Elérkezett végre a nyár. Hogy miért nem jelentkeztem huzamosabb ideig? No azért mert a kolléganőm elment terhes szabira és az ő óráit én kaptam meg. Ez nagyjából 3-szor annyi óraszámot jelent, azaz alig volt szabadidőm... 
                               No, azért nem kell sajnálni :), csak elhanyagoltam egy kicsit a blogolást. De kezdődik a nyáriszünet és pótlom az elmaradt bejegyzéseket, hiszen továbbra is szeretek a konyhában sürögni- forogni :)
A következő recept rögtön 4 recept, hiszen a grissini, a spárga és a mártogatósok receptjét is közlöm. Elöljáróban annyit erről a remek fogásról, hogy előételként, sörkorcsolyaként beszélgetésekhez kínálva 4-6 személynek elegendő.
Mivel a spárgának szezonja van, könnyen beszerezhető a friss- zsenge finomság. Gyorsan megvan, gyorsan elfogy:)
 Hozzávalók a grissinihez (a bolti is szuper, ha nincs kedvünk magunk készíteni):
500 g liszt
25 g friss vagy 1 csomag (7 g) szárított élesztő
3 dl víz
3 evőkanél olívaolaj
1 teáskanál cukor
1,5 evőkanál só
               A munkafelületre öntve, a lisztben elkeverjük a sót, majd a közepén kezünkkel egy kis mélyedést készítünk.
A langyos vízbe beletesszük a cukrot és az élesztőt, megkeverjük és pár percre félretesszük.
Az élesztős vizet beleöntjük a fészekbe és villával körkörös mozdulatokkal a széléről óvatosan elkezdjük a vízhez keverni a lisztet, ügyelve, hogy a víz ki ne folyjon. Hozzáadjuk az olívaolajat is.
                          Amikor már a liszt nagyjából felvette a folyadékokat és nehézkes a villával keverés, kezünkre váltunk, bucit formálunk belőle és gyúrni kezdjük a tésztát.
Addig gyúrjuk, míg egyenletesen sima, puha tésztát nem kapunk. Tetejét belisztezzük, letakarjuk, és legalább 1 órán át meleg helyen kelesztjük. Közben a sütőt előmelegítjük a lehető legmagasabb hőmérsékletre.
 
                       A duplájára kelt tésztát lisztezett munkafelületen lazán átgyúrjuk, majd következik a gyurmázás: a tésztából kb. 20-25  cm hosszú kígyókat sodrunk. Fél centis vastagság az ideális, mert a sütés közben még duplájára dagadnak. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a grissiniket és a forró sütőbe téve 10-15 perc alatt elkészülnek.
Hozzávalók a spárgához:
- 500 g zöldspárga
- annyi szelet bacon, ahány spárgánk van
- csipet só
 
                        Nah szerintem ez a legmelósabb része az egész receptnek. Forraljunk egy széles lábasban annyi vizet, amennyi ellepi a spárgákat (kb. 3 cm mély vizet:)).
A zöldspárga végeit levágjuk, ott ahol fás, de igyekezünk minnél zsengébbet venni, ami most szerintem nem nehéz. 
Amikor felforrt a víz egy csipet só kíséretében beledobjuk a spárgákat a vízbe és 3 percig főzzük. Kivesszük a vízből, lecsöpögtetejük és kihűtjük. 
Amikor kihűlt, szorosan körbetekerjük baconnal, majd forró serpenyőben, avagy grillrácson megsütjük minden oldalát, szép piros- ropogósra.
Levesszük a tűzről, kivesszük a serpenyőből és lecsöpögtetjük róla a felesleges zsírt.
 Hozzávalók a mártogatósokhoz: 
zöldfűszeres:
- 3 dl tejföl
- 1 csokor friss metélőhagyma
- 1 szál friss bazsalikom levelei
- só, bors
3 borsos:
- 3 dl tejföl
- zöld- piros és fekete szemes bors durvára törve
- só
Mindkét fajtánál a tejfölt jól kikeverjük a sóval. 
A zöldfűszereshez felaprítjük a fűszereket, majd belekeverjük a tejfölbe. Kis tálban kínáljuk.
A borsosnál a tejfölre szórjuk a borsokat, majd szintén kis tálban kínáljuk.
                               A grissinit pohárba állítjuk, a spárgát lefektetve, vagy szintén pohárba állítjuk. Mellétesszük a mártogatósokat és 1 lime-ot cikkekre vágva. Aki szereti, a spárgát a lime levével lespricceli és úgy mártogatja. 
Szívből ajánlom, nagyon finom kombináció!