Szerintem ezt mindenk tudja, aki főzött- sütött valaha:) 1960-ból való hímzés egy egerszalóki barlanklakás konyhájának falán...
2013. május 28., kedd
2013. április 22., hétfő
Mustáros karaj, csőben sült rozmaringos- fokhagymás burgonyával
Amennyiben a következő receptet elolvasod és elkészíted a képen látható fantasztikusan finom főételt kapod, amivel bátran felvághatsz a barátaid előtt, meglepheted vele a családod.
Ha már a kerti grillt is elővettétek - a jóidőre való tekintettel-, akkor a húst grillezheted is, én serpenyőben sütöttem.
Hozzávalók 2 fő részére:
- 4 szelet karaj
- 4 evőkanál mustár
- egy evőkanál olaj
- 5 db közepes méretű burgonya
- 3 szál rozmaring ág
- 5 gerezd fokhagyma
- 15 dkg reszelt trappista sajt
- 4 evőkanál tejföl
- 1 mokkáskanál őrölt, piros fűszerpaprika
- 1 mokkáskanál só
Az elkészítés mente:
A húst az egyik szélén 1 cm-es távolságokban bevagdaljuk. A mustárt az olajjal összekeverjük és bepácoljuk vele a hús szeleteket. Ha van időnk egy egész éjszakára benne hagyjuk és hűtőben, lefedve tartjuk. Ha erre nincs időnk, akkor elég egy óra is a pácban.
Mialatt a hús pácolódik a krumplikat megpucoljuk és egészben, sós vízben megfőzzük. Ha megfőtt leszűrjük és kihűtjük. Ha ezzel megvagyunk felkarikázzuk és egy tűzálló tálba tesszük. A tejfölt a fűszerpaprikával, sóval, a zúzott fokhagymával és az apróra vágott rozmaringágacskákkal összekeverjük és a burgonyakarikákra öntjük. 180 fokos sütőben légkeveréses fokozaton 15 percig sütjük, majd megszórjuk a reszelt sajttal. A sütőt grill fokozatra állítjuk és rápirítjuk a sajtot további 10-12 perc alatt.
Mialatt a köretünk grilleződik a húsokat forró serpenyőben kisütjük, szép pirosra mind a két oldalát. Forrón tálalajuk, rozmaringággal díszítjük, egyből fogyasszuk:).
2013. április 12., péntek
Mákos guba másképpen, avagy szedres- mákos guba
A következő receptet a nasütés, a sok megmaradt szikkadt kifli :) és egy magazin ihlette.
A mákos gubát mindenki ismeri, de ez most egy kis csavarral készült, került bele fagyasztott szeder, de természetesen, amibe jó a fagyasztott, abba jó a friss is! SŐŐŐT!
A hozzávalók 4 személyre:
- 10 db szikkadt kifli
- 20 dkg darált mák
- 15 dkg porcukor
- 3 tojás
- 1 egész vanília rúd
- 8 dl tej
- margarin a forma kikenéséhez
- 40 dkg fagyasztott szeder, vagy más kedvünk szerinti gyümölcs
- csipet só
Az elkészítés menete:
A kiflit karikázzuk fel, a mákot keverjük el a porcukor felével. A tejet a vanília rúd kikapart belsejével forraljuk fel, tegyük félre hűlni.
A tojásokat válasszuk ketté, majd a csipet sóval verjük kemény habbá a fehérjét. Ezután a tojássárgájákat a porcukorral verjük fehéredésig. Ezután öntsük hozzá a kihűlt tejet - a vaníliarudat vegyük ki belőle-, majd öntsük az egészet a kiflikarikákra, szórjuk rá a mákot és keverjük össze. Az egészet tegyük egy tepsibe, majd a tetejére halmozzuk rá a szedret- gyümölcsöket-. Végül fedjük be a tojáshabbal és forró -180 fokos- tepsibe süssük 20-25 percig.
Ajánlom hidegen- melegen:)
Címkék:
desszert,
édesség,
guba,
kifli,
mákos guba,
szeder,
tej,
tojás,
tojáshab,
vanília,
vaníliarúd
2013. március 14., csütörtök
Tavaszi répatorta és muffin
Közeledik, közeledik...itt a tavasz, bár most szakad az eső és 20 centis havat ígértek:). No, de a tény az, hogy Március van, és 31-én itt a Húsvét.
