2011. november 29., kedd

Pizza, ahogy mi szeretjük


Bevallom őszintén nem tudtam választani, hogy melyik fergeteges receptemet írjam fel elsőként, de aztán eldöntöttem, hogy a legutóbb elkészített ételét (amiről képem is van). Ez pedig nem más, mint egy pizza. Egy ínycsilandóan illatos, vastagtésztájú, sok sajttal megszórt pizza és a feltétek rajta....hmmm.

Sokszor készítettem már itthon pizzát, de a legelvakultabb rajongóm szerint, (aki nem más mint a barátom:) ) ez sikerült eddig a legjobban. 
Megegyezhteünk abban, hogy a pizza egy elronthatatlanul jó kaja, és nem utolsó sorban gyors is (elkészíteni és megenni is). Annyiféleképpen változtathatod, ahány alapanyag fellelhető a hűtődben és sosem lehet megunni.

A mi változatunk a következő volt (kb. 2 személy részére, de az egyik egy igazi rocker és sokat eszik):

Hozzávalók a tésztához:
  • fél kg liszt
  • egy kocka élesztő fele
  • 1 dl langyos tej
  • cukor
  • oregánó

Elkészítés:

         Langyos tejbe cukrot teszünk és ebbe morzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk felfutni. 
(Javaslom ne a radiátorra tegyétek, mert lesz egy 'szép' freskó a radiátor melletti falon, ahogy pikk-pakk felfutott és kifutott az élesztő, ez, ha így vesszük elég sportos egy étel:)).

        Kimérjük a fél kiló lisztet, közepébe mélyedést készítünk, és a mélyedésbe sót és oregánót szórunk izlés szerint. Ide kerül a felfuttatott élesztő is, majd elkezdjük keverni a liszttel.
Szükséges mennyiségű langyos vizet adagolunk hozzá, amíg összeáll a tészta. Kb. 10 percig dagasztjuk, megkérjük a férfit a háznál, hogy mutassa meg milyen izmos...:)

      Amikor a tészta szép sima, tálba tesszük, megszórjuk kevés liszttel, letakarjuk konyharuhával, és meleg helyen kelesztjük fél órát…

        Na és ezután jön az igazi művészet, hiszen innentől kezdve már a fantáziánkra van bízva minden.
A tésztát a tepsink méretére nyújtjuk és beletesszük. Megkenjük paradicsomszósszal, amit sóval borssal és oregánóval ízesítettünk. Erre tépkedünk friss bazsalikomot a konyhakertünkből, vagy a balkonládánkból, vagy szárítottat az abc-ből...
Eztán került  a mi változatunkra sonka, füstölt tarja, maradék virsli felkarikázva, piroshúsú paprika szintén karikára vágva, lilahagyma, brokkoli, gomba és sok-sok trappista sajt, hogy jól befedje az egészet.
        Ezt ezután betesszük az előre jól felforrósított, légkeveréses sütőbe és készre sütjük (kb 10-15 perc alatt), attól függően, hogy milyen vastagságban pakoltuk rá a feltéteket. 

És a végeredmény? Töltök fel képet, igaz mobillal készült és nincs profin beállítva, de majd legközelebb:) vagy segítsetek és küldjétek a ti változatotokat.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése