2014. október 1., szerda

Házi készítésű rizstej

                                     Már régóta szeretném megosztani veletek ezt a receptet. Nem iszom rendes tejet, de aki diétázik, annak amúgy is jobb, ha mellőzi. A rizstej, mandulatej, szójatej jó alternatívák, ám meglehetősen drágák, így arra gondoltam, hogy házilag állítom elő, harmad annyi pénzből. 
Aki még nem kóstolta a rizstejet azért, aki meg igen és szereti is, de sokallja érte a bolti árat, azért készítse el ezt a receptet.

Nem kell hozzá más, csak víz, rizs, és egy csipet só. Az íze egy kicsit különbözik a boltban vett társaitól, de szerintem ez is finom. Nem mertem egyszerre többet készíteni belőle, hiszen nem áll el valami sokáig, és amúgy is előző este beáztatod a rizst és másnapra kész is. Szóval amúgy is megnyugtatóbb frissen készültet inni.


A hozzávalók:

  • 1 pohár rizs
  • 2,5 pohár (ugyan az, amivel a rizst mértem) forró víz
  • 2 pohár hideg víz
  • 1 csipet só



Az elkészítés menete:

  1. Öntsd a rizst és a forró vizet egy nagyobb kancsóba, tálba, befőttesüvegbe (ami éppen van).
  2. Add hozzá a csipet sót.
  3. Letakarva hagyd állni 8 órán át.
  4. 8 óra elteltével, amikor a rizs jól megszívta magát, add hozzá a 2 pohárnyi hideg vizet és öntsd az egészet robotgépbe, vagy vedd elő a botmixert. Alaposan pépesítsd a rizst, néhány percig eltart a művelet.
  5. Ezután az egészet egy nagyon kis lyukú szűrőn szűrd át. 
  6. Ezután ízesítheted, cukorral, fahéjjal ízlés szerint. 
                            Tapasztalatom szerint jót tesz neki, ha áll még 1-2 órát a hűtőben, mert így jól összeérnek az ízek. Lehet vele főzni, sütni, vagy tovább ízesítve frissítőként fogyasztani itt találsz egy receptet is hozzá: http://nutsnroll.blogspot.hu/2013/11/rizstejes-frissito.html

Egészségetekre!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése