2014. április 2., szerda

Spenótos, fetasajtos házipite

                           Ki mondta, hogy csak édes lehet egy pite? :) Ez éppen spenóttal van töltve, így jó sok vasat tartalmaz, ami elengedhetetlen a vérképződéshez. Ajánlom egy könnyed ebédre, önmagában, vagy esetleg egy kis saláta körettel. Hidegen, melegen egyaránt finom, akinek nagyon hiányzik belőle a hús, az tehet bele például bacon kockákat, de néha nem baj, ha kihagyjuk a húst...


Hozzávalók a tésztához :(18 cm-es piteformához)

  • 2 bögre teljes kiörlésű, magvas kenyérliszt
  • annyi víz, amitől nem lesz ragacsos, de egybeáll a tésztánk
  • egy teáskanál só
  • 2 evőkanál hideg vaj 
A lisztet összemorzsoljuk a vajjal és a sóval, amjd apránként hozzáadunk annyi hideg vizet, amivel szépen nyújtható tésztát nem kapunk.
Ha ezzel megvagyunk kinyújtjuk és kibéleljük vele a vajazott, lisztezett piteformát. Előmelegített (180 fokos) sütőben "vakon" sütjük. Vakon sütés, annyit tesz, hogy töltelék nélkül elősütjük, lehetőleg valami nehezék alatt, hogy ne púposodjon fel a tészta (kerámiagyöngy, vagy cseresznyemag). Amíg sül a tészta készítsük el a tölteléket.

Töltelék hozzávalói:

  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 bögre fagyasztott, vágott spenótlevél
  • só, bors, szerecsendió ízlés szerint
  • 2 dl zsírszegény, laktózmentes tejszín
  • 1 egész tojás
  • 15 dkg fetasajt
                         A spenótot megpároljuk, fűszerezzük. Nyomjuk rá a fokhagymát, majd adjuk hozzá a tejszínt is. Főzzük alacsony lángon 5 percig. Vegyük le a tűzről és ha egy kicsit hűlt, nagyon gyors mozdulatokkal keverjük bele a tojást. Ha nagyon hígnak látjuk, adjunk hozzá még egy tojást, hiszen ha felvágjuk a pitét, nem szeretnénk, ha kifolyna a töltelék. (Ezen a ponton adhatjuk hozzá, ha kedvünk tartja a pirított bacon kockákat). 

Vegyük ki a sütőből a tésztát, ami félig sült és kanalazzuk bele a tölteléket. Morzsoljuk a tetejére a fetasajtot, majd tegyük vissza a 180 fokos sütőbe fél órára, amíg a sajt szépen kezd olvadni és a teteje egy kicsit meg is pirul. 



Ha óvatosan kivettük a formából, már szeletelhetjük és fogyaszthatjuk is.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése