2013. január 28., hétfő

Gyömbéres, brutál csokis torta :)

                             A következő receptet Gordon Ramsay Vasárnapi ebéd c. könyve ihlette :).  Aki nem szereti a brutálisan tömény csokoládé ízt, az most ne olvassa tovább csak nézegesse a képeket, hátha kedvet kap hozzá :). Az biztos, hogy két villahegynyi falat és elég volt aznapra az édesség!

                       A tortát kissé átalakítottam, nemcsak gyömbéres kekszet tartalmaz (kiváló lehetőség felhalmozódott mézeskalács készletünk felhasználására), hanem tettem hozzá, a töltelék alá apró darabokra vágott kandírozott gyömbért is. Jelentem igen egyedi ízt kaptam, fantasztikus és máskor is meg fogom sütni. Sok mindenkinek, (6-8 főnek is akár!) jut belőle, mert ebből nem lehet egyszerre sokat enni!

Hozzávalók (18 cm átmérőjű tortaformához):
  • 150 g darabokra aprított gyömbéres keksz
  • 50 g olvasztott margarin
  • 250 g mascarpone
  • 125 g tehén túró
  • 2 nagy tojás
  • 35 g kristálycukor
  • 100 g olvasztott fekete csokoládé
  • 2 teáskanál keserű kakaópor
  • 5 dkg kandírozott gyömbér apróra vágva
                            A sütőt előmelegítjük 190 fokra. A kekszet konyharuhába tesszük és amivel érjük ütjük. Aki annyira el van kényeztetve, hogy van turmixgépe abba is teheti és összetörheti apróra úgy is a kekszet. Keverjük el az olvasztott margarinnal és nyomkodjuk a tortaforma aljára. Tegyük be a 180 fokra előmelegített sütőbe és süssük 10 percet, majd vegyük ki és csavarjuk le a a sütőt 160 fokra. 
                           Állítsuk össze a krémet: keverjük ki robotgéppel a tojást a cukorral fehéredésig. Adjuk hozzá az olvasztott csokoládét, és végül a többi hozzávalót is szép simára. A kekszes alapra szórjuk rá a gyömbér darabokat, majd öntsük rá a krémet, simítsuk el.
Tegyük a sütőbe és süssük 60-70 percen keresztül, egészen addig, amíg megmozgatva csak a közepe remeg. 
Vegyük ki, futassunk körbe egy kést az oldalán és tegyük félre kihűlni, majd egy egész éjszakára a hűtőbe. 
Másnap óvatosan vegyük ki a formából és szeleteljük. Igazi íz robbanás, minden elfogyasztott szelet után ígérje meg mindenki, hogy csinál 10 guggolást és 10 felülést :). Nem tudom hány kalória egy szelet, de brutál csokis... :)



2013. január 23., szerda

Lazacos- mascarponés- zöldséges kagylótészta

                                 A következő recept úgy készült, hogy ki akartam próbálni a kelkáposztát egyéb formában, mert a főzelék nálam a pfúúj, csak ha nincs más kategória:). 
Nos ez a recept viszont alapjaiban döntötte meg az eddig kialakult véleményem és az biztos, hogy többször fogom így használni, sőőőt kipróbálom másképpen is, no de ezt majd később... Gyorsan kell leírnom a hozzávalókat, amíg el nem felejtem :). Nem is szövegelek tovább mindenki próbálja ki! Aki nem szereti a kelkáposztát azért, aki szeret pedig azért! Ennyire egyszerű!


Hozzávalók 2  nagyon éhes személy részére:

  • 250 g száraz kagylótészta
  • 250 g mascarpone
  • 10 dkg füstölt lazac
  • 2 maréknyi fagyasztott zöldborsó
  • 3 maréknyi vastagabb csíkokra vágott kelkáposzta (én egy kis fej felét vettem meg, nem tudom pontosan hány dkg volt...)
  • só, bors, szárított fokhagyma ízlés szerint fűszerezve
  • fél teáskanál szódabikarbóna
  • tetejére mustármag csíra

Az elkészítés menete:

