2012. december 2., vasárnap

Csokikanalak- Karácsonyra hangolódva


                                A következő recept ismét egy Karácsonyhoz köthető édesség, ami szintén jó ötlet ajándéknak is. Előre leszögezném, hogy szükség van hozzá szilikonformára, aminek beszerzési helyét szívesen megírom azon olvasóimnak, akik itt a blogon kommentelik a bejegyzést:).

                         Szóval folyik a kísérletezés részemről, hogy milyen kézzel készült ajándékkal kedveskedjek szeretteimnek Karácsonyra, és egyben ötletet adjak kedves olvasóimnak. A mandulás grillázs és kekszek mellett, íme egy harmadik finomság. 


Kézzel készült csokoládé kanalak ét- tej- csokoládéból, hiszen ha Karácsony, akkor csokoládé nem igaz? :)

Azért kanál formájúak, mert forró tejbe kevergetve elolvadnak és kész is a finom, melengető forró csoki, ami egy szánkózás után igen jól jön... 

Alaprecept:
  • minőségi ét- tej pasztillák, darabok vagy egész tábla, amit mi magunk tördelünk- vágunk fel, (a fehér csoki alkalmatlan, nagyon hamar olvad, nem lehet vele "kevergetni")
  • szilikon forma,
  • két edény az (egyik aljában forró víz, a másik rá, és abba kerül a csoki),
  • spatula.


                        Persze ennek is vannak változatai: lehet az olvasztott csokiba vanília kivonatot, kávészem darabkákat, reszelt narancshéjat, fahéjat keverni, akik bátrak kipróbálhatják egy leheletnyi őrölt csilivel stb., hogy egyedi ízű forró csokit kapjunk a végén!

Sőt én már kipróbáltam úgy is, hogy nem forró tejbe, hanem forró kávéba kevertem bele a kanalat és finom mokkát kaptam végül :). És mit szólnátok, ha a fagyitokat tálalnák efféle hasonló csokoládékanállal? Hát nem "álomszerű"? :)

Az elkészítés menete:
  1. Vízzel töltött lábas fölött olvaszd fel a csokit,
  2. töltsd szilikonformába,
  3. spatula segítségével húzd le a felesleges csokit, hogy szép, egyenletes felületet kapj,
  4. tedd hűvös helyre, amíg megdermed (kb. 10-12 perc),
  5. óvatosan emeld ki a kanalakat,
  6. kínáld forró tej mellé :)!


Íme egy változat, ha már nincs időd beszerezni szilikonformát:


  1. Olvaszd fel a csokit,
  2. töltsd jégkocka tartóba,
  3. tedd hideg helyre, (de ne hűtőbe) és várj 5 percet,
  4. állíts bele kis kanalat (fából, ami könnyű és nem dől el),
  5. várd meg amíg teljesen megdermed,
  6. vedd ki a kanállal együtt a "csokikockát" :) és kínáld, ajándékozd igény szerint! :)


Akinek tetszett a bejegyzés, ne fogja vissza magát kommentelje! :) 

2012. november 27., kedd

Mandulás grillázs- Karácsonyra hangolódva

                                A következő recept igen egyszerű, de azért nevezzük receptnek:) A grilázst mindenki ismeri és igencsak összeköthető a Karácsonnyal. Ez is egy jó kis karácsonyi ajándék ötlet kollégáknak, barátoknak.



Először is a hozzávalók, ahogyan én készítettem:

  • 20 dkg kristálycukor
  • 15- 20 dkg rusztikusra darabolt, héjatlan mandula
  • 1 evőkanál víz
  • margarinnal megkent sütőpapír
  • fémtálca
                            A sütőpapírt vékonyan megkentem margarinnal és egy fém tálcára tettem. A mandulát durvára feldraboltam és a sütőpapírra szórtam. 
A cukrot egy evőkanálnyi vízzel felolvasztottam és kavargatva karamellizáltam, amíg szép világos barna színt nem kapott. Ekkor levettem a tűzről és gyorsan ráöntöttem a mandulára. Kitettem a hideg erkélyre, ahol gyorsan megszilárdult, majd óvatosan lehúztam a sütőpapírról (nagyon könnyen lejött) és apró darabokra tördeltem. 




                               És akkor ötletek változatokra: lehet bele tenni egy kis reszelt narancshéjat, fahéjat, a mandula helyett mogyorót vagy diót, vagy vegyesen ki- mit szeret. Lehet hozzátenni mézet is és szerintem kiróbálom majd mazsolával is :)

                            Az összetördelt grillázsdarabokat átlátszó celofánba teszem masnival átkötöm, kedves kis üzenetet írok hozzá és kész a kézzel készített ajándék. 

                   És még egy változat: nagyon apróra tördelem a grillázst, tölcsér alakban formázott celofánba teszem és a mellékelt kis üzenetre ráírom, hogy melegen ajánlott vele megszórni az esti filmhez szánt vanília fagyit :) (de jól kiegészíti a forró almáspitét a diós változat, ha azzal szórjuk meg...).




Aki teheti próbálja ki, gyorsan elkészül, sokáig eláll- mármint nem a fagyival együtt:) csak a grillázs külön:). 


Várom, kinek hogy tetszett, melyik változatot valósította, valósítja meg!

