2014. augusztus 5., kedd

Ebéd az irodában

                                Bizonyára sokan vagytok azzal úgy, hogy a munkahelyen nincs "időtök" normális ebédet enni. Vagy nincs a közelben olyan hely, ahol meleg ételt tudnátok venni, vagy csak gyorsétterem van. Simán előfordulhat, hogy előző nap nem készít az ember magának ebédet, így marad a közelben lévő kisbolt, mint opció.
Ilyenkor sem kell azonban feladni az egészséges életmódot, hiszen lehet olyan alapanyagokat vásárolni, amelyből a munkahelyi konyhában- gyorsan összedobva, főzés nélkül is tápláló ebédet készíthetünk.                                
Ilyenkor vegyük elő a salátákat. Egyre többféle előmosott, válogatott salátakeveréket kapni, amelyhez már csak egy két hozzávaló és kész a világ legyegyszerűbb ebédje. 
Most egy- két ötletet dobok be, mindenki úgy hasznosítja, ahogy szeretné:
  • salátakeverék (lehet bármilyen, amilyet szeretünk, előmosott, így nem kell sokat bajlódni vele)
  • paradicsom (koktélparadicsom és akkor még szeletelni, darabolni sem kell, pont falatnyi méretűek)
  • kígyóuborka 
  • sajtok (ezekből is számos variáció van pl.: feta, mozarella, cottage cheese- ami sajt is meg nem is stb...)
  • vannak olyan boltok, ahol van grillpult, így ha gondoljuk húst is tehetünk a salátánk mellé
  • hal konzervek (felbontja őket az ember és már eheti is)
  • konzerv kukorica
                                       A lényeg az, hogy azért, mert boltban vásárolunk ebédnek valót és főzni nem akarunk, még nem muszáj leragadni a párizsis zsömle kombinációnál. Nyugodtan engedjük szabadjára a fantáziánkat, készítsünk egy tányér salátát, hogy aztán feltöltődve tudjunk tovább dolgozni, anélkül, hogy bűntudatunk lenne.

                                    Én a múlt hétvégén egy klasszikus és egyszerű kombót választottam:
Mozarella (250g), paradicsom (2db), kígyó uborka (kb 10cm-es darab). Egyszerűen feldarabolva, frissen elfogyasztva. Nem is kell ennél több egy meleg nyári napon ebédre.



2014. július 2., szerda

Dinnyés jégkockák

Még mindig sok a görögdinnye és nem tudod mihez kezdj vele, mert már nem fér beléd több, meg fog romlani, de kidobni sem akarod? Cseppet se félj. Itt a megoldás: dobd fel vele a hűsítő limonádédat. Hogy hogyan? Hát jégkocka formában. Igazán szép rózsaszín színe lesz, egy próbát megér!

Hozzávalók:
  • görögdinnye lé (botmixerrel pürésítettem)
  • jégkockatartó vagy bon- bon forma
  • limonádé



 Az elkészítés menete:

  1. Fogd a dinnyelevet és töltsd jégkocka tartóba. Mindegy milyen formában, nekem szivecskés van... :) amúgy jó a bon-bon készítő forma is. Tedd be a fagyasztóba.
  2. Készíts az ízlésednek megfelelő limonádét.
  3. Dobj a poharakba egy-két jégkockát és élvezd a finom, hideg frissítőt!


Nagyon szép, amikor olvad a jégkocka és átszinezi, megízesíti a limonádét. Próbáljátok ki, egy kis változatosság mindig gyönyörködtet. :)


2014. június 24., kedd

Tequlia- dinnyében felszolgálva

                                    Ez egy szokatlan módja a feles felszolgálásának. Azonban, ha már itt a nyár miért ne próbálnánk ki? A görögdinnye rendkívül jól magába szívja az összes alkoholt, amit csak bele öntenek, vagy amibe beáztatják. Innen jött az ötlet, hogy a dinnye cikkeket tequilába áztatom és így szolgálom fel egy csipet sóval meghintve mindet. Egyszerre hűsít, vidít, frissít és mindent amit csak kell egy nyári bulis estén :). 
                                      Szóval nincs más hátra, mint összehívni a barátokat és szervezni nekik egy kerti partit, ahol ez a "fogás" sem maradhat el. 



