2012. április 3., kedd

Amaránt- kincs a tányéron!

                A cím egy kicsit sem túlzás. Valószínű, hogy akadnak olyanok az olvasók között, akik még nem hallottak róla, de semmi gond itt az ideje megismerni ezt a remek élelmiszert. 
Az amaránt egy gabona féle, amely gluténmentes, így lisztérzékenyek, babák is fogyaszthatják. Kapható nyers mag formájában, vagy pattogatott formában is és már nem csak bioboltokban:) 
De nézzük csak meg miért is olyan hasznos?

Ezt nem én fotóztam, eredetileg:
 http://ossejt-terapia.shp.hu/hpc/elemkepek/ossejt-terapia/ossejt-terapiafl7yU3n7N91202822512.jpg

Az amaránt tápanyagösszetétele:

              Egyedülállóan komplex beltartalom! Az amaránt mag beltartalmát vizsgálva és összehasonlítva a búzáéval vagy más gabonafélével több vonatkozásban lényeges eltérést mutat: az amaránt aminosav összetétele kiegyenlített, ennek köszönhetően fehérje tartalma kiválóan hasznosul (75%)

Kísérletek igazolják, hogy a nyers mag fehérjéinek biológiai értéke - ami hőkezeléssel még tovább fokozható - magasabb még a legközismertebb fehérjeforrásénál is. Nem csoda, hogy a NASA az amarántot felvette az űrhajósoknak összeállított élelmi anyagok listájára!

Külön említést érdemel, hogy a legújabb orvosi kutatások szerint a lizin (a fehérjét felépítő egyik aminosav), melyből az amaránt kiemelkedően magas mennyiséget tartalmaz, az egyik leghatékonyabb anyag az érelmeszesedés ellen vívott harcban, valamint a kollagénépítés nélkülözhetetlen anyagaként a rákos sejtek növekedésének, illetve ezek kialakulásának megelőzésében. 

Az amaránt kitűnő vas, kalcium, magnézium és cink valamint egyéb mikroelem forrás. Nemcsak a gabonák, de valamennyi fontos növényi táplálékunkat figyelembe véve, az amaránt vastartalma kiemelkedő mind mennyiségét, mind biológiai hasznosulását tekintve. Ez nemcsak a vegetáriánusok számáralehet érdekes, akiknek szervezetük vashoz juttatása táplálkozásuk egyik Achilles-pontja, hanem a világ lakosságának 20%-át kitevő valamennyi vashiányosnak.

Kiemelendő az amaránt kálciumtartalma is, amely nemcsak meghaladja a tejét, hanem biológiai hasznosulását tekintve a legjobb kalcium forrást jelentő élelmiszer. Az amaránt magnézium tartalma nagyságrenddel nagyobb a gabonafélékénél, amely jótékony hatással van az elme frissességének megőrzésére és a szívizom működésére. Ezeket a beltartalmi jellemzőket még értékesebbé teszi az amarántgluténmentessége, amelynek köszönhetően lisztérzékenyek számára is kitűnő tápanyagforrás. 

Az amaránt mag mintegy 8% olajtartalommal rendelkezik. Magas olajtartalma rendkívül kedvező zsírsavösszetétellel bír. A legújabb kutatások szerint az amaránt olaj hatékonyan alkalmazható a mellrákmegelőzés eszközeként. 
Magas rosttartalmának köszönhetően hozzájárul a rostszegény étkezési szokások hátrányainak megszüntetéséhez, és jótékonyan hat az emésztőrendszerre.

Patogatott amaránt látképe:)


                Ha ez még nem lenne elég az íze is finom. Szerintem kicsit a szezámmaghoz hasonlít ízre és illatra is, Marci szerint pattogatott kukorica:). 
Kiválóan lehet pótolni vele a lisztet pattogatott formájában vagy "nyersen" is (panír, palacsinta, töltelék, édességek), köretnek is használhatjuk, salátákhoz adva vagy díszítésnek is!

Tegnap kipróbáltam vele a banánturmixot:
  • 8 evőkanál patogatott amaránt mag
  • 1 nagy banán
  • 4 dl tej
           A tejet a banánnal összeturmixoltam és hozzáadtam az amarántot, majd még egy 5 mp-ig turmix. Pohárba öntöttem és nem viccelek ennyi volt a vacsorám, pedig csak éhségcsillapításra számítottam, amíg készítek valami "rendeset" is:). 
Meglepően finom volt, azt hiszem ezentúl nem hiányzik majd a polcunkról az amaránt mag:). És hamarosan jönnek még receptek vele!

2012. április 2., hétfő

Tavaszi epres tortácskák

                  A következő recept nemcsak nagyon mutatós, de nagyon egyszerűen el is készíthető! A vendégeinknek, családunknak persze nem kell elmesélnünk, hogy hipp-hopp megvan ez a remek, könnyű, csábító finomság, hagyjuk, hálálkodjanak csak, amiért ennyit dolgoztunk Értük! A titkot pedig tartsuk meg magunknak:).

Hozzávalók 3 tortácskához:

  • készen vásárolt piskótalapok (én csokisat és simát használtam, de elkészíthetjük a piskótát mi magunk is, de akkor már időigényesebb a dolog...)
  • 15 szem eper
  • 2 evőkanál mascarpone 
  • natúr joghurt (2dl)
          A piskótalapokból egy bögre, pohár vagy egyéb kiszúró segítségével 5cm átmérőjű karikákat szaggatunk, a 3 tortához 6 db-ot.
           Az eperből és a natúr joghurtból  epres joghurtot készítünk az alábbiak szerint. Az így elkészült joghurtot összekeverjük a mascarponéval és nyomózsákba töltjük.
           A piskótalapra a nyomózsákból krémet adagolunk, majd a megtisztított epret negyedekbe vágva  bele állítjuk a krémbe. Erre helyezzük a másik tortalapot, nyomunk rá még egy kis krémet és díszítjük egy félbevágott eperrel.  
Én nagyon szeretem az ilyen egyszerű és könnyű, nem fullasztóan krémes desszerteket.




2012. március 31., szombat

Húsvéti fészkek

                    A húsvéti asztal nem csak a menü miatt okoz sokszor fejtörést a háziasszonyoknak, hanem bizony a díszítése miatt is. Persze könnyen fel lehet dobni egy csokor friss virággal, ami nem csak jól mutat, de finom az illata és egyet jelent nálunk a Húsvéttal:). 
De bizony, ha olyan kicsi az asztalotok, mint nekünk, akkor luxus virággal elveni a helyet az ételek elől:), erre az esetre (no és nem utolsó sorban, mert isteni édesség) alkottam meg, és osztom meg veletek a következő receptemet. A képek magukért beszélnek! Próbáljátok ki és dobjátok fel velük az asztalt:). Kettő az egyben: dísz és finom, ráadásul sütni sem kell hozzá...
Én kétfélét készítettem az egyik fajta puffasztott rizsből, a másik pedig zabpehelyből készült, de szerintem még jó lehet kukoricapehelyből is!


Puffasztott rizses változat marcipán tojásokkal




Hozzávalók 5 db (puffasztott rizs) fészekhez:
  • fél tábla 70%-os étcsokoládé
  • fél zacskó vaníliás cukor
  • 3 evőkanál főzőtejszín
  • 12 evőkanál puffasztott rizs (muffin formánként két- és egy kicsi evőkanálnyi) zabpehelyből ugyanez az adag, kb 2 evőkanál/muffin forma
A töltelékhez:
  • 6 evőkanál kókuszreszelék
  • 1 csomag csokipuding
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 2 dl tej
  • 3 dl kókusztej
  • zöld ételszínezék
  • marcipán tojások ízlés szerint
                   A csokit a tejszínnel és a vaníliás cukorral vízfürdő felett felolvasztom. A szilikon muffin formákba kimérem a puffasztott rizs/zabpehely adagokat és rákanalazok 2 evőkanálnyi olvasztott csokit minden adagra. Jól összekeverem, hogy mindenhol befedje a csoki a rizst/zabpelyhet. Eloszlatom a formában, úgy hogy az alja ne legyen lyukas, és az oldalára is jusson. Amikor ez kész, egy éjszakára hűtőbe teszem. Másnap óvatosan kiszedem a fészkeket egy tálcára.
                A pudingot elkészítem és a fészkekbe adagolom, kb félig töltöm ki vele. A tetejét megszórom zöldre színezett kókuszreszelékkel és erre ültetem a tojásokat.
Érdemes kipróbálni, az apróságok el lesznek ájulva, a nagyobbak szintén:). 
Szerintem még ajándéknak is kiváló ötlet, vagy a locsolóknak ebben a fészkecskében adni át a piros tojást :).

Örömteli készülődést kívánok!


A zabpelyhes változat színes tojásokkal

2012. március 29., csütörtök

Házikészítésű epres joghurt

              Ha végre eljön az eper szezon és nem tudunk mit kezdeni az eperrel (már ha van ilyen eset :), de az eper sajnos gyorsan romlik...), akkor érdemes kipróbálni a házi készítésű epres joghurtot.  

A hozzávalók 2,3 dl joghurthoz:

  • 2dl házi natúr joghurt a piacról vagy jobb minőségű bolti pl. görög joghurt, vagy amit szeretünk
  • 5 nagy szem eper
A johurtot egy tálba öntöm, majd beleszórom az epret és összeturmixlom. Fogysztható azonal, vagy hűtőbe tesszük fogyasztásig (2- max 3 napra).
Ha a reggeli részeként fogyasztjuk tehetünk még a mixünkbe zabpelyhet! Nagyon laktató, rostban gazdag fogás, igazi vitaminbomba:).
A joghurttal megkenhetjük a palacsintánkat egy villásreggeli alkalmával, vagy leönthetjük vele a müzlinket. Sütiben is jól hasznosítható, egyszóval ha tehetitek próbáljátok ki!


