2013. január 18., péntek

Almáspite

                    Aki az almát nem szereti, az most ne is olvasson tovább :) A következő két recept, almás recept lesz.

Az első egy igazi klasszikus: az almáspite. Biztos vagyok benne, hogy rengeteg féle változatát sütjük.
Egy azonban azt hiszem közös: az alma, a fahéj és az omlós tészta. Amikor sül, már mennyei az illata és amikor még melegen felvágjuk... hm.

Egyszóval ez nagy kedvencem és ezúttal egy kis diót is csempésztem bele :).




Hozzávalók a tésztához: 

  • 300 g liszt 
  • 1 evőkanál cukor 
  • 1 csipet só 
  • 175 g a hűtőből kivett margarin, azaz hideg! 
  • 6 evőkanál hideg víz 
  • a tetejére egy felvert tojás.


Hozzávalók a töltelékhez:

  • 4 nagy golden alma
  • 2 nagy idared alma
  • fahéj
  • frissen őrölt szerecsendió (ízlés szerint, én 4x húztam végig a reszelőn)
  • barnacukor
  • 2 evőkanál liszt
  • egy maréknyi dió



Az elkészítés menete:

                         A tésztához összemorzsoljuk a cukrot, az átszitált lisztet, a sót és a margarint.  Ezután annyi jeges vizet teszünk hozzá, amíg összeáll a tészta. Ezután elfelezzük és letakarva a hűtőbe tesszük. 

                      Az almákat kimagozzuk, meghámozzuk és apró kockákra vágjuk. Leöntjük a citrom levével. A cukrokat, szerecsendiót, fahéjat lisztet összekeverjük egy tálba és hozzáadjuk az almát, diót. 

Kivajazzuk- lisztezzük a pite/torta-formát, vagy amink van. 
                         A tészta egyik felét kinyújtjuk és a formába tesszük (a szélét is "kibéleljük" a tésztával). Ezután hozzáadjuk az almákat, úgy hogy főleg középre halmozzuk. A tészta szélét megkenjük a tojással és ezután a maradék tésztát is kinyújtjuk és a töltelékre tesszük. Jól összenyomkodjuk a széleket, majd újra hűvös helyen pihentetjük 10 perce, amíg előmelegítjük a sütőt. 
A pite tetejét megszurkáljuk villával néhány helyen, majd megkenjük a tojással, és ha gondoljuk megszórhatjuk egy kis cukorral, ami sütés közben szépen megkaramellizálódik, de ez el is hagyható.

180 fokos előmelegített sütőben, légkeveréses fokozatban- már, ha van ilyen- 60- 75 percig sütjük. 
Miután megsült, kicsit hűlni hagyjuk. Minél tovább hagyjuk hűlni, annál biztosabbak lehetünk benne, hogy a vágott szelet egyben marad. 
Ezután tálald ízlés szerint, teljesen hidegen, langyosan, vaníliafagyival, karamell öntettel, vanília öntettel, vagy csak egyszerűen egy villával... :)  



2013. január 16., szerda

Házi készítésű májkrémmel töltött háromszögek

A következő recept, rögtön két recept:). Jó mi? 
Ezeket a falatokat ajánlom mártogatóssal egy könnyed sali mellé, előételnek vagy akár vacsorának. 

Először is szeretném leszögezni, hogy akinek van türelme készítheti magának a leveles tésztát - én bolti használtam -.

Hozzávalók a májkrémhez:
  • 500 g pulykamáj
  • 5 vékony szelet bacon
  • 2 evőkanál margarin
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 dl víz
  • bors és a LEGVÉGÉN só- miután már megfőtt a máj!
Az elkészítés módja:

                                   A bacon zsírját kiolvasztjuk (ha szükséges adunk hozzá egy csöpp olajat is), majd hozzáadjuk pirulni a nem túl apróra vágott hagymát (én félbevágtam és cikkekre vágtam, fél cm-es félköröket kaptam) és a zúzott fokhagymát. 
                                       Miután a hagyma üvegesre párolódott hozzáadjuk a nagyobb darabokra vágott májat és gyorsan megpirítjuk, majd meghintjük borssal és felöntjük a pohár vízzel. Lefedjük és 15 percig hagyjuk párolódni. Levesszük  a fedőt és elforraljuk a vizet róla. 
Lehúzva a tűzről sózzuk és az egészet botmixerrel pürésítjük, hozzáadva a margarint is. Megkóstoljuk, ha szükséges fűszerezzük még. Aki szereti tehet hozzá majorannát, vagy egyéb fűszernövényt.
Hűvösre tesszük amíg megdermed, majd miután teljesen kihűlt lefedve hűtőbe tesszük. 4-5 napig is eláll. 


Hozzávalók a háromszögekhez (10- 12 db-hoz, de függ attól, hogy mekkorákat készítünk):
  • 350 g leveles tészta
  • annyi teáskanálnyi házi májkrém, ahány kis háromszöget vágtunk
  • 1 tojás a kenéshez
  • szezámmag a tetejére
Az elkészítés módja:

                        A leveles tésztát kicsomagoljuk és egyenlő négyzetekre vágjuk. A sütőt a legmagasabb hőfokon előmelegítjük. Felverjük a tojást és megkenjük vele a  tészta négyzet két szomszédos oldalát. 
                             A távolabbi sarkába halmozz egy teáskanálnyi májkrémet, majd hajtsd félbe, hogy hármszöget kapj. Jól nyomkodd össze, majd tedd a sütőpapírral kibélelt tepsire. Ha minddel elkészültél kend meg a a tetejüket tojással, majd szórd meg szezámmaggal.
Tedd be a tepsit a 180 fokra visszatekert sütőbe és süsd, amíg szép aranybarna nem lesz a teteje.

                Ezután várd meg amíg kihűl egy kicsit, tálald. Kínálhatsz mellé fokhagymás tejfölt, savanyúuborkát, lilahagymát, friss kevert salátát. 




Egészségetekre!

2013. január 15., kedd

Átmenet

Sziasztok!

                                Remélem mindenkinek csodálatosan teltek az ünnepek és remekül kezdődött/ folytatódott az új év. Hamarosan jelentkezem friss receptekkel- képekkel, amik remélem meghozzák a kedveteket az elkészítésükhöz :).

Addig is szép napot! 

És egy kis játék: pontosan hány darab és milyen fajta tojás látható a képen? Megfejtéseket a kommentekben!


2012. december 21., péntek

Mézeskalács recept- Karácsonyra hangolódva

A receptet már tavaly megírtam, nálam tuti bevált, mindig puha! Egy szemernyit nem változtattam rajta, aki még nem próbálta tegye meg! :)




A hozzávalók:

  • 76 dkg liszt
  • 34 dkg porcukor
  • 2 púpos kiskanál szódabikarbóna
  • 1 zacskó mézeskalács fűszerkeverék ( helyettesíthető őrölt fahéjjal, 10 szem porrá tört szegfűszeggel, de valahogy nem lesz olyan jó, mint az előre bekevert:))
  • 5 dkg margarin
  • 4 egész tojás
  • 4 evőkanál akác- vagy virágméz


A hozzávalókat jól összekeverjük. Én eleinte robotgéppel, aztán kézzel gyúrom, ha szükséges adok hozzá még egy kis lisztet, hogy ne a tenyeremen kössön ki az egész:)
Egy nagy cipót formázok belőle betekerem fóliába és kiteszem a hidegre pihenni, vagy erkély híján a hütőbe. 


10-15 perc után a tésztát ketté vagy három részre szedem, (bár kinek mekkora a helye a konyhapulton) és kinyújtom 3mm vastagra. 
A süteményeket kiszúrjuk tetszőleges formákra, de figyeljünk, hogy a kiszúró melyik felére tenyerelünk...nekem szép csillagos lett a tenyerem, mert nem figyeltem!
Ha dióval, mandulával díszítjük azt tehetjük sütés előtt, de a cukormázzal várjunk a sütés utánig!
A jó meleg sütőben 2-3 perc alatt szépen megsül.


Megírom a cukormáz receptjét is:


1 tojásfehérjét felverünk nagyon kemény habbá, miközben fokozatosan hozzáadunk 25-20 dkg porcukrot. Nagyon sokáig, türelmesen. 
Persze, ha valaki olyan szerencsés, hogy letámasztható robogépe van, vagyis olyan, amit nem kell tartania, akkor közben még gyorsan el is lehet mosogatni...
És indulhat a művészet, vonjunk be mindenkit a családban, úgy jobban telik az idő:).


Kívánok szép ünnepet és kellemes készülődést!

2012. december 19., szerda

Diós golyók- Karácsonyra hangolódva

                                             Szeretném leszögezni, hogy nem csak édességek, vagy sós kis süteményeket készítek, hanem csak az a helyzet, hogy csak ezekre jut idő (mielőtt még felfalná a nagyközönség), hogy lefotózzam... :)
Tegnap nálunk jártak barátaink iszonyú finom pulykacombot sütöttem, mellé steak burgonyát és fetasajtos salátát kínáltam, de esély nem lett volna lefotózni... :).


A következő receptet mire megírom alig marad néhány szem golyócska, de hát ezért készül ugyebár... :) Ez is abszolút Karácsonyt idéző, ahhoz passzoló édesség, ami hamar megvan, finom meleg, illatos, puha, egyszóval tökéletesebb nem is lehetne, hogy segítsen az ünnepekre hangolódni!



A hozzávalók 50 kis golyócskához elengedőek:
  • 3 marék dióbél
  • 25 dkg finomliszt
  • 1 csapott teáskanál sütőpor
  • 10 dkg barnacukor
  • 1 teáskanál méz
  • csipet só
  • 1 egész tojás
  • 12,5 dkg hideg vaj
  • 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • dióbél a díszítéshez
  • 1 dl víz
                         






                  















                    

                          Daráld le a 3 marék diót. Egy nagy tálban szitáld át a lisztet a sütőporral, a sóval, a fűszerkeverékkel. Adj hozzá 7 dkg barnacukrot. A maradék cukrot a mézzel és a vízzel keverd el, majd add ezt is a lisztes keverékhez.
A keverékhez add hozzá a tojást és a feldarabolt margarint, majd robotgéppel keverd egynemű masszává.
                        Egy kevés liszttel hintsd meg a munkalapot, majd gyors mozdulatokkal gyúrd át a tésztát, válaszd ketté és készíts belőlük, kb. 2 cm átmérőjű rudakat. 
Tekerd őket fóliába, majd tedd őket hidegre, amíg elmosogatsz :) és előkészíted a tepsit,  -teríts bele sütőpapírt-.  A sütőt melegítsd elő 180 fokra.
A rudakat vágd fel 1,5 cm-es darabokra és mindegyikből formázz golyót. Tedd őket 2 cm-re egymástól a tepsire (azért kell ennyi hely, mer meg fognak nőni), majd mindegyik tetejére nyomj egy negyed diót. Ha ezzel megvagy, tedd be sülni 8-10 percre- légkeverésre.

Ha kész, vedd ki őket, tedd kis papírkapszlikba, várd meg amíg kihűlnek egy kicsit és kínáld meg, az ekkorra garantáltan melletted termő családot:).