2012. február 16., csütörtök

Müncheni minivakáció: ételek és egyéb érdekességek 1. nap

            Üzleti útból kifolyólag tettünk egy kis utazást Münchenbe. Marcinak dolgoznia kellett, nekem pedig felfedeznem a várost, mondhatom igen "szörnyű feladat". Ezek a bejegyzések erről fognak szólni, az 5 napos minivakációnkról.

Első nap: Február 15. (Repülés, Augustiner, sörözés, vacsora, Paulaner, sörözés)

               Az indulás nem ment gördülékenyen, ugyanis előző nap este kaptunk egy smst, miben járatunk törléséről értesítettek... Egy kis telefonálgatás és elintézve, hogy egy későbbi géppel indulhassunk. A terv persze az volt, hogy 9-re Münchenbe érkezzünk. Még aggódtam is, hogy csak 14:00-tól lehet elfoglalni a szobát és addig meg ne fagyjak a csomagokkal a városban. :)
               Azonban úgy alakult a nagy hó miatt, hogy csak 12:55-kor indul a gép. Semmi gond, legalább lesz időnk kialudni magunkat.
Nos a helyzet az volt, hogy nem csak a müncheni reptér lett tele hóval, hanem a budapesti is, ezért 2 órát a gépen ültünk a reptéren, mert nem engedtek minket felszállni! Ezért mondhatom, hogy én 3órát ültem a repülőn, mire megérkeztem :) Az repülőút hamar eltelt, kaptunk egy szendvicset is, ami délután 3-kor igen jól esett:). 
           A Lufthansa légitársasággal utaztunk, ami azért kapcsolódik ide, mert ugye Német...Történt ugyanis, hogy játszottam a telefonon és közben hallgattam a pilótát, majd mikor befejezte mondtam is nagy boldogan a Marcinak, hogy "Jé, én tényleg tudok németül, mert minden szót értettem!", mire ő közölte, hogy "igen, mert angolul beszélt...":) Igazából tényleg nem németül beszélt, de egy két dolgot azért németül is értek:)

          16:30-ra már nálunk voltak a csomagok, és elindulhattunk a szállás felé. Szeretném kihangsúlyozni, hogy ne taxival tegyétek meg a müncheni reptér- München belváros utat, ugyanis mi kicsit drága tanulópénzt fizettünk...csupán 32 km.

                  A szobát átvéve elindultunk enni egy jót. Szakadt a hó és nagyon hideg volt, csupa latyak volt minden. Az utca végére érve már át is ázott a fantasztikusan meleg csizmám, ami nem túl vízálló, de tényleg meleg! Mivel így nem maradthattam és már amúgy is tervbe volt régóta, hogy beszerezzek egy vízálló-télálló- meleg cipőt, ezért elkezdtünk keresni egyet. 
Találtunk is egy boltot a sok száz közül, ahol tetszett ez-az... Fel is próbáltam egyet, majd arrébb mentem a fél pár csizmámat otthagyva, hogy egy másikat próbáljak. Mondtam is, hogy ide kéne hozni, mert milyen már, hogy a bolt másik felén hagyom, de aztán nem foglalkoztam vele:)
Egyszer csak látom Marci rohan az otthagyott fél pár csizmámhoz, ami megtetszett két leányzónak és már nézegették, hogy hányas és hol az ár rajta:) Marcit sem kell félteni, egyből adta is volna el, ugyanis nagyon tetszett nekik:) Végül aztán nem akartak 200 Eurót adni érte (nem is értem miért), de mi megvettük életem első meleg, vízálló cipőjét.

                 Ezekután nem tarthatot vissza semmi a vacsorától, be is tértünk egy autentik német sörházba, az Augustiner-be. 

Az Augustiner bejárata, nappali fényben

Tele mindenféle nációval, tömött asztalok, beszélgetés, nevetés, zsivaj. Leültettek egy asztalhoz, amin 5 másik emberrel osztoztunk, de állítólag ez Németország:) A kaja kiváló volt, bár sokmindent nem értettem az étlapból, de jót választottam. 

Vegyes tál: nokedli, baconnel grillezett csirkemell, tejszínes erdei gomba ragu, töltött kolbász, sülthagyma.

          Marci itt is ellenőrizte a sörök minőségét, jelenti ide is érdemes ellátogatni! :) Rám kicsit furán nézett a pincér, mikor közöltem, hogy csak vizet kérek, ha nincs őszibaracklé...:) 

        Ezután, hogy lemozogjuk sétáltunk egy keveset a hóesésben, majd betértünk egy Paulaner Brauhaus-ba. Marci eltökélt szándéka, hogy megszeretteti velem a sört, de bevallom őszintén nem sikerült neki ezidáig. Búzasört ivott, én is megkóstoltam, de az az igazság, hogy akkor is SÖR, maradtam a gyümölcslénél.

Mivel korán volt másnap a kelés, ezért erre a napra ennyi jutott. 



2012. február 4., szombat

Megfejtés 2.: Papaya

Igen- igen a fejtörőben szereplő  képen a papaya látható és a magjai elég nagyban:) 
Íme a teljes kép:


Ez a növény fán trem és gyümölcse a levek alatt helyezkedik el. Számos jó hatása mellett A, C és E vitamin forrás. Víztartalma említésre méltó, hiszen 90%, így nyári napokon  dinnyéhez hasonlóan üdítő hatású gyümölcs. 

Hogyan fogyasszuk?

A héja élvezhetetlen, azt el kell távolítani. A gyümölcs húsa ehető, édeskés az íze és narancssárga a színe. A magjai nagyon csípősek, ezért a fogyasztásuk nem ajánlott. 
Nyersen is fogyasztható, sőt főleg úgy édemes (szerintem), gyümölcssalátába is teszik, de más jellegű saláta hozzávalója is lehet. Püré formájában krémek és italok készítéséhez használható, párolva lehet akár köret, befőzve kompót, vagy lekvár alapanyaga lehet. 
Ha kettévágva citromlevet ( ez el is hagyható) facsarunk a húsára, dinnyeként fogyasztható, kikanalazva a héjból.
Érdemes kipróbálni, mert egészen más az íze, mint aszalva a műzlikben vagy italként a dobozos üdítőkben...már ha azokban tényleg papaya van...

2012. február 3., péntek

Fejtörő 2.

Mit ábrázol a kép?



A válaszokat, találgatásokat a megjegyzés rovatba várom, a megfejtés holnap olvashatjátok itt a blogon:)

2012. február 1., szerda

Passió gyümölcs

            

           A passió gyümölcs másnéven maracuja, a golgotavirág félék családjába tartozik. Virága rendkívül mutatós leginkább egy földönkívüli szerzetnek látszik :) zakintoszi nyaralásunkon fotóztunk is, akkor még nem tudván, hogy maracuja bokrot látunk.
             Érdekesség, hogy passiógyümölcs név a virág szimbolikájára vezethető vissza: a bibék a 3 szeget jelképezik, amellyel Jézust a keresztre feszítették, a korona a töviskoszorút, az 5 porzó pedig Krisztus sebeit szimbolizálja... Angolul passion fruit néven fut, magyarul mindkét neve (passiógyümölcs és maracuja) is elterjedt, ám kevesen tudják, hogy a két név egyazon gyümölcsöt takar...

Mérete leginkább egy tyúktojáshoz hasonlítható, formája kerekded. 
A maracuja C-vitamin tartalma számottevő, de tartalmaz még B1 és B2 vitamint is.
Ásványi anyagokban is rendkívül gazdag, így növeli a szervezet ellenállóképességét.

                A maracuja frissítő hatású gyümölcs, amely íz- és illatvilága nagyon intenzív. Akkor érett, ha a héja sárga- pirosas esetleg sötétbordó, és kezd ráncosodni. A túlérett gyümölcs túlságosan savanykás ízű. A belseje a magokkal együtt fogyasztható, héja azonban kuka...

