2011. december 14., szerda

Gránátalma, Aphrodité gyümölcse

              Mostanában nagyon rákattantam a gránátalma evészetre. A kedves Mikulás hozott nekem egyett és én azóta napi kettőt tuti, hogy megeszek:).
Egyszerűen nem tudok betelni vele, annyira finom. El is meséltem ezt tegnap a barátoknak vacsora közben, ahol kiderült, hogy többen nem is ismerik ezt a fantasztikus gyümölcsöt.
Most mindazok kedvéért, akik nem tudják mi ez és hogy néz ki egy pár kép és leírás, de az az igazság, hogy ezt érezni kell. 


         Sok jó tulajdonságát fel tudom sorolni a finomon kívül, ám nagyon kell vigyázni vele, mert megsárgítja a körmöket az ujjakat és mindent, amihez hozzáért. Hogy miért sárga lesz, mikor piros a belseje nem tudom, de így van. 
Mediterrán vidékeken őshonos lombhullató fa vagy bokor. Magassága 2 és 4 méter között változik, de létezik törpe fajtája is. Nyugodtan neki lehet állni itthon is az ültetésének, nálunk (budapesten) is szépen hozza  a gyümölcseit.
A gránátalmának sok fajtája alakult ki. Ezeket a termés színe alapján a következő négy csoportra oszthatjuk:
  • sötétpiros, 
  • sárgászöld,
  • feketésibolya és 
  • fehér termésűre.  Közülük az első kettő a legelterjedtebb.

A jó tulajdonságai közé tartozik, hogy kíváló antioxidáns hatású. Tudományos vizsgálatok eredményei arra utalnak, hogy a gránátalma fogyasztása az LDL (káros koleszterin) szintjét csökkentheti a vérben. Sok C-vitamin találhtaó benne. 

               Számtalan módon fel lehet hasznánli apró magjat: salátákba, húsok mellé ajánlják, levét leszűrve és szirupá főzve remek szörp alapanyag. Díszíthetünk vele süteményeket, a gyümölcssalátánkat is biztosan feldobja édes savanykás íze. De egyszerűen önmagában eszegetve is remek élvezet:).

Szóval irány a legközelebbi zöldséges, (lehetőleg ne a környékünkön, mert én már felvásároltam a készletet) és vegyetek egyet- kettőt bátran:)! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése