2013. június 13., csütörtök

Grissini és baconbe göngyölt spárga- 2 féle mártogatóssal

                          Elérkezett végre a nyár. Hogy miért nem jelentkeztem huzamosabb ideig? No azért mert a kolléganőm elment terhes szabira és az ő óráit én kaptam meg. Ez nagyjából 3-szor annyi óraszámot jelent, azaz alig volt szabadidőm... 
                               No, azért nem kell sajnálni :), csak elhanyagoltam egy kicsit a blogolást. De kezdődik a nyáriszünet és pótlom az elmaradt bejegyzéseket, hiszen továbbra is szeretek a konyhában sürögni- forogni :)

A következő recept rögtön 4 recept, hiszen a grissini, a spárga és a mártogatósok receptjét is közlöm. Elöljáróban annyit erről a remek fogásról, hogy előételként, sörkorcsolyaként beszélgetésekhez kínálva 4-6 személynek elegendő.
Mivel a spárgának szezonja van, könnyen beszerezhető a friss- zsenge finomság. Gyorsan megvan, gyorsan elfogy:)

 Hozzávalók a grissinihez (a bolti is szuper, ha nincs kedvünk magunk készíteni):

  • 500 g liszt
  • 25 g friss vagy 1 csomag (7 g) szárított élesztő
  • 3 dl víz
  • 3 evőkanél olívaolaj
  • 1 teáskanál cukor
  • 1,5 evőkanál só

  •                A munkafelületre öntve, a lisztben elkeverjük a sót, majd a közepén kezünkkel egy kis mélyedést készítünk.
    A langyos vízbe beletesszük a cukrot és az élesztőt, megkeverjük és pár percre félretesszük.
    Az élesztős vizet beleöntjük a fészekbe és villával körkörös mozdulatokkal a széléről óvatosan elkezdjük a vízhez keverni a lisztet, ügyelve, hogy a víz ki ne folyjon. Hozzáadjuk az olívaolajat is.
                              Amikor már a liszt nagyjából felvette a folyadékokat és nehézkes a villával keverés, kezünkre váltunk, bucit formálunk belőle és gyúrni kezdjük a tésztát.
    Addig gyúrjuk, míg egyenletesen sima, puha tésztát nem kapunk. Tetejét belisztezzük, letakarjuk, és legalább 1 órán át meleg helyen kelesztjük. Közben a sütőt előmelegítjük a lehető legmagasabb hőmérsékletre.
                           A duplájára kelt tésztát lisztezett munkafelületen lazán átgyúrjuk, majd következik a gyurmázás: a tésztából kb. 20-25 cm hosszú kígyókat sodrunk. Fél centis vastagság az ideális, mert a sütés közben még duplájára dagadnak. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a grissiniket és a forró sütőbe téve 10-15 perc alatt elkészülnek.

    Hozzávalók a spárgához:
    • 500 g zöldspárga
    • annyi szelet bacon, ahány spárgánk van
    • csipet só
                            Nah szerintem ez a legmelósabb része az egész receptnek. Forraljunk egy széles lábasban annyi vizet, amennyi ellepi a spárgákat (kb. 3 cm mély vizet:)).
    A zöldspárga végeit levágjuk, ott ahol fás, de igyekezünk minnél zsengébbet venni, ami most szerintem nem nehéz. 
    Amikor felforrt a víz egy csipet só kíséretében beledobjuk a spárgákat a vízbe és 3 percig főzzük. Kivesszük a vízből, lecsöpögtetejük és kihűtjük. 
    Amikor kihűlt, szorosan körbetekerjük baconnal, majd forró serpenyőben, avagy grillrácson megsütjük minden oldalát, szép piros- ropogósra.
    Levesszük a tűzről, kivesszük a serpenyőből és lecsöpögtetjük róla a felesleges zsírt.
     Hozzávalók a mártogatósokhoz: 

    zöldfűszeres:

    • 3 dl tejföl
    • 1 csokor friss metélőhagyma
    • 1 szál friss bazsalikom levelei
    • só, bors

    3 borsos:
    • 3 dl tejföl
    • zöld- piros és fekete szemes bors durvára törve
    Mindkét fajtánál a tejfölt jól kikeverjük a sóval. 
    A zöldfűszereshez felaprítjük a fűszereket, majd belekeverjük a tejfölbe. Kis tálban kínáljuk.