Nemrég volt Marci bátyjának a születésnapja, az ő tiszteletére készítettem el ezt a tortát:). Habár a gesztenyés a kedvence, de olyat más sütött neki. Ez is ízlett mindenkinek, (receptet a márciusi nők lapja konyhája ihlette). Én 18 cm-es formában sütöttem, a arecept 24 cm-est írt, ezért ami maradt muffin formába öntöttem. Locsolóknak, vendégvárónak, vagy gyerkőcöknek uzsonnára kiváló! :)
- 28 dkg reszelt sárgarépa
- 20 dkg kristálycukor
- 3 tojás
- 13 dkg margarin olvasztva
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 alma reszelve
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna
- csipet só
- 6 dkg darált dió
- 20 dkg finomliszt
- 3 dkg keserű kakaópor
A krémhez:
- 25 dkg mascarpone
- 12 dkg porcukor
- 3 evőkanál citromlé
A díszítéshez:
- 25 dkg marcipánmassza
- narancssárga és zöld ételszinezék
A tortaformát kikenjük, lisztezzük, félretesszük. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A margarint a kakaóporral elkecerjük csomómentesen, a tojásokat a cukorral habosra keverjük. Beleszitáljuk a lisztet és a tészta többi hozzávalóját is hozzáadjuk, egy nagy tálban összekeverjük, jó alaposan. A tortaformába, muffinpapírokba öntjük és bedugjuk 20-25 percre sülni.
Ezalatt a marcipánt két részre osztjuk és megszinezzük a narancssárga, illetve zöld ételszinezékkel. A narancssárgából répákat formázunk, a zöldből pedig "répaszárat". A maradék zöld marcipánt hideg helyre tesszük.
Amikor átment a tűpróbán a tortánk (tisztán tudjuk kihúzni a fogpiszkálót a sütiből), kivesszük és hűlni hagyjuk. Amikor langyosra hűlt kettévágjuk, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
Mialatt hűl a krém hozzávalóit habosra keverjük habverővel, majd megkenjük a torta alsó felét.
Ráfektetjük a torta tetejét, majd a maradék zöld marcipánt ráreszeljük nagylyukú sajtreszelőn (így kapunk füvet).
Erre jönnek a répácskák, tetszőlegesen elrendezve.
A muffinokat kevesebb ideig sütöttem 10 perc elég volt, mert már meleg volt a sütő. Azokat is dízsítettem. vágtam rájuk egy kis mélyedést és abba tettem a répát, mintha a földből állnának ki. A muffin krém nélkül is megállja a helyét, de tálaláskor kínálhatunk mellé, ha kedvünk tartja.
2013. március 8., péntek
Tavaszi kosárkák, akár húsvéti vendégvárónak is
Hozzávalók 4 db kosárkához:
- 8 evőkanál finomliszt
- fél dl víz
- 1 egész tojás
- 1 teáskanál só, csipet bors
Töltelékhez (kosaranként):
1 kosárka egy főre, előételnek bőven elegendő.
És megjelent a Kifőtük magazin márciusi száma, amiben a rengeteg jó recept mellett találtok tőlem is 5 receptet. :) innen tudjátok letölteni: http://www.kifoztuk.hu/
- 3 db fürjtojás, vagy egy tyúktojás
- 2 szál vékonyra szeletelt bacon
- fél marék rukkola
- koktélparadicsom
- só, bors
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Félretesszük pihenni, amíg a kosárformákat kivajazzuk, lisztezzük. A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk és kis cipókat formázunk.
A cipókat kör alakúra nyújtjuk (fél cm vastagra). A kosarakba helyezzük és vakon előmelegített 180 fokos sütőben 5 percig sütjük. Ha a szélei nagyon kilógnak sütés után vagy sütés előtt is levághatjuk.
Ezután ráhalmozzuk a rukkolát, a bacont, -amiket darabokra tépkedünk- és végül ráütjük a tojásokat. Sózzuk és borsozzuk, lehetőleg úgy hogy a tojás sárgájára ne szórjunk, mert foltos lesz. Ezután visszatoljuk a sütőbe további 10 percre, amíg a tojások megsülnek.
Kivesszük és rukkola ágyon kínáljuk, esetleg parmezánforgáccsal megszórjuk.
Én készítettem egy olyan kosárkát is, ami csak baconból áll és abba ütöttem bele a tojást, illetve ebbe tettem koktélparadicsomot is.
És megjelent a Kifőtük magazin márciusi száma, amiben a rengeteg jó recept mellett találtok tőlem is 5 receptet. :) innen tudjátok letölteni: http://www.kifoztuk.hu/
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)