2014. január 13., hétfő

Karamellszósz

                        Nos a Karácsonynak vége, és mivel otthon töltöttük az ünnepeket, ezért nem is voltam gép előtt. De utólag is engedjétek meg, hogy mindenkinek minden szépet kívánjak az új évre!! Ez a recept (sok másikkal egyetemben) kimaradt a karácsonyi dömpingből, de mivel még tart a tél, és lesznek még hideg napok, ezért megosztom Veletek. Maximum majd jövő Karácsonyra készítitek el ajándékként:).
                      Minden, ami kell egy jó kis kényeztetéshez a hideg napokon... Forró tej, karamellszósz és tejszínhab. Hmmm higgyétek el, ezt az is imádni fogja, aki nem rajong nagyon az édességekért. Nem mellesleg ez sem utolsó ajándék ötlet. Elkészítés és üvegbe töltés után 2 hétig áll el a hűtőben.

Hozzávalók:
  • 2 bögre cukor
  • fél bögre víz
  • 1 bögre nagyon zsíros tejszín
  • 1 rúd vanília
  • 2 teáskanál citromlé
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál Baileys, vagy más kávés krémlikőr de ez el is hagyható



                   Fogjunk egy kis szószos lábast és tegyük fel a cukrot a vízzel együtt lassú tűzre karamellizálódni. Hagyjuk magára amíg szép borostyán színe nem lesz, ne kevergessük! Ez kb 20 percet vesz majd el az időnkből, de ne sajnáljuk.
Mialatt szépen barnul a cukrunk vágjuk félbe a vaníliarudat kaparjuk ki a magjait, majd vágjuk fel 1 cm-es darabokra a kikapart héjat. 
Miután bebarnult és szép borostyán színt vett fel a szószunk adjuk hozzá folyamatos kevergetés közben a tejszínt, vaníliamagokat, vanília rudat és a citromlevet. Keverjük jól össze és adjuk hozzá a vajat és végül a Baileys-t is. 
Vegyük le a tűzről és öntsük sterilizált üvegekbe, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután tegyük hűtőbe és 2 héten belül fogyasszuk el.
Ne ijedjetek meg a hűtőben meg fog keményedni, de felhasználás előtt alacosny hőmérsékleten felmelegítve újra folyékony lesz.


A karamellás tejhez vegyünk 3 dl tejet, amit forraljunk fel és adjunk hozzá 2 evőkanál karamellszószt. Öntsük bögrébe. Verjünk fel 2dl tejszínt kemény habbá kanalazzuk a tetejére ízlés szerint, majd díszítsük karamellszósszal a tetjét. 




2013. december 17., kedd

Zabpelyhes csokis kekszek

                          Szóval, ahogy ígértem íme a recept. Karácsony közeleg, sőőt már itt van a nyakunkon, így ez is remek a céges partyra, avagy csak önmagunk örömére. 
Mivel van benne zabpehely nevezhetjük egészségesnek is...na jó attól azért messze áll, de ilyenkor megengedhető egy kis bűnözés. 

Hozzávalók: 36 darabhoz

  • 125 g finomliszt
  • 3 evőkanál keserű kakaópor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • fél teáskanál szóda bikarbóna
  • 1/4 teáskanál só
  • fél teáskanál fahéj
  • 110 g vaj
  • 110 g barnacukor
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 nagy tojás
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 15 dkg aprószemű zabpehely
  • opcionális (én nem tettem bele, de csokidarabok, avagy mazsola is mehet bele).

                 Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, légkeveréses üzem módba. Keverjük össze egy tálban a lisztet, kakaóport, sütőport, szóda bikarbónát, sót és a fahéjat, majd tegyük félre.
A vajat keverjük ki a cukrokkal. Adjuk hozzá a tojást és a vaníliakivonatot és keverjük még egyszer jól össze géppel.
Fogjunk egy fakanalat és keverjük a nedves hozzávalókhoz a szárazat apránként, majd legvégül adjuk hozzá a zabpelyhet és ha gondoljuk a csokit és/vagy a mazsolát.
Egy kanál segítségével szedjünk ugyanakkora darabokat a masszából és tegyük sütőpapírral bélelt tepsire. Hagyjunk a halmok között 5 cm-t, hogy legyen hova lapulniuk:).
Süssük 5 percig, majd egy TRÜKK, vegyük ki és csapkodjuk a tepsit a pulthoz és tegyük be további 5 percre. Vegyük ki, csúsztassuk le a sütőpapírral EGYÜTT és hagyjuk teljesen kihűlni. Azért kell megcsapkodni, hogy jó kis ropogós kekszet kapjunk, ami belül puha hmmm:).
Tegyük légmentesen záródó tárolóba az ajándékozás napjáig, avagy tegyük az asztalra és fogyasszuk el. :) Egy hétig simán eláll gond nélkül egy jól záródó dobozban.


