2014. április 4., péntek

Vajkrém helyett- padlizsánkrém

                         A következő recept multifunkciós:). Egyaránt lehet kiváló vendégváró- "mártogatós", reggeli pirítóssal, vacsora puffasztott rizsszelettel de kipróbálhatjátok egy szelet sülthúsra kenve is. Egyszóval, ha unod a vajkrémet, felvágottal akkor próbáld ki a mi családi receptünket. 
Egyre vigyázz, ne érj a megsült padlizsánhoz fémkéssel, mert keserű lesz! Hogy miért? Fogalmam sincs, de így van... :) Ha valaki tudja az okát írja meg nekem kommentben.


Hozzávalók:
  • 3 közepes padlizsán
  • egy fej vörörshagyma
  • egy evőkanál csemege fűszerpaprika
  • só, bors
  • 15 dkg vaj
                                  A padlizsánokat mossuk meg, szurkáljuk meg hústűvel és úgy, ahogy vannak csomagoljuk őket egyesével alufóliába. Süssük 200 fokos sütőben, amíg meg nem puhulnak. Ha ez megtörtént vegyük ki őket a csomagolásból és süssük tovább, addig, amíg meg nem feketedik a száruk.  
                               Amíg sül a padlizsán vágjuk fel a hagymát nagyon kicsi kockákra, majd tegyük egy üvegtálba. Adjuk hozzá a vajat és a fűszerpaprikát. Amikor megsült a padlizsán óvatosan (forró) kaparjuk ki a húsát egy deszkára és aprítsuk fel egy fakanállal, vagy bármivel, ami nem fém eszköz. Tegyük a tálba és keverjük jól össze a vajjal és hagymával. Fontos, hogy a vaj jól elolvadjon. Ekkor sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és már készen is van. Én jobban szeretem melegen fogyasztani, de hidegen is finom. A diétázóknak puffasztott szelettel, akik nem diétáznak, azoknak pirítóssal ajánlom.

2014. április 2., szerda

Spenótos, fetasajtos házipite

                           Ki mondta, hogy csak édes lehet egy pite? :) Ez éppen spenóttal van töltve, így jó sok vasat tartalmaz, ami elengedhetetlen a vérképződéshez. Ajánlom egy könnyed ebédre, önmagában, vagy esetleg egy kis saláta körettel. Hidegen, melegen egyaránt finom, akinek nagyon hiányzik belőle a hús, az tehet bele például bacon kockákat, de néha nem baj, ha kihagyjuk a húst...


Hozzávalók a tésztához :(18 cm-es piteformához)

  • 2 bögre teljes kiörlésű, magvas kenyérliszt
  • annyi víz, amitől nem lesz ragacsos, de egybeáll a tésztánk
  • egy teáskanál só
  • 2 evőkanál hideg vaj 
A lisztet összemorzsoljuk a vajjal és a sóval, amjd apránként hozzáadunk annyi hideg vizet, amivel szépen nyújtható tésztát nem kapunk.
Ha ezzel megvagyunk kinyújtjuk és kibéleljük vele a vajazott, lisztezett piteformát. Előmelegített (180 fokos) sütőben "vakon" sütjük. Vakon sütés, annyit tesz, hogy töltelék nélkül elősütjük, lehetőleg valami nehezék alatt, hogy ne púposodjon fel a tészta (kerámiagyöngy, vagy cseresznyemag). Amíg sül a tészta készítsük el a tölteléket.

Töltelék hozzávalói:

  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 bögre fagyasztott, vágott spenótlevél
  • só, bors, szerecsendió ízlés szerint
  • 2 dl zsírszegény, laktózmentes tejszín
  • 1 egész tojás
  • 15 dkg fetasajt
                         A spenótot megpároljuk, fűszerezzük. Nyomjuk rá a fokhagymát, majd adjuk hozzá a tejszínt is. Főzzük alacsony lángon 5 percig. Vegyük le a tűzről és ha egy kicsit hűlt, nagyon gyors mozdulatokkal keverjük bele a tojást. Ha nagyon hígnak látjuk, adjunk hozzá még egy tojást, hiszen ha felvágjuk a pitét, nem szeretnénk, ha kifolyna a töltelék. (Ezen a ponton adhatjuk hozzá, ha kedvünk tartja a pirított bacon kockákat). 

Vegyük ki a sütőből a tésztát, ami félig sült és kanalazzuk bele a tölteléket. Morzsoljuk a tetejére a fetasajtot, majd tegyük vissza a 180 fokos sütőbe fél órára, amíg a sajt szépen kezd olvadni és a teteje egy kicsit meg is pirul. 



Ha óvatosan kivettük a formából, már szeletelhetjük és fogyaszthatjuk is.



2014. március 31., hétfő

Csökkentett kalóriatartalmú, édes bűnözés :)

                           
                        A következő recept egy kakós süti lesz, ami egy alaprecept. Az, hogy utólag ki milyen friss gyümölccsel eszi, vagy csak így magában, az mindenkire rá van bízva :). Egy biztos, cukrot nem tartalmaz és lisztet sem... 





Hozzávalók (20 cm-es kerek tortaformához):
  • 4 egész tojás
  • egy teáskanál őrölt vaníliarúd
  • 10 dkg mandulaliszt
  • 3 dkg keserű kakópor
  • 5 dkg xilit, vagy más természetes édesítőszer
  • tálaláskor krémsajt, de ez elhagyható, hiszen úgy már nem épp diétás :)
                    
Az elkészítés menete:           
                  A tojásokat válasszuk ketté, a fehérjéket egy csipet sóval verjük kemény habbá. A sárgákhoz adjuk hozzá a mandulalisztet, az átszitált kakóport és a xilitet. (Ha nincs mandulalisztünk, akkor kávédarálóban daráljunk magunknak mandulát:)). Keverjük jól össze az egészet, majd adjuk hozzá az őrölt vaníliarudat is.
                       Óvatosan forgassuk bele a masszába a fehérjehabot, majd mehet a kivajazott- lisztezett tortaformába. 180 fokra előmelegített sütőben süssük tűpróbáig. 
Tálaláskor szórjuk meg por alapú xilittel, vagy tegyünk rá krémsajtot, mascarponét vagy friss gyümölcsöt. Igazán gyors és lelkiismeretfurdalás nélkül fogyasztható édesség :).





2014. március 28., péntek

"Hamis pizza" füstölt lazaccal és spenóttal

                             Itt a tavasz és így egyre könnyebben beszerezhetőek a friss hozzávalók, alapanyagok. Nekem a spenót az egyik nagy kedvencem. Télen is beszerezhető fagyasztott változatban, de frissen még több féle ételhez használható. Itt egy megoldás, ami nem olyan hétköznapi, mint egy szendvics, mégis egyszerűbb, mint a pizza sütés.
Ez egy "hamis pizza", kiváló vendégváró finomság vagy reggeli megoldás. Ennek is létezik ezer verziója, annak függvényében ki, mit tesz rá. Én most egy spenótos- lazacos változat receptjét osztom meg Veletek, remélem sokan kipróbáljátok.


Hozzávalók: (1 főre)

  • 1 db laposkenyér (ha találtok teljes kirölésűt az lenne az igazi a diétázók számára.. is)
  • 5 dkg füstölt, szeletet lazac
  • 2 evőkanál krémsajt (lehetőleg csökkentett zsírtartalmú)
  • fél piros húsú kaliforniai paprika
  • 1 db édes pepperóni paprika
  • egy marék friss spenót
  • 5 dkg mozarella sajt


Az elkészítés menete:

                                        Egy száraz serpenyőben melegítsük fel a laposkenyerünket. Tegyük egy tányérra és jöhetnek a feltétek. Kenjük meg a krémsajttal, sózzuk, borsozzuk. Tegyük rá a spenót leveleket, melyeket előtte alaposan megmostunk és jól lecsöpögtettünk. A kaliforniai paprikát vágjuk vékony csíkokra, a pepperónit karikázzuk fel és tegyük ezt is a "pizzára". Erre jöhet a karikára vágott mozarella sajt, majd a darabokra tépett lazacfilé. Kínáljunk mellé citromot és már fogyaszthatjuk is. Ha többet készítünk és kihűl az sem gond, hiszen hidegen is nagyon finom... De egy sütőben melegen tarthatjuk a laposkenyereket és aztán ha az összes melegítésével megvagyunk tesszük rájuk a feltéteket.

2014. március 26., szerda

Céklaleves fetasajttal

                     Ez a leves táplál, feltölt, felmelegít. Mostanában kicsit hűvösebbre fordult az idő, úgyhogy készítettem egy finom krémlevest. Friss céklát használtam hozzá, de ha esetleg hozzájutsz előre sütötthöz- főzötthöz, akkor bátran használd azt. Előételnek, levesnek egyaránt kiváló, de ha az ember eszik mellé piritóst is, akkor bőven elég főételnek is.


Hozzávalók: (körülbelül 4 főre)

  • 280 g tisztított, sült cékla
  • 130 g friss paradicsom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kis fej lilahagyma
  • egy evőkanál olívaolaj
  • 250 ml zöldségalaplé (jó a kockából készült is... :))
  • 190 g napon szárított paradicsomból készült püré
  • 4 evőkanál fetasajt (opcionális a mennyiség, ha valaki többet szeretne ne fogja vissza magát:))
Az elkészítés mente:
                                 A céklákat mossuk meg, levelüket, szárukat vágjuk le. A zsenge levélkéket tegyük félre levesbetétnek. Locsoljuk meg őket olíva olajjal, majd sózzuk meg mindegyiket és csomagoljuk alufóliába. Tegyük be, légkeveréses módba kapcsolt sütőbe 180 fokra és süssük, amíg meg nem puhulnak. Ez nem rövid folyamat, de ha apróbb céklákat sütünk gyorsabban megvan. Ha megpuhultak hámozzuk meg őket. Vágjuk nagyobb darabokra (úgyis leturmixoljuk az egészet, szóval csak úgy nagyjából). 
                               Amíg sülnek a céklák hámozzuk meg a lilahagymát és vágjuk apró kockákra. Pucoljuk meg a fokhagymát is és nyomjuk át fokhagymaprésen. Készítsük elő a kimért levest és bontsuk fel a paradicsom konzervet. Mossuk meg és vágjuk kockákra a paradicsomot.

                              Ha megpuhult a céklánk és felvágtuk apró darabokra, akkor egy lábasban forrósítsuk fel az olajat, majd dinszteljük meg rajta a lilahagymát, ha már üveges (azaz átlátszóak a kis kockák), akkor adjuk hozzá a fokhagymát is. A fokhagymát ne pirítsuk sokáig, hiszen ha megég, keserű lesz! 
Öntsük fel a levessel és adjuk hozzá a céklát, konzerv paradicsomot illetve a friss paradicsomot. Főzzük addig, amíg a paradicsomok szét nem főnek, majd turmixoljuk le az egészet (én botmixert használok). Csomómentes, egynemű levest kell kapnunk. Ekkor kóstoljuk és sózzuk, borsozzuk. Ha túl sűrű, adjunk még hozzá egy kis vizet. Forraljuk össze az egészet. 
Tálaláskor (lehet hidegen illetve melegen is kínálni) adjunk mellé fetasajtot, céklalevelet illetve frissen reszelt céklát is.