    A borsosnál a tejfölre szórjuk a borsokat, majd szintén kis tálban kínáljuk.


                                   A grissinit pohárba állítjuk, a spárgát lefektetve, vagy szintén pohárba állítjuk. Mellétesszük a mártogatósokat és 1 lime-ot cikkekre vágva. Aki szereti, a spárgát a lime levével lespricceli és úgy mártogatja. 
    Szívből ajánlom, nagyon finom kombináció!

    2013. május 28., kedd

    Arany igazság

    Szerintem ezt mindenk tudja, aki főzött- sütött valaha:) 1960-ból való hímzés egy egerszalóki barlanklakás konyhájának falán...


    2013. április 22., hétfő

    Mustáros karaj, csőben sült rozmaringos- fokhagymás burgonyával

                                           Amennyiben a következő receptet elolvasod és elkészíted a képen látható fantasztikusan finom főételt kapod, amivel bátran felvághatsz a barátaid előtt, meglepheted vele a családod. 
    Ha már a kerti grillt is elővettétek - a jóidőre való tekintettel-, akkor a húst grillezheted is, én serpenyőben sütöttem.


    Hozzávalók 2 fő részére:

    • 4 szelet karaj
    • 4 evőkanál mustár 
    • egy evőkanál olaj
    • 5 db közepes méretű burgonya
    • 3 szál rozmaring ág
    • 5 gerezd fokhagyma
    • 15 dkg reszelt trappista sajt
    • 4 evőkanál tejföl
    • 1 mokkáskanál őrölt, piros fűszerpaprika
    • 1 mokkáskanál só
    Az elkészítés mente:

                   A húst az egyik szélén 1 cm-es távolságokban bevagdaljuk. A mustárt az olajjal összekeverjük és bepácoljuk vele a hús szeleteket. Ha van időnk egy egész éjszakára benne hagyjuk és hűtőben, lefedve tartjuk. Ha erre nincs időnk, akkor elég egy óra is a pácban. 
                              Mialatt a hús pácolódik a krumplikat megpucoljuk és egészben, sós vízben megfőzzük. Ha megfőtt leszűrjük és kihűtjük. Ha ezzel megvagyunk felkarikázzuk és egy tűzálló tálba tesszük. A tejfölt a fűszerpaprikával, sóval, a zúzott fokhagymával és az apróra vágott rozmaringágacskákkal összekeverjük és a burgonyakarikákra öntjük. 180 fokos sütőben légkeveréses fokozaton 15 percig sütjük, majd megszórjuk a reszelt sajttal. A sütőt grill fokozatra állítjuk és rápirítjuk a sajtot további 10-12 perc alatt. 
    Mialatt a köretünk grilleződik a húsokat forró serpenyőben kisütjük, szép pirosra mind a két oldalát. Forrón tálalajuk, rozmaringággal díszítjük, egyből fogyasszuk:).



    2013. április 12., péntek

    Mákos guba másképpen, avagy szedres- mákos guba

                                 A következő receptet a nasütés, a sok megmaradt szikkadt kifli :) és egy magazin ihlette.
    A mákos gubát mindenki ismeri, de ez most egy kis csavarral készült, került bele fagyasztott szeder, de természetesen, amibe jó a fagyasztott, abba jó a friss is! SŐŐŐT! 

    A hozzávalók 4 személyre:
    • 10 db szikkadt kifli
    • 20 dkg darált mák
    • 15 dkg porcukor
    • 3 tojás
    • 1 egész vanília rúd
    • 8 dl tej
    • margarin a forma kikenéséhez
    • 40 dkg fagyasztott szeder, vagy más kedvünk szerinti gyümölcs
    • csipet só

     Az elkészítés menete:

                               A kiflit karikázzuk fel, a mákot keverjük el a porcukor felével. A tejet a vanília rúd kikapart belsejével forraljuk fel, tegyük félre hűlni.
    A tojásokat válasszuk ketté, majd a csipet sóval verjük kemény habbá a fehérjét. Ezután a tojássárgájákat a porcukorral verjük fehéredésig. Ezután öntsük hozzá a kihűlt tejet - a vaníliarudat vegyük ki belőle-, majd öntsük az egészet a kiflikarikákra, szórjuk rá a mákot és keverjük össze. Az egészet tegyük egy tepsibe, majd a tetejére halmozzuk rá a szedret- gyümölcsöket-. Végül fedjük be a tojáshabbal és forró -180 fokos- tepsibe süssük 20-25 percig.

    Ajánlom hidegen- melegen:)

    2013. március 14., csütörtök

    Tavaszi répatorta és muffin

                        Közeledik, közeledik...itt a tavasz, bár most szakad az eső és 20 centis havat ígértek:). No, de a tény az, hogy Március van, és 31-én itt a Húsvét. 
    Nemrég volt Marci bátyjának a születésnapja, az ő tiszteletére készítettem el ezt a tortát:). Habár a gesztenyés a kedvence, de olyat más sütött neki. Ez is ízlett mindenkinek, (receptet a márciusi nők lapja konyhája ihlette). Én 18 cm-es formában sütöttem, a arecept 24 cm-est írt, ezért ami maradt muffin formába öntöttem. Locsolóknak, vendégvárónak, vagy gyerkőcöknek uzsonnára kiváló! :)


     Hozzávalók egy 18 cm-es tortához és 4 db muffinhoz:

    • 28 dkg reszelt sárgarépa
    • 20 dkg kristálycukor
    • 3 tojás
    • 13 dkg margarin olvasztva
    • 1 csomag vaníliás cukor
    • 1 alma reszelve
    • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
    • csipet só
    • 6 dkg darált dió
    • 20 dkg finomliszt
    • 3 dkg keserű kakaópor
    A krémhez:
    • 25 dkg mascarpone
    • 12 dkg porcukor
    • 3 evőkanál citromlé
    A díszítéshez:
    • 25 dkg marcipánmassza
    • narancssárga és zöld ételszinezék
                                   A tortaformát kikenjük, lisztezzük, félretesszük. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A margarint a kakaóporral elkecerjük csomómentesen, a tojásokat a cukorral habosra keverjük. Beleszitáljuk a lisztet és a tészta többi hozzávalóját is hozzáadjuk, egy nagy tálban összekeverjük, jó alaposan. A tortaformába, muffinpapírokba öntjük és bedugjuk 20-25 percre sülni. 
                             Ezalatt a marcipánt  két részre osztjuk és megszinezzük a narancssárga, illetve zöld ételszinezékkel. A narancssárgából répákat formázunk, a zöldből pedig "répaszárat". A maradék zöld marcipánt hideg helyre tesszük. 
    Amikor átment a tűpróbán a tortánk (tisztán tudjuk kihúzni a fogpiszkálót a sütiből), kivesszük és hűlni hagyjuk. Amikor langyosra hűlt kettévágjuk, majd hagyjuk teljesen kihűlni. 
    Mialatt hűl a krém hozzávalóit habosra keverjük habverővel, majd megkenjük a torta alsó felét. 


    Ráfektetjük a torta tetejét, majd a maradék zöld marcipánt ráreszeljük nagylyukú sajtreszelőn (így kapunk füvet).


    Erre jönnek a répácskák, tetszőlegesen elrendezve.

                            A muffinokat kevesebb ideig sütöttem 10 perc elég volt, mert már meleg volt a sütő. Azokat is dízsítettem. vágtam rájuk egy kis mélyedést és abba tettem a répát, mintha a földből állnának ki. A muffin krém nélkül is megállja a helyét, de tálaláskor kínálhatunk mellé, ha kedvünk tartja.