2012. április 3., kedd

Amaránt- kincs a tányéron!

                A cím egy kicsit sem túlzás. Valószínű, hogy akadnak olyanok az olvasók között, akik még nem hallottak róla, de semmi gond itt az ideje megismerni ezt a remek élelmiszert. 
Az amaránt egy gabona féle, amely gluténmentes, így lisztérzékenyek, babák is fogyaszthatják. Kapható nyers mag formájában, vagy pattogatott formában is és már nem csak bioboltokban:) 
De nézzük csak meg miért is olyan hasznos?

Ezt nem én fotóztam, eredetileg:
 http://ossejt-terapia.shp.hu/hpc/elemkepek/ossejt-terapia/ossejt-terapiafl7yU3n7N91202822512.jpg

Az amaránt tápanyagösszetétele:

              Egyedülállóan komplex beltartalom! Az amaránt mag beltartalmát vizsgálva és összehasonlítva a búzáéval vagy más gabonafélével több vonatkozásban lényeges eltérést mutat: az amaránt aminosav összetétele kiegyenlített, ennek köszönhetően fehérje tartalma kiválóan hasznosul (75%)

Kísérletek igazolják, hogy a nyers mag fehérjéinek biológiai értéke - ami hőkezeléssel még tovább fokozható - magasabb még a legközismertebb fehérjeforrásénál is. Nem csoda, hogy a NASA az amarántot felvette az űrhajósoknak összeállított élelmi anyagok listájára!

Külön említést érdemel, hogy a legújabb orvosi kutatások szerint a lizin (a fehérjét felépítő egyik aminosav), melyből az amaránt kiemelkedően magas mennyiséget tartalmaz, az egyik leghatékonyabb anyag az érelmeszesedés ellen vívott harcban, valamint a kollagénépítés nélkülözhetetlen anyagaként a rákos sejtek növekedésének, illetve ezek kialakulásának megelőzésében. 

Az amaránt kitűnő vas, kalcium, magnézium és cink valamint egyéb mikroelem forrás. Nemcsak a gabonák, de valamennyi fontos növényi táplálékunkat figyelembe véve, az amaránt vastartalma kiemelkedő mind mennyiségét, mind biológiai hasznosulását tekintve. Ez nemcsak a vegetáriánusok számáralehet érdekes, akiknek szervezetük vashoz juttatása táplálkozásuk egyik Achilles-pontja, hanem a világ lakosságának 20%-át kitevő valamennyi vashiányosnak.

Kiemelendő az amaránt kálciumtartalma is, amely nemcsak meghaladja a tejét, hanem biológiai hasznosulását tekintve a legjobb kalcium forrást jelentő élelmiszer. Az amaránt magnézium tartalma nagyságrenddel nagyobb a gabonafélékénél, amely jótékony hatással van az elme frissességének megőrzésére és a szívizom működésére. Ezeket a beltartalmi jellemzőket még értékesebbé teszi az amarántgluténmentessége, amelynek köszönhetően lisztérzékenyek számára is kitűnő tápanyagforrás. 

Az amaránt mag mintegy 8% olajtartalommal rendelkezik. Magas olajtartalma rendkívül kedvező zsírsavösszetétellel bír. A legújabb kutatások szerint az amaránt olaj hatékonyan alkalmazható a mellrákmegelőzés eszközeként. 
Magas rosttartalmának köszönhetően hozzájárul a rostszegény étkezési szokások hátrányainak megszüntetéséhez, és jótékonyan hat az emésztőrendszerre.

Patogatott amaránt látképe:)


                Ha ez még nem lenne elég az íze is finom. Szerintem kicsit a szezámmaghoz hasonlít ízre és illatra is, Marci szerint pattogatott kukorica:). 
Kiválóan lehet pótolni vele a lisztet pattogatott formájában vagy "nyersen" is (panír, palacsinta, töltelék, édességek), köretnek is használhatjuk, salátákhoz adva vagy díszítésnek is!

Tegnap kipróbáltam vele a banánturmixot:
  • 8 evőkanál patogatott amaránt mag
  • 1 nagy banán
  • 4 dl tej
           A tejet a banánnal összeturmixoltam és hozzáadtam az amarántot, majd még egy 5 mp-ig turmix. Pohárba öntöttem és nem viccelek ennyi volt a vacsorám, pedig csak éhségcsillapításra számítottam, amíg készítek valami "rendeset" is:). 
Meglepően finom volt, azt hiszem ezentúl nem hiányzik majd a polcunkról az amaránt mag:). És hamarosan jönnek még receptek vele!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése