2012. április 2., hétfő

Tavaszi epres tortácskák

                  A következő recept nemcsak nagyon mutatós, de nagyon egyszerűen el is készíthető! A vendégeinknek, családunknak persze nem kell elmesélnünk, hogy hipp-hopp megvan ez a remek, könnyű, csábító finomság, hagyjuk, hálálkodjanak csak, amiért ennyit dolgoztunk Értük! A titkot pedig tartsuk meg magunknak:).

Hozzávalók 3 tortácskához:

  • készen vásárolt piskótalapok (én csokisat és simát használtam, de elkészíthetjük a piskótát mi magunk is, de akkor már időigényesebb a dolog...)
  • 15 szem eper
  • 2 evőkanál mascarpone 
  • natúr joghurt (2dl)
          A piskótalapokból egy bögre, pohár vagy egyéb kiszúró segítségével 5cm átmérőjű karikákat szaggatunk, a 3 tortához 6 db-ot.
           Az eperből és a natúr joghurtból  epres joghurtot készítünk az alábbiak szerint. Az így elkészült joghurtot összekeverjük a mascarponéval és nyomózsákba töltjük.
           A piskótalapra a nyomózsákból krémet adagolunk, majd a megtisztított epret negyedekbe vágva  bele állítjuk a krémbe. Erre helyezzük a másik tortalapot, nyomunk rá még egy kis krémet és díszítjük egy félbevágott eperrel.  
Én nagyon szeretem az ilyen egyszerű és könnyű, nem fullasztóan krémes desszerteket.




2012. március 31., szombat

Húsvéti fészkek

                    A húsvéti asztal nem csak a menü miatt okoz sokszor fejtörést a háziasszonyoknak, hanem bizony a díszítése miatt is. Persze könnyen fel lehet dobni egy csokor friss virággal, ami nem csak jól mutat, de finom az illata és egyet jelent nálunk a Húsvéttal:). 
De bizony, ha olyan kicsi az asztalotok, mint nekünk, akkor luxus virággal elveni a helyet az ételek elől:), erre az esetre (no és nem utolsó sorban, mert isteni édesség) alkottam meg, és osztom meg veletek a következő receptemet. A képek magukért beszélnek! Próbáljátok ki és dobjátok fel velük az asztalt:). Kettő az egyben: dísz és finom, ráadásul sütni sem kell hozzá...
Én kétfélét készítettem az egyik fajta puffasztott rizsből, a másik pedig zabpehelyből készült, de szerintem még jó lehet kukoricapehelyből is!


Puffasztott rizses változat marcipán tojásokkal




Hozzávalók 5 db (puffasztott rizs) fészekhez:
  • fél tábla 70%-os étcsokoládé
  • fél zacskó vaníliás cukor
  • 3 evőkanál főzőtejszín
  • 12 evőkanál puffasztott rizs (muffin formánként két- és egy kicsi evőkanálnyi) zabpehelyből ugyanez az adag, kb 2 evőkanál/muffin forma
A töltelékhez:
  • 6 evőkanál kókuszreszelék
  • 1 csomag csokipuding
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 2 dl tej
  • 3 dl kókusztej
  • zöld ételszínezék
  • marcipán tojások ízlés szerint
                   A csokit a tejszínnel és a vaníliás cukorral vízfürdő felett felolvasztom. A szilikon muffin formákba kimérem a puffasztott rizs/zabpehely adagokat és rákanalazok 2 evőkanálnyi olvasztott csokit minden adagra. Jól összekeverem, hogy mindenhol befedje a csoki a rizst/zabpelyhet. Eloszlatom a formában, úgy hogy az alja ne legyen lyukas, és az oldalára is jusson. Amikor ez kész, egy éjszakára hűtőbe teszem. Másnap óvatosan kiszedem a fészkeket egy tálcára.
                A pudingot elkészítem és a fészkekbe adagolom, kb félig töltöm ki vele. A tetejét megszórom zöldre színezett kókuszreszelékkel és erre ültetem a tojásokat.
Érdemes kipróbálni, az apróságok el lesznek ájulva, a nagyobbak szintén:). 
Szerintem még ajándéknak is kiváló ötlet, vagy a locsolóknak ebben a fészkecskében adni át a piros tojást :).

Örömteli készülődést kívánok!


A zabpelyhes változat színes tojásokkal

2012. március 29., csütörtök

Házikészítésű epres joghurt

              Ha végre eljön az eper szezon és nem tudunk mit kezdeni az eperrel (már ha van ilyen eset :), de az eper sajnos gyorsan romlik...), akkor érdemes kipróbálni a házi készítésű epres joghurtot.  

A hozzávalók 2,3 dl joghurthoz:

  • 2dl házi natúr joghurt a piacról vagy jobb minőségű bolti pl. görög joghurt, vagy amit szeretünk
  • 5 nagy szem eper
A johurtot egy tálba öntöm, majd beleszórom az epret és összeturmixlom. Fogysztható azonal, vagy hűtőbe tesszük fogyasztásig (2- max 3 napra).
Ha a reggeli részeként fogyasztjuk tehetünk még a mixünkbe zabpelyhet! Nagyon laktató, rostban gazdag fogás, igazi vitaminbomba:).
A joghurttal megkenhetjük a palacsintánkat egy villásreggeli alkalmával, vagy leönthetjük vele a müzlinket. Sütiben is jól hasznosítható, egyszóval ha tehetitek próbáljátok ki!


2012. március 28., szerda

Spenótos- lazacos canneloni

                   A következő recept igazi tavaszi fogás:) először is, mert tavasszal megjelennek az első szabadföldi növények (spenót,  újhagyma, fűszernövények) és mert ilyentájt valami laktató, gyors és könnyű ételre vágyunk. Kint süt a nap, nagyon szép az idő és nincs túl sok kedvünk hosszasan a konyhában sütni- főzni... Nos, aki egyetért velem ebben, biztosan kipróbálja majd a következő receptet:). 
Húsvétkor el lehet készíteni lazac helyett a maradék főtt sonkával, illetve nyugodtam becsempészhetjük a töltelékbe a maradék főtt tojásokat is, márha akad ilyen... 
Vegetáriánusok is próbálják ki nyugodtan a húst elhagyva is kiváló fogás!

A recept a következő (3 éhes felnőtt vagy 4 nem nagyétkű felnőtt számára):
  • 2 csomag füstölt lazac (én a Viking márkájút használtam 200 g/ csomag)
  • 30 dkg fagyasztott spenót (sajnos még nincs friss leveles)
  • 2 szál újhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 dl főzőtejszín
  • 3 tojássárgája (Amikor csak fehérjéket kell használnom a recepben a sárgájákat felcimkézem és lefagyasztom. Szobahőmérsékleten felengedem és már használhatom is.)
  • 10 db canneloni tészta
  • füstölt parenyica sajt, ízlés szerinti mennyiség
  • só, bors
  • 2 evőkanál olaj
  • evőkanálnyi margarin
  • a díszítéshez bazsalikom levél 
                    Egy nagy lábasban felteszünk forrni vizet, majd ha forr sózzuk és egy kis olajat öntünk hozzá. A cannelonikat óvatosan beletesszük, nehogy eltörjenek és négy percig főzzük. Ezután levesszük a tűzről, leöblítjük hideg vízzel és félretesszük.
                    Miközben fő a tészta elkezdjük elkészíteni a tölteléket: egy serpenyőben megolvasztjuk a margarint és rádobjuk a megtisztított, felkarikázott újhagymát, és a fagyasztott spenótot, összekeverjük és lefedve pároljuk egy- két percig, amíg a spenót felenged. Ezalatt a lazacdarabokat feldaraboljuk nem túl kicsi darabokra és ha felengedett a spenót rádobjuk a lazacot is, sózzuk. Összeforgatjuk at egészet a 2 gerezd zúzott fokhagymával és felöntjük 1 dl főzőtejszínnel, majd lehúzzuk a tűzről. A tojássárgákat a maradék tejszínnel botmixerrel összemixeljük, hogy szép egynemű mártást kapjunk. 
                      Előveszünk egy tűzálló tálat és minden cannelonit félbevágva szépen beleállítjuk őket, egymás mellé. Én egy négyszögletes 24x 10 cm-es szilkonformába sütöttem. Szóval miután felállogattuk a cannelonikat elkezdjük őket megtölteni a töltelékkel. Mikor elfogyott a töltelék a canneloni mellé öntjük a tejszínes mártást és betoljuk a sütőbe légkeveréses fokozatra 160-170 fokra. Mikor a tejszín megszilárdult a canneloni körül rászórunk egy kis reszelt sajtot és tovább sütjük a sajt pirulásáig. 
                      Tálaláskor megszórhatjuk még egy kis sajttal (mert abból ugye sohasem elég:)) és tehetünk rá egy szép levél bazsalikomot. 
Vigyázat, nem kell belőle sokat enni, csalóka de nagyon laktató!



Húsvétváró répatorta


              
            Végre megállíthatatlanul tör előre a tavasz! Megjelentek az illaos virágok, kibújtak az újhagymák a föld alól, újra élénk zöldek a fűszernövények! 
                     Közeleg a Húsvét is és ha Húsvét akkor sonka és tojás, no meg a torma, bárány, újkrumpli, sárgarépa. Édességek, torták, eper, tejszínhab, csoki, tojáslikőr....
Remélem receptjeimmel hozzájárulok az örömteli készülődéshez, és sokan kipróbáljátok őket! 


              Az első húsvéti recept, amit megosztok Veletek, egy sütemény, méghozzá a RÉPA TORTA. Mivel ilyenkor a lányos házaknál előfordulnak vendégek locsolkodás, no és öntözés végett :) és a család is összegyűlik ezért remélem adok néhány hasznos receptet- tippet, hogy mivel kínáljátok őket, dobjátok fel a jól bevált ünnepi menüsort:).

             A répatorta abszolút illik az ünnepi hangulathoz és remekül díszíthető többféleképpen is. Éppen ezért szeretném bemutatni Nektek egy pár, általam készített díszítési formát, hogy ne csak az unalmas cukormázas bevonattal tudjuk elbűvölni a családot, vendégeket! De ha most sütitek meg, és nem vártok vele az ünnepig, abszolút segít ráhangolódni az ünnepvárására is:).
               Először is megsütöttem a tortát a következő recept alapján egy 28 cm átmérőjű kapcsos tortaformában:

  • 4 egész tojás
  • 10 dkg olvasztott margarin
  • 3dl cukor
  • 1,5 teáskanál szódabikarbóna
  • 2 teáskanál fahéj
  • 2 csomag vaníliáscukor
  • 3 dl liszt
  • 3 evőkanál mascarpone
  • 50 dkg rizsnek megfelelő durvára darált dió (nincs mérlegem így a poharas mérőkén mértem ki)
  • 5 db (közepes) sárgarépa reszelve
                 A tojásokat szétválasztom. A sárgáját a cukrokkal fehéredésig keverem. Hozzáadom a mascarponét és a szódabikarbónával, fahéjjal elkevert lisztet hozzászitálom. Ehhez a masszához adom a reszelt répát, diót és ezekkel is jól összekeverem a robotgéppel.
A fehérjéket felverem kemény habbá egy csipet sóval és óvatosan a masszához adom, ügyelve, hogy ne törjem nagyon össze, alulról felfelé keverve, de azért nem kell túlaggódni! 
                      Az egészet egy sütőpapírral kibélelt tortaformába öntöm és a 180 fokosra előmelegített sütőbe teszem, 150 fokon készre- tűpróbáig sütöm.
Miután megsült kiveszem a sütőből és a formában hagyva megvárom, amíg kihül. (Apropó, ha valakinek van ötlete arra, hogy a répatortáimban miért feketedik meg a dió várom a hozzászólásokat kommentekben:).)
Ezután kezdhetjük a díszítést :) 

Répatorta A'la Nature
 Szóval a fent látható kép volt a kiindulás, erre próbáltam variációkat, meg is lehet porcukrozni és jöhet rá a répa marcipán:).

Répatorta cukormázzal
 A fenti képen cukormázat tettem a répatorta tetejére és egy kis frissen szedett mentát. A cukormázat tubusból nyomtam rá (Dr. Oetker termék) ez így volt a legegyszerűbb, de aki nagyon elszánt készítheti maga is:).

Répatorta mascarponés krémmel
 A következő megoldás a mascarponés krém, melyet több recept is ajánl a répatorta tetejére. Én egy szelethez 2 evőkanál mascarponét kevertem ki egy fél citrom levével és egy fél csomag vaníliáscukorral szép simára és ezt kanalaztam a tetejére. Került rá még némi reszelt répa és menta a színe és az illata kedvéért :).

Répatorta darált dió kéregben
 A fenti képen látható szeletethez durvára daráltam egy marék diót. A tortaszeletet vékonyan bekentem baracklekvárral és erre szórtam a diót..

Mandulás répatorta
És végül a legutolsó képen mandulaszeleteket szórtam a baracklekvárral vékonyan megkent torta tetejére. Mennyei!

Szóval most van egy kevés répatorta nálam jön valaki segíteni megenni?:)