2012. március 28., szerda

Spenótos- lazacos canneloni

                   A következő recept igazi tavaszi fogás:) először is, mert tavasszal megjelennek az első szabadföldi növények (spenót,  újhagyma, fűszernövények) és mert ilyentájt valami laktató, gyors és könnyű ételre vágyunk. Kint süt a nap, nagyon szép az idő és nincs túl sok kedvünk hosszasan a konyhában sütni- főzni... Nos, aki egyetért velem ebben, biztosan kipróbálja majd a következő receptet:). 
Húsvétkor el lehet készíteni lazac helyett a maradék főtt sonkával, illetve nyugodtam becsempészhetjük a töltelékbe a maradék főtt tojásokat is, márha akad ilyen... 
Vegetáriánusok is próbálják ki nyugodtan a húst elhagyva is kiváló fogás!

A recept a következő (3 éhes felnőtt vagy 4 nem nagyétkű felnőtt számára):
  • 2 csomag füstölt lazac (én a Viking márkájút használtam 200 g/ csomag)
  • 30 dkg fagyasztott spenót (sajnos még nincs friss leveles)
  • 2 szál újhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 dl főzőtejszín
  • 3 tojássárgája (Amikor csak fehérjéket kell használnom a recepben a sárgájákat felcimkézem és lefagyasztom. Szobahőmérsékleten felengedem és már használhatom is.)
  • 10 db canneloni tészta
  • füstölt parenyica sajt, ízlés szerinti mennyiség
  • só, bors
  • 2 evőkanál olaj
  • evőkanálnyi margarin
  • a díszítéshez bazsalikom levél 
                    Egy nagy lábasban felteszünk forrni vizet, majd ha forr sózzuk és egy kis olajat öntünk hozzá. A cannelonikat óvatosan beletesszük, nehogy eltörjenek és négy percig főzzük. Ezután levesszük a tűzről, leöblítjük hideg vízzel és félretesszük.
                    Miközben fő a tészta elkezdjük elkészíteni a tölteléket: egy serpenyőben megolvasztjuk a margarint és rádobjuk a megtisztított, felkarikázott újhagymát, és a fagyasztott spenótot, összekeverjük és lefedve pároljuk egy- két percig, amíg a spenót felenged. Ezalatt a lazacdarabokat feldaraboljuk nem túl kicsi darabokra és ha felengedett a spenót rádobjuk a lazacot is, sózzuk. Összeforgatjuk at egészet a 2 gerezd zúzott fokhagymával és felöntjük 1 dl főzőtejszínnel, majd lehúzzuk a tűzről. A tojássárgákat a maradék tejszínnel botmixerrel összemixeljük, hogy szép egynemű mártást kapjunk. 
                      Előveszünk egy tűzálló tálat és minden cannelonit félbevágva szépen beleállítjuk őket, egymás mellé. Én egy négyszögletes 24x 10 cm-es szilkonformába sütöttem. Szóval miután felállogattuk a cannelonikat elkezdjük őket megtölteni a töltelékkel. Mikor elfogyott a töltelék a canneloni mellé öntjük a tejszínes mártást és betoljuk a sütőbe légkeveréses fokozatra 160-170 fokra. Mikor a tejszín megszilárdult a canneloni körül rászórunk egy kis reszelt sajtot és tovább sütjük a sajt pirulásáig. 
                      Tálaláskor megszórhatjuk még egy kis sajttal (mert abból ugye sohasem elég:)) és tehetünk rá egy szép levél bazsalikomot. 
Vigyázat, nem kell belőle sokat enni, csalóka de nagyon laktató!



Húsvétváró répatorta


              
            Végre megállíthatatlanul tör előre a tavasz! Megjelentek az illaos virágok, kibújtak az újhagymák a föld alól, újra élénk zöldek a fűszernövények! 
                     Közeleg a Húsvét is és ha Húsvét akkor sonka és tojás, no meg a torma, bárány, újkrumpli, sárgarépa. Édességek, torták, eper, tejszínhab, csoki, tojáslikőr....
Remélem receptjeimmel hozzájárulok az örömteli készülődéshez, és sokan kipróbáljátok őket! 


              Az első húsvéti recept, amit megosztok Veletek, egy sütemény, méghozzá a RÉPA TORTA. Mivel ilyenkor a lányos házaknál előfordulnak vendégek locsolkodás, no és öntözés végett :) és a család is összegyűlik ezért remélem adok néhány hasznos receptet- tippet, hogy mivel kínáljátok őket, dobjátok fel a jól bevált ünnepi menüsort:).

             A répatorta abszolút illik az ünnepi hangulathoz és remekül díszíthető többféleképpen is. Éppen ezért szeretném bemutatni Nektek egy pár, általam készített díszítési formát, hogy ne csak az unalmas cukormázas bevonattal tudjuk elbűvölni a családot, vendégeket! De ha most sütitek meg, és nem vártok vele az ünnepig, abszolút segít ráhangolódni az ünnepvárására is:).
               Először is megsütöttem a tortát a következő recept alapján egy 28 cm átmérőjű kapcsos tortaformában:

  • 4 egész tojás
  • 10 dkg olvasztott margarin
  • 3dl cukor
  • 1,5 teáskanál szódabikarbóna
  • 2 teáskanál fahéj
  • 2 csomag vaníliáscukor
  • 3 dl liszt
  • 3 evőkanál mascarpone
  • 50 dkg rizsnek megfelelő durvára darált dió (nincs mérlegem így a poharas mérőkén mértem ki)
  • 5 db (közepes) sárgarépa reszelve
                 A tojásokat szétválasztom. A sárgáját a cukrokkal fehéredésig keverem. Hozzáadom a mascarponét és a szódabikarbónával, fahéjjal elkevert lisztet hozzászitálom. Ehhez a masszához adom a reszelt répát, diót és ezekkel is jól összekeverem a robotgéppel.
A fehérjéket felverem kemény habbá egy csipet sóval és óvatosan a masszához adom, ügyelve, hogy ne törjem nagyon össze, alulról felfelé keverve, de azért nem kell túlaggódni! 
                      Az egészet egy sütőpapírral kibélelt tortaformába öntöm és a 180 fokosra előmelegített sütőbe teszem, 150 fokon készre- tűpróbáig sütöm.
Miután megsült kiveszem a sütőből és a formában hagyva megvárom, amíg kihül. (Apropó, ha valakinek van ötlete arra, hogy a répatortáimban miért feketedik meg a dió várom a hozzászólásokat kommentekben:).)
Ezután kezdhetjük a díszítést :) 

Répatorta A'la Nature
 Szóval a fent látható kép volt a kiindulás, erre próbáltam variációkat, meg is lehet porcukrozni és jöhet rá a répa marcipán:).

Répatorta cukormázzal
 A fenti képen cukormázat tettem a répatorta tetejére és egy kis frissen szedett mentát. A cukormázat tubusból nyomtam rá (Dr. Oetker termék) ez így volt a legegyszerűbb, de aki nagyon elszánt készítheti maga is:).

Répatorta mascarponés krémmel
 A következő megoldás a mascarponés krém, melyet több recept is ajánl a répatorta tetejére. Én egy szelethez 2 evőkanál mascarponét kevertem ki egy fél citrom levével és egy fél csomag vaníliáscukorral szép simára és ezt kanalaztam a tetejére. Került rá még némi reszelt répa és menta a színe és az illata kedvéért :).

Répatorta darált dió kéregben
 A fenti képen látható szeletethez durvára daráltam egy marék diót. A tortaszeletet vékonyan bekentem baracklekvárral és erre szórtam a diót..

Mandulás répatorta
És végül a legutolsó képen mandulaszeleteket szórtam a baracklekvárral vékonyan megkent torta tetejére. Mennyei!

Szóval most van egy kevés répatorta nálam jön valaki segíteni megenni?:)

2012. március 23., péntek

TIRAMISU

            Az olasz kedvenc, ami nálunk messze megelőzi a mostanában "húde" kedvenc macaront:). Na, nem mintha macaronban kéne mérni az életet, de kevesebb idő megy el a tiramisu elkészítésével és tovább el is áll. 
Nemrég síelni voltunk és valaki megkért, hogy ugyan készítsek már egy nagy tál Tiramisut, hogy jusson mindenkinek, így hát sokadjára is elkészítettem, de most le is fényképeztem.

A recept rém egyszerű, azt használom, ami a mascarpone-s doboz belsejében található, némi változtatással.

Hozzávalók 8 személyre:

  • 500 g mascarpone
  • 6 db egész tojás
  • 6 evőkanál kristálycukor
  • 3 dl hideg, fekete kávé
  • 2 dl tej
  • 2 csomag vaniliás cukor
  • 400 g babapiskóta (szigorúan a nem cukrozott, hiszen ez nem málik szét annyira, mint a cukrozott társa)
  • 2 evőkanál rum/rumaroma
  • 2 evőkanál vanília eszencia
  • 6 evőkanál keserű kakaópor
             Én a kávé elkészítésével szoktam kezdeni, felhasznállásig van ideje hülni. Szóval elkészítem a kávét, hozzáöntöm a rumot, vaníliaeszenciát és a tejet, mélytányérba öntöm és félreteszem.
             Jöhetnek a tojások, amiket szétválasztunk két nagy tálban. A fehérjéket kemény habbá verjük, apránként hozzáadva 3 evőkanál cukrot és egy csomag vaníliás cukrot. Ezután a tojássárgákat is elkezdjük a kikeverni, fehéredésig, ehhez is hozzáadva a maradék cukrot, vaníliáscukrot és végül a mascarpone krémsajtot. Az egészet jól összekeverjük, majd óvatosan (de nem túlaggódva) hozzáadjuk a masszához a fehérje habot is. 
             Ekkor előkészítve a tálat, amibe összerakjuk a Tiramisunkat, elkezdjük a rétegelést. A piskótákat belemártva a kávés keverékbe, lefektetjük a tál aljára egy rétegben, vigyázva, hogy ne ázzanak el teljesen. Ezután jöhet egy réteg krém rájuk, majd megszórjuk keserű kakaóporral. És így tovább, addig rétegezzük, amíg van hozzávalónk, ügyelve, hogy a tetejére krém kerüljön! 
             Legvégül betesszük a hűtőbe és tálalás előtt a tetejét is megszórjuk kakaóporral. Higyjétek el nagy sikere lesz, amikor egy finom vacsora után az asztalra kerül a nagy tál. Családon belül elég mindenkinek egy kanál, úgysem lesz mit visszatenni a hűtőbe. :)


A kísérletezők kedvéért íme 2 link a Tiramisu egyéb változatairól, amiket majd szeretnék én is kipróbálni, de valaki nem engedi :)... 

Lime-os változat David Roccotól és a Csokis változat nagy kedvencem, Jamie Olivertől.

2012. március 8., csütörtök

Avokádó krém, "kicsit" másképpen:)

                A következő videó nagyon ötletes és, aki ismeri az avokádókrém hozzávalóit könnyen be tudja helyettesíteni:), aki nem annak egy kis segítség: avokádó, fokhagyma, paradicsom, lime, csili, só, bors:)
Jó szórakozást kívánok, no és rajta, lehet egyet készíteni igazi hozzávalókból is!

Kattints ide a videóért!

2012. február 29., szerda

Albert kekszes "süti"

                A következő recept egy édesség, amely sütés nélkül készül. Igaz egy éjszakára a hűtőben, vagy hideg helyen magára kell hagyni, ( és reménykedni, hogy a manók nem eszegetik meg éjjel), de másnap nagyon jól tud esni, mikor már el is felejtettük, hogy mi van a hűtőben:). Imádtuk gyerkkorunkban és most is imádnivaló.



A hozzávalók:
  • 1 nagy csomag Albert keksz (két fajta kiszerelésben lehet kapni, nos a 220 g-os kell)
  • 1 csomag csokoládépudingpor
  • 2 evőkanál liszt
  • 2evőkanál keserű kakaópor
  • 2,5 dl tej
  • 1 dl feket kávé
  • 25 dkg margarin
  • 25 dkg kristály cukor
  • kókuszreszelék
               A száraz hozzávalókat (kakópor, pudingpor, cukor, liszt) összekeverjük. Hozzáadjuk a tejet és a kávét, csomómentesen elkeverve felfőzzük, mintha pudingot készítenénk. Ha kellőképpen besűrűsödött (kicsit sűrűbb lesz, mint a normál puding), akkor elzárjuk a lángot és apránként elkeverjük benne a margaint, hogy szép, fényes, egynemű krémet kapjunk. 
                Egy őzgerinc formát kibélelünk fóliával, meghintjük kókuszreszelékkel. A kekszet megkenjük egy teáskanálnyi krémmel hozzátapasztunk egy másik kekszet és így sorba berakva a formába haladunk, amíg el nem fogy a keksz. Egy hosszú kekszes-krémes kígyót kapunk, aminek a külsejét megkenjük a maradék krémmel, majd körbeszórjuk kókuszreszelékkel. Végezetül becsavarjuk jó szorosan a fóliába és hideg helyre tesszük. Másnap ferdén szeletelve tálaljuk reggeli, ebéd, uzsonna, vacsora előtt, után avagy helyett :). 







Konyhakiállítás

Kedves sütős-főzős, enni, kostolgatni szerető olvasóim!

Figyelmetekbe ajánlanék egy nekünk való programot:) Konyhakiállítás Március 2-4-ig a Papp László  Budapest Sportarénában!
A konyhai berendezések kiállítása mellett séfek főznek, sütnek, lesznek bemutatók, kóstolók nyereményjátékok...
A részletekért kattints!


Szép napot, jó hétvégét kívánok!
Nuts 'N' Roll

2012. február 28., kedd

Müncheni minivakáció: ételek és egyéb érdekességek 5. nap

Február 19. ötödik nap ( BMW Welt, BMW múzeum, olimpia park, repülés, Budapest)

            Elérkezett az utolsó, azaz az 5. nap. Vasárnap volt és eső szemerkélt, de nem gond, mert szombaton csodás napsütésünk volt és mára úgyis benti programokat találtunk ki:).
                  Az első utunk a BMW Weltbe vezetett, ami a BMW gyár, múzeum és bemutatóterem egyben. BMW világ:) a bemutató teremben igazán sok mindent lehet csinálni, vannak játékok, be lehet ülni az autókba, volt motoros bemutató, fel lehet ülni motorokra is és az egész nagyon csillogós, varázslatos hely, a férfiak egyik paradicsoma:). Bár bevallom nekem is tetszett ez, az...

