) és további egy percig fedő nélkül főzöm az egészet. Ha szükséges sózom és borsozom még egyszer, majd tálalom is. Edébnek és vacsorának is kiváló, fogyasszátok egészséggel! 

2014. április 9., szerda

Gyümölcsös reggelik

                                     Aki nem szerti a gyors, egyszerű és finom, egészséges recepteket az most se figyeljen:). Aki viszont igen annak gyorsan itt van két újabb ötlet, ami egyaránt lehet reggeli, 10 órai vagy uzsonna is. Egy könnyed desszertnek sem utolsó és mégis kalóriaszegény, vitaminban és rostban gazdag, tele antioxidánssal. 

Nos lássuk. A képen bal oldalán láthatóval kezdem.

Mangós- joghurtos kanalazni való.

Hozzávalók:
  • fél mangó húsa, kockákra vágva
  • 2 dl natúr joghurt
  • 3 evőkanál zabpehely
Az elkészítés menete: nem kell mást tenned, mint egy pohárba kanalazni a zabpelyhet, rá a joghurtot és a tetejére a friss, édes mangót. Már fogyasztható is, de elkészítheted előző este is és fogyasztásig hűtőben, lefedve tárolhatod.



A kép jobb oldalán található finomság pedig nem más, mint egy kék áfonyás joghurtos kanalazni való.

Hozzávalók:

  • 3 evőkanál friss kék áfonya
  • 2 dl natúr joghurt
  • 3 evőkanál zabpehely, kukoricapehely, pekándió keverék (használhatsz bármilyen müzlikeveréket, amit otthon találsz)
Az elkészítés menete: a pohár aljába kanalazd bele a müzli keveréket erre kerüljön a joghurt, majd koronázd meg a friss áfonyával. Ezt a változatot javaslom azonnal fogyasztani, hiszen a kukoricapehely nem olyan élvezetes, ha beszívja a joghurtot és nem roppanós...

Mindkét esetben menta levelet használtam díszítésnek, ami opcionális:). Ne fogd vissza magad, ha tetszettek a receptek írd meg nekem :) (ha esetleg nem tetszett, akkor is kíváncsi vagyok a véleményekre, építő ötletekre.)