2011. december 14., szerda

Citromos korongok, kekszek

       Ennek a keksznek a receptjét Ági barátnőmtől kaptam, aki kutyasétáltatáson lepett meg a kekszekkel és mivel nagyon ízlett gyorsan el is kértem a receptjét. Elkészítettem én is, szóval most megosztom veletek. Bátran meg lehet sütni, aranyos kis dobozkákba tenni és megajándékozni vele barátainkat az ünnepek alkalmából. De csak úgy reggelire, egy jó habos kávé, kakaó mellé is kitűnő...



Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt (plusz valamennyi a deszka szórásához)
  • 15 dkg kristálycukor
  • 1/2 teáskanál sütőpor
  • 1 db citrom reszelt héja 
  • 8 dkg puha, darabokra vágott margarin
  • 1-2 evőkanálnyi citromlé
  • 1 egész tojás
           A lisztet átszitáltam egy nagy tálba, majd hozzákevertem a sütőport, a tojást, a citrom reszelt héját és apránként hozzáadtam a margarint. Egy kicsit változtatva a recepten adtam hozzá citromlevet is, hogy még jobban előjöjjön a citromos íz.
A hozzávalókat robotgéppel jól összekevertem, majd egy kicsit betettem a hütőbe hűlni, dermedni.
Kivettem a hűtőből és jól belisztezett deszkára tettem, egy kicsit átgyúrtam. Figyelem a tészta nagyon puha, lágy, ragdós szóval bátran a liszttel!
Kinyújtottam fél centi vékonyra és a legkisebb pogácsaszaggatómmal kis korongokat vágtam belőle. Sütőpapíros tepsire helyeztem őket és betettem a sütőbe, amit 200 fokra és légkeveréses fokozatra állítottam.

          10 perc múlva meg is sültek, szóval mehetett be is a következő adag. Az elkészült sütiket megvártam, amíg kihültek és utána dobozba tettem, hogy finom omlós és puha maradjon.
Az, hogy hány darab lesz belőle függ a kiszúró forma méretétől, szóval csak az tudom leírni, hogy nekem 3 tepsivel készült, nagyon kb 50- 60 db.
Azt hiszem a jövőben még sokszor megsütöm a környezetem nagy örömére :). Szerintem legközelebb kipróbálom krémmel tölteni, hogy milyennel? Majd megtudjátok, ha olvassátok :)





Gránátalma, Aphrodité gyümölcse

              Mostanában nagyon rákattantam a gránátalma evészetre. A kedves Mikulás hozott nekem egyett és én azóta napi kettőt tuti, hogy megeszek:).
Egyszerűen nem tudok betelni vele, annyira finom. El is meséltem ezt tegnap a barátoknak vacsora közben, ahol kiderült, hogy többen nem is ismerik ezt a fantasztikus gyümölcsöt.
Most mindazok kedvéért, akik nem tudják mi ez és hogy néz ki egy pár kép és leírás, de az az igazság, hogy ezt érezni kell. 


         Sok jó tulajdonságát fel tudom sorolni a finomon kívül, ám nagyon kell vigyázni vele, mert megsárgítja a körmöket az ujjakat és mindent, amihez hozzáért. Hogy miért sárga lesz, mikor piros a belseje nem tudom, de így van. 
Mediterrán vidékeken őshonos lombhullató fa vagy bokor. Magassága 2 és 4 méter között változik, de létezik törpe fajtája is. Nyugodtan neki lehet állni itthon is az ültetésének, nálunk (budapesten) is szépen hozza  a gyümölcseit.
A gránátalmának sok fajtája alakult ki. Ezeket a termés színe alapján a következő négy csoportra oszthatjuk:
  • sötétpiros, 
  • sárgászöld,
  • feketésibolya és 
  • fehér termésűre.  Közülük az első kettő a legelterjedtebb.

A jó tulajdonságai közé tartozik, hogy kíváló antioxidáns hatású. Tudományos vizsgálatok eredményei arra utalnak, hogy a gránátalma fogyasztása az LDL (káros koleszterin) szintjét csökkentheti a vérben. Sok C-vitamin találhtaó benne. 

               Számtalan módon fel lehet hasznánli apró magjat: salátákba, húsok mellé ajánlják, levét leszűrve és szirupá főzve remek szörp alapanyag. Díszíthetünk vele süteményeket, a gyümölcssalátánkat is biztosan feldobja édes savanykás íze. De egyszerűen önmagában eszegetve is remek élvezet:).

Szóval irány a legközelebbi zöldséges, (lehetőleg ne a környékünkön, mert én már felvásároltam a készletet) és vegyetek egyet- kettőt bátran:)! 









Baklava ihhletésű muffin

Itt a "tél", legalábbis naptár szerint, mert az időjárás nem ezt mutatja...:( Közeleg a Karácsony. Ilyenkor sokszor vágyik az emberlánya, fia egy kis édességre egy finom meleg tea vagy kávé kíséretében. 
Ez a recept kíváló a téli napokra (is) :). Egyszerre mézes, diós, fahéjas és finom. A névében szereplő baklavával ellentétben ez nem olyan tömény, édes. Karácsony illatú és falnivaló:).

Sokáig vártam, mire ezt a receptet kipróbáltam. Először is nem volt dióm, aztán jött az ősz leszüreteltük a diót. Igenám, de ekkor döbbentem rá háztartásom egyéb hiányosságaira, hogy nincs diótörőm:). Semmi gond anyu segít, adott egyet, (mármint diótörőt:)). Oké gondoltam már semmi nem állhat közém és a hőnáhított muffinom közé, mikor is a receptet elolvasva látom, hogy darált dió kell és én híján vagyok a diódarálónak. 
Na itt lett elég, SÜTNI AKAROK!, szóval átalakítottam a receptet, ami az előnyére vált, mert még jobban kiérezni a diót, vannak benne harapható darabkák, ugyanis csak késsel apróra vágtam.

Ha a diós beigli mellett/helyett valami újra vágytok, íme hát a recept, nekem 21 db lett belőle:

Hozzávalók:


a "töltelékhez":

  • 3 marék dióbél
  • 6-7 evőkanál méz
  • 2 evőkanál fahéj
  • 8 dkg margarin
a tésztához:
  • 40 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 egész tojás
  • 15 dkg cukor
  • 8 dkg margarin
  • 5 dl natúr joghurt
A díszítéshez:
  • 21 db fél, vagy negyed dió
  • 3 evőkanál méz
       A diót apróra várgjuk, de ne aggódjunk, ha marad benne egy-két nagyobb darab és száraz serpenyőben megpirítjuk. Hozzáadjuk a margarint a mézet és a fahéjat és az egészet összeolvasztva kavargatjuk néhány percet. Ezen a ponton tuti lesz társaságunk a konyhában, hiszen az illata mennyei...

Levesszük a tűzről és félretesszük. A muffinformákat kibéleljük muffinpapírral. 
Ezután összeállítjuk a tésztát:

A margarint és a cukrot fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a joghurtot és a tojásokat is. A lisztet átszitálva elkeverjük a sütőporral és a folyékony anyagokhoz öntjük. Jól elkeverjük a masszát. 

A forrma aljába teszünk egy-egy és fél evőkanálnyi tészta masszát, majd rá egy evőkanálnyi tölteléket és megint egy evőkanál masszát a tetejére pedig egy fél szem diót nyomunk. 
Nem kell aggódni, ha nem fedi a tölteléket a tésztánk, hiszen sütés közben majd elrendeződik az egész és nagyon jól mutat, ha itt-ott kilátszik a mézes-diós töltelék. 


Az egészet betesszük a 180-200 fokos sütőbe és légkeverés mellett 10-15 perc alatt készre sütjük. Miután kivettük a sütőből, a díszítéshez használt mézet felolvasztjuk és egy-egy teáskanállal a muffinok tetejére csorgatunk belőle. 
Megírjuk a Nuts 'n' Rollnak, hogy hogy sikerült:) Hajrá!








2011. december 1., csütörtök

Mézeskalács

A tuti bevált recept címet is adhattam volna, (legalábbis eddig nekem bevált és, azoknak is, akik megkapták ezt a receptet) :).

Szóval tegnap nekiláttam, hogy legyen valami karácsonyhoz köthető receptem fent.
Még csak kisütni és lefényképezni volt időm, a díszítés ma következik. Az viszont biztos, hogy ez nem tart ki kaácsonyig, főleg, hogy ma jönnek a haverok...:).

 A hozzávalók:


  • 76 dkg liszt
  • 34 dkg porcukor
  • 2 púpos kiskanál szódabikarbóna
  • 1 zacskó mézeskalács fűszerkeverék ( helyettesíthető őrölt fahéjjal, 10 szem porrá tört szegfűszeggel, de valahogy nem lesz olyan jó, mint az előre bekevert:))
  • 5 dkg margarin
  • 4 egész tojás
  • 4 evőkanál akác- vagy virágméz

A hozzávalókat jól összekeverjük. Én eleinte robotgéppel, aztán kézzel gyúrom, ha szükséges adok hozzá még egy kis lisztet, hogy ne a tenyeremen kössön ki az egész:)
Egy nagy cipót formázok belőle betekerem fóliába és kiteszem a hidegre pihenni, vagy erkély híján a hütőbe. 

10-15 perc után a tésztát ketté vagy három részre szedem, (bár kinek mekkora a helye a konyhapulton) és kinyújtom 3mm vastagra. 
A süteményeket kiszúrjuk tetszőleges formákra, de figyeljünk, hogy a kiszúró melyik felére tenyerelünk...nekem szép csillagos lett a tenyerem, mert nem figyeltem!
Ha dióval, mandulával díszítjük azt tehetjük sütés előtt, de a cukormázzal várjunk a sütés utánig!
A jó meleg sütőben 2-3 perc alatt szépen megsül.

Megírom a cukormáz receptjét is, bár az enyémekről még hiányzik:

1 tojásfehérjét felverünk nagyon kemény habbá, miközben fokozatosan hozzáadunk 25-20 dkg porcukrot. Nagyon sokáig, türelmesen. 
Persze, ha valaki olyan szerencsés, hogy letámasztható robogépe van, vagyis olyan, amit nem kell tartania, akkor közben még gyorsan el is lehet mosogatni...
És indulhat a művészet, vonjunk be mindenkit a családban, úgy jobban telik az idő:).

Kívánok szép ünnepet és kellemes készülődést!






2011. november 30., szerda

Almás-fahéjas muffin

Sok volt az alma, ami sajnos rövid időn belül megromlott volna, így fel kellett valahogy használni. A muffin jó ötletnek tűnt, bár nem vagyok nagy muffin rajongó, mert legtöbször száraz, már-már fojtogató muffinokkal találkoztam.
De semmi pánik, ha hasonló gondolatok ébrednek benned a muffin szó hallatán, ne aggódj ez a recept remélem meghozza a kedved, hogy kipróbáld. Az eredetit már sajnos nem tudom hol találtam, de ez az én átalakított verzióm. 
A munkatársaim tesztelték és a nagy hümmögés és mosoly elég volt az elismeréshez:)


Hozzávalók 10-15 db-hoz:

  • 20dkg liszt
  • 20dkg cukor
  • 15 dkg margarin
  • 2 tojás
  • 1 csomag vaníliáscukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 nagy, finomra reszelt alma- levét fogd fel és ki ne dobd, kelleni fog:)
  • 1dl tej
  • őrölt fahéj- ízlés szerint
Elkészítése:

A margarint, a tojást és a cukrot robotgéppel fehéredésig keverjük! Hozzáadjuk az átszitált lisztet és a sütőport és jól összekeverjük, majd beleönjükt a többi hozzávalót is, (a reszelt almát a levével együtt). Én személy szeint nem hámoztam meg az almát, de ha valakit zavar az alma héja nyugotdan tegye meg. 

Ezután kis papírformákba kanalazzuk a forma 3/4-ig és 180 fokon 25 percig sütjük. Persze mielőtt kivesszük ellenőrizzük, hogy kell még egy kis idő nekik. 
Várjuk meg, ha tudjuk, hogy kihűljön:)