Azt hiszem még nőnie kell:)
Kinéztünk egy kocsit, de kizáró ok, hogy nem fér bele Szotyi (a vizslám) szállító doboza...persze "csak" ez volt a baj vele:).
Tovább mentünk a BMW múzeumba, ahol a kezdetektől meg lehet csodálni a BMW autókat, motorokat, sőt olyan egyediségeket is, mint a Z8- as BMW, amelyből egy párat gyártottak és bizony ez volt az egyik 007-es autó. Ezét már megérte, de sajnos beülni ebbe nem lehetett:).
Arra nem kaptunk választ a múzeumban, hogy a BMW minek a rövidítése, így utánanéztem  neten, hogy meg tudjam írni, ha már ez a téma. A BMW a Bayerische Motoren Werke rövidítése, bár lehet, hogy ez annyira egyértelmű, hogy azért nem írták ki:).
A bemutatóterem egy része belülről, ezen a lépcsősoron motorozott föl és le a bemutatón a srác
Az X3-ban, épp felfedeztem a tetőablakot:)

A múzeumban is fotóztam egy párat és mivel ezekről nem beszélni kell, meg is osztok néhány képet:).



Típus és évszámok damilon lógatva

A 007-es ügynöki kocsi

Hihetetlen, hogy nem tudtam úgy lefotózni, hogy egyszínűek legyenek, szóval eredetileg mind mélybordó, vagy olyasmi, de itt olyanok, mintha a nap kiszívta volna a szinüket:)

A BMW Welt épületei kívülről (a "csésze" a múzeum)
                  A BMW múzeum után eljött az én időm és meglátogattuk az olimpia parkot, ahol az 1972-es olimpia került megrendezésre. Történelmi helyszín, történelmi élmény:). Bár Marci nem érezte át, hogy pontosan melyik járdán lépked, de mivel járt erre a Metallica is, mindjárt máshogy érezte magát. A toronyban ugyanis van egy kis rockmúzeum:). Mindketten megtaláltuk a magunknak való látnivalót.
Az olimpia park téképe
             Először felmentünk a parkban található toronyba, ahol a liftút előtt ebédeltünk egy jót (elvégre is ez egy gasztro blog).:)
A bazsalikomos pestós penne receptje:
Hozzávalók:
  • penne tészta
  • 2 marék bazsalikom
  • 2 kávéskanál fenyőmag
  • olivaolaj
  • só, bors
  • fokhagyma
  • koktélparadicsom
  • parmezán sajt
  • díszítésnek hirtelen bő olajban kisütött ruccola csipsz
            A penne tésztát bő, sós vízben kifőzzük. A bazsalikomot a fenyőmaggal, egy gerezd fokhagymával és az olivaolajjal leturmixoljuk, sóval borssal ízesítjük. A kifőtt tésztát megforgatjuk a pestóban, tetejére parmezánt reszelünk és megszórjuk a ruccola csipsszel, ízlés szerént 2-3 szem koktél paradicsommal.

Pestos penne ala münchen:)
                  A toronyba lifttel mentünk fel, ami nem kicsit volt gyors. Reménykedtük a beígért szép kilátásban, de a jégcsapok miatt nem engedtek fel a fotós szintre, így egy ablak mögül csodálhattuk a panorámát, amely elég szürke és semmitmondó volt az évnek ezen szakában. A rockmúzeum is maga volt a vicc kategória, hiszen állítom, hogy Marci szobájában több erekje van, mint ott volt, arról nem beszélve, hogy mit keres Shakira avagy a Back Street Boys plakátja a falon?

                  A torony után elsétáltunk az olimpiai uszodához, amely ma is, mint a többi sportlétesítmény látogatható és használható a nagyközönség számára. Jó lett volna úszni egyet, elmondani, hogy egy olimpiai medencébe ugrottam fejest, de erre sajnos nem volt időnk. 
Az olimpiai tó a toronyból fotózva

Az olimpia stadion
Az uszoda bejárata

Az uszoda belülről
A parkból hazafelé vettünk még két óriási palacsintát és irány a repülőtér...Itt ért véget a müncheni minivakációnk...

2012. február 21., kedd

Müncheni minivakáció: ételek és egyéb érdekességek 4. nap


Február 18. ( Neuschwansteini kastély, vacsora, borozás, „pálinkázás”)

                    Ma szombat van és a reggel korán indult, ez az első reggeli, amit együtt fogyasztottunk el :). Az idő szuper! Hétágra süt a nap, irány az autókölcsönző és a mára betervezett mesekastély.
Már az odavezető út is varázslatos volt, ugyanis a navi elirányított minket kis sífalvakba, pihenőnegyedekbe a hegyekben. 
Mindenfelé hó és napsütés. Hangulatos kis házak, boldog, játszadozó gyermekek. Az autónk is egy felsőkategóriásra sikeredett, igen jól éreztük magunkat benne :).
               A neuschwansteini  kasély a bajor hegyekben található, Hohenschwangau falucskájában „rejtőzik”. Képeken már láttam ezelőtt, de nem hittem volna, hogy élőben is ilyen lenyűgöző látványt nyújt. A kastély, mintha tényleg egy mesekönyvből lépett volna elő, a szikla amin áll, a kacifántos tornyai, a színek, amik körülveszik. Egyszóval csodaszép, de a képek szerintem önmagukért beszélnek. Azt azért hozzátenném, hogy restaurálás alatt van 2012 végéig a fő tornya és az egyik hátfala, de azért érdemes ellátogatni ide (is).
Ezt a képet nem én készítettem, a honlapról szedtem le, hiszen ilyen szögből mi nem láttuk...

              A kastélyt nem lehet autóval meglátogatni, le kell parkolni a falucskában. Nem lehet önállóan látogatni a kastély belsejét, csak vezetővel. Megvettük a jegyeket és még volt egy óránk a turnus indulásáig. A faluból megy fel busz is, amivel fel lehet menni, de az ma éppen nem járt, nem mintha azzal akartunk volna menni. Kényelmes tempóban fel lehet sétálni 20 perc alatt, fenyvesekkel övezett hegyi, kanyargós kis úton. De, aki szeretne lovaskocsival is megteheti ezt az utatJ. Komolyan mondom varázslatos.
A kastély és mögötte a tó, aminek jelentős szerepe volt...(http://www.neuschwanstein.de)

               A kastély Bajorország királyáé, II. Ludvigé volt. 1886, a király halála után egyből át is adták a látogatóközönségnek, habár sosem készült el teljesen. Az egyik szint teljesen üres, büfét és múzeumot rendezett be rajta a mai kor embere, mondhatom nem ez a legszebb része:).
A királynak nem volt felesége és utódai sem, és körülbelül fél évet lakott a kastélyban. És, hogy miért csak ennyit? Nos a halálát rejtély övezi, meg is osztom veletek a mesét.
             Egyszer volt hol nem volt II. Ludvig, bajorország királya. Ez a király szép barátságot ápolt Wagnerrel a híres neves zeneszerzővel, akinek sok operát köszönhetünk. Azonban valakinek útban volt ez a király és megvádolta, hogy szellemileg nem ép, vizsgálják meg. A vizsgálatra nem tudni, hogy sor került-e, de az biztos, hogy a  bíroság elítélte, ugyanis egy orvos megállapította róla, hogy mentális betegsége miatt nem alkalmas a királyi feladatok elvégzésére... Az ítélet után száműzték neuschwansteini kastélyába,  királyi feladatai alól felmentették. A kastélyt ekkor már 17 éve építették, és lakható állapotban volt, a király azonban még nem lakott benne fél évet sem. 
                A bírósági ítélet után két nappal "rejtélyes" körülmények között meghalt. A rejtély azonban nem is  annyira rejtély, hiszen szerintünk elég egyértelmű, hogy nem volt elmebeteg, hanem az a valaki, aki kérte a vizsgálatot meg akart tőle szabadulni végleg. 
Két nappal az ítélet után történt ugyanis, hogy pszichiáterével együtt éppen a kastély mögötti tavon csónakáztak, amely csónakázásról sem a király sem az orvos nem tért vissza... Mindenki eldöntheti, hogy mit hisz, holttestüket a tóban találták meg és tuti nem cápa támadta meg őket... 
Amint említettem a  király jó barátja volt Wagnernek. Az egész kastélyt Vágner operái ihlették. Olyannyira, hogy egy színházi festő álmodta meg a kastély kinézetét, az alapján, hogy a király mesekastélyt kért tőle. 
            A kastély belső berendezése egy-egy opera díszleteit, részleteit adják vissza. Van például egy szoba, ami egy az egyben egy barlang és szintén az egyik operából a díszlet. Ebből a barlangszobából nyílik egy csodálatos, üvegezett erkély, loggia, amely a kastély oldalán található és gyakran teázott olvasgatott ezen a helyen...Lélegzetelállítóan szép! Mondhatom volt ízlése...
A király hálószobája (http://www.neuschwanstein.de)

            A Neuschwanstein, szó szerinti fordításban Újhattyúkövet jelent és igen sokszor köszön vissza a hattyú motívum: kilincseken, fali festményeken, porcelán hattyúk formájában. A király kedvenc állata volt, illetve egy régi bajor lovagrend is a hattyút használta jelképének. 
A kastélyban található egy színházterem, ami az utolsó elkészült szobája a kastélynak, a király halála előtt egy héttel fejezték be...
        A kastély vezetékes folyóvízzel rendelkezett, és telefonnal! Igen itt található az egyik legrégebbi telefonkészülék, igaz csak a másik kastélyt és a postahivatalt tudta hívni:). Mivel II. Ludvig adott a korszerű berendezésekre, ezért természetesen nem hiányozhat a modern KONYHA, ami még ma is megállja a helyét, sőt! 
A kastélyt kivülről is megnéztük...Habár lezárt és tiltott úton mentünk, nem hagyhattuk ki a veszélyesnek tartott hídat, amiről szintén szép kilátás nyílik a kastélyra. Egyáltalán nem volt csúszós, csak havas az út, nagyon jót sétáltunk.
A kastély a hídról. Ezen látszik a kis kiugró üvegezett teázós, olvasós erkély

A lovaskocsi

A bal oldali a végzetes tó, és a kastély, amit fel tudott hívni telefonon:)

                A fárasztó, kirándulós nap után este 7 körül értünk be a városba és nagyon éhesek voltunk. Jártunk több helyen is, de végül egy, a piac tér melletti olasz helynél döntöttünk, mert kicsit sok volt már a csülökből, kolbászokból, perecekből...
A hely nagyon hangulatos volt, "pálinkával" (,amit azért vétek annak nevezni... ugyanis olasz rövidet, grappát ittunk) kezdtük az estét és borral, sörrel folytattuk. Közben megérkezett a vacsora is, lasagna és tonhalsaláta. Ez utóbbi ugyan a képen jól mutat, de minden nagyképűséget nélkülözve én jobbat készítek...
Az étterem előtere 
A jól mutató tonhalsaláta...

Sokáig beszéllgettünk, míg végül a pincérnő szólt, hogy zárnának... Hát így ért véget a minivakációs utolsó müncheni vacsoránk. 


Müncheni minivakáció: étele és egyéb érdekességek 3. nap

Harmadik nap: Febuár 17. (Szt. Pál katedrális, Miasszonyunk temploma, városi pillanatképek, vacsora, Augustiner am Platz)


              Elérkezet a péntek reggel. Sajnos az idő nem volt túl vidám, nagyon fújt a szél és esett a hó, ezért délelőtt blogot töltöttem fel, mert a tegnapból tanulva sok a fél nap az utcán...
              Délután 2-kor indultam neki a városnak. Nem a megszokott irányba indultam el, hanem egy másik úton, ugyanis megláttam egy templomot, igen közel a hotelhez és meg szerettem volna nézni, hogy melyik is az. Nem más, mint a Szent Pál katedrális. Iszonyú méretekkel rendelkezik, alig tudtam lefényképezni:).
Szent Pál Katedrális hátulról
Szent Pál Katedrális előről
    




      Továbbindultam a belváros felé, ugyanis szerettem volna közelebbről is megcsodálni a Miasszonyunk teplomát. 1468-ban tették le a Mária-templom, ismertebb nevén a Frauenkirche alapkövét, és mindössze 20 év alatt fel is építették. Ezt a templomot belülről is meg lehet nézni, fényképezni is szabad, csak tiszteletben kell tartani a benne imádkozókat. 
Ez a templom München egyik jelképe, szóval minden képeslapon rajta van. Bevallom őszintén nekem nem ez tetszik a legjobban a két hagymakupolájával, de ízlések és pofonok. Mindenesetre Mária az egész ország és a város védőszentje is, tiszteletére építették. Sajnos az egyik tornya és a főbejárata fel van állványozva, ez kicsit el is csúnyítja a képeket...
A Mária templom


 Készítettem néhány pillanat és életképet a városról, hiszen annyi minden más, mint nálunk.
A kéregetők az utcán, a járművek színei, a megoldások:) Íme egy kis ízelítő:

Így pózol, ha pénzt kap:)
Kéregető megoldások...
Egy Münchenben szokványosnak számító kéregető
És még egy:)


A villamosok kékek

A taxik vajszínűek


Az újságárus" bódé" itt ilyen
A rendőrautók zöldek
             
















              Bementem élelmiszer boltokba és elcsodálkoztam, hogy mennyi minden kapható itt, ami nálunk nem. Olyan hozzávalók, amik egyből meghozzák az ihletet a vacsorához, olyan igényesen berendezett az egész bolt, hogy megvenne az ember mindent. Miért van az, hogy ez már a második ország, ahol az Evian ásványvíz a legolcsóbb kategória? És ez nem azt jelenti, hogy a többi méregdrága, hanem éppen azt, hogy az Evian nagyon olcsó! 

                 Este egy Augustiner am Platz nevű helyre ültünk be, ami a Hofbrauhaus mellett található és nem ugyanaz, mint amiben első este vacsoráztunk. Az Augustiner ugyanis egy sörfőzde, szóval sok hely viseli a helyét. Ez egy nagyon kis hangulatos étterem, hatalmas, ugyanakkor mégis szeparáltan lehet vacsizni.  Volt saját asztalunk, aminél csak ketten ültünk! :) Több emeletes és a személyzet is nagyon kedves volt. 
               Sült csülköt rendeltem, krumpligombóccal és káposzta salátával hozták. Nem mondom, hogy nem volt kis adag, és az íze nagyon nagyon finom volt. A bőre olyan ropogósra sült, hogy bármelyik csipsz elbújhat mellette. Az merült fel bennem a vacsora végeztével, hogy az állatmenhelyek miért nem szövetkeznek az éttermekkel? Hiszen annyi megmaradt hús, csont és egyéb finom falat keletkezik, amiből egy csomó állat is jóllakhatna...
A Marci kacsacomb pecsenyés tálat rendelt, amit egy szelet csülök kísért, a köret nála is ugyanaz volt, csak ő lilakáposztával kapta. Most is nagy volt az elhatározás, hogy eszem desszertet, de esélyem nem volt rá:).
Sörök itt is tesztelve, hazaséta, holnap korán lesz a kelés!

Az Augustiner am Platz belülről
Bizonyíték, hogy megpróbáltam...:) és látszik, hogy ízlik
A csülök, krumpligombóc, sült kacsacomb, lilakáposzta saláta