2012. február 17., péntek

Müncheni minivakáció: ételek és egyéb érdekességek 2. nap

          Ez egy külön kiadás, bejegyzés a piacról, hiszen ez önmagában is hatalmas élmény:).
A Viktualienmarkt, azaz a piac. Nem messze találhtaó a fő utcától, a régi városházától kanyarodtam le egy kis csendes, hangulatos utcán.
A város méltán híres látványossága.
A piac utcatáblája

Látkép a piacon 
 Ha nem havas az idő gyönyörű nagy gesztenyefák tarkítját a teret, vagyis tarkítját így is, csak nem olyan zöldek:). A piac elhelyezkedésére igazán nem lehet panasz, festői környezetben egy igazi oázis!

Sajt, sajt, sajt
A kerek, a zöld, a naracssárga, a fehér, a penészes...SAJT
Hatalmas cseresznye, ribizli, mangó, szőlő, görögdinnye!, papaya, ringlószilva...
            A piac reggel 07- 18:00-ig várja a vásárlókat, bár én azt láttam, hogy igencsak hiányosan vannak nyitva az árusok, hétvégén gondolom az összes nyitva van. Élményekből azonban így sem szenvedtem hiányt. 
A hatalmas téren sok apró kis bódé várja a nézelődőket, vásárlókat, kíváncsiskodókat. Mindenhol mosolygós eladók kínálják portékáikat. Megtalálható itt minden, mi szem szájnak ingere, a sajtoktól elkezdve a húsféléken át, halak, vadak, zöldségek, az óceán túlfeléről érkező ínyencségek. Nagyon sok olyan dologgal találkoztam, amit eddig csak tévéből láttam, ismertem, illetve, amit még tévében sem láttam. 

           Az árakat tekintve húzósabb, mint bármelyik pesti (magyar) piac, de a kínálatra, tálalásra nem lehet panasz! Kóstolni kötelező, ha akartam, ha nem nyomták a kezembe az oliváskenyeret, a szalámikat, sonkákat, házi készítésű kolbászokat. 

A cukornád és egyéb érdekességek: főzőbanán, édesburgonya...
         


         


               

















                   
         
            Ami a gyümölcsös- zöldséges standokat illeti: soha ezelőtt nem láttam még nem aszalt formában lévő datolyát. A nádcukorról fogalmam sem volt, hogy tényleg úgy néz ki, mint a nád:) (bár gondolhattam volna:)). Azt tudtam eddig is, hogy milyen az az articsóka, de azt nem hogy van mini formátum belőle, mintahogyan van mini padlizsán, ananász is. Ez utóbbit ugyan láttam már Budapesten is. 
         Kakaóbabot eddig csak szárítva láttam, pontosabban csak a héját. Találkoztam itt a kafír lime-al, megtudtam, hogy létezik a passiógyümölcsnek is több fajtája, éppen úgy, ahogyan a sárkánygyümölcsből is van több fajta, kívülről belülről máshogynéznek ki, de azért hasonlóak. Az ízüket nem tudom, nem volt belőlük kóstoló...:( Otthonról töltök fel még több képet, de itt túl lassú a net és túl nagy a képem állítólag...
         Sok gyümölcsnek most láttam először a nevét, és sajnos az eladó nem beszélt angolul... Mindent lefényképeztem és ígérem utánajárok majd szép lassacskán, hogy mi mire jó, mi micsoda, bár nem kis anyagmennyiség:). 
Kakaóbab, mini ananász, füge...
Felismeritek a képen a kiwanot?  Aki megtalálta jelezheti, aki nem annak itt egy kis segítség:)

A húsos, halas részlegről is készült egy két kép, de mivel minden vagy üveg vagy fólia mögött helyezkedik nem túl éles képek ezek... Azért felteszem, hogy lássátok milyen szörny halakat árulnak:).
Hatalmas kagylóban kínált halak
szörny hal:)

2012. február 16., csütörtök

Müncheni minivakáció: ételek és egyéb érdekességek 1. nap

            Üzleti útból kifolyólag tettünk egy kis utazást Münchenbe. Marcinak dolgoznia kellett, nekem pedig felfedeznem a várost, mondhatom igen "szörnyű feladat". Ezek a bejegyzések erről fognak szólni, az 5 napos minivakációnkról.

Első nap: Február 15. (Repülés, Augustiner, sörözés, vacsora, Paulaner, sörözés)

               Az indulás nem ment gördülékenyen, ugyanis előző nap este kaptunk egy smst, miben járatunk törléséről értesítettek... Egy kis telefonálgatás és elintézve, hogy egy későbbi géppel indulhassunk. A terv persze az volt, hogy 9-re Münchenbe érkezzünk. Még aggódtam is, hogy csak 14:00-tól lehet elfoglalni a szobát és addig meg ne fagyjak a csomagokkal a városban. :)
               Azonban úgy alakult a nagy hó miatt, hogy csak 12:55-kor indul a gép. Semmi gond, legalább lesz időnk kialudni magunkat.
Nos a helyzet az volt, hogy nem csak a müncheni reptér lett tele hóval, hanem a budapesti is, ezért 2 órát a gépen ültünk a reptéren, mert nem engedtek minket felszállni! Ezért mondhatom, hogy én 3órát ültem a repülőn, mire megérkeztem :) Az repülőút hamar eltelt, kaptunk egy szendvicset is, ami délután 3-kor igen jól esett:). 
           A Lufthansa légitársasággal utaztunk, ami azért kapcsolódik ide, mert ugye Német...Történt ugyanis, hogy játszottam a telefonon és közben hallgattam a pilótát, majd mikor befejezte mondtam is nagy boldogan a Marcinak, hogy "Jé, én tényleg tudok németül, mert minden szót értettem!", mire ő közölte, hogy "igen, mert angolul beszélt...":) Igazából tényleg nem németül beszélt, de egy két dolgot azért németül is értek:)

          16:30-ra már nálunk voltak a csomagok, és elindulhattunk a szállás felé. Szeretném kihangsúlyozni, hogy ne taxival tegyétek meg a müncheni reptér- München belváros utat, ugyanis mi kicsit drága tanulópénzt fizettünk...csupán 32 km.

                  A szobát átvéve elindultunk enni egy jót. Szakadt a hó és nagyon hideg volt, csupa latyak volt minden. Az utca végére érve már át is ázott a fantasztikusan meleg csizmám, ami nem túl vízálló, de tényleg meleg! Mivel így nem maradthattam és már amúgy is tervbe volt régóta, hogy beszerezzek egy vízálló-télálló- meleg cipőt, ezért elkezdtünk keresni egyet. 
Találtunk is egy boltot a sok száz közül, ahol tetszett ez-az... Fel is próbáltam egyet, majd arrébb mentem a fél pár csizmámat otthagyva, hogy egy másikat próbáljak. Mondtam is, hogy ide kéne hozni, mert milyen már, hogy a bolt másik felén hagyom, de aztán nem foglalkoztam vele:)
Egyszer csak látom Marci rohan az otthagyott fél pár csizmámhoz, ami megtetszett két leányzónak és már nézegették, hogy hányas és hol az ár rajta:) Marcit sem kell félteni, egyből adta is volna el, ugyanis nagyon tetszett nekik:) Végül aztán nem akartak 200 Eurót adni érte (nem is értem miért), de mi megvettük életem első meleg, vízálló cipőjét.

                 Ezekután nem tarthatot vissza semmi a vacsorától, be is tértünk egy autentik német sörházba, az Augustiner-be. 

Az Augustiner bejárata, nappali fényben

Tele mindenféle nációval, tömött asztalok, beszélgetés, nevetés, zsivaj. Leültettek egy asztalhoz, amin 5 másik emberrel osztoztunk, de állítólag ez Németország:) A kaja kiváló volt, bár sokmindent nem értettem az étlapból, de jót választottam. 

Vegyes tál: nokedli, baconnel grillezett csirkemell, tejszínes erdei gomba ragu, töltött kolbász, sülthagyma.

          Marci itt is ellenőrizte a sörök minőségét, jelenti ide is érdemes ellátogatni! :) Rám kicsit furán nézett a pincér, mikor közöltem, hogy csak vizet kérek, ha nincs őszibaracklé...:) 

        Ezután, hogy lemozogjuk sétáltunk egy keveset a hóesésben, majd betértünk egy Paulaner Brauhaus-ba. Marci eltökélt szándéka, hogy megszeretteti velem a sört, de bevallom őszintén nem sikerült neki ezidáig. Búzasört ivott, én is megkóstoltam, de az az igazság, hogy akkor is SÖR, maradtam a gyümölcslénél.

Mivel korán volt másnap a kelés, ezért erre a napra ennyi jutott. 



2012. február 4., szombat

Megfejtés 2.: Papaya

Igen- igen a fejtörőben szereplő  képen a papaya látható és a magjai elég nagyban:) 
Íme a teljes kép:


Ez a növény fán trem és gyümölcse a levek alatt helyezkedik el. Számos jó hatása mellett A, C és E vitamin forrás. Víztartalma említésre méltó, hiszen 90%, így nyári napokon  dinnyéhez hasonlóan üdítő hatású gyümölcs. 

Hogyan fogyasszuk?

A héja élvezhetetlen, azt el kell távolítani. A gyümölcs húsa ehető, édeskés az íze és narancssárga a színe. A magjai nagyon csípősek, ezért a fogyasztásuk nem ajánlott. 
Nyersen is fogyasztható, sőt főleg úgy édemes (szerintem), gyümölcssalátába is teszik, de más jellegű saláta hozzávalója is lehet. Püré formájában krémek és italok készítéséhez használható, párolva lehet akár köret, befőzve kompót, vagy lekvár alapanyaga lehet. 
Ha kettévágva citromlevet ( ez el is hagyható) facsarunk a húsára, dinnyeként fogyasztható, kikanalazva a héjból.
Érdemes kipróbálni, mert egészen más az íze, mint aszalva a műzlikben vagy italként a dobozos üdítőkben...már ha azokban tényleg papaya van...

2012. február 3., péntek

Fejtörő 2.

Mit ábrázol a kép?



A válaszokat, találgatásokat a megjegyzés rovatba várom, a megfejtés holnap olvashatjátok itt a blogon:)

2012. február 1., szerda

Passió gyümölcs

            

           A passió gyümölcs másnéven maracuja, a golgotavirág félék családjába tartozik. Virága rendkívül mutatós leginkább egy földönkívüli szerzetnek látszik :) zakintoszi nyaralásunkon fotóztunk is, akkor még nem tudván, hogy maracuja bokrot látunk.
             Érdekesség, hogy passiógyümölcs név a virág szimbolikájára vezethető vissza: a bibék a 3 szeget jelképezik, amellyel Jézust a keresztre feszítették, a korona a töviskoszorút, az 5 porzó pedig Krisztus sebeit szimbolizálja... Angolul passion fruit néven fut, magyarul mindkét neve (passiógyümölcs és maracuja) is elterjedt, ám kevesen tudják, hogy a két név egyazon gyümölcsöt takar...

Mérete leginkább egy tyúktojáshoz hasonlítható, formája kerekded. 
A maracuja C-vitamin tartalma számottevő, de tartalmaz még B1 és B2 vitamint is.
Ásványi anyagokban is rendkívül gazdag, így növeli a szervezet ellenállóképességét.

                A maracuja frissítő hatású gyümölcs, amely íz- és illatvilága nagyon intenzív. Akkor érett, ha a héja sárga- pirosas esetleg sötétbordó, és kezd ráncosodni. A túlérett gyümölcs túlságosan savanykás ízű. A belseje a magokkal együtt fogyasztható, héja azonban kuka...

        Rendkívül kedvelt aromája miatt sok helyen nyersen fogyasztják: belseje kettévágva jól kikanalazható (ne feledjük, a magok is fogyaszthatók), de készítenek belőle édességeket, desszertöntetek és italokat is, sőt a lekvároknak sajátos ízt kölcsönöz. A maracuja sokszor koktélok elmaradhatatlan "kelléke". Nagyon ízletes, ha a gyümölcs levét más gyümölcsök levével keverjük össze. Érdemes gyümölcscentrifuga segítségével is kinyerni levét. Hozzájutni nem egyszerű, de Braziliából egész évben importálható, sőt ha elszántak vagyunk itthon is nevelhetjük kis bokrunkat, már ha van honnan dugványt szerezni, magról elvetemült ötlet! Hajrá! :)