2014. január 24., péntek

Valóban olyan káros-e a mikró? Kísérlet 2. rész

                        Ahogy ígértem jelentkezem. Nem gondoltam volna, hogy ennyi hozzászólást kapok facebookon:). Még egyszer leszögezném, hogy nem nem hiszek semmit, pusztán kíváncsiságból kezdtem bele a kísérletbe. 

Úgy volt, hogy két naponta fotózom, de annak nem sok értelme volt, ugyanis a 4. napig nem történt semmi.
Azért fotóztam akkor is:

A mikrózott vízzel öntözgetett magok a 3. napon:




A vízforralóban forralt vízzel öntözgetett magok a 3. napon:

















Eddig nincs különbség nemde?
ÁÁÁm a 4. napon valami történt. És nem az amire számítottam. A mikrós vízzel locsolt magok csírázásnak indultak méghozzá nagyobb számban, mint  a vízforralós társaik. Hogy ez mit jelent? Fogalmam sincs:) de ahhoz képest, hogy az terjed a neten, hogy nem fognak kicsírázni... nos, biztosan nem érezték a víz milyenségét. :) 

Most a 9. napon tartunk és íme az állás:

A "mikrós" csírák a 9. napon:



A vízforralós csírák a 9. napon:



                        Nos, mindenki döntsön, ahogy akar. Számomra kiderült, hogy az nem igaz, hogy nem csíráznak ki. Habár kaptam olyan hozzászólást, hogy: "Ki fognak csírázni, de azok már gnómok lesznek, így ha megeszed rákot okoznak."

Nah ezek után mondom néktek döntsétek el mit jelent ez számotokra. Abban biztos vagyok, hogy a már élő növényt is öntözhetném mikrós vízzel, nem fog elszáradni... 
Minden esetre megpróbálom- ettől függetlenül- minél kevesebbet használni a mikrót, amikor lehet más alternatívát választok az ételek megmelegítésére. És mivel eddig sem tettem, eztán sem szándékozom mikróban sütni, avagy főzni...
Ha van hozzászólásod ne fogd vissza magad KOMMENTELJ a bejegyzés alatt, ééés ha esetleg még tetszett is a kísérlet akkor nyugodtan mutogasd meg másoknak is:).

2014. január 15., szerda

Valóban olyan káros-e a mikrohullámú sütő?

                  Manapság egyre többször futok bele olyan cikkekbe és videókba, kísérletekbe, ahol a mikrohullámú sütő káros mivoltára akarják felhívni  a figyelmet. Sok mindent hallani, jót is rosszat is. Eldöntöttem utánajárok, hogy mi igaz azokból amit hallani, olvasni lehet. 
Kép: internet
                               Többféle bizonyításról is hallani, ami bemutatja, hogy bizony, ha mikróban melegíted az ételed rákos leszel.
Hogy mivel magyarázzák? Hát azzal, hogy csírátlanítja a vizet, megváltoztatja a DNS-ét az ételeknek, emiatt a szervezet számára felismerhetetlen lesz, és emiatt káros, sőt rák keltő.
Tudom- tudom, most sokan egyből rákezdtek arra, hogy ha mindent megszüntetnék, ami rák keltő akkor semmit sem ehetnék és sehova sem mennék... A célom nem is az, hogy ignoráljam a mikrót, hiszen nagyon hasznos kis dolognak tartom. Vannak ételek és helyzetek, amikor nem tudom elképzelni a gázon való melegítést. De ha kiderül, hogy valóban nem csíráznak ki  a magok (kísérletem lejjebb részletezem), akkor el fogok gondolkozni azon, hogy jobban oda kéne figyelnem, hogy minél kevesebbet használjam. A kísérlet végeztével, mindenki eldönti, hogy mit von le belőle és ennek függvényében jár el. Én már nagyon kíváncsi vagyok, úgyhogy belekezdtem.

                                 Én az választottam ki, hogy vajon kicsírázik-e a mag, ha mikróban forralt vízzel locsolom? Ennek a kiderítéséhez nem tettem mást, mint forraltam vízforralóban és mikróban is vizet. Egy éjszakát hagytam őket hűlni (mert ugye a forró vízzel locsolt mag sehogyan sem fog csírázásnak indulni:)). És ma elérkezett a nap, hogy meglocsoltam a vöröshagyma magokat. Elvileg 10 nap kell nekik, hogy csírázásnak induljanak, ezért ez nem lesz egy gyors kísérlet, de 2 naponta fotózom őket és beszámolok a fejleményekről.

És akkor jöjjenek a képek:

1. nap:
1. nap előkészületek: két ugyanolyan tálka, magok, vatta, víz...

1. nap: magok a vattán, vízre várnak :)

1. nap: feliratozott pohárból, feliratozott edénybe, hiszen nagyon nem mindegy:)

1. nap: meglocsolva vízforralóban forralt vízzel 
1. nap: meglocsolva mikróban forralt vízzel
 A továbbiakban is kövessétek blogom, hogy megtudjátok mire jutottam:).

2014. január 13., hétfő

Karamellszósz

                        Nos a Karácsonynak vége, és mivel otthon töltöttük az ünnepeket, ezért nem is voltam gép előtt. De utólag is engedjétek meg, hogy mindenkinek minden szépet kívánjak az új évre!! Ez a recept (sok másikkal egyetemben) kimaradt a karácsonyi dömpingből, de mivel még tart a tél, és lesznek még hideg napok, ezért megosztom Veletek. Maximum majd jövő Karácsonyra készítitek el ajándékként:).
                      Minden, ami kell egy jó kis kényeztetéshez a hideg napokon... Forró tej, karamellszósz és tejszínhab. Hmmm higgyétek el, ezt az is imádni fogja, aki nem rajong nagyon az édességekért. Nem mellesleg ez sem utolsó ajándék ötlet. Elkészítés és üvegbe töltés után 2 hétig áll el a hűtőben.

Hozzávalók:
  • 2 bögre cukor
  • fél bögre víz
  • 1 bögre nagyon zsíros tejszín
  • 1 rúd vanília
  • 2 teáskanál citromlé
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál Baileys, vagy más kávés krémlikőr de ez el is hagyható



                   Fogjunk egy kis szószos lábast és tegyük fel a cukrot a vízzel együtt lassú tűzre karamellizálódni. Hagyjuk magára amíg szép borostyán színe nem lesz, ne kevergessük! Ez kb 20 percet vesz majd el az időnkből, de ne sajnáljuk.
Mialatt szépen barnul a cukrunk vágjuk félbe a vaníliarudat kaparjuk ki a magjait, majd vágjuk fel 1 cm-es darabokra a kikapart héjat. 
Miután bebarnult és szép borostyán színt vett fel a szószunk adjuk hozzá folyamatos kevergetés közben a tejszínt, vaníliamagokat, vanília rudat és a citromlevet. Keverjük jól össze és adjuk hozzá a vajat és végül a Baileys-t is. 
Vegyük le a tűzről és öntsük sterilizált üvegekbe, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután tegyük hűtőbe és 2 héten belül fogyasszuk el.
Ne ijedjetek meg a hűtőben meg fog keményedni, de felhasználás előtt alacosny hőmérsékleten felmelegítve újra folyékony lesz.


A karamellás tejhez vegyünk 3 dl tejet, amit forraljunk fel és adjunk hozzá 2 evőkanál karamellszószt. Öntsük bögrébe. Verjünk fel 2dl tejszínt kemény habbá kanalazzuk a tetejére ízlés szerint, majd díszítsük karamellszósszal a tetjét. 




2013. december 17., kedd

Zabpelyhes csokis kekszek

                          Szóval, ahogy ígértem íme a recept. Karácsony közeleg, sőőt már itt van a nyakunkon, így ez is remek a céges partyra, avagy csak önmagunk örömére. 
Mivel van benne zabpehely nevezhetjük egészségesnek is...na jó attól azért messze áll, de ilyenkor megengedhető egy kis bűnözés. 

Hozzávalók: 36 darabhoz

  • 125 g finomliszt
  • 3 evőkanál keserű kakaópor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • fél teáskanál szóda bikarbóna
  • 1/4 teáskanál só
  • fél teáskanál fahéj
  • 110 g vaj
  • 110 g barnacukor
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 nagy tojás
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 15 dkg aprószemű zabpehely
  • opcionális (én nem tettem bele, de csokidarabok, avagy mazsola is mehet bele).

                 Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, légkeveréses üzem módba. Keverjük össze egy tálban a lisztet, kakaóport, sütőport, szóda bikarbónát, sót és a fahéjat, majd tegyük félre.
A vajat keverjük ki a cukrokkal. Adjuk hozzá a tojást és a vaníliakivonatot és keverjük még egyszer jól össze géppel.
Fogjunk egy fakanalat és keverjük a nedves hozzávalókhoz a szárazat apránként, majd legvégül adjuk hozzá a zabpelyhet és ha gondoljuk a csokit és/vagy a mazsolát.
Egy kanál segítségével szedjünk ugyanakkora darabokat a masszából és tegyük sütőpapírral bélelt tepsire. Hagyjunk a halmok között 5 cm-t, hogy legyen hova lapulniuk:).
Süssük 5 percig, majd egy TRÜKK, vegyük ki és csapkodjuk a tepsit a pulthoz és tegyük be további 5 percre. Vegyük ki, csúsztassuk le a sütőpapírral EGYÜTT és hagyjuk teljesen kihűlni. Azért kell megcsapkodni, hogy jó kis ropogós kekszet kapjunk, ami belül puha hmmm:).
Tegyük légmentesen záródó tárolóba az ajándékozás napjáig, avagy tegyük az asztalra és fogyasszuk el. :) Egy hétig simán eláll gond nélkül egy jól záródó dobozban.


2013. december 14., szombat

Karácsony ízű "pálmalevél"- gyors finomság, váratlan vendégseregnek

                                  Szerintem bárkivel előfordulhat az ünnepek során, hogy több vendég érkezik, mint amire számít. Nos erre az esetre van ez a kis süti megoldás:). Karácsonyi ízekkel és illatokkal, ellenállhatatlan és tényleg 15 perc alatt megvan.
Hozzávalók:
  • egy csomag készre nyújtott leveles tészta (375g)
  • 3 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 3 evőkanál kristálycukor

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, légkeverésre. A tésztát kitekerjük. A vajat a fűszerekkel és a cukorral kikeverjük habosra, megkenjük vele a tésztalapot. Vágjunk 1- 1,5 cm vastag csíkokat belőle pizza szeletelővel. Tekerjük fel a két végét egymás felé, hogy csinos kis pálmalevelet kapjunk. Óvatosan tegyük át őket a tepsire és toljuk be sülni 10- 12 percre. 
Az egész lakást, házat finom illattal tölti meg és 4 napig simán fogyasztható, akár újra is melegíthető sütőben, hogy még frissebbnek tűnjön. Vendégségbe is szívesen fogadnak vele:).