2013. november 17., vasárnap

Borskéregben sült karaj

                         A következő étel, ha mondhatom életem eddigi legjobban sikerült, legízletesebb sült hús étele lett. Habár előre pácolt húst vettünk, de nekem kellett megsütnöm :).
Marci mivel sokat jár a németekhez, sokszor eszik sütés közben sörrel locsolgatott csülköt... Sokszor mondta már nekem, hogy készítsek neki, a névnapja alkalmából megadtam magam, készítettem.
És azt kell, hogy mondjam kár, hogy nem tettem meg előbb.
A hozzávalók:

  • egy előre pácolt, kötözött, csont nélküli karaj (mi borskéregben pácoltat vettünk)
  • egy üveg Guinness
  • 250 g zöldbab
  • 20 dkg sajt (amilyet szeretünk) én érlelt cheddart használtam
  • egy evőkanálnyi vaj
  • egy szelet bacon szalonna
  • só, bors

                       Forró serpenyőben megsütöttem a hús minden oldalát. Betettem egy hőálló tálba, fóliával lefedve 180 fokon sütöttem 45 percet, amíg teljesen meg nem puhult. 
Levéve a fóliát, minden oldalán sütöttem a húst 15 percig továbbra is 180 fokon, grill fokozaton, miközben sörrel locsolgattam.
Ezalatt, amíg sült a hús, annyi sós vízben amennyi ellepte, 5 percig főztem a zöldbabot, majd lecsepegtettem. 
Hőálló tál aljába tettem egy szelet bacon szalonnát, majd rászedtem a zöldbabot. Sóztam borsoztam, majd elosztottam rajta a vajat. Ráreszeltem a sajtot és betettem sülni a hús mellé az utolsó 15 percre, amíg a sajt meg nem pirult a tetején.


Amikor a hús minden oldala jó ropogósra sült tálaltam a zöldbab körettel együtt. Mint említettem életemben nem sikerült még ilyen finom, omlós húst készítenem... És a köret is valami csoda lett :)

Azért nem mertem eddig sörrel locsolgatva sütni, mert nem szeretem a sört és nem szerettem volna sör ízű húst enni. De megnyugtatom a hasonló ízvilággal rendelkezőket, hogy a sör íze nem érződik, de valami csodát tesz a hússal. Habár nem egy gyors étel, de nagyon megéri sütögetni, amikor egy kicsit több időnk van. 

2013. november 12., kedd

Jacket potato, azaz héjában sült krumpli

                              Mivel elérkezett itt is, otthon is a hideg idő, ezért nem okoz gondot egyre több időt tölteni a konyhában. Kint hideg van, esik az eső, hamar sötétedik, ilyenkor szívesen készít valami kényeztetőt az ember. 
A következő receptet szerintem mindenki ismeri, evett már és ahány ház, annyi szokás. Egy biztos az alap a krumpli, amit a saját héjában sütünk meg, hogy kívülről kicsit ropogós, belülről pedig finom puha legyen.
Hozzávalók az én változatomhoz/ fő:
  • egy nagy burgonya
  • egy szál újhagyma
  • 2 evőkanálnyi reszelt sajt (cheddar, trapista vagy amit szeretünk)
  • 2 vékony szelet bacon 
  • só, bors
  • 2 evőkanál tejföl

A burgonyát alaposan megmossuk, majd ha többet készítünk egyesével, azaz külön-külön becsomagoljuk alufóliába és betesszük a 180 fokos sütőbe 1 órára, vagy amíg meg nem puhul. Ez nagyban függ a krumpli méretétől is.
Miközben sül a krumplink, karikázzuk fel az újhagymát és egy serpenyőben süssük ropogósra a bacon szeleteket. A bacont csöpögtessük le, majd törjük kisebb darabokra.

Miután megpuhult a krumplink bontsuk ki a fóliából vágjunk rajta egy X-et, kissé nyissuk szét, óvatosan mert forró!
Tegyük vissza a sütőbe grill fokozatra még mindig 180 fokra 10 percre. Ezután vegyük ki, sózzuk, borsozzuk és tegyük rá a felét a felkarikázott újhagymának, baconnek és a reszelt sajtnak, majd toljuk vissza további 10 percre.
Ezután kitehetjük tányérra, kanalazzuk rá a tejfölt szórjuk rá a maradék sajtot, hagymát és bacont. Borsozzuk, ha szükséges és fogyasszuk forrón!

Ha tetszett tudasd velem, ha elkészítetted fotózd le és küldd el a fényképet a facebook oldalamra.

https://www.facebook.com/pages/Nuts-n-Roll/135024026616168?fref=ts

2013. november 5., kedd

Rizstejes frissítő

                                  A következő frissítőt egy barátnőmnél tett látogatás során volt szerencsém kóstolni. Egy mexicói étteremben ettünk és ott rendelte. Mivel én, amikor szomjas vagyok csak vizet iszom, nem rendeltem, de miután kipróbáltam eldöntöttem, hogy itthon reprodukálom. 
Akinek fenntartásai vannak a rizstejjel kapcsolatban- nyugodjon meg, nekem is voltak. De ezekkel az ízesítőkkel nagyon finom lesz, egy próbát megér!

A hozzávalók egy pohárnyi frissítőhöz (nekem 2dl- es a poharam):
  • 1,8 dl rizstej
  • egy teáskanál mandula aroma
  • egy teáskanálnyi méz
  • egy mokkáskanálnyi fahéj (avagy ízlés szerint)
               A rizstejet a mandula aromával és a mézzel jól elkeverem, tetejét megszórom a fahéjjal. Ennyi az egész, aki szeretné tehet bele jégkockákat is (az étteremben azzal hozták), de én most nem vágytam olyan nagyon hidegre.

 Adjunk hozzá szívószálat, avagy egy kiskanalat, hogy legyen mivel összekeverni a fahéjat a tejjel.
Nálam most ez az új kedvenc, remélem Nektek is tetszeni fog, szívesen fogadok kommenteket :).

2013. október 3., csütörtök

Régen...

Sziasztok,

ne haragudjatok, hogy ennyi időre eltűntem, de a helyzet az, hogy egy igen nagy változás állt be életünkben. Kiköltöztünk Londonba, így egy kicsit mással voltam elfoglalva. De ígérem pótolom az elvesztegetett időt.
Nemsokára kiegészül a most még csak kezdetlegesnek sem nevezhető konyhafelszerelésem... 
Ami jelenleg 4 kanál, 4kés, 4villa. Egy nagy vágókés, két vágódeszka és egy lábas. ezenkívül még 3 műanyag keverőkanál és két tepsi... 
Nem mondom, hogy nem tevékenykedek így is a konyhában, és már ki is találtam, hogy mi lesz az első két dolog, amit postolok. 
Közeledik a Halloween, ami itt nagyon várt ünnep így azzal kapcsolatban készítek egy kis vendégvárót, meg egy igazi angol ételt.

Történt azonban egy másik jó dolog is. Az egyik blog írója összeszedte, a szerinte 2012-ben legjobban sikerült gasztrofotókat. ÉÉÉs engem az a megtiszteltetés ért, hogy felkerültem a listájára, amit ezúton is köszönök. Igen váratlanul ért, de nagyon nagy boldogságot szerzett :). Habár már 2013-at írunk most fedezte fel az egyik ismerősöm:). Szóval utólag is köszönöm!



Főzzetek egy forró teát a közelgő hidegre való tekintettel és miközben kortyoljátok, nézegessétek meg a válogatást itt:


Szép napot mindenkinek,

Vera- N 'n' R

2013. június 27., csütörtök

Croissant- házi készítésű eperlekvárral töltve

Az alcím lehetne az is, hogy "most már megértettem a sütésálló jelentését..." :)

Receptötlet: http://www.limarapeksege.hu/

Hozzávalók:

  • 70 dkg liszt
  • 2dl tejföl
  • 2 dl tej
  • 1 nagy csipet só
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 tojás
  • 5 dkg élesztő

  • 25 dkg hideg margarin
  • 1 tojás a kenéshez
  • tetszés-, ízlés szerinti lekvár tölteléknek (1-2 evőkanál/ croissant). Én házi készítésű eperlekvár használtam. A lekvár elkészítése: végy x mennyiségű epret, tisztítsd meg, adj hozzá fele mennyiségű cukrot és főzd lekvár sűrűségűre. Akkor van kész, ha hideg tányérra csöppentve egyből  megbőrösödik.


               A hozzávalókból, a vaj kivételével tésztát dagasztottam (az élesztőt a langyos tejben felfutettam és ezután adtam a lisztes keverékhet), majd hűtőbe tettem 1-1,5 órára. Ezután nyolc egyforma darabba vágtam, gömbölyítettem őket, majd mindet kinyújtottamm jó vékonyra, kör alakúra.. A hideg margarint sajtreszelőn lereszeltem és körülbelül 7 egyenlő kupacra osztottam. Az első kinyújtott lapra szórtam egy adagot, rátettem a következő lapot, erre jött megint a margarin, megint lap, így tovább, míg el nem fogyott. 
A legutolsó lap tetejére nem kell margarin. 
                 Ezután a tésztát kinyújtottam, olyan 2-3 mm vastagra, majd 16 cikkre vágtam (lehet 20 is, akkor kisebb kiflik lesznek). 
               Mindegyik kis háromszög végébe tettem egy teáskanálnyi lekvárt, majd feltekertem őket, és sütőpapírral bélelt tepsire ültettem. Hagytam őket duplájára kelni, tojással lekenve mentek a 180 fokra előmelegített sütőbe, kb. 15 percre. A házilekvárom, tekintve, hogy nem sütés álló kifojt itt ott, de ettől csak még finomabb lett:).