        Rendkívül kedvelt aromája miatt sok helyen nyersen fogyasztják: belseje kettévágva jól kikanalazható (ne feledjük, a magok is fogyaszthatók), de készítenek belőle édességeket, desszertöntetek és italokat is, sőt a lekvároknak sajátos ízt kölcsönöz. A maracuja sokszor koktélok elmaradhatatlan "kelléke". Nagyon ízletes, ha a gyümölcs levét más gyümölcsök levével keverjük össze. Érdemes gyümölcscentrifuga segítségével is kinyerni levét. Hozzájutni nem egyszerű, de Braziliából egész évben importálható, sőt ha elszántak vagyunk itthon is nevelhetjük kis bokrunkat, már ha van honnan dugványt szerezni, magról elvetemült ötlet! Hajrá! :)




2012. január 31., kedd

Marlenka

               A Marlenka egy igen elterjedt édesség, szinte az összes kávézóban, pubban, étteremben, büfében lehet kapni.
A reklámja alapján régi, ó-örmény recept. A hivatalos honlapon azonban fent van a recept ( itt ) (az ó-örmény nagyik nagy bánatára :), én örömömre), ami alapján ki is próbáltam.
                   Nem mondom, hogy nem kell hozzá sok idő, de amíg fő a krém, pihen a tészta lehet mással foglalkozni...
Egy kicsi módosítást elkövettem itt- ott, így az én általam kipróbált és tapasztalt receptet osztom meg.
              Javaslom a krémmel kezdeni az egészet, ugyanis 3órán keresztül kell főzni a sűrített tejet. Semmi pánik:) csak akkor álljunk neki ennek a receptek, ha kipihentek vagyunk és ráérünk:)! A végeredmény megéri, de csak másnap élvezhetjük, ugyanis egy éjszakát pihen a hűtőben a kis drágaság:).



Hozzávalók a krémhez:
  • 200 g margarin
  • 4, 5 dl tej
  • 1 zacskó vaníliás pudingpor
  • 1 üveg sűrített tej (365 ml volt, amit én használtam)
  • 4-5 evőkanál édes morzsa (a tésztalap széleit, amiket levágtam sütés után lereszeltem, daráltam és abból tettem bele)
  • egy marék darált törökmogyoró
  • 5 evőkanál kristálycukor
                  A sűrített tejet feltettem főni egy lábosba, és annyi vizet öntöttem rá, hogy ellepje egészen. 3 órán keresztül főztem, közben pótolva a vizet, ami elpárolgott róla. 
                  Elkészítettem a pudingot, de csak 4 dl tejet használtam hozzá! Amikor letelt a 3 óra a sűrített tejet üvegestől lehűtöttem, majd tálba öntve hozzáadtam a margarint és jól összekevertem, míg egynemű anyag nem lett belőle. 
Hozzákevertem a cukorral ledarált törökmogyorót, a pudingot és a "sütiszélmorzsát" is. 
Hideg helyre félretettem, hogy kenhető sűrűségű krémet kapjak, mire összeállítom a süteményt, ha szükséges lehet hozzá adni még édes morzsát, vagy darált kekszet is.