                                 A tésztát főzzük ki sós lobogó vízben, majd szedjük ki egy nagy tálba. A főzővízbe tegyük bele a zöldborsót, amint újraforrt szedjük a tészta mellé. Ekkor tegyünk a főzővízbe a szódabikarbónát és dobjuk mellé a kelkáposztát (no nem túl magasról, nehogy leforrázzuk magunkat:)). Főzzük egy percig, majd ezt is szedjük a tésztás tálba. A főzővízre mostmár nem lesz szükség.
                                         Egy kisebb tálkába keverjük ki a fűszerekkel a mascarponét és adjuk a tésztás keverékhez, majd alaposan forgassuk össze! Fontos, hogy mindenhova jusson minden. 
Tálaláskor szedjük a tésztát tányérra, majd tépkedjünk a tetejére a lazacból és szórjuk meg egy kevés mustármag csírával.



Remélem elnyerte tetszésedet, ha igen- ha nem várom a kommenteket! :)

2013. január 21., hétfő

Almás keksz

                                                 Amint ígértem, jön még egy almás recept, de aki szeretne még egyet :) itt megtalálja :). Szóval maradjunk most ennél a keksz receptnél, ami ropogós, almás és fahéjas egyszerre. Ehhez a recepthez az almát szárított formában használjuk, nem árt egy kis változatosság :). 


Hozzávalók (kb. 26-28 kekszhez):


  • 25 dkg margarin
  • 10 dkg barnacukor
  • 30 dkg sima fehér liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1-2 teáskanál őrölt fahéj
  • fél teáskanál őrölt szegfűszeg
  • csipet só
  • a tetejére: pár szelet (vagy evőkanál, ha kockázott) aszalt alma, kevés őrölt fahéj.
Az elkészítés menete:

                             Előkészítem, és sütőpapírral kibélelem a tepsit. A sütőt előmelegítem légkeverésen 160 fokra (sima sütés 180 fok). 
A vajat habosra keverem a kétféle cukorral és egy csipet sóval. Hozzáadom az átszitált lisztet, sütőport, a fűszereket, majd összekeverem, végül kézzel gyorsan összedolgozom. Diónyi gombócokat gyártok, tepsibe pakolom egymástól pár centire. A "golyókat" vizezett villával lenyomkodom és a tetejére teszem az aszalt almát, amiket előtte darabokra törtem.

Ezután lefedem sütőpapírral a kis korongokat és betolom a sütőbe. Amikor félig megsült leveszem róla a papírt, és készre sütöm. 
Kihűtöm és zárható fedelű dobozba teszem. Ropogós és egyben puha is nagyon- nagyon finom! :)




2013. január 18., péntek

Almáspite

                    Aki az almát nem szereti, az most ne is olvasson tovább :) A következő két recept, almás recept lesz.

Az első egy igazi klasszikus: az almáspite. Biztos vagyok benne, hogy rengeteg féle változatát sütjük.
Egy azonban azt hiszem közös: az alma, a fahéj és az omlós tészta. Amikor sül, már mennyei az illata és amikor még melegen felvágjuk... hm.

Egyszóval ez nagy kedvencem és ezúttal egy kis diót is csempésztem bele :).




Hozzávalók a tésztához: 

  • 300 g liszt 
  • 1 evőkanál cukor 
  • 1 csipet só 
  • 175 g a hűtőből kivett margarin, azaz hideg! 
  • 6 evőkanál hideg víz 
  • a tetejére egy felvert tojás.


Hozzávalók a töltelékhez:

  • 4 nagy golden alma
  • 2 nagy idared alma
  • fahéj
  • frissen őrölt szerecsendió (ízlés szerint, én 4x húztam végig a reszelőn)
  • barnacukor
  • 2 evőkanál liszt
  • egy maréknyi dió



Az elkészítés menete:

                         A tésztához összemorzsoljuk a cukrot, az átszitált lisztet, a sót és a margarint.  Ezután annyi jeges vizet teszünk hozzá, amíg összeáll a tészta. Ezután elfelezzük és letakarva a hűtőbe tesszük. 

                      Az almákat kimagozzuk, meghámozzuk és apró kockákra vágjuk. Leöntjük a citrom levével. A cukrokat, szerecsendiót, fahéjat lisztet összekeverjük egy tálba és hozzáadjuk az almát, diót. 

