2012. november 27., kedd

Mandulás grillázs- Karácsonyra hangolódva

                                A következő recept igen egyszerű, de azért nevezzük receptnek:) A grilázst mindenki ismeri és igencsak összeköthető a Karácsonnyal. Ez is egy jó kis karácsonyi ajándék ötlet kollégáknak, barátoknak.



Először is a hozzávalók, ahogyan én készítettem:

  • 20 dkg kristálycukor
  • 15- 20 dkg rusztikusra darabolt, héjatlan mandula
  • 1 evőkanál víz
  • margarinnal megkent sütőpapír
  • fémtálca
                            A sütőpapírt vékonyan megkentem margarinnal és egy fém tálcára tettem. A mandulát durvára feldraboltam és a sütőpapírra szórtam. 
A cukrot egy evőkanálnyi vízzel felolvasztottam és kavargatva karamellizáltam, amíg szép világos barna színt nem kapott. Ekkor levettem a tűzről és gyorsan ráöntöttem a mandulára. Kitettem a hideg erkélyre, ahol gyorsan megszilárdult, majd óvatosan lehúztam a sütőpapírról (nagyon könnyen lejött) és apró darabokra tördeltem. 




                               És akkor ötletek változatokra: lehet bele tenni egy kis reszelt narancshéjat, fahéjat, a mandula helyett mogyorót vagy diót, vagy vegyesen ki- mit szeret. Lehet hozzátenni mézet is és szerintem kiróbálom majd mazsolával is :)

                            Az összetördelt grillázsdarabokat átlátszó celofánba teszem masnival átkötöm, kedves kis üzenetet írok hozzá és kész a kézzel készített ajándék. 

                   És még egy változat: nagyon apróra tördelem a grillázst, tölcsér alakban formázott celofánba teszem és a mellékelt kis üzenetre ráírom, hogy melegen ajánlott vele megszórni az esti filmhez szánt vanília fagyit :) (de jól kiegészíti a forró almáspitét a diós változat, ha azzal szórjuk meg...).




Aki teheti próbálja ki, gyorsan elkészül, sokáig eláll- mármint nem a fagyival együtt:) csak a grillázs külön:). 


Várom, kinek hogy tetszett, melyik változatot valósította, valósítja meg!

2012. november 21., szerda

Mandulás kekszek- Karácsonyra hangolódva


                         
                          Közeleg a Karácsony, és mivel odakint lehűlt kicsit a levegő, ezért jólesik sütni- főzni a meleget adó konyhában.
                         Idén is szeretném meglepni szeretteimet valami ehető finomsággal, éppen ezért elkezdtem kísérletezni, hogy mi is legyen az.

                             Ez a keksz eddig nagy esélyes, bár nem lesz egyedül:). 
Akár ajándéknak, akár csak egy hétköznap esti finomságnak készítjük el, nem fogunk csalódni. A mandula és csokis keksz illata, ami a sütőből árad, minden illatosított gyertyánál finomabb- nem utolsó sorban a tudat, hogy nemsokára ehetünk is belőle :). 
Csinos kis csatosüvegben jó sokáig eláll és egy masnival átkötve takaros kis ajándék...

                    Íme a recept, ami kb 20-25 db kekszhez elegendő, persze függ a szeletek vastagságától és a tekercs méretétől:


Hozzávalók:
  • 2 db tojássárgája
  • 6 dkg mandula
  • 3 dkg keserű kakaópor
  • 12 dkg kristálycukor
  • 28 dkg finomliszt
  • 1 csomag Vanillincukor
  • 12 dkg Rama margarin


Elkészítés:

1. A mandulát forró vízbe tesszük, leszűrjük és lehéjazzuk. Ezután sütőben megszárítjuk kb. 10 perc alatt és durvára vágjuk. Vagy, ha nem akarunk ezzel bajlódni héj nélküli mandulát veszünk és kissé megpirítjuk a sütőben 10 perc alatt. 

2. A Ramát a liszttel elmorzsoljuk, a többi hozzávalót hozzáadjuk és gyors mozdulatokkal meggyúrjuk a tésztát. Ha úgy érezzük, hogy a tészta túl száraz, hozzáadhatunk egy-két kanál tejet, nekem nem volt rá szükségem.

3. A tésztát két sütőpapír között, (hogy ne ragadjon oda a pulthoz) kinyújtjuk kb. 4 mm vastagra és megszórjuk a mandulával. Ezután a tésztát feltekerjük, jól megnyomkodjuk és a fóliába tekerve legalább 2-3 óráig, hűtőszekrénybe rakjuk. Még hideg állapotban kb. 1/2-1 cm-es szeletekre vágjuk.

4. A sütőlemezre sütőpapírt fektetünk, vagy Ramával megkenjük a sütőlemezt és erre helyezzük a szeleteket. Előmelegített sütőben 180 °C-on 15 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni.


