2014. június 7., szombat

Kivi fagyi meleg napokra

                                Itt a jóidő és ilyenkor mire is vágyna jobban az ember, mint (na jó van egy két ötlet:)), de az egyik legjobban vágyott dolog a vízparton napozni és fagyit majszolni. Habár medencénk nincs, viszont van kert, ahova ugyanolyan jól esik kifeküdni és a fagyi sem jön rosszul. De ha már eddig vigyáztunk az alakunkra, akkor miért éppen nyáron rontsuk el sok cukros édességgel?
Ezért ez egy diétás verziója a krémes fagyinak, amiben nem használtam cukrot és tejszínt sem, sőt még tejet sem. Előző este készítsük be a fagyasztóba és másnap ehetjük is. Akinek van fagyigépe, annak könnyebb, de akinek nincs se csüggedjen, hiszen én is hiányát "szenvedem" :).

Hozzávalók:
  • 2 dl natúr szójajoghurt
  • 4 db kivi gyümölcs
  • 1 evőkanál édesítőszer xilit, de én ebben az esetben agave szirupot használtam (oké, tudom, hogy nem terem minden szupermarketben, de itt Londonban igen könnyű hozzájutni... :))



Az elkészítés menete:

  1. Tegyük a kivi gyümölcs húst, a joghurtot és az édesítőszert turmixgépbe (én botmixert használok, hiszen nincs turmixgépem).
  2. Jól turmixoljuk össze az egészet egyneművé.
  3. Tegyük kis tálkába, ami alkalmas a fagyasztóba való időtöltésre:).
  4. Tegyük be a fagyasztóba, majd óránként keverjük át. Erre azért van szükség, hogy a jégkristályokat széttörjük, így könnyedén tudjuk majd tálalni. Akinek van fagyigépe, az természetesen használja azt.
Egy adag kevesebb, mint 100 kcal, ami édesség esetén nem rossz tulajdonság. Jó lehűlést! :)





2014. június 4., szerda

Palacsinta, büntetlenül

                                Elkezdtél komolyan foglalkozni a testeddel és azzal, hogy mi is kerül a tányérodra? Nos, ha édes szájú vagy, de ilyenkor se akarsz bűnözni, íme egy Neked való recept, ami nem az egyetlen a blogon... Ezt a palacsintát a nap bármelyik pontján fogyaszthatod, gyorsan megvan, még gyorsabban elfogy és csak 2 hozzávalóból áll. De azért nem ér Nutellával megkenni!! :)

Hozzávalók:
  • 2 db tojás
  • 1 érett banán
Az elkészítés menete:
  1. A tojást verd fel jó habosra, de azért elég csak egy kézihabverővel. 
  2. A banánt pürésítsd.
  3. Keverd össze a banánt a tojással.
  4. Egy serpenyőt nagyon vékonyan olajozz be és süss egészen apró palacsintákat a masszából. 
  5. Hintsd meg egy csipetnyi fahéjjal őket, vagy ízlés szerint kakaóporral. 
Vigyázat szuper diétás és nagyon finom. Egy csepp édesítő, cukor nincs hozzáadva és mégis olyan édes, hogy el sem hiszed. Készítsd el, mert megérdemled!

2014. június 2., hétfő

Dinnyés limonádé

                           Nemsokára tombol a nyár, hiszen elkezdődik Június hónap. Így lassan elárasztanak minket a finomabbnál finomabb görögdinnyék. 
Biztosan előfordult veletek is, hogy akkorát vettetek, ami- egyrészt nem fért be a hűtőbe, így addig kellet enni, amíg pont be nem fért iszonyatos logisztikát követve :), másrészt már annyit ettetek belőle , hogy már elég, de még mindig nem értetek a végére. 
Kidobni vétek ezt az önmagában is fantasztikus gyümölcsöt, viszont nem áll el örökké. Így most egy olyan recepttel jelentkezem, amiben a dinnye limonádé formájában frissít. 
Remek egy grill parti alkalmával, alkohollal is működik... :) 

Hozzávalók: (egy 3 dl pohárhoz)
  • 2,5 dl dinnyelé (dinnyét magok nélkül botmixerrel pürésítettem)
  • fél citrom leve
  • 1 teáskanál nyírfacukor (vagy több ízlés szerint)
  • jégkockák
  • dinnye szelet, menta díszítésnek- opcionális
Alkoholos változathoz, ehhez a mennyiséghez 2cl vodkát ajánlok, ami még nem veszi el az ízét, de kellően megdobja, már ha értitek mire gondolok... :)



Az elkészítés menete:

  1. A dinnyelevet keverd el a citromlével alaposan. Ha akoholosan készíted, keverd bele az alkoholt is. Sőt ha kedved tartja kézi mixerben is felrázhatod- kivéve, ha James Bond van a társaságban, aki nem rázva, hanem keverve issza. :)
  2. A keveréket öntsd jéggel megrakott poharakba, majd dinnye szelettel, mentával és szívószállal kínáld.



Ugyan kinek ne támadna jó kedve, ha egy kerti grill party alkalmával ilyen üdvözlőitallal fogadnák? Ugye? :) Cheers!

2014. május 30., péntek

Sült paradicsom saláta fetasajttal

                     Ez a saláta megállja önmagában is a helyét, de tálalhatod köretként egyszerű sült hús mellé. Ha köretként eszitek ez a mennyiség 4 főre elég, amennyiben főételként egy könnyű vacsora gyanánt akkor 2 éhes főnek lesz elég. 
                      Ha az esti grillezéshez keresel valami újdonságot itt jó helyen jársz. Nyár, paradicsom, feta, saláta, fenyőmag illatos, zöldfűszeres kenyérmorzsa. Komolyan nem tudom ennél jobban leírni, próbáld ki és üzend meg nekem, hogy mi a véleményed.


Hozzávalók:

  • 20 dkg koktélparadicsom
  • só, bors
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 2 szál friss kakukkfű
  • fél panini, vagy bagett, legalább 2 napos
  • 4 evőkanál fenyőmag
  • 2 evőkanálnak megfelelő mennyiségű friss aprított petrezselyem
  • 2 szál oregánó
  • 10 dkg feta sajt

Az elkészítés menete:
  1. A paradicsomokat vágd félbe és a vágott felükkel felfelé helyezd őket egy tepsire. Locsold meg az olajjal, sózd borsozd és told be a sütőbe 200 fokra legalább 20 percre. 
  2. A paninit tépkedd apró darabokra és a kávédarálóba (vagy ha olyan szerencsés vagy, hogy van aprító géped, abba) daráld le a fokhagyma és zöldfűszerek társaságában. Egy viszonylag nagyobb morzsákból álló, illatos, zöldfűszeres keveréket kell, hogy kapj. 
  3. Tedd a morzsádat száraz serpenyőbe és kissé pirítsd meg. Tedd félre. 
  4. Ugyanebben a serpenyőben, szintén szárazon pirítsd meg a fenyőmagot, majd azt is tedd félre.
  5. Ha megsült a paradicsom és tálalni tervezed tedd őket tálaló tányérra, szórd meg őket a morzsával, majd a fenyőmaggal, végül morzsold a tetejére a fetasajtot.
Akár köretként, akárt főételként eszed egy könnyű nyári napon biztosan nem fogsz csalódni!!





2014. május 27., kedd

Málnás- kókuszos torta



                      Ez az a torta, amit ezen a nyáron legalább egyszer ki kell próbálnod. Persze nem muszáj torta formába sütnöd, sütheted kevésbé ünnepi formában, sima négyzet alakúra egy kerti partira. De egy biztos: hatalmas sikert arat.
Jól behűtve a legfinomabb, így nyugodtan elkészítheted reggel és estig a hűtőben várja a "fellépést" :). Én elrontottam, hogy melegen próbáltam felvágni, ezért egy kicsit folyt és nem volt könnyű szeletelni, de másnap gyönyörűen szelhető volt és te jó ég az íze.... hmmm. Egyszóval ha nem próbálod ki sosem tudod meg milyen finom.


Hozzávalók: (én 20 cm- es tortaformában sütöttem, sütőpapír nélkül és könnyen kijött a formából.)

  • 10 dkg vaj
  • 20 dkg friss málna (plusz a tálaláshoz, ha kedved tartja)
  • 1 evőkanál nyírfacukor
  • 3 tojás szétválasztva
  • 10 dkg rizs, ledarálva (Sima kávédarálóban daráltam, természetesen száraz állapotában. Nem kell megfőzni, ez lesz a "lisztünk")
  • 15 dkg kókuszreszelék


Az elkészítés menete:

  1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, légkeveréses üzemmódban. Készítsd elő a tortaformád, ha szükségét érzed vajazd ki, lisztezd be, vagy béleld ki sütőpapírral.
  2. Egy kis lábasban tedd fel a málnát a nyírfacukorral és lassú tűzön főzd addig, amíg be nem sűrűsödik lekvár állagúra. Tedd félre hűlni.
  3. A vajat verd habosra robotgép segítségével, majd add hozzá egyenként a tojássárgákat. Ha szépen kifehéredett a vajas keverék, add hozzá a darált rizst és a kókuszreszelékből 10 dkg-ot. Keverd össze az egészet egy spatula segítségével.
  4. Verd kemény habbá a tojásfehérjéket egy csipet só hozzáadásával.
  5. Jön az összeállítás: nyomkodd a formád aljába a tésztát, majd oszlasd szét rajta a teljesen kihűlt málnalekvárt. Kapard egy spatula segítségével a tetejére a tojásfehérje habot, oszlasd el egyenletesen. 
  6. Szórd a tetejére a maradék kókuszreszeléket és tedd be a sütőbe.
  7. Süsd 20-25 percig, amíg teljesen átsül a tészta és a tetején egy kicsit megpirul a kókuszreszelék.
  8. Hűtsd ki, majd tedd a hűtőbe fogyasztásig!


Ha baráti társaságnak készíted igen sok elismerést zsebelhetsz be. Finom, könnyű, nyári, gyümölcsös és kalória szegényebb egy tejszínhabos, krémes tortánál. Persze azért ezzel is csak óvatosan. Egy szeletnél ne többet egy nap! :)