Kivajazzuk- lisztezzük a pite/torta-formát, vagy amink van. 
                         A tészta egyik felét kinyújtjuk és a formába tesszük (a szélét is "kibéleljük" a tésztával). Ezután hozzáadjuk az almákat, úgy hogy főleg középre halmozzuk. A tészta szélét megkenjük a tojással és ezután a maradék tésztát is kinyújtjuk és a töltelékre tesszük. Jól összenyomkodjuk a széleket, majd újra hűvös helyen pihentetjük 10 perce, amíg előmelegítjük a sütőt. 
A pite tetejét megszurkáljuk villával néhány helyen, majd megkenjük a tojással, és ha gondoljuk megszórhatjuk egy kis cukorral, ami sütés közben szépen megkaramellizálódik, de ez el is hagyható.

180 fokos előmelegített sütőben, légkeveréses fokozatban- már, ha van ilyen- 60- 75 percig sütjük. 
Miután megsült, kicsit hűlni hagyjuk. Minél tovább hagyjuk hűlni, annál biztosabbak lehetünk benne, hogy a vágott szelet egyben marad. 
Ezután tálald ízlés szerint, teljesen hidegen, langyosan, vaníliafagyival, karamell öntettel, vanília öntettel, vagy csak egyszerűen egy villával... :)  



2013. január 16., szerda

Házi készítésű májkrémmel töltött háromszögek

A következő recept, rögtön két recept:). Jó mi? 
Ezeket a falatokat ajánlom mártogatóssal egy könnyed sali mellé, előételnek vagy akár vacsorának. 

Először is szeretném leszögezni, hogy akinek van türelme készítheti magának a leveles tésztát - én bolti használtam -.

Hozzávalók a májkrémhez:
  • 500 g pulykamáj
  • 5 vékony szelet bacon
  • 2 evőkanál margarin
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 dl víz
  • bors és a LEGVÉGÉN só- miután már megfőtt a máj!
Az elkészítés módja:

                                   A bacon zsírját kiolvasztjuk (ha szükséges adunk hozzá egy csöpp olajat is), majd hozzáadjuk pirulni a nem túl apróra vágott hagymát (én félbevágtam és cikkekre vágtam, fél cm-es félköröket kaptam) és a zúzott fokhagymát. 
                                       Miután a hagyma üvegesre párolódott hozzáadjuk a nagyobb darabokra vágott májat és gyorsan megpirítjuk, majd meghintjük borssal és felöntjük a pohár vízzel. Lefedjük és 15 percig hagyjuk párolódni. Levesszük  a fedőt és elforraljuk a vizet róla. 
Lehúzva a tűzről sózzuk és az egészet botmixerrel pürésítjük, hozzáadva a margarint is. Megkóstoljuk, ha szükséges fűszerezzük még. Aki szereti tehet hozzá majorannát, vagy egyéb fűszernövényt.
Hűvösre tesszük amíg megdermed, majd miután teljesen kihűlt lefedve hűtőbe tesszük. 4-5 napig is eláll. 


Hozzávalók a háromszögekhez (10- 12 db-hoz, de függ attól, hogy mekkorákat készítünk):
  • 350 g leveles tészta
  • annyi teáskanálnyi házi májkrém, ahány kis háromszöget vágtunk
  • 1 tojás a kenéshez
  • szezámmag a tetejére
Az elkészítés módja:

                        A leveles tésztát kicsomagoljuk és egyenlő négyzetekre vágjuk. A sütőt a legmagasabb hőfokon előmelegítjük. Felverjük a tojást és megkenjük vele a  tészta négyzet két szomszédos oldalát. 
                             A távolabbi sarkába halmozz egy teáskanálnyi májkrémet, majd hajtsd félbe, hogy hármszöget kapj. Jól nyomkodd össze, majd tedd a sütőpapírral kibélelt tepsire. Ha minddel elkészültél kend meg a a tetejüket tojással, majd szórd meg szezámmaggal.
Tedd be a tepsit a 180 fokra visszatekert sütőbe és süsd, amíg szép aranybarna nem lesz a teteje.

                Ezután várd meg amíg kihűl egy kicsit, tálald. Kínálhatsz mellé fokhagymás tejfölt, savanyúuborkát, lilahagymát, friss kevert salátát. 




Egészségetekre!