2013. február 19., kedd

Citrom lekvár

                                   A következő recept egy magazinból való, követtem szorgosan (rám nem jellemző módon), mindent betartottam DE nem lett elég sűrű, szóval kb. dupla adag cukor kell bele, vagy még több főzésidő, hogy besűrűsödjön még jobban.
A lényeg, hogy megosztom Veletek, mutatni jól mutat:). Aki szereti a kicsit kesernyés ízvilágot, annak tuti recept. 
Próbáljátok ki és döntsétek el magatok:).


                                         A citromokat alaposan megmossuk, az esetleges szárukat eltávolítjuk. Egy lábasba tesszük és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi (a vizet főzés közben folyamatosan pótoljuk). Addig főzzük, amíg a citromokat villával szét nem tudjuk nyomkodni. Ekkor feldaraboljuk ízlés szerinti darabokra, majd visszatesszük a főzőlébe -héjával együtt-, hozzáadjuk a cukrot és a dzsemfixet. Addig főzzük, amíg hideg tányérra cseppentve a teteje azonnal meg nem bőrösödik.


                Ha ezzel megvagyunk, sterilizált üvegekbe töltjük és rögtön lezárjuk. A sterilizálástól nem kell megijedni, mossuk el alaposan az üvegeket, majd tegyük forró sütőbe száradni. 


                                           A képen látható csatosüveggel vigyázzatok! Ugyanis az enyémre úgy rácuppant, hogy két férfi ember ereje kellett, hogy ki tudják nyitni. Mondjuk az öcsémnek egy kis esze is volt :), késsel alányúlt, de előtte mindkét játékos majdnem letépte a kis gumi fület... Úgyhogy óvatosan.

2013. február 12., kedd

Házi müzli szelet

                                            A következő receptet másodszor készítettem el, az első alkalommal esélyem sem volt lefotózni:). Mivel viszont több embernek is megígértem ezért elkészült még egyszer - és valószínűleg nem utoljára- hiszen nagyon szeretem ezt az egészséges rágcsát. Futtában fogyasztható reggeli. 
Mártogathatod joghurtba, eheted gyümölccsel van összemorzsolod és leöntöd tejjel. A lehetőség számtalan. Készülhet még asztalt gyümölccsel is vagy jó sok mogyoróval, édesebb szájúaknak csokidarabkákkal, olvasztott csokival meglocsolva, vagy az alját csokiba mártva...  



A képeken látható müzliszelet receptje:
  • 10 dkg margarin
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 2 evőkanál lenmag
  • 2 evőkanál szezámmag
  • 3 evőkanál méz
  • 15 evőkanál zabpehely, napraforgómag, tönkölybúzapehely keverék
  • 8 dkg barnacukor
  • 1 evőkanál mazsola
                                    A margarint egy lábosban olvasszuk fel, adjuk hozzá a mézet a cukrot, fahéjat, majd keverjük jól össze. Adjuk hozzá a zabpehely mixet és a mazsolát, keverjük újra össze. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral és simítsuk bele a masszát. Melegítsük elő a sütőt 180 fokosra, majd vegyük lejjebb 160 fokra és süssük 35 percig, hagyjuk kihűlni kissé, majd szeleteljük tetszőleges formájúra.
Aktuális Bálint nap alkalmából meglephetjük vele kedvesünket is egy ágyban elfogyasztott reggeli részeként :)...




2013. február 7., csütörtök

Datolyás pite


                        A következő receptet Nórinak különösen ajánlanám a figyelmébe, aki a nővérem és olyan helyen él, ahol van saját datolyapálma a kertjükben:).
Mivel én nem vagyok hasonlóan szerencsés :) ezért aszalt datolyával dolgoztam, de a végeredmény ESZMÉLETLENÜL FINOM! De senki ne higgyen nekem, próbálja ki. Tegnap tesztelték a barátosnémék, aki nem eszik kenyeret, de ebből a sütiből kétszer is vágott... Szerintem ennél nagyobb elismerés nem is kell :).

A hozzávalók (egy 20 cm-es piteformához) szerintem bőven elég 8 személyre:
A tésztához:

  • a tészta előre elkészített linzertészta- éljen a lustaság:) 

A töltelékhez:
  • 2 nagy tojás
  • egy tálca aszalt datolya
  • 2 dl tej
  • 10 dkg szeletel mandula
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 2 evőkanál barnacukor
  • 2 evőkanál liszt
  • 5 dkg margarin
A karamellszószhoz:

  • 20 dkg barnacukor
  • 5 dkg margarin
  • 250 ml zsíros tejszín



Az elkészítés menete:


                                 A töltelékhez a datolyát kimagozzuk, majd a tejjel összeforraljuk és félretesszük 15 percre (amíg elkészülünk a többi tennivalóval). 
                                   A piteformát kivajazzuk és kilisztezzük, majd a linzertésztát beleterítjük, hagyjuk, hogy túllógjon a széle! Sütőpapírt helyezünk rá és valamilyen nehezéket- szárazbab, lencse, kerámiagyöngy- és vakon kisütjük előmelegített sütőben 180 fokon 15 percig. Kivesszük, levágjuk róla a lelógó tésztát, félretesszük.
                                 A karamellöntethez a hozzávalókat egy lábasban megolvasztjuk és 2 percik főzzük, majd lehúzzuk a tűzhelyről és félretesszük hűlni. Figyelem ujjakra vigyázni:), de ha megég itt a megoldás :)
                                       A megpuhult datolyát turmixgéppel összezúzzuk, majd hozzáadjuk a margarint, a cukrot, lisztet, szódabikarbónát, összekerjük. Majd hozzáadjuk egyenként a tojásokat, legvégül a mandulát (keveset tegyünk félre díszíteni) is beleforgatjuk. 
A tészta tetejére karamellszószt öntünk, majd megtöltjük a töltelékkel és a sütőbe toljuk (légkeveréses fokozat 160 fok) 15 perc.
Tálalás előtt langyosra hűtjük és karamellszósszal meglocsolva, porcukorral, mandulával meghintve fogyasszuk! :)




2013. február 5., kedd

Égésre lisztet!


Nem tudom hallottatok e már erről a praktikáról, de ha nem hát majd most. 
                             Történ tegnap, hogy karamellás datolyás pite sütés közben a karamellizálandó cukrot gondoltam ellenőrzöm, hogy elég karamellizű-e... 
Hát jó ötlet volt, ugyanis mutatóujjamat laza könnyedséggel mártottam bele a forrásban lévő cukorba, ami meglátásom szerint van vagy 250 fokos.... Könnyem is kicsordult de, hogy gyorsan enyhítsek az égető ujj érzésén lenyaltam az égető érzést okozó karamellt az ujjamról... Dupla pont :) a nyelvemet is megégettem:)
                           Ekkor beugrott, hogy nem hideg víz alá tartom az ujjam, mint ahogyan azt oly sok mindenki ismeri (és, ha más nincs valóban jó, mert lehűti és a környező sejtek nem izzanak), hanem bevetem a lisztes trükköt. A következő lépésekből áll:
                                                     1. felordítasz a fájdalomtól,
                                                     2. kihúzod, elveszed az ujjad a fájdalom forrását okozó hőtől,
                                                     3. előveszed a lisztet,
                                                     4. beledugod az égett felületet a lisztbe. 

No ez most nehogy valaki úgy képzelje, hogy tegnap mutatóujj- nyelv kombinációval a lisztes bödönben álltam... :) hanem csak az ujjamat dugtam bele. És láss csodát, -már sajnálom, hogy nem fotóztam le-, de tegnap egy hatalmas fehér folt volt az égés helyén (nem a liszttől lett fehér...) és mára fájdalom és hólyag nélkül ébredtem. Az égés helyén egy halvány rózsaszín folt van még és nem fáj!
Úgyhogy ma újabb esély a főzésre- sütésre, remélem nem égetem meg magam. 

                          Nem kívánom, hogy próbáljátok ki, nem akarom, hogy bárki megégjen, de ha már előfordul jusson eszetekbe :). 

2013. február 4., hétfő

Tejberizsből finomat

                                      A tejberizs önmagában is nagyon finom és egyszerű édesség, azonban most engedjétek meg, hogy egy olyan receptet mutassak, amivel elegánsabbá és gazdagabbá tehetitek!


Nincs másra szükség, mint három alkotóra: tejberizs (finom vanília magokal ízesítve), szederre, ami lehet fagyasztott és friss is, és mascarponéra.
                                     Mennyiséget nem írok, hiszen mindenki annyit készít belőle, amennyihez kedve van. (Tejberizs alaprecept: rizs, dupla mennyiségű tej, cukor és vanília rúd kikapart magja).



Az elkészítés menete:

Előveszünk egy szép fagylaltoskelyhet és az aljára kanalazunk 2 evőkanálnyi szedret. Erre jön a lehűtött tejberizsből 3 evőkanál, majd a tetejére 1 evőkanál mascarpone és legvégül szederrel díszítjük.
aki gondolja megszórhatja porcukorral is, de szerintem erre semmi szükség. Jól behűtve tálaljuk. Egyszerű könnyű, egyszerűen elronthatatlan és megúnhatatlan. :)