Hozzávalók a tésztához:
  • 70 dkg liszt
  • 10 dkg margarin
  • 25 dkg cukor (fele- fele arányban tettem bele barnát- és fehércukrot)
  • 2 egész tojás
  • 2 evőkanál méz
  • 2 teáskanál ecet
  • 0,5 dl víz
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 2 marék dió
                  A margarint a cukorral és a mézzel kikevertem habosra. Az ecetet, szódabikarbónát és a vizet egy magas falú pohárba összeöntöttem, jól felpezsegett és ezt is hozzáadtam a margarinos masszához. A lábas fölé tettem, (amibe a krém főtt) és kevergetve addig főztem, amíg egy kicsit elkezdett barnulni. Ekkor levettem a meleg lábosról és tovább kevergetve hozzáadtam a lisztet. Az így kapott masszát jól kikevertem és betettem letakarva a hűtőbe kb. 10-15 percre (,hogy könnyebb legyen nyújtani).
                      Amikor a tészta kihűlt 8 egyenlő részre osztottam és egyenként késhegynyi vékonyságúra nyújtottam. Egy félbehajtott A/4- es lap segítségével téglalap formájúra vágtam és előmelegített, sütőpapírral kibélelt tepsiben 3, 4 perc alatt kisütöttem őket. 
Mikor ez elkészült kisütöttem a megmaradt széleket is, amiket ledarálva 5 evőkanállal a krémhez adtam, a többit félretettem.
A diót ledaráltam és a darált "sütiszélmorzsához" adtam. (Ez megy a tetejére a kész süteménynek).
                   Ezek után összeállítottam a süteményt: minden lapot megkentem krémmel, majd újabb lapot tettem rá, addig, amíg el nem fogytak a lapok. A tetejére és az oldalára körbe krém került, amit megszórtam, befedtem a diós morzsával. Az egészet egy éjszakára letakarva- , hogy ki ne szárdjon hűtőbe tettem és tálalás előtt olvasztott csoki csurgattam rá.



2012. január 30., hétfő

Szedres muffin

Azért készült ez az édesség muffin formában, mert a kedves munkatársaimnak így könnyebb elszállítanom:), de nyugodtan meg lehet sütni kör, vagy tégla alakban is, az íze ugyanolyan jó lesz:)



Hozzávalók: (12 darabhoz)

  • 35 dkg szeder (konzerv, befőtt vagy fagyasztott is jó- ekkor fagyott állapotban keverjük a tésztába!, én befőttből készítettem)
  • 20 dkg liszt
  • 15 dkg barna cukor
  • 12 dkg margarin
  • 1 evőkanál vanília aroma
  • 20 dkg tejföl (20%-os)
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 egész tojás
  • 15 dkg darált vagy szeletelt mandula vagy dió (én ebbe szeletelt mandulát tettem)
                   A margarint a tojással, cukorral, vanília aromával és a tejföllel jól elkevertem. Hozzászitáltam a sütőport és a lisztet és együtt is jól elkevertem, majd mehet hozzá a mandula és óvatosan hozzákeverjük a szedret, hogy a lehető legkevésbé törjenek össze.
A masszát muffinkapszlikba kanalaztam és 180 fokos sütőben készre sütöttem.

                Mikor megsült kivettem és kanalaztam rájuk egy-egy teáskanál szederlevet, (ami a befőttből megmaradt) muffinonként, majd megszórtam egy-egy csipet barnacukorral és további két percre visszatoltam a sütőbe.
Próbáljátok ki, megéri! Nem száraz a tésztája, ízletes és könnyed:)

2012. január 26., csütörtök

Téli vitaminbomba

                   A tél előrehaladtával egyre jobban feléljük a nyárról elraktározott vitaminkészletünket, ami  bizony pótlásra kényszerül. 
Egy nagy adag vitaminbombával ez könnyedén elérhető. Nem kell bele más, mint 2-3 fajta gyümölcs, ami télen könnyen és olcsón beszerezhető és dobáljuk be a gyümölcscentrifugába. 
                    Íme egy változat, amit a napokban készítettem: frissítő, üdítő, tele természetes vitaminokkal és antioxidánsokkal. Erősíti az immunrendszert, változatosan el lehet készíteni és mindemellett nagyon finom!



Hozzávalók (1 literhez):

  • 3 nagy sárgarépa
  • 6 kiwi
  • 10 narancs
  • 2, diónyi nagyságú gyömbérdarab
A hozzávalókat megpucoltam, meghámoztam és betoltam a gyümölcscentrifugába. 

Kancsóba töltöttem, jól összekevertem és kiwikarikával diszített poharakba öntve kínáltam.