Ki mondta, hogy csak édes lehet egy pite? :) Ez éppen spenóttal van töltve, így jó sok vasat tartalmaz, ami elengedhetetlen a vérképződéshez. Ajánlom egy könnyed ebédre, önmagában, vagy esetleg egy kis saláta körettel. Hidegen, melegen egyaránt finom, akinek nagyon hiányzik belőle a hús, az tehet bele például bacon kockákat, de néha nem baj, ha kihagyjuk a húst...
Hozzávalók a tésztához :(18 cm-es piteformához)
- 2 bögre teljes kiörlésű, magvas kenyérliszt
- annyi víz, amitől nem lesz ragacsos, de egybeáll a tésztánk
- egy teáskanál só
- 2 evőkanál hideg vaj
Ha ezzel megvagyunk kinyújtjuk és kibéleljük vele a vajazott, lisztezett piteformát. Előmelegített (180 fokos) sütőben "vakon" sütjük. Vakon sütés, annyit tesz, hogy töltelék nélkül elősütjük, lehetőleg valami nehezék alatt, hogy ne púposodjon fel a tészta (kerámiagyöngy, vagy cseresznyemag). Amíg sül a tészta készítsük el a tölteléket.
Töltelék hozzávalói:
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 bögre fagyasztott, vágott spenótlevél
- só, bors, szerecsendió ízlés szerint
- 2 dl zsírszegény, laktózmentes tejszín
- 1 egész tojás
- 15 dkg fetasajt
A spenótot megpároljuk, fűszerezzük. Nyomjuk rá a fokhagymát, majd adjuk hozzá a tejszínt is. Főzzük alacsony lángon 5 percig. Vegyük le a tűzről és ha egy kicsit hűlt, nagyon gyors mozdulatokkal keverjük bele a tojást. Ha nagyon hígnak látjuk, adjunk hozzá még egy tojást, hiszen ha felvágjuk a pitét, nem szeretnénk, ha kifolyna a töltelék. (Ezen a ponton adhatjuk hozzá, ha kedvünk tartja a pirított bacon kockákat).
Vegyük ki a sütőből a tésztát, ami félig sült és kanalazzuk bele a tölteléket. Morzsoljuk a tetejére a fetasajtot, majd tegyük vissza a 180 fokos sütőbe fél órára, amíg a sajt szépen kezd olvadni és a teteje egy kicsit meg is pirul.
Ha óvatosan kivettük a formából, már szeletelhetjük és fogyaszthatjuk is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése