2013. január 23., szerda

Lazacos- mascarponés- zöldséges kagylótészta

                                 A következő recept úgy készült, hogy ki akartam próbálni a kelkáposztát egyéb formában, mert a főzelék nálam a pfúúj, csak ha nincs más kategória:). 
Nos ez a recept viszont alapjaiban döntötte meg az eddig kialakult véleményem és az biztos, hogy többször fogom így használni, sőőőt kipróbálom másképpen is, no de ezt majd később... Gyorsan kell leírnom a hozzávalókat, amíg el nem felejtem :). Nem is szövegelek tovább mindenki próbálja ki! Aki nem szereti a kelkáposztát azért, aki szeret pedig azért! Ennyire egyszerű!


Hozzávalók 2  nagyon éhes személy részére:

  • 250 g száraz kagylótészta
  • 250 g mascarpone
  • 10 dkg füstölt lazac
  • 2 maréknyi fagyasztott zöldborsó
  • 3 maréknyi vastagabb csíkokra vágott kelkáposzta (én egy kis fej felét vettem meg, nem tudom pontosan hány dkg volt...)
  • só, bors, szárított fokhagyma ízlés szerint fűszerezve
  • fél teáskanál szódabikarbóna
  • tetejére mustármag csíra

Az elkészítés menete:

                                 A tésztát főzzük ki sós lobogó vízben, majd szedjük ki egy nagy tálba. A főzővízbe tegyük bele a zöldborsót, amint újraforrt szedjük a tészta mellé. Ekkor tegyünk a főzővízbe a szódabikarbónát és dobjuk mellé a kelkáposztát (no nem túl magasról, nehogy leforrázzuk magunkat:)). Főzzük egy percig, majd ezt is szedjük a tésztás tálba. A főzővízre mostmár nem lesz szükség.
                                         Egy kisebb tálkába keverjük ki a fűszerekkel a mascarponét és adjuk a tésztás keverékhez, majd alaposan forgassuk össze! Fontos, hogy mindenhova jusson minden. 
Tálaláskor szedjük a tésztát tányérra, majd tépkedjünk a tetejére a lazacból és szórjuk meg egy kevés mustármag csírával.



Remélem elnyerte tetszésedet, ha igen- ha nem várom a kommenteket! :)

2013. január 21., hétfő

Almás keksz

                                                 Amint ígértem, jön még egy almás recept, de aki szeretne még egyet :) itt megtalálja :). Szóval maradjunk most ennél a keksz receptnél, ami ropogós, almás és fahéjas egyszerre. Ehhez a recepthez az almát szárított formában használjuk, nem árt egy kis változatosság :). 


Hozzávalók (kb. 26-28 kekszhez):


  • 25 dkg margarin
  • 10 dkg barnacukor
  • 30 dkg sima fehér liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1-2 teáskanál őrölt fahéj
  • fél teáskanál őrölt szegfűszeg
  • csipet só
  • a tetejére: pár szelet (vagy evőkanál, ha kockázott) aszalt alma, kevés őrölt fahéj.
Az elkészítés menete:

                             Előkészítem, és sütőpapírral kibélelem a tepsit. A sütőt előmelegítem légkeverésen 160 fokra (sima sütés 180 fok). 
A vajat habosra keverem a kétféle cukorral és egy csipet sóval. Hozzáadom az átszitált lisztet, sütőport, a fűszereket, majd összekeverem, végül kézzel gyorsan összedolgozom. Diónyi gombócokat gyártok, tepsibe pakolom egymástól pár centire. A "golyókat" vizezett villával lenyomkodom és a tetejére teszem az aszalt almát, amiket előtte darabokra törtem.

Ezután lefedem sütőpapírral a kis korongokat és betolom a sütőbe. Amikor félig megsült leveszem róla a papírt, és készre sütöm. 
Kihűtöm és zárható fedelű dobozba teszem. Ropogós és egyben puha is nagyon- nagyon finom! :)




2013. január 18., péntek

Almáspite

                    Aki az almát nem szereti, az most ne is olvasson tovább :) A következő két recept, almás recept lesz.

Az első egy igazi klasszikus: az almáspite. Biztos vagyok benne, hogy rengeteg féle változatát sütjük.
Egy azonban azt hiszem közös: az alma, a fahéj és az omlós tészta. Amikor sül, már mennyei az illata és amikor még melegen felvágjuk... hm.

Egyszóval ez nagy kedvencem és ezúttal egy kis diót is csempésztem bele :).




Hozzávalók a tésztához: 

  • 300 g liszt 
  • 1 evőkanál cukor 
  • 1 csipet só 
  • 175 g a hűtőből kivett margarin, azaz hideg! 
  • 6 evőkanál hideg víz 
  • a tetejére egy felvert tojás.


Hozzávalók a töltelékhez:

  • 4 nagy golden alma
  • 2 nagy idared alma
  • fahéj
  • frissen őrölt szerecsendió (ízlés szerint, én 4x húztam végig a reszelőn)
  • barnacukor
  • 2 evőkanál liszt
  • egy maréknyi dió



Az elkészítés menete:

                         A tésztához összemorzsoljuk a cukrot, az átszitált lisztet, a sót és a margarint.  Ezután annyi jeges vizet teszünk hozzá, amíg összeáll a tészta. Ezután elfelezzük és letakarva a hűtőbe tesszük. 

                      Az almákat kimagozzuk, meghámozzuk és apró kockákra vágjuk. Leöntjük a citrom levével. A cukrokat, szerecsendiót, fahéjat lisztet összekeverjük egy tálba és hozzáadjuk az almát, diót. 

Kivajazzuk- lisztezzük a pite/torta-formát, vagy amink van. 
                         A tészta egyik felét kinyújtjuk és a formába tesszük (a szélét is "kibéleljük" a tésztával). Ezután hozzáadjuk az almákat, úgy hogy főleg középre halmozzuk. A tészta szélét megkenjük a tojással és ezután a maradék tésztát is kinyújtjuk és a töltelékre tesszük. Jól összenyomkodjuk a széleket, majd újra hűvös helyen pihentetjük 10 perce, amíg előmelegítjük a sütőt. 
A pite tetejét megszurkáljuk villával néhány helyen, majd megkenjük a tojással, és ha gondoljuk megszórhatjuk egy kis cukorral, ami sütés közben szépen megkaramellizálódik, de ez el is hagyható.

180 fokos előmelegített sütőben, légkeveréses fokozatban- már, ha van ilyen- 60- 75 percig sütjük. 
Miután megsült, kicsit hűlni hagyjuk. Minél tovább hagyjuk hűlni, annál biztosabbak lehetünk benne, hogy a vágott szelet egyben marad. 
Ezután tálald ízlés szerint, teljesen hidegen, langyosan, vaníliafagyival, karamell öntettel, vanília öntettel, vagy csak egyszerűen egy villával... :)  



2013. január 16., szerda

Házi készítésű májkrémmel töltött háromszögek

A következő recept, rögtön két recept:). Jó mi? 
Ezeket a falatokat ajánlom mártogatóssal egy könnyed sali mellé, előételnek vagy akár vacsorának. 

Először is szeretném leszögezni, hogy akinek van türelme készítheti magának a leveles tésztát - én bolti használtam -.

Hozzávalók a májkrémhez:
  • 500 g pulykamáj
  • 5 vékony szelet bacon
  • 2 evőkanál margarin
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 dl víz
  • bors és a LEGVÉGÉN só- miután már megfőtt a máj!
Az elkészítés módja:

                                   A bacon zsírját kiolvasztjuk (ha szükséges adunk hozzá egy csöpp olajat is), majd hozzáadjuk pirulni a nem túl apróra vágott hagymát (én félbevágtam és cikkekre vágtam, fél cm-es félköröket kaptam) és a zúzott fokhagymát. 
                                       Miután a hagyma üvegesre párolódott hozzáadjuk a nagyobb darabokra vágott májat és gyorsan megpirítjuk, majd meghintjük borssal és felöntjük a pohár vízzel. Lefedjük és 15 percig hagyjuk párolódni. Levesszük  a fedőt és elforraljuk a vizet róla. 
Lehúzva a tűzről sózzuk és az egészet botmixerrel pürésítjük, hozzáadva a margarint is. Megkóstoljuk, ha szükséges fűszerezzük még. Aki szereti tehet hozzá majorannát, vagy egyéb fűszernövényt.
Hűvösre tesszük amíg megdermed, majd miután teljesen kihűlt lefedve hűtőbe tesszük. 4-5 napig is eláll. 


Hozzávalók a háromszögekhez (10- 12 db-hoz, de függ attól, hogy mekkorákat készítünk):
  • 350 g leveles tészta
  • annyi teáskanálnyi házi májkrém, ahány kis háromszöget vágtunk
  • 1 tojás a kenéshez
  • szezámmag a tetejére
Az elkészítés módja:

                        A leveles tésztát kicsomagoljuk és egyenlő négyzetekre vágjuk. A sütőt a legmagasabb hőfokon előmelegítjük. Felverjük a tojást és megkenjük vele a  tészta négyzet két szomszédos oldalát. 
                             A távolabbi sarkába halmozz egy teáskanálnyi májkrémet, majd hajtsd félbe, hogy hármszöget kapj. Jól nyomkodd össze, majd tedd a sütőpapírral kibélelt tepsire. Ha minddel elkészültél kend meg a a tetejüket tojással, majd szórd meg szezámmaggal.
Tedd be a tepsit a 180 fokra visszatekert sütőbe és süsd, amíg szép aranybarna nem lesz a teteje.

                Ezután várd meg amíg kihűl egy kicsit, tálald. Kínálhatsz mellé fokhagymás tejfölt, savanyúuborkát, lilahagymát, friss kevert salátát. 




Egészségetekre!

2013. január 15., kedd

Átmenet

Sziasztok!

                                Remélem mindenkinek csodálatosan teltek az ünnepek és remekül kezdődött/ folytatódott az új év. Hamarosan jelentkezem friss receptekkel- képekkel, amik remélem meghozzák a kedveteket az elkészítésükhöz :).

Addig is szép napot! 

És egy kis játék: pontosan hány darab és milyen fajta tojás látható a képen? Megfejtéseket a kommentekben!