Hozzávalók:  (nyilván adagokat nem írok, hiszen annyi, amennyit megesztek-isztok) :)
  • görögdinnye
  • tequlia
  • lime vagy citrom


Az elkészítés menete:
  1. Fogjuk a dinnyét és vágjuk cikkekre (akkorára, amiket egy falattal ki tudunk harapni.) Áztassuk őket tequliába legalább 6 órán keresztül.
  2. Vegyük ki a dinnyékecikkeket az alkoholból.
  3. Hűtsük be jól "tálalásig", majd tálaláskor szórjuk meg őket durva szemű sóval és tegyünk melléjük citrom gerezdeket.
  4. Ha megjöttek a barátok, akkor jöhet a dinnye, majd citrom a szájba. Meglepő, szokatlan, de jóóó! :)
Egészségetekre és persze fogyasszátok mértékkel!


2014. június 16., hétfő

Dinnye nyalókák

                          Tombol a nyár, itt a fürdőruhák ideje és persze az "azonnal ide valami hűsítőt, ami egészséges" :) felkiáltásoké is. Abban egyetértünk, hogy nem sok ember van, aki nem szereti a görögdinnyét. Ha mégis, akkor ők ne olvassanak tovább... 
A következő sorokon ugyanis azt az ötletet mutatom be, hogy hogyan tudjuk a lehető legkevesebb felfordulással felszolgálni és elfogyasztani a görögdinnyét. A gyerekek is oda lesznek az ötletért! Próbáljátok ki, megéri.

Hozzávalók:
  • annyi görögdinnye, amennyit elfogyasztani kívánunk
  • fa jégkrém pálcikák

Az elkészítés menete:
  1. A dinnyét vágjuk egy- két falatnyi cikkekre.
  2. Mindegyikbe tűzzünk egy- egy pálcikát, tálalásig hűtőben tároljuk.
Ennyi az egész, de mégis hatalmas ötlet. Ha valaki gondolja megszórhatja apróra vágott mentalevelekkel és megcsepegtetheti citrom, vagy lime lével.
Nos? Ki tud ellenállni? 



2014. június 12., csütörtök

Könnyed joghurtos mártogatós

                          Emlékeztek az ananász dicséretére írott bejegyzésre? Ha nem, akkor ITT frissíthetitek a memot, vagy ha még el sem olvastátok... olvashatjátok. Hasznos tudni, mert ha eddig nem szeretted volna, akkor ettől biztosan megjön a kedved, hogy ananászt egyél.
Ez egy amolyan recept is, meg nem is. Hiszen egy könnyű natúr joghurtos mártogatós és a frissen szeletelt trópusi gyümölcsök. Ha mindezeket jól behűtöd akkor szerintem simán megállja a helyét egy diétás desszert gyanánt, amire nyáron nagy szükségünk van. :)

Hozzávalók 2 személy részére:

  • 4 szelet ananász cikkekre vágva, közepe eltávolítva
  • 1 db jó érett mangó
  • 2 dl natúr görög joghurt (én továbbra is szójajoghurtból eszem csak és azzal is nagyon finom)
  • 1/4 citrom leve

Az elkészítés menete:
  1. Vágjuk fel a mangót és az ananászt. A mangót hosszúkásra vágtam, az ananászt pedig cikkekre, meghagyva a héját, aminél fogva remekül ki lehet harapni a falatot.
  2. Helyezzük a gyümölcsöket arra a tálra, amin kínálni szeretnénk és csöpögtessük meg a citrom levével.
  3. A natúr joghurtot tegyük egy kis mártogatós tálba és ebbe is csöpögtessünk néhány csepp citrom levet.
  4. Tálalásig lefedve jól el van a hűtőben. Minnél hidegebb, annál jobban esik egy fülled nyári napon, estén...