2013. december 14., szombat

Karácsony ízű "pálmalevél"- gyors finomság, váratlan vendégseregnek

                                  Szerintem bárkivel előfordulhat az ünnepek során, hogy több vendég érkezik, mint amire számít. Nos erre az esetre van ez a kis süti megoldás:). Karácsonyi ízekkel és illatokkal, ellenállhatatlan és tényleg 15 perc alatt megvan.
Hozzávalók:
  • egy csomag készre nyújtott leveles tészta (375g)
  • 3 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 3 evőkanál kristálycukor

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, légkeverésre. A tésztát kitekerjük. A vajat a fűszerekkel és a cukorral kikeverjük habosra, megkenjük vele a tésztalapot. Vágjunk 1- 1,5 cm vastag csíkokat belőle pizza szeletelővel. Tekerjük fel a két végét egymás felé, hogy csinos kis pálmalevelet kapjunk. Óvatosan tegyük át őket a tepsire és toljuk be sülni 10- 12 percre. 
Az egész lakást, házat finom illattal tölti meg és 4 napig simán fogyasztható, akár újra is melegíthető sütőben, hogy még frissebbnek tűnjön. Vendégségbe is szívesen fogadnak vele:).

2013. december 11., szerda

Alkoholmentes gránátalma ital


A következő recept egy italról fog szólni, ami nemcsak, hogy nagyon finom és egészséges még mutatós is. Igazi welcome drink, felfoghatjuk alkholmentes gránátalmás mojitonak is:).

Hozzávalók 8 dl italhoz:
  • 8 dl gránátalma lé 100%-os
  • fél gránátalma, piros magú
  • 1 csokor menta
  • 2 lime
  • jégkockák
A gránátalmát és a limeot alaposan mossuk meg, majd az egyik lime levét facsarjuk ki teljesen. Osszuk el poharakba (mondjuk 4x 2 dl-esekben). A pohár aljába osszuk el a fél gránátalma magját, adjunk hozzá jégkockát, de el is hagyhatjuk. Öntsük fel a gránátalma lével és tegyünk mindegyikbe egy egy szál mentát. Keverjük jól össze, szúrjunk bele szívószálat és "cheers!", azaz egészségetekre!


2013. december 9., hétfő

Karácsonyi hangulatban- cake pop karácsonyi puding köntösben:) (süti nyalókák)

                 Hohohoho, ezek a kis aranyoskák nem hiányozhatnak a felhozatalból. Egyszerűen muszáj ezt megosztanom Veletek.
Az alapja egy kis maradék süti tészta némi lekvárral összegyúrva, pálcikára szúrva, csokiba mártva és díszítve. Nagyon egyszerű és mégis nagyon jól mutat az asztal közepén - is.
Mondanom sem kell ajándéknak is kitűnő,, ha vendégségbe megyünk is vihetünk magunkkal párat, hamar el fog fogyni. 
Mivel londoni hatások érnek, ezért karácsonyi puding ihlette kis nyalókák készültek, de azt hiszem, hogy ez a szimbólum mindenhol érthető.
Én ét- és tejcsokival is kipróbáltam, azért a kétszínű végeredmény :)
Hozzávalók:

  • maradék csokis sütemény, piskóta vagy akármi, ami másra már nem kell pl: levágott süti szélek ilyesmi
  • annyi lekvár, ami összefogja és könnyedén formázható masszává változtatja a tésztánkat
  • 1 tábla ét- vagy tejcsoki felolvasztva
  • cake pop pálcikák
  • egy doboz, amire lyukakat szurkálunk, hogy meg tudjanak száradni a kis süti nyalókáink
  • díszítéshez fehércsoki és marcipán levelek, bogyók

A sütit összegyúrjuk a lekvárral, kis golyókat formázunk és pálcikára szúrjuk őket. ( Elkészíthetjük kókuszgolyó alappal is). A csokit megolvasztjuk és a kis golyócskákat belemártjuk, jól lecsorgatjuk a felesleget. Óvatosan félretesszük száradni.
Ha megkötött, megkeményedett a csokibevonatunk díszítjük olvasztott fehércsokival a képen látható módon, majd mindegyikre teszünk két levélkét és 3 bogyócskát.
Ha ajándékba szánjuk, akkor ajánlatos egyenként becsomagolni celofánba és úgy átkötni szalaggal. A kész "nyalókák" 5 napig simán elállnak hűvös helyen.