2012. november 21., szerda

Mandulás kekszek- Karácsonyra hangolódva


                         
                          Közeleg a Karácsony, és mivel odakint lehűlt kicsit a levegő, ezért jólesik sütni- főzni a meleget adó konyhában.
                         Idén is szeretném meglepni szeretteimet valami ehető finomsággal, éppen ezért elkezdtem kísérletezni, hogy mi is legyen az.

                             Ez a keksz eddig nagy esélyes, bár nem lesz egyedül:). 
Akár ajándéknak, akár csak egy hétköznap esti finomságnak készítjük el, nem fogunk csalódni. A mandula és csokis keksz illata, ami a sütőből árad, minden illatosított gyertyánál finomabb- nem utolsó sorban a tudat, hogy nemsokára ehetünk is belőle :). 
Csinos kis csatosüvegben jó sokáig eláll és egy masnival átkötve takaros kis ajándék...

                    Íme a recept, ami kb 20-25 db kekszhez elegendő, persze függ a szeletek vastagságától és a tekercs méretétől:


Hozzávalók:
  • 2 db tojássárgája
  • 6 dkg mandula
  • 3 dkg keserű kakaópor
  • 12 dkg kristálycukor
  • 28 dkg finomliszt
  • 1 csomag Vanillincukor
  • 12 dkg Rama margarin


Elkészítés:

1. A mandulát forró vízbe tesszük, leszűrjük és lehéjazzuk. Ezután sütőben megszárítjuk kb. 10 perc alatt és durvára vágjuk. Vagy, ha nem akarunk ezzel bajlódni héj nélküli mandulát veszünk és kissé megpirítjuk a sütőben 10 perc alatt. 

2. A Ramát a liszttel elmorzsoljuk, a többi hozzávalót hozzáadjuk és gyors mozdulatokkal meggyúrjuk a tésztát. Ha úgy érezzük, hogy a tészta túl száraz, hozzáadhatunk egy-két kanál tejet, nekem nem volt rá szükségem.

3. A tésztát két sütőpapír között, (hogy ne ragadjon oda a pulthoz) kinyújtjuk kb. 4 mm vastagra és megszórjuk a mandulával. Ezután a tésztát feltekerjük, jól megnyomkodjuk és a fóliába tekerve legalább 2-3 óráig, hűtőszekrénybe rakjuk. Még hideg állapotban kb. 1/2-1 cm-es szeletekre vágjuk.

4. A sütőlemezre sütőpapírt fektetünk, vagy Ramával megkenjük a sütőlemezt és erre helyezzük a szeleteket. Előmelegített sütőben 180 °C-on 15 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni.


2012. augusztus 29., szerda

Egyszerű sajtos pogácsa, mert egyszerűen kihagyhatatlan :)

Ezt a pogácsát a hétvégére sütöttem és mivel egyedül voltam mindeközben, ezért volt időm, és maradt mit :) fotózni....



Nagyon finom, mind elfogyott, csak ajánlani tudom a leírt mennyiségből 3 nagy tepsi pogácsa lett...

Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg Rama margarin
  • 3 dl tejföl
  • 3 dkg élesztő
  • 2 dl tej, teáskanálnyi cukor
  • 25 dkg reszelt trappista sajt
  • 3 teáskanál só
A tetejére:
  • 1 tojássárgája
  • reszelt sajt trappista és, ha van parmezán keveréke

Elkészítés:

Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A hozzávalókat összegyúrjuk (a lisztet átszitáljuk, mielőtt hozzáadnánk), ha túl lágy a tészta adjunk még hozzá lisztet érzéssel :), amíg szép cipót nem lehet belőle formálni.


Körülbelül ujjnyi vastagra nyújtjuk, és félbehajtjuk, majd újra nyújtjuk, mindezt 4-szer, 5-ször megismételve. 

Apró pogácsaszaggatóval szaggatjuk, a tetejét tojássárgájával megkenjük, és egy csipet sajtot teszünk rá. 


Hagyjuk 15 percre magára, letakarva, a sütőpapíron, hogy kicsit megkeljen, majd 180 fokos sütőben (alul- felül sütés, nem kell a légkeverés) 12 perc alatt, aranysárgára sütjük.


A recept alapjáért köszönet: mindmegette.hu

2012. augusztus 21., kedd

Nyári hangulatban

                                                                                                                                                                          foto by: shoot's n roll
                   Szóval már mindjárt vége is a nyárnak és az az igazság, hogy nem tűntem el, csak nem nagyon volt időm "blogolni". Vagyis írtam én, de más témában, amit ha gondoltok megnézhettek itt

             Készítettem finomságokat pl.: szilváslepényt, isteni grillcsirkét, görögsalátát, mangós- őszibarackos túrótortát... de a helyzet az, hogy mindent azért, mert vendégségbe mentünk, vagy hozzánk jöttek és mire lefotózhattam volna őket, addigra megvágódott a torta és el is fogyott :). Naná, hogy én is az evést választottam fotózás imádata ide vagy oda:).

                  Azért élvezem ezt az időszakot, a sok friss zöldséget és gyümölcsöt. Azt, hogy kimegyek a kertbe és szedek egy kis tál finom sárga- és fehérhúsú mézédes őszibarackot reggelire... 
Igyekszem egy két finomság receptjét megosztani és képeket is mellékelni, de nem ígérhetek semmit, hiszen süt a nap, vár a grillezés és a behűtött görögdinnye, nem tudok a gép előtt ülni:)