2012. június 6., szerda

Csirke tagine, kuszkusz és kamut körettel

                   Még mindig tart az "együk üresre a fagyasztót" akcióm, így készült a következő fogás. A csirkecomb, pitakenyér a fagyasztóból került a tagine-ba, ami egyenesen marokkóból kaptam, igazi autentik darab:).
                   Lehet, hogy a marokkói háziasszony nem így készíti, de én most így, és bevallom nagyon meglepődtem, hogy mennyire jó lett. Azt gondoltam, hogy jó lesz, de hogy ennyire? :)





Hozzávalók 2 személyre:
  • 4 alsó csirkecomb
  • 1 dl- nek megfelelő kuszkusz
  • 2 dl-es pohárban kimért kamut
  • 2 db pita
  • 1 pohár kefír
  • 1 evőkanál méz
  • 1 pohár natúr joghurt
  • 5 gerezd fokhagyma
  • curry fűszerkeverék, bors, só
  • a díszítéshez menta ízlés szerint
              A csirke combokat bepácoltam a 3 gerezd zúzott fokhagymával elkevert kefírben, amihez egy teáskanál curry keveréket, a mézet és borsot adtam. 2 órán keresztül állt ebben a pácban, közben néha forgattam, hogy mindenhol jól átjárhassa a pác. 
             Elővettem a tagine-t és felforrósítottam a combokat a páccal együtt beleöntöttem, majd lefedtem és addig hagytam, amíg meg nem puhult a csirke. Ekkor kicsit megpirítottam az összes oldalát, majd beleöntöttem a megmosott kamutot és 4dl hideg vizet, ekkor meg is sóztam. Lefedve főztem, meg- meg kevergetve, egyszer pótoltam a vizet, (egy pohár meleg vízzel), hogy jól meg tudja magát szívni a kamut, nehogy kemény maradjon. 
          Mialatt ez főtt (40 perc) 2 gerezd fokhagymát összezúztam és elkevertem egy kis só társaságában a joghurtban, félretettem a hűtőbe. 
A kuszkuszhoz felforraltam 2 dl vizet, ráöntöttem a kuszkuszra, plusz egy csipet só, majd lefedtem (10 perc tuti elég neki).
Amikor már majdnem telesen puha volt a kamut betettem a pitákat a 250 fokos sütőbe légkeverés- grill kombóra. Aranybarnára sütöttem őket. 

És a tálalás: keverd össze a kuszkuszt, vágd félbe a pitákat, öntsd kis tálkákba a joghurtos szószt, tedd az asztal közepére a tagine-nal együtt, ha kedved tartja, és van otthon díszítsd mentával és fogyaszd jó ízűen! 






A kamut




               Ez az ősi, tápláló gabona Egyiptomból származik. Ősi búza fajta. Hosszú ideig feledésbe merült, majd, mint a tönkölybúzát ismét felfedezte az élelmiszeripar. A Kamut, mint ősbúza soha nem került nemesítésre, kizárólag ökológiai gazdaságokban termesztik.

            Felhasználhatósága széles körű, én eddig köretnek, illetve tölteléknek használtam, (mint a rizst). Nagyon finom és még egészséges is, szuper kombináció nem gondoljátok?:) Ha van lehetőségéetek vegyetek egy zacskóval (jó sokáig elég), persze attól függ mekkora a család:), hiszen a búzával összehasonlítva magasabb a fehérjetartalma (kb. 40%-kal) és minősége is jobb. 

             Az értékes zsírsav magas részaránya, a könnyen emészthető szénhidrátok és értékes fehérje miatt nevezhetjük a kamutot egészséges, magas energiatartalmú gabonának. Ezeken kívül még jellemzőszénhidráttartalma, amelynek jelentős hányada keményítő. 

A kamut zacskója (én ilyen formában vettem:))
         Mint a gabonák általában a kamut is tartalmaz héjában, illetve a magbelsőben élelmi rostokat, cellulózt, lignint és pektint. A gabonafélék fehérjetartalma azonban, nem teljes értékű, ami azt jelenti, hogy nem tartalmaznak ún. esszenciális aminosavakat. A búzafélék egyik fehérjéje a sikér, ami a glutént is tartalmazza. Lisztérzékenység esetén, tehát a kamut sem fogyasztható, mint ahogy a többi búza féle sem.

(forrás: harmonet.hu, a képek saját!)

2012. június 1., péntek

Túrókrémes, gyümölcsös batyuk

                   A következő recept azért jött létre, mert muszáj elkezdeni kienni a fagyasztóból a dolgokat, hiszen már nem bírom erővel sem rá(rúgni)csukni az ajtót :). 
Szóval kivettem egy csomag rétestésztát, fagyasztott gyümölcsöket és elkészítettem ezt az igazán könnyed és nyarat idéző desszertet:). 

                     Nyáron el lehet készíteni friss gyümölcsökből is. El is lehet hagyni a rétestésztát, poharakba töltve a túrós vaníliás krémet a tetején a gyümölcsökkel, vagy akár rétegezve is, jól behűtve kiskanállal tálalva:). Legközelebb én is kipróbálom így.



A hozzávalók 12 batyuhoz:

  • fél csomag leveles tészta
  • 600 g fagyasztott gyümölcs (én 300g málnát és 300g vegyes erdei gyümölcsöt használtam)
  • 500 g túró
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag vaníliás puding
  • 1/2 l tej
  • porcukor a tálaláshoz
              Az egy csomag leveles tésztát félbe vágtam keresztben, majd az egyik felét félretettem (nem lesz rá szükség), a másik felét még egyszer félbevágtam keresztben, így egyenlő négyzeteket kaptam. Elrendeztem szilikon muffin formákban, kibélelve, mint egy kicsi kosár.  
            A pudingot megfőztem majd a túróhoz kevertem és a tészta kosárkákba töltöttem, betoltam a sütőbe és légkeveréses fokozaton 150 fokon szép lassan megsütöttem a tésztát. Mikor már kezdett szép aranybarnává változni a tetejükre kanalaztam egy evőkanálnyit (ízlés szerint kettőt) a gyümölcsökből.
Visszatoltam a sütőbe még 2 percre, majd porcukorral meghintve tálaltam.

Óvatosan szedjétek ki a formából, mert szétszakadhat a tészta és nagyon forró :)...! A maradékot hűtőben lefedve tároltuk és másnap is ízletes volt hidegen, sőt!:)



2012. május 25., péntek

Spárgás, tejszínes penne

                 Spárga, csirkemell, "aszta-pasta" :), szóval ez egy tésztás étel, felhasználva a tavasz adta lehetőségeket. Került bele tejszín és petrezselyem is, hamar elfogyott:).

A hozzávalók előtte...

A hozzávalók négy személyre:

  • fél csomag penne tészta
  • egy csomag petrezselyem
  • 500 g zöldspárga
  • 2 szál újhagyma
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 dl tej
  • 1 dl víz
  • 1 egész csirkemell
  • só, bors
                  A tésztát lobogó sós vízben kifőzzük, leszűrjük. A csirkemellett kockákra vágva megpirítjuk egy kis olajon, melléadjuk a karikákra vágott újhagymát, sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük az 1dl tejjel, 1 dl vízzel és lefedve addig főzzük, amíg meg nem puhul a csirkemell. 
Eközben a spárgát feldaraboljuk egy centis darabokra és forrásban lévő vízbe dobjuk 1 percre. Ha szeretnénk, hogy megőrizze a szép zöld színét egy kis szódabikarbónát adunk a vízhez. Mikor félig megpuhult a csirkemellhez adjuk és felöntjük a tejszínnel. Együtt főzzük, amíg egy kicsit besűrűsödik, ha kell még sózzuk, borsozzuk, lehet hozzáadni egy gerezd fokhagymát átpréselve. 
Lehúzzuk a tűzről és az apróra vágott petrezselymet beleforgatva tálaljuk a tésztával! Ízlés szerint megszórhatjuk reszelt sajttal, parmezá forgácsokkal... ki mit szeret mi anélkül ettük és fantaszikus volt úgy is:).
Remélem kipróbáljátok!


...és utána

2012. május 22., kedd

Bögrés- banános :)

                 A következő süti találó neve a mértékegységből jött, nem kell aggódni a bögrét nem kell belesütni:). Az eredeti (amerikai) recept csészét ír, de mivel nekünk nincs csészénk, bögrével oldottam meg, ezáltal az adag a kétszerese lett, de nem gond ugyanis ebből nem lehet annyit sütni, amennyit nem lehetne elpusztítani:).
                    Azért nem írom, hogy miben süssétek, ha ki akarjátok próbálni, mert lehet, hogy lefelezitek vagy amúgy sincs olyan formátok, ezért azt ajánlom, hogy keverjétek ki a tésztát és nézzetek utána mibe fér bele, számoljatok azonban azzal, hogy sütés közben meg is emelkedik, tehát ne töltsétek csurig.



Hozzávalók:

  • 1,5 bögre jó érett banán püré, (villával törjétek össze)
  • 2 teáskanál citromlé
  • 3 bögre finomliszt
  • 2 bögre barnacukor
  • 1/8 bögre fehér "rendes" cukor
  • 3 nagy tojás
  • 1 csomag vaníliáscukor
  • 1 csipet só
  • 1,5 teáskanál sütőpor
  • 3 evőkanál tejföl
  • 3/4 bögre puha margarin
                       A banánokat villával pürésítsd majd a citromlevet hozzákeverve tedd félre. Kis tálba szitáld át a lisztet a sütőporral és a sóval majd ezeket is tedd félre. Egy nagy tálba verd fehéredésig a tojásokat a cukrokkal, majd tedd hozzá a margarint és azzal is keverd jól össze. Ezután a banánpürét és a tejfölt is add a masszához, végül óvatosan add hozzá a lisztes keveréket. Csomómentes egynemű masszát kell, hogy kapj. 
                   Ha ezzel elkészültél válaszd ki a megfelelő méretű sütőformát béleld ki sütőpapírral vagy vajazd és lisztezd ki. Öntsd át a masszát és tedd be 180 fokos, előmelegített sütőbe kb. 1 órára, de mindenképpen ellenőrizd tűpróbával, mielőtt elzárod a hőt:).
                        Ha kibírod addig, várd meg amíg kihűl, majd szeleteld. Érdemes kipróbálni nutellával megkenve banánkarikákkal a tetején:) Hmmm, nagyon ott van:).