2012. augusztus 29., szerda

Egyszerű sajtos pogácsa, mert egyszerűen kihagyhatatlan :)

Ezt a pogácsát a hétvégére sütöttem és mivel egyedül voltam mindeközben, ezért volt időm, és maradt mit :) fotózni....



Nagyon finom, mind elfogyott, csak ajánlani tudom a leírt mennyiségből 3 nagy tepsi pogácsa lett...

Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg Rama margarin
  • 3 dl tejföl
  • 3 dkg élesztő
  • 2 dl tej, teáskanálnyi cukor
  • 25 dkg reszelt trappista sajt
  • 3 teáskanál só
A tetejére:
  • 1 tojássárgája
  • reszelt sajt trappista és, ha van parmezán keveréke

Elkészítés:

Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A hozzávalókat összegyúrjuk (a lisztet átszitáljuk, mielőtt hozzáadnánk), ha túl lágy a tészta adjunk még hozzá lisztet érzéssel :), amíg szép cipót nem lehet belőle formálni.


Körülbelül ujjnyi vastagra nyújtjuk, és félbehajtjuk, majd újra nyújtjuk, mindezt 4-szer, 5-ször megismételve. 

Apró pogácsaszaggatóval szaggatjuk, a tetejét tojássárgájával megkenjük, és egy csipet sajtot teszünk rá. 


Hagyjuk 15 percre magára, letakarva, a sütőpapíron, hogy kicsit megkeljen, majd 180 fokos sütőben (alul- felül sütés, nem kell a légkeverés) 12 perc alatt, aranysárgára sütjük.


A recept alapjáért köszönet: mindmegette.hu

2012. augusztus 21., kedd

Nyári hangulatban

                                                                                                                                                                          foto by: shoot's n roll
                   Szóval már mindjárt vége is a nyárnak és az az igazság, hogy nem tűntem el, csak nem nagyon volt időm "blogolni". Vagyis írtam én, de más témában, amit ha gondoltok megnézhettek itt

             Készítettem finomságokat pl.: szilváslepényt, isteni grillcsirkét, görögsalátát, mangós- őszibarackos túrótortát... de a helyzet az, hogy mindent azért, mert vendégségbe mentünk, vagy hozzánk jöttek és mire lefotózhattam volna őket, addigra megvágódott a torta és el is fogyott :). Naná, hogy én is az evést választottam fotózás imádata ide vagy oda:).

                  Azért élvezem ezt az időszakot, a sok friss zöldséget és gyümölcsöt. Azt, hogy kimegyek a kertbe és szedek egy kis tál finom sárga- és fehérhúsú mézédes őszibarackot reggelire... 
Igyekszem egy két finomság receptjét megosztani és képeket is mellékelni, de nem ígérhetek semmit, hiszen süt a nap, vár a grillezés és a behűtött görögdinnye, nem tudok a gép előtt ülni:)

2012. június 20., szerda

Egzotikus- epres pohárkrém

Egzotikus, márha lehet még a kókuszt egzotikusnak nevezni.... Anyukámtól kaptam ezt a receptet, 9 másik epres recept mellett. Illik ide, hisz szezonja van és mert más gyümölccsel is el lehet készíteni.

Ez tulajdonképpen egy pohárból kanalazható finomság, amit, ha jól behűtünk kiválóan beválik egy nyári vacsora végén....



A hozzávalók 4 személyre:

  • 400 ml kókusztej
  • 400 ml tej
  • 4 evőkanál kókuszreszelék, plusz a tetejére ízlés szerint
  • 400 g friss, finom, édes eper
  • 9 levél lapzselatin
  • 1 evőkanál vaníliakivonat
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 2 csomag vaníliás cukor

                A tejet a kókusztejjel felforraljuk, hozzáadjuk a vaníiláscukrot, -kivonatot, kristálycukrot, majd félrehúzzuk hülni. 
Ezalatt a lapzselatint beáztatjuk hidegvízbe (csomagolási utasítást követve), kinyomkodva a langyos tejkeverékhez keverjük a kókuszreszelékkel együtt, majd megvárjuk, amíg elkezd dermedni. 
                     Az epret megtisztítjuk és negyedekre vágjuk. Előkészítjük a poharakat, kelyheket és az alsó harmadába teszünk a felvágott eprekből. Így:



              Ezután a félig megdermedt krémet kanalazzuk rá, majd tegyük vissza a hidegre. Hesegessük el a hivatlan eperevő legyeket...az én konyhámban van egy elég nagy és ha nem figyeltem volna, nem maradt volna mit a tetejére kanalazni:).


           Miután teljesen megdermedt a krém szórjuk meg kókuszreszelékkel és halmozzunk a tetejére szintén epret.
Jól behűtve, hidegen fogyasszuk!





2012. június 6., szerda

Csirke tagine, kuszkusz és kamut körettel

                   Még mindig tart az "együk üresre a fagyasztót" akcióm, így készült a következő fogás. A csirkecomb, pitakenyér a fagyasztóból került a tagine-ba, ami egyenesen marokkóból kaptam, igazi autentik darab:).
                   Lehet, hogy a marokkói háziasszony nem így készíti, de én most így, és bevallom nagyon meglepődtem, hogy mennyire jó lett. Azt gondoltam, hogy jó lesz, de hogy ennyire? :)





Hozzávalók 2 személyre:
  • 4 alsó csirkecomb
  • 1 dl- nek megfelelő kuszkusz
  • 2 dl-es pohárban kimért kamut
  • 2 db pita
  • 1 pohár kefír
  • 1 evőkanál méz
  • 1 pohár natúr joghurt
  • 5 gerezd fokhagyma
  • curry fűszerkeverék, bors, só
  • a díszítéshez menta ízlés szerint
              A csirke combokat bepácoltam a 3 gerezd zúzott fokhagymával elkevert kefírben, amihez egy teáskanál curry keveréket, a mézet és borsot adtam. 2 órán keresztül állt ebben a pácban, közben néha forgattam, hogy mindenhol jól átjárhassa a pác. 
             Elővettem a tagine-t és felforrósítottam a combokat a páccal együtt beleöntöttem, majd lefedtem és addig hagytam, amíg meg nem puhult a csirke. Ekkor kicsit megpirítottam az összes oldalát, majd beleöntöttem a megmosott kamutot és 4dl hideg vizet, ekkor meg is sóztam. Lefedve főztem, meg- meg kevergetve, egyszer pótoltam a vizet, (egy pohár meleg vízzel), hogy jól meg tudja magát szívni a kamut, nehogy kemény maradjon. 
          Mialatt ez főtt (40 perc) 2 gerezd fokhagymát összezúztam és elkevertem egy kis só társaságában a joghurtban, félretettem a hűtőbe. 
A kuszkuszhoz felforraltam 2 dl vizet, ráöntöttem a kuszkuszra, plusz egy csipet só, majd lefedtem (10 perc tuti elég neki).
Amikor már majdnem telesen puha volt a kamut betettem a pitákat a 250 fokos sütőbe légkeverés- grill kombóra. Aranybarnára sütöttem őket. 

És a tálalás: keverd össze a kuszkuszt, vágd félbe a pitákat, öntsd kis tálkákba a joghurtos szószt, tedd az asztal közepére a tagine-nal együtt, ha kedved tartja, és van otthon díszítsd mentával és fogyaszd jó ízűen! 






A kamut




               Ez az ősi, tápláló gabona Egyiptomból származik. Ősi búza fajta. Hosszú ideig feledésbe merült, majd, mint a tönkölybúzát ismét felfedezte az élelmiszeripar. A Kamut, mint ősbúza soha nem került nemesítésre, kizárólag ökológiai gazdaságokban termesztik.

            Felhasználhatósága széles körű, én eddig köretnek, illetve tölteléknek használtam, (mint a rizst). Nagyon finom és még egészséges is, szuper kombináció nem gondoljátok?:) Ha van lehetőségéetek vegyetek egy zacskóval (jó sokáig elég), persze attól függ mekkora a család:), hiszen a búzával összehasonlítva magasabb a fehérjetartalma (kb. 40%-kal) és minősége is jobb. 

             Az értékes zsírsav magas részaránya, a könnyen emészthető szénhidrátok és értékes fehérje miatt nevezhetjük a kamutot egészséges, magas energiatartalmú gabonának. Ezeken kívül még jellemzőszénhidráttartalma, amelynek jelentős hányada keményítő. 

A kamut zacskója (én ilyen formában vettem:))
         Mint a gabonák általában a kamut is tartalmaz héjában, illetve a magbelsőben élelmi rostokat, cellulózt, lignint és pektint. A gabonafélék fehérjetartalma azonban, nem teljes értékű, ami azt jelenti, hogy nem tartalmaznak ún. esszenciális aminosavakat. A búzafélék egyik fehérjéje a sikér, ami a glutént is tartalmazza. Lisztérzékenység esetén, tehát a kamut sem fogyasztható, mint ahogy a többi búza féle sem.

(forrás: harmonet.hu, a képek saját!)