2012. augusztus 29., szerda

Egyszerű sajtos pogácsa, mert egyszerűen kihagyhatatlan :)

Ezt a pogácsát a hétvégére sütöttem és mivel egyedül voltam mindeközben, ezért volt időm, és maradt mit :) fotózni....



Nagyon finom, mind elfogyott, csak ajánlani tudom a leírt mennyiségből 3 nagy tepsi pogácsa lett...

Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg Rama margarin
  • 3 dl tejföl
  • 3 dkg élesztő
  • 2 dl tej, teáskanálnyi cukor
  • 25 dkg reszelt trappista sajt
  • 3 teáskanál só
A tetejére:
  • 1 tojássárgája
  • reszelt sajt trappista és, ha van parmezán keveréke

Elkészítés:

Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A hozzávalókat összegyúrjuk (a lisztet átszitáljuk, mielőtt hozzáadnánk), ha túl lágy a tészta adjunk még hozzá lisztet érzéssel :), amíg szép cipót nem lehet belőle formálni.


Körülbelül ujjnyi vastagra nyújtjuk, és félbehajtjuk, majd újra nyújtjuk, mindezt 4-szer, 5-ször megismételve. 

Apró pogácsaszaggatóval szaggatjuk, a tetejét tojássárgájával megkenjük, és egy csipet sajtot teszünk rá. 


Hagyjuk 15 percre magára, letakarva, a sütőpapíron, hogy kicsit megkeljen, majd 180 fokos sütőben (alul- felül sütés, nem kell a légkeverés) 12 perc alatt, aranysárgára sütjük.


A recept alapjáért köszönet: mindmegette.hu

2012. augusztus 21., kedd

Nyári hangulatban

                                                                                                                                                                          foto by: shoot's n roll
                   Szóval már mindjárt vége is a nyárnak és az az igazság, hogy nem tűntem el, csak nem nagyon volt időm "blogolni". Vagyis írtam én, de más témában, amit ha gondoltok megnézhettek itt

             Készítettem finomságokat pl.: szilváslepényt, isteni grillcsirkét, görögsalátát, mangós- őszibarackos túrótortát... de a helyzet az, hogy mindent azért, mert vendégségbe mentünk, vagy hozzánk jöttek és mire lefotózhattam volna őket, addigra megvágódott a torta és el is fogyott :). Naná, hogy én is az evést választottam fotózás imádata ide vagy oda:).

                  Azért élvezem ezt az időszakot, a sok friss zöldséget és gyümölcsöt. Azt, hogy kimegyek a kertbe és szedek egy kis tál finom sárga- és fehérhúsú mézédes őszibarackot reggelire... 
Igyekszem egy két finomság receptjét megosztani és képeket is mellékelni, de nem ígérhetek semmit, hiszen süt a nap, vár a grillezés és a behűtött görögdinnye, nem tudok a gép előtt ülni:)

2012. június 20., szerda

Egzotikus- epres pohárkrém

Egzotikus, márha lehet még a kókuszt egzotikusnak nevezni.... Anyukámtól kaptam ezt a receptet, 9 másik epres recept mellett. Illik ide, hisz szezonja van és mert más gyümölccsel is el lehet készíteni.

Ez tulajdonképpen egy pohárból kanalazható finomság, amit, ha jól behűtünk kiválóan beválik egy nyári vacsora végén....



A hozzávalók 4 személyre:

  • 400 ml kókusztej
  • 400 ml tej
  • 4 evőkanál kókuszreszelék, plusz a tetejére ízlés szerint
  • 400 g friss, finom, édes eper
  • 9 levél lapzselatin
  • 1 evőkanál vaníliakivonat
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 2 csomag vaníliás cukor

                A tejet a kókusztejjel felforraljuk, hozzáadjuk a vaníiláscukrot, -kivonatot, kristálycukrot, majd félrehúzzuk hülni. 
Ezalatt a lapzselatint beáztatjuk hidegvízbe (csomagolási utasítást követve), kinyomkodva a langyos tejkeverékhez keverjük a kókuszreszelékkel együtt, majd megvárjuk, amíg elkezd dermedni. 
                     Az epret megtisztítjuk és negyedekre vágjuk. Előkészítjük a poharakat, kelyheket és az alsó harmadába teszünk a felvágott eprekből. Így:



              Ezután a félig megdermedt krémet kanalazzuk rá, majd tegyük vissza a hidegre. Hesegessük el a hivatlan eperevő legyeket...az én konyhámban van egy elég nagy és ha nem figyeltem volna, nem maradt volna mit a tetejére kanalazni:).


           Miután teljesen megdermedt a krém szórjuk meg kókuszreszelékkel és halmozzunk a tetejére szintén epret.
Jól behűtve, hidegen fogyasszuk!