2012. december 19., szerda

Diós golyók- Karácsonyra hangolódva

                                             Szeretném leszögezni, hogy nem csak édességek, vagy sós kis süteményeket készítek, hanem csak az a helyzet, hogy csak ezekre jut idő (mielőtt még felfalná a nagyközönség), hogy lefotózzam... :)
Tegnap nálunk jártak barátaink iszonyú finom pulykacombot sütöttem, mellé steak burgonyát és fetasajtos salátát kínáltam, de esély nem lett volna lefotózni... :).


A következő receptet mire megírom alig marad néhány szem golyócska, de hát ezért készül ugyebár... :) Ez is abszolút Karácsonyt idéző, ahhoz passzoló édesség, ami hamar megvan, finom meleg, illatos, puha, egyszóval tökéletesebb nem is lehetne, hogy segítsen az ünnepekre hangolódni!



A hozzávalók 50 kis golyócskához elengedőek:
  • 3 marék dióbél
  • 25 dkg finomliszt
  • 1 csapott teáskanál sütőpor
  • 10 dkg barnacukor
  • 1 teáskanál méz
  • csipet só
  • 1 egész tojás
  • 12,5 dkg hideg vaj
  • 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • dióbél a díszítéshez
  • 1 dl víz
                         






                  















                    

                          Daráld le a 3 marék diót. Egy nagy tálban szitáld át a lisztet a sütőporral, a sóval, a fűszerkeverékkel. Adj hozzá 7 dkg barnacukrot. A maradék cukrot a mézzel és a vízzel keverd el, majd add ezt is a lisztes keverékhez.
A keverékhez add hozzá a tojást és a feldarabolt margarint, majd robotgéppel keverd egynemű masszává.
                        Egy kevés liszttel hintsd meg a munkalapot, majd gyors mozdulatokkal gyúrd át a tésztát, válaszd ketté és készíts belőlük, kb. 2 cm átmérőjű rudakat. 
Tekerd őket fóliába, majd tedd őket hidegre, amíg elmosogatsz :) és előkészíted a tepsit,  -teríts bele sütőpapírt-.  A sütőt melegítsd elő 180 fokra.
A rudakat vágd fel 1,5 cm-es darabokra és mindegyikből formázz golyót. Tedd őket 2 cm-re egymástól a tepsire (azért kell ennyi hely, mer meg fognak nőni), majd mindegyik tetejére nyomj egy negyed diót. Ha ezzel megvagy, tedd be sülni 8-10 percre- légkeverésre.

Ha kész, vedd ki őket, tedd kis papírkapszlikba, várd meg amíg kihűlnek egy kicsit és kínáld meg, az ekkorra garantáltan melletted termő családot:).




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése