2013. december 6., péntek

Fürdő bomba- pezsgőfürdő

                  Hm mielőtt bármit is írnék, fontos megjegyeznem, hogy NEM ehető recept következik. Vagyis minden ehető egyszer :), de ezt ne próbáljátok megenni :).
Adventi készülődés van és íme egy újabb ötlet arra az esetre, ha valami kézzel készült személyes ajándékkal akarod meglepni az egyik szerettedet. 
Fürdeni mindenki szeret, főleg télen, amikor jó hideg van kint, havat lapátolt az ember és teljesen átfagyott. Ez a fürdő bomba a vízbe dobva azonnal pezsgésnek indul és finom levendula illattal tölti be a teret, ami segít ellazulni testileg és szellemileg is. 
                   Természetesen a szín és az aroma tetszés szerint változatható, majd le is írom, hogy hogyan. Némi speciális eszközt igényel, amennyiben gömb alakú fürdő bombára vágyunk (neten rendelhető), de bármilyen szilikon jég"kocka" tartó forma megfelel. Kicsi szívecskék, kagyló, csillag tényleg akármi, ami van. A szilikon azért jobb, mert egyszerűbb egyben kivenni belőle az elkészült bombát. :) 
Az elkészült remekeket csatosüvegbe tesszük és szépen átkötjük szalaggal. Fontos, hogy légmentesen zárjon, ezután hónapokig is elállnak. Egy fürdéshez egy golyót kell a fürdővízbe dobni.


Hozzávalók 12 golyócskához:

  • 0,5 bögre citromsav
  • 1 bögre szódabikarbóna
  • 3/4 bögre kukorica liszt
  • 1/4 bögre kristálycukor
  • kb 6 csepp ételszinező - függ attól, hogy mennyire szeretnénk intenzív színt a végén. Én pirosat használtam
  • 15 csepp aromás olaj (olyan, amilyet a masszáshoz használnak, vagy amilyet a párologtatóba is csepegtetnek) én levendulát használtam
  • 56 ml víz
                          Mielőtt elkezdenéd készíts oda mindent a kezed ügyébe kimérve plusz egy üveg tálat és egy bögrét. 
Az üvegtálba szitáld bele a szódabikarbónát, kukoricalisztet és a citromsavat. Ha jól összekeverted add hozzá a cukrot és azzal is keverd jól össze. 
A bögrébe mérd ki a vizet, majd csepegtesd bele az ételszinezéket és az olajat. Keverd ezeket is jól össze, majd nagyon apránként, óvakodva a vulkán keletkezéstől :) keverd hozzá a tálban lévő száraz alapanyagokhoz.
Ha pezseg, ne aggódj, normális! :) Olyannak kell lennie, hogy ha összenyomod egybe marad. Ha ezzel megvagy nyomkodd bele a formádba jó szorosan, tömörítsd amennyire csak tudod!
Tedd száraz, hűvös helyre egy napra félre, amíg teljesen ki nem szárad. Ha megszáradt óvatosan szedd ki őket a formából és tedd légmentesen zárható üvegekbe. 
Ennyi az egész, ha elkészíted fotózd le és küld el nekem a facebook oldalamra:)



Továbbra is kellemes karácsonyi készülődést kívánok!

2013. december 5., csütörtök

Karácsonyi hangulatú mentás sütemény

                          Ahogy ígértem haladunk tovább a karácsonyi készülődéssel. A következő sütemény egy nagyon mutatós wáó süti, mégis nagyon egyszerű :). Aki a mentát, illetve az After Eight-et nem szereti, az most ne olvasson tovább, de aki igen, az gyorsan! :)

Hozzávalók 10 személynek elegendő süteményhez:):
  • 85 g vaj
  • 50 g étcsoki
  • 120 g liszt
  • 140 g kristálycukor
  • 3 evőkanál keserű kakaópor
  • fél teáskanál szódabikarbóna
  • 1 nagy tojás
  • 140 ml író (ha nincs, akkor kefír is megteszi)
A krémhez:
  • 300 g After Eight
  • 50 ml tejszín
A mázhoz, díszítéshez:
  • zöld ételfesték
  • 1 teáskanál menta kivonat
  • 300g fehér fondant (ha van akkor zöld és akkor nem kell színezni) 



Az elkészítés menete:

Vajazz ki egy 22 cm-es téglalap alakú formát, vagy használj szilikont. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra légkeveréses módban. 

Olvaszd fel a vajat s a csokit egy kis lábasban. Keverd össze a lisztet a cukorral, kakaóporral és a szódabikarbónával. 

Keverd össze géppel az írót (kefírt) a tojással. Ehhez a keverékhez add hozzá az olvasztott csokis keveréket, majd keverd jól össze az egészet.
Add hozzá a száraz összetevőket apránként és keverd csomómentesre. 
Öntsd át a keveréket a formádba és tedd be a sütőbe 18-20 percre, addig süsd, amíg a beleszúrt alkalmatosság ( tű, fogpiszkáló) tisztán nem jön ki belőle.
Ha ezzel megvagy, szedd ki a formából és hagyd teljesen kihűlni. 

Amíg a tészta hűl, készítsd el a krémet:
Egy kis lábasban olvaszd fel az After Eight-et és keverd hozzá a tejszínt. Hagyd teljesen kihűlni, amíg kenhető nem lesz. (Ha nagyon nem akarna besűrűsödni valami okból kifolyólag, akkor adj hozzá egy kis kakaópor).

És most állítsd össze a süteményt:

Vágd ketté a tésztát hosszában, majd kend meg a krémmel. Figyelem ne kend bele az egészet, kell a külsejére is, szóval a felét használd fel kb. 
Tedd rá a tetejét és kend rá a maradék krémet a sütire. Jusson mindenhova bőven. A fondantodba keverd bele a menta kivonatot és egy teáskanál ételfestéket. 

Ha ezzel megvagy nyújtsd ki a fondantot kb. 0,5 cm-re de lehet egy kicsit vékonyabb. Azért ne legyen átlátszó, hiszen ez takarja be nekünk a sütinket.
Borítsd be a sütit óvatosan, simítsd rá szépen, hogy mindenhol jól fedjen. Tedd egy órára hűtőbe és tálalás előtt díszítsd karácsonyi nyalókával, vagy egyéb dekorációval, amihez kedved van.
A sütemény hűtőben eláll egy hétig, de ha egyszer a vendégek, vagy család elé teszed nem lesz ideje ennyit állni:).
Remélem tetszik az ötlet, aki szereti a mentát és a csokit együtt, az csalódni nem fog az tuti :). Kellemes karácsonyi készülődést!

2013. december 4., szerda

Vajas királyrák

                                A következő recept az egyik vacsora volt, amikor Marci Németeknél vendégeskedett (na jó dolgozott:)). Mivel ő nagyon nem szereti a tengeri kütyüket, -a halakat leszámítva- ezért csak akkor tudok ilyet enni, ha csak magamnak főzök. 
A recept alapvetően csak a vajas rák, az, hogy ki mivel tálalja egyén- és hozzávaló függő.
Nekem maradt a hétvégi ebédből kukoricás rizs, így én azt ettem mellé no meg indiai laposkenyeret. 

Lássuk a hozzávalókat (1 főre):
  • 250 g királyrák tisztítva
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • csili, ízlés szerint (én 2 karikát szeltem bele)

                               A vajat serpenyőben megolvaszjuk a fokhagymát a fokhagyma nyomón átpréseljük és a vajhoz adjuk a csili karikákkal együtt. 1 percig pirítjuk, majd kivesszük a csilit (magokat bennhagyhatjuk) és hozzáadjuk a rákokat. Sózzuk és borsozzuk, jól megpirítjuk.
A rizsre szedjük, laposkenyeret (pitát, vagy sima kenyeret) és lime- ot kínálunk mellé. Forrón, rögtön de izibe fogyasztjuk.
Én is így tetem, azért nem is készült túl sok kép:) 

2013. november 28., csütörtök

Törörkméz karácsonyi köntösben- Honeycomb in Christmas coat

                             A következő recept már karácsonyi hangulatú, ahogy ígértem törökméz. Ez nagyszerű ajándék ötlet is és nagyon gyors kis finomság, amit sütés nélkül elkészíthetünk. Igaz várni kell amíg kiszáradt teljesen, de utána sok oldalúan felhasználhatjuk. Itt Londonban például nagyon nagy divat törökmézes tejturmixot inni, de rászórhatjuk a fagyinkra, vagy akár csokis sütemény tetejére is. 
Az előkészület kb. 5 percet vesz igénybe és gyerekekkel is remekül végrehajtható a művelet, sőőőt nagyon izgalmas, ahogy pezseg a szódabikarbónától.


Hozzávalók:
  • vaj a forma kikenéséshez
  • 20 dkg kristály cukor
  • 5 evőkanál méz
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
Kenj ki egy 20 cm-es négyzet alakú serpenyőt, avagy amid van, de ne legyen túl nagy, mert akkor nagyon szétfolyik és nagyon vékony lesz a törökméz. 
Egy lábasban karamellizáld meg a cukrot és a mézet. Nagyon alacsony lángon dolgozz és folyamatosan kevergesd, nem szabad kapkodni, megéghet és akkor nem finom :).
Ha elkészült a karamell zárd el a tüzet és folyamatos kevergetés mellett add hozzá a szódabikarbónát. Gyorsan dolgozz és gyorsan öntsd át a formába! Innentől kezdve ne nyúlj hozzá! Hagyd, hogy kitöltse a rendelkezésére álló teret és, hogy megnőjjön:).
Egy éjszakára hagyd magára, majd másnap tádám könyedén kiboríthatod a formából és törheted kedved szerint. Ha nagyon sürgős kb 2 óra múlva megkeményedik, de én vártam vele.
Csomagold átlátszó fóliába, celofánba kösd át egy szalaggal és tegyél rá egy névre szóló kártyát. Szerintem sikere lesz... :)


Ingredients:
  • butter, for greasing
  • 200g caster sugar
  • 5 tbsp honey
  • 2 tsp bicarbonate of soda
                     Grease a 20cm square tin with the butter. Mix the caster sugar and honey in a deep saucepan and stir over a gentle heat until the sugar has melted. Then as quickly as you can turn off the heat, tip in the bicarbonate and beat in with a wooden spoon until it has all disappeared and the mixture is foaming. Scrape into the tin immediately but be careful as the mixture will be very hot.

The mixture will continue bubbling in the tin, simply leave it and in about 2 hr the honeycomb will be hard and ready to crumble or snap into chunks but I left it all night.

Wrap it to a cellophane and tie a ribbon onto :), it would be a perfect Christmas gift.

2013. november 26., kedd

Serpenyőben készült tésztaétel

                               Ahogy hallom havazik odahaza. Itt Londonban nem (nem is tudom, hogy fog-e) de azért hűvös az van. Ezt az egytál tésztaételt a napokban készítettem és mivel tartalmaz csilit, ezért elég jól átmelegíti az embert:).
Nem kellett hozzá más csak egy serpenyő és sok friss finom hozzávaló. Az a jó benne, hogy mindenki úgy variálja ahogy neki jól esik.
Hozzávalók 2 személy részére:
  • 50 dkg darálthúsból készült húsgolyó (vagy készen veszi az ember, vagy maga készíti és fűszerezi, ahogy neki jólesik) én 12 db húsgolyóból készítettem
  • 250 g rizstészta (vastagabb fajta) én olyat vettem, amit már nem kel főzni csak a serpenyőbe tenni és átmelegíteni
  • 5 db bébi kukorica
  • 10 dkg cukorborsó (hüvelyével együtt)
  • 1 fej lilahagyma
  • 3 szál újhagyma
  • 1 zöld kaliforniai paprika
  • két maréknyi koktélparadicsom (kb 15-20 darab) 
  • csili ízlés szerint (én két karikát vágtam belőle a hegyes végétől de nyilván változó, hogy ki mennyire bírja az erőset.)
  • olaj
  • só, frissen őrölt bors
  • 6 evőkanál szójaszósz
  • 4 evőkanál édes csili szósz

                        A zöldségeket mosd meg és aprítsd fel (kaliforniai paprikát csíkokra, újhagymát karikákra, cukorborsót egyszer félbe hosszában, kukoricát fél centis karikákra, paradicsomokat félbe vágd, lilahagymát egyszer félbe és utána kis félkörökre).

                                 Tegyél a serpenyőbe egy kis olajat és melegítsd fel, süsd meg a húsgolyók minden oldalát. Add hozzá a csili paprikát, szójaszószt és az édes csili szószt. Süsd további egy percig. Add hozzá a zöldségeket, kivéve a paradicsomot. Öntsd rá 1 dl vizet és fedd le 3 percre. 
                                   
                                  Vedd le a fedőt sózd, borsozd add hozzá a tésztát és a paradicsomokat. Keverd jól össze az egészet és fedd le további 1 percre. 
                                      Kóstold meg (ha kell ízesítsd só, bors, szójaszósz). Ennyi kész, zárd el a tűzhelyet és tálald forrón!!
                                     

Jó étvágyat hozzá!