2012. március 31., szombat

Húsvéti fészkek

                    A húsvéti asztal nem csak a menü miatt okoz sokszor fejtörést a háziasszonyoknak, hanem bizony a díszítése miatt is. Persze könnyen fel lehet dobni egy csokor friss virággal, ami nem csak jól mutat, de finom az illata és egyet jelent nálunk a Húsvéttal:). 
De bizony, ha olyan kicsi az asztalotok, mint nekünk, akkor luxus virággal elveni a helyet az ételek elől:), erre az esetre (no és nem utolsó sorban, mert isteni édesség) alkottam meg, és osztom meg veletek a következő receptemet. A képek magukért beszélnek! Próbáljátok ki és dobjátok fel velük az asztalt:). Kettő az egyben: dísz és finom, ráadásul sütni sem kell hozzá...
Én kétfélét készítettem az egyik fajta puffasztott rizsből, a másik pedig zabpehelyből készült, de szerintem még jó lehet kukoricapehelyből is!


Puffasztott rizses változat marcipán tojásokkal




Hozzávalók 5 db (puffasztott rizs) fészekhez:
  • fél tábla 70%-os étcsokoládé
  • fél zacskó vaníliás cukor
  • 3 evőkanál főzőtejszín
  • 12 evőkanál puffasztott rizs (muffin formánként két- és egy kicsi evőkanálnyi) zabpehelyből ugyanez az adag, kb 2 evőkanál/muffin forma
A töltelékhez:
  • 6 evőkanál kókuszreszelék
  • 1 csomag csokipuding
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 2 dl tej
  • 3 dl kókusztej
  • zöld ételszínezék
  • marcipán tojások ízlés szerint
                   A csokit a tejszínnel és a vaníliás cukorral vízfürdő felett felolvasztom. A szilikon muffin formákba kimérem a puffasztott rizs/zabpehely adagokat és rákanalazok 2 evőkanálnyi olvasztott csokit minden adagra. Jól összekeverem, hogy mindenhol befedje a csoki a rizst/zabpelyhet. Eloszlatom a formában, úgy hogy az alja ne legyen lyukas, és az oldalára is jusson. Amikor ez kész, egy éjszakára hűtőbe teszem. Másnap óvatosan kiszedem a fészkeket egy tálcára.
                A pudingot elkészítem és a fészkekbe adagolom, kb félig töltöm ki vele. A tetejét megszórom zöldre színezett kókuszreszelékkel és erre ültetem a tojásokat.
Érdemes kipróbálni, az apróságok el lesznek ájulva, a nagyobbak szintén:). 
Szerintem még ajándéknak is kiváló ötlet, vagy a locsolóknak ebben a fészkecskében adni át a piros tojást :).

Örömteli készülődést kívánok!


A zabpelyhes változat színes tojásokkal

2012. március 29., csütörtök

Házikészítésű epres joghurt

              Ha végre eljön az eper szezon és nem tudunk mit kezdeni az eperrel (már ha van ilyen eset :), de az eper sajnos gyorsan romlik...), akkor érdemes kipróbálni a házi készítésű epres joghurtot.  

A hozzávalók 2,3 dl joghurthoz:

  • 2dl házi natúr joghurt a piacról vagy jobb minőségű bolti pl. görög joghurt, vagy amit szeretünk
  • 5 nagy szem eper
A johurtot egy tálba öntöm, majd beleszórom az epret és összeturmixlom. Fogysztható azonal, vagy hűtőbe tesszük fogyasztásig (2- max 3 napra).
Ha a reggeli részeként fogyasztjuk tehetünk még a mixünkbe zabpelyhet! Nagyon laktató, rostban gazdag fogás, igazi vitaminbomba:).
A joghurttal megkenhetjük a palacsintánkat egy villásreggeli alkalmával, vagy leönthetjük vele a müzlinket. Sütiben is jól hasznosítható, egyszóval ha tehetitek próbáljátok ki!


2012. március 28., szerda

Spenótos- lazacos canneloni

                   A következő recept igazi tavaszi fogás:) először is, mert tavasszal megjelennek az első szabadföldi növények (spenót,  újhagyma, fűszernövények) és mert ilyentájt valami laktató, gyors és könnyű ételre vágyunk. Kint süt a nap, nagyon szép az idő és nincs túl sok kedvünk hosszasan a konyhában sütni- főzni... Nos, aki egyetért velem ebben, biztosan kipróbálja majd a következő receptet:). 
Húsvétkor el lehet készíteni lazac helyett a maradék főtt sonkával, illetve nyugodtam becsempészhetjük a töltelékbe a maradék főtt tojásokat is, márha akad ilyen... 
Vegetáriánusok is próbálják ki nyugodtan a húst elhagyva is kiváló fogás!

A recept a következő (3 éhes felnőtt vagy 4 nem nagyétkű felnőtt számára):
  • 2 csomag füstölt lazac (én a Viking márkájút használtam 200 g/ csomag)
  • 30 dkg fagyasztott spenót (sajnos még nincs friss leveles)
  • 2 szál újhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 dl főzőtejszín
  • 3 tojássárgája (Amikor csak fehérjéket kell használnom a recepben a sárgájákat felcimkézem és lefagyasztom. Szobahőmérsékleten felengedem és már használhatom is.)
  • 10 db canneloni tészta
  • füstölt parenyica sajt, ízlés szerinti mennyiség
  • só, bors
  • 2 evőkanál olaj
  • evőkanálnyi margarin
  • a díszítéshez bazsalikom levél 
                    Egy nagy lábasban felteszünk forrni vizet, majd ha forr sózzuk és egy kis olajat öntünk hozzá. A cannelonikat óvatosan beletesszük, nehogy eltörjenek és négy percig főzzük. Ezután levesszük a tűzről, leöblítjük hideg vízzel és félretesszük.
                    Miközben fő a tészta elkezdjük elkészíteni a tölteléket: egy serpenyőben megolvasztjuk a margarint és rádobjuk a megtisztított, felkarikázott újhagymát, és a fagyasztott spenótot, összekeverjük és lefedve pároljuk egy- két percig, amíg a spenót felenged. Ezalatt a lazacdarabokat feldaraboljuk nem túl kicsi darabokra és ha felengedett a spenót rádobjuk a lazacot is, sózzuk. Összeforgatjuk at egészet a 2 gerezd zúzott fokhagymával és felöntjük 1 dl főzőtejszínnel, majd lehúzzuk a tűzről. A tojássárgákat a maradék tejszínnel botmixerrel összemixeljük, hogy szép egynemű mártást kapjunk. 
                      Előveszünk egy tűzálló tálat és minden cannelonit félbevágva szépen beleállítjuk őket, egymás mellé. Én egy négyszögletes 24x 10 cm-es szilkonformába sütöttem. Szóval miután felállogattuk a cannelonikat elkezdjük őket megtölteni a töltelékkel. Mikor elfogyott a töltelék a canneloni mellé öntjük a tejszínes mártást és betoljuk a sütőbe légkeveréses fokozatra 160-170 fokra. Mikor a tejszín megszilárdult a canneloni körül rászórunk egy kis reszelt sajtot és tovább sütjük a sajt pirulásáig. 
                      Tálaláskor megszórhatjuk még egy kis sajttal (mert abból ugye sohasem elég:)) és tehetünk rá egy szép levél bazsalikomot. 
Vigyázat, nem kell belőle sokat enni, csalóka de nagyon laktató!



Húsvétváró répatorta


              
            Végre megállíthatatlanul tör előre a tavasz! Megjelentek az illaos virágok, kibújtak az újhagymák a föld alól, újra élénk zöldek a fűszernövények! 
                     Közeleg a Húsvét is és ha Húsvét akkor sonka és tojás, no meg a torma, bárány, újkrumpli, sárgarépa. Édességek, torták, eper, tejszínhab, csoki, tojáslikőr....
Remélem receptjeimmel hozzájárulok az örömteli készülődéshez, és sokan kipróbáljátok őket! 


              Az első húsvéti recept, amit megosztok Veletek, egy sütemény, méghozzá a RÉPA TORTA. Mivel ilyenkor a lányos házaknál előfordulnak vendégek locsolkodás, no és öntözés végett :) és a család is összegyűlik ezért remélem adok néhány hasznos receptet- tippet, hogy mivel kínáljátok őket, dobjátok fel a jól bevált ünnepi menüsort:).

             A répatorta abszolút illik az ünnepi hangulathoz és remekül díszíthető többféleképpen is. Éppen ezért szeretném bemutatni Nektek egy pár, általam készített díszítési formát, hogy ne csak az unalmas cukormázas bevonattal tudjuk elbűvölni a családot, vendégeket! De ha most sütitek meg, és nem vártok vele az ünnepig, abszolút segít ráhangolódni az ünnepvárására is:).
               Először is megsütöttem a tortát a következő recept alapján egy 28 cm átmérőjű kapcsos tortaformában:

  • 4 egész tojás
  • 10 dkg olvasztott margarin
  • 3dl cukor
  • 1,5 teáskanál szódabikarbóna
  • 2 teáskanál fahéj
  • 2 csomag vaníliáscukor
  • 3 dl liszt
  • 3 evőkanál mascarpone
  • 50 dkg rizsnek megfelelő durvára darált dió (nincs mérlegem így a poharas mérőkén mértem ki)
  • 5 db (közepes) sárgarépa reszelve
                 A tojásokat szétválasztom. A sárgáját a cukrokkal fehéredésig keverem. Hozzáadom a mascarponét és a szódabikarbónával, fahéjjal elkevert lisztet hozzászitálom. Ehhez a masszához adom a reszelt répát, diót és ezekkel is jól összekeverem a robotgéppel.
A fehérjéket felverem kemény habbá egy csipet sóval és óvatosan a masszához adom, ügyelve, hogy ne törjem nagyon össze, alulról felfelé keverve, de azért nem kell túlaggódni! 
                      Az egészet egy sütőpapírral kibélelt tortaformába öntöm és a 180 fokosra előmelegített sütőbe teszem, 150 fokon készre- tűpróbáig sütöm.
Miután megsült kiveszem a sütőből és a formában hagyva megvárom, amíg kihül. (Apropó, ha valakinek van ötlete arra, hogy a répatortáimban miért feketedik meg a dió várom a hozzászólásokat kommentekben:).)
Ezután kezdhetjük a díszítést :) 

Répatorta A'la Nature
 Szóval a fent látható kép volt a kiindulás, erre próbáltam variációkat, meg is lehet porcukrozni és jöhet rá a répa marcipán:).

Répatorta cukormázzal
 A fenti képen cukormázat tettem a répatorta tetejére és egy kis frissen szedett mentát. A cukormázat tubusból nyomtam rá (Dr. Oetker termék) ez így volt a legegyszerűbb, de aki nagyon elszánt készítheti maga is:).

Répatorta mascarponés krémmel
 A következő megoldás a mascarponés krém, melyet több recept is ajánl a répatorta tetejére. Én egy szelethez 2 evőkanál mascarponét kevertem ki egy fél citrom levével és egy fél csomag vaníliáscukorral szép simára és ezt kanalaztam a tetejére. Került rá még némi reszelt répa és menta a színe és az illata kedvéért :).

Répatorta darált dió kéregben
 A fenti képen látható szeletethez durvára daráltam egy marék diót. A tortaszeletet vékonyan bekentem baracklekvárral és erre szórtam a diót..

Mandulás répatorta
És végül a legutolsó képen mandulaszeleteket szórtam a baracklekvárral vékonyan megkent torta tetejére. Mennyei!

Szóval most van egy kevés répatorta nálam jön valaki segíteni megenni?:)

2012. március 23., péntek

TIRAMISU

            Az olasz kedvenc, ami nálunk messze megelőzi a mostanában "húde" kedvenc macaront:). Na, nem mintha macaronban kéne mérni az életet, de kevesebb idő megy el a tiramisu elkészítésével és tovább el is áll. 
Nemrég síelni voltunk és valaki megkért, hogy ugyan készítsek már egy nagy tál Tiramisut, hogy jusson mindenkinek, így hát sokadjára is elkészítettem, de most le is fényképeztem.

A recept rém egyszerű, azt használom, ami a mascarpone-s doboz belsejében található, némi változtatással.

Hozzávalók 8 személyre:

  • 500 g mascarpone
  • 6 db egész tojás
  • 6 evőkanál kristálycukor
  • 3 dl hideg, fekete kávé
  • 2 dl tej
  • 2 csomag vaniliás cukor
  • 400 g babapiskóta (szigorúan a nem cukrozott, hiszen ez nem málik szét annyira, mint a cukrozott társa)
  • 2 evőkanál rum/rumaroma
  • 2 evőkanál vanília eszencia
  • 6 evőkanál keserű kakaópor
             Én a kávé elkészítésével szoktam kezdeni, felhasznállásig van ideje hülni. Szóval elkészítem a kávét, hozzáöntöm a rumot, vaníliaeszenciát és a tejet, mélytányérba öntöm és félreteszem.
             Jöhetnek a tojások, amiket szétválasztunk két nagy tálban. A fehérjéket kemény habbá verjük, apránként hozzáadva 3 evőkanál cukrot és egy csomag vaníliás cukrot. Ezután a tojássárgákat is elkezdjük a kikeverni, fehéredésig, ehhez is hozzáadva a maradék cukrot, vaníliáscukrot és végül a mascarpone krémsajtot. Az egészet jól összekeverjük, majd óvatosan (de nem túlaggódva) hozzáadjuk a masszához a fehérje habot is. 
             Ekkor előkészítve a tálat, amibe összerakjuk a Tiramisunkat, elkezdjük a rétegelést. A piskótákat belemártva a kávés keverékbe, lefektetjük a tál aljára egy rétegben, vigyázva, hogy ne ázzanak el teljesen. Ezután jöhet egy réteg krém rájuk, majd megszórjuk keserű kakaóporral. És így tovább, addig rétegezzük, amíg van hozzávalónk, ügyelve, hogy a tetejére krém kerüljön! 
             Legvégül betesszük a hűtőbe és tálalás előtt a tetejét is megszórjuk kakaóporral. Higyjétek el nagy sikere lesz, amikor egy finom vacsora után az asztalra kerül a nagy tál. Családon belül elég mindenkinek egy kanál, úgysem lesz mit visszatenni a hűtőbe. :)


A kísérletezők kedvéért íme 2 link a Tiramisu egyéb változatairól, amiket majd szeretnék én is kipróbálni, de valaki nem engedi :)... 

Lime-os változat David Roccotól és a Csokis változat nagy kedvencem, Jamie Olivertől.

2012. március 8., csütörtök

Avokádó krém, "kicsit" másképpen:)

                A következő videó nagyon ötletes és, aki ismeri az avokádókrém hozzávalóit könnyen be tudja helyettesíteni:), aki nem annak egy kis segítség: avokádó, fokhagyma, paradicsom, lime, csili, só, bors:)
Jó szórakozást kívánok, no és rajta, lehet egyet készíteni igazi hozzávalókból is!

Kattints ide a videóért!