2014. augusztus 20., szerda

Tápióka puding meggyel-szilvával

                            
                              Egy ideje igencsak magával ragadott a tápióka rajongás. Először "bubble tea" formájában kóstoltam, amiben az óriás méretű tápióka gyöngyökre öntik a jéghideg teát. Erről majd bővebben egy másik bejegyzésben.
                                     Ami most bemutatásra kerül, az az itthon is könnyű szerrel beszerezhető, apróbb szemű tápióka gyöngyből készült tápóka puding. 
Ezt a kiszerelésést a tápióka gyöngyöknek főleg édességek elkészítéséhez használják. A legelterjedtebb a puding. Ezt valamilyen idény gyümölccsel kínálják.


De ne szaladjunk ennyire előre, nézzük meg mi is az a tápióka: 

                             A tápióka végül is egy feldolgozott forma, a manióka gyökérből nyert keményítő. Ez a semleges ízvilágú növény Afrika trópusi részein honos. Az afrikai országokban alapélelmiszerként tartják számon, az éhezők megmentője. Elsőként a maják kezdték el termesztését és a ma is használatos gyökerét használták fel. Ma már szinte minden trópusi vidéken megtalálható.
                          Gluténmentes. A tápióka gyöngy felhasználás előtt kemény- olyan, mint a hungarocell :). Főzés után azonban áttetszővé vállik, jól felveszi a folyadékot, amiben főzték és szerintem leginkább a gumicukorra emlékeztet az állaga. Sokan egyből elutasítják én azonban azt mondom, hogy egyszer érdemes megkóstolni.
Nagyszerű befejezője egy finom ebédnek vagy egy baráti vacsorának. Különlegesebb, mint a gyümölcsrízs, praktikus mert el lehet készíteni tálalás előtt egy nappal. Jól behűtve a legfinomabb. Én most friss szilvát és meggybefőttet használtam, de a gyümölcs ízlés szerint variálható.


Hozzávalók:
  • személyenként 0,5 dl tápióka gyöngy
  • 1,5 dl tej/ személy
  • 1 dl tej
  • 1 evőkanál xilit/ személy
  • 1 csipet só
  • 2 evőkanálnyi magozott aprított meggy/ személy (+ a meggybefőtt levéből 2 dl)
  • 2 db apróra vágott szilva/ személy
  • fahéj ízlés szerint
  • szegfűszeg ízlés szerint

Az elkészítés menete:
  1. A tápióka gyöngyöket tegyük fel alacsony lángra főni egy kis lábasban a tejjel. Folytonos kevergetést és odafigyelést igényel.
  2. Amikor elkezd áttetszővé válni adjuk hozzá a xilitet.
  3. Főzzük, amíg teljesen átlátszó nem lesz.
  4. Vegyük le a tűzről, fedjük le és hagyjuk kihűlni.
  5. Amíg hűl a tápióka készítsük el a gyümölcs feltétet.
  6. A gyümölcsöket a fűszerekkel és a meggybefőtt levével tegyük egy kis lábasba és alacsony lángon főzzük puhára. 
  7. Tegyük félre ezt is hűlni.
  8. Tálalás előtt kanalazzuk a tápiókapudingot kis kelyhekbe, tálkákba és tegyünk mindegyik tetejére bőven a gyümölcs raguból, a levét se sajnáljuk.

Hűtött, egyszerű, könnyen emészthető